Конфликтът с Радев ще навреди на БСП. Левицата не бива да допуска разпад

Конфликтът с Радев ще навреди на БСП. Левицата не бива да допуска разпад
Обвиненията към президента Румен Радев трудно ще накърнят електоралната подкрепа за него – но със сигурност ще отчуждят още симпатизанти от самата БСП. Насрочен само ден преди втория тур на президентските избори, предстоящият пленум се очертава кървав. Затънали в скандали помежду си, социалистите ще олекнат и в преговорите за съставяне на ново редовно правителство.

Доц. д-р Огнян Касабов преподава философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Интересите му са в областта на историята на философията и политическата теория. Автор на публицистични статии в сп. Ново време, сайтовете БарикадаДиверсияТоест, стария в-к Култура. Член на Колектив за обществени интервенции.

 

Третите парламентарни избори за 2021 г. запратиха БСП на четвърто място, с по-малко от 20 000 гласа и само 1 депутат пред петия участник във вота – главоломно сриналите се новаци „Има такъв народ“. Така най-старата партия у нас ще изпрати юбилейната 2021 г. с троен електорален антирекорд. Историческо ниските 480 хиляди гласа от април паднаха с една четвърт през юли, за да се намалят почти наполовина до 268 хиляди през ноември.

 

Всякакви опити вината да бъде хвърлена на ниската избирателна активност и на уж „откраднатите“ гласове не могат да скрият факта, че БСП се оказа неспособна да мобилизира дори твърдото си ядро. А спрямо изборите от 2017 г. гласовете за нея са спаднали почти четворно. Това е забележително за партия, която има ситуативната привилегия да е била дълго в опозиция и да се конкурира само със себе си в своята (предполага се лява) нища. Оставям на историците да кажат колко пъти през 130-годишната си история партията на Благоев е взимала по-малък процент. Във всеки случай ясно е, че ако иска да запази съществено парламентарно влияние, БСП не може да си позволи да продължава така.

 

Мнозина виждат в оставката на лидерката Корнелия Нинова възможност за промяна. Но начинът, по който тя я хвърли, същевременно оставайки начело на партията и създавайки казус как да се прилага уставът, залага началото на още по-силни вътрешни сътресения и разделения.

 

Обвиненията към президента Румен Радев трудно ще накърнят електоралната подкрепа за него – но със сигурност ще отчуждят още симпатизанти от самата БСП. Насрочен само ден преди втория тур на президентските избори, предстоящият пленум се очертава кървав. Затънали в скандали помежду си, социалистите ще олекнат и в преговорите за съставяне на ново редовно правителство.

 

Историческият срив

 

Поредицата ходове в собствена вреда, параноичното сочене на врагове и търсене на заговори, неспособността да се поеме отговорност, жертвените пози са неоспорими симптоми за трайно безсилие, скрито от себе си зад стена от самозаблуди. БСП преживява срив на политическата си рационалност, криза на самата си raison d’être.

 

И в това надали има нещо хубаво. Ако тази устойчива тенденция продължи, ще българската политическа система в цялост. Към момента БСП е единствената поне номинално лява партия с някаква политическа тежест у нас – и със сигурност най-лявата партия в изместената силно вдясно българска партийна система. А поради традицията на социалистическото движение у нас, БСП поне засега остава незаобиколима предпоставка за бъдещето на лявата идея в България. В такъв смисъл сривът заплашва да бъде исторически.

 

Отдавна е ясно, че злорадството към провалите на БСП, съзнателно или не, е израз на злонамереност към бъдещето на лявото у нас. Критиката обаче срещу курса на настоящото ръководство е точно обратното. А най-строгата и решаваща критика е тази на избирателите. Още след априлския провал местните структури посочиха в писма до ръководството, че половинчатата подкрепа за Радев, спускането на кандидати-парашутисти по места и недостатъчно левите предизборни послания са трите основни фактора, допринесли за ниския резултат. Въпреки това, партията продължи и трите линии – и юли, и ноември. Последствията не ни спестиха появата си.

 

Наивно би било да мислим, че дори Нинова действително да се оттегли през януари, това самò по себе си би повело нещата в по-добра посока. Защото, макар че българският политически дискурс, вкл. този на БСП, е крайно персонализиран, и тук също така е важна не само личностите и „кой зад кого стои“, но и структурните аспекти. През петте години на своето лидерство, Нинова успя да постигне промени в устава, консолидиращи значителна власт в поста на председателя, да маргинализира редица автентично леви фигури и да се обгради основно с хора, които трудно биха управлявали партията по-добре от нея. Колкото и жалко да е това, последното е аргумент в нейна полза.

 

Грешният либерализъм

 

Ирационалното поведение на политическото ръководство е следствие и на тежки идейни проблеми. Както прозорливо сочи Валентин Вацев, БСП преминава през криза на политическата идентичност – криза, в която враждебното алтер его носи името „либерализъм“. Отдавна десни „доброжелатели“ апелират за реформирането ѝ по „модерен“ ляволиберален модел, така че тя уж да станела съвременна лява партия. Наистина, смислено би било БСП внимателно да се вслушва в подобни съвети – за да прави точно обратното и още нещо отгоре. За съжаление обаче, от 5 години насам ръководството упорито отказва да разбере естеството на враждебната идеологическа инфилтрация в редиците си. Затова то се е захванало да бори грешния либерализъм, наливайки по този начин вода в мелницата на десните.

 

Всяка партия, заслужаваща името „социалистическа“, следва да се стреми поне да смекчи ефектите на доминиращата икономическа система, която потиска доходите на работещите, обрича на системно недофинансиране публичните системи и освобождава от данъци капитала. Тъкмо това се нарича „неолиберализъм“. Въпреки всички уверения на десните, тази система функционира безпогрешно в страна като България, в която данъците повишават вместо да смекчават икономическите неравенства, в която доплащанията за здравни грижи са рекордно високи, в която над една трета от децата живеят в бедност.

 

Вместо да се занимава с насъщните проблеми на обикновените българи, БСП на Нинова с упорство се държи за ролята си на самоотвержен поборник в нелепите и родени някъде на Запад „културни войни“. В изборната вечер, докато човек се обърне, Росен Карадимов успяваше по няколко пъти да посочи вече отречената от Конституционния съд „джендърска“ Истанбулска конвенция като основна червена линия за предстоящите преговори. Заедно с македонския въпрос това е неоспорим топ приоритет за Социалистическата партия – в случай, че тя желае да се влее като идейно крило във „Възраждане“.

 

Същевременно и в изминалата кампания БСП продължи бодряшки да повтаря десните клишета за подкрепа на бизнеса и т.н. Колкото и лидерката в оставка да се опитваше да се легитимира през конфронтация с лидера на ПЕС, про-бизнес линията „Станишев“ не е твърде различна от про-бизнес линията „Нинова“. Конфликтът между либерали и консерватори в полето на културата маскира факта, че в полето на икономиката два лагера няма. Неолибералният икономически консенсус е стабилен на Запад, но и у нас: от „Продължаваме промяната“ та до самата БСП. Зад идеалния спор за ценности остава реалната цена на конфликта между експлоатиран труд и все по-концентриращ се капитал – цената на неравенството.

 

Традиционните ценности

 

Да, БСП трябва наистина да се върне към традиционните ценности – към традиционните социалистически, леви ценности. Чл. 2 (1) на устава ѝ все още гласи, че тя е „социална партия, посветила се на историческото преодоляване на капитализма“. И ако тази цел е твърде далечна, дори химерична днес, то ясно е, че същинска социална политика е необходима повече от всякога. Повече от всякога на дневен ред е борбата срещу щетите, нанасяни на българските граждани от неолибералните политики, обслужващи олигархията – местна и глобална. В сграбчилата ни безпрецедентна здравна и социална криза интересът на все по-болното и овълченото българско общество съвпада с ценностите на една традиционна лява партия, работеща в защита на трудещите се, възрастните, децата.

 

По-конкретно, в настоящата политическа конюнктура единствено БСП е способна да бъде автентичен коректив на обявената от новите победители амбиция да постигнат квадратурата на кръга – да реализират „леви цели с десни инструменти“. И това може да стане единствено с участие във властта, а значи на първо време – с участие в преговорите за кабинет, в които социалистите да се явят като принципен, но и също така силен и будещ респект играч. Всичко друго би било продължение на ирационалните саморазрушителни тенденции в партията, от които губим всички – дори и онези сред нас с десни убеждения.

 

Наред с това, жизненоважно е феодално-авторитарният модел на ГЕРБ да бъде напълно изкоренен от българската политическа действителност. Това не може да стане, ако подкрепеният от ГЕРБ кандидат-президент назначава евентуалните следващи служебни правителства. Дори егоистичният партиен интерес на БСП противоречи на подобен сценарий. Но изкореняването на модела „ГЕРБ“ означава борба не само с отделна партия и нейния лидер. То изисква бдителност да не би новите, сладко опаковани победители в изборите да се окажат промяна само в опаковката. Но и борба срещу авторитарно-олигархичните тенденции в самата БСП.

 

Разпадът, саморазрушението трябва да бъдат спрени, но единството е кух лозунг, когато зад него стоят користни цели и фалшиви ценности. БСП трябва да се върне към традициите на равенството, солидарността и социалната справедливост. Идващият уикенд може да се окаже решаващ за бъдещето на лявото у нас.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Минаващ

  18 Ное 2021 14:02ч.

  Браво! Добър анализ! Респект!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добър анализ,

  18 Ное 2021 14:54ч.

  поздравления за г-н Касабов и за редакцията! И на мен ми се струва, че половинчатата подкрепа за Радев и спускането на кандидати-парашутисти до голяма степен доведоха до този срив на изборите. Но главното - тази партия отдавна вече има проблеми с идеологическата идентичност. Дали тя може да "намери" себе си при тези сложни вътрешни отношения не зная. Ако не може, значи е необходима нова лява партия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО радефф

  18 Ное 2021 15:06ч.

  Поредната ода за добрия Радев и лошото БСП. Сатанизиране на Нинова, че си позволи да каже част от Истината за систематичното и целенасочено убиване на БСП от Чорапа. Да, вината й е огромна - че 5 години го търпя да паразитира върху партията й. Но стократно по тежка е вината на Паразита. Напротив, поведението на Нинова ще се отрази много на подкрепата за Синергетика. Елена йончевците го знаят и затова реват на умряло. В НС надмощието на Нинова е пълно. Ще се разправи с хиените на президента, които съсипаха БСП. Ще иде на преговори с кокорчовците и ще ги отхвърли. Не е за вярване, че точно Нинова ще препречи пътя на кирчовците към властта. Но ако се съгласи на коалиция с тях и ги подкрепи - тогава вече е абсолютната нула. А днес беше безкрайно права, че новият управляващ е същият като Борисов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО радефф

  18 Ное 2021 15:21ч.

  И да допълня. Кокошка слепота ли имат някои членове и симпатизанти на БСП или са напълно слепи, та не виждат унищожителната роля на Радев за БСП? Неговото упорито желание да я съсипе. Не проумяват ли, че точно с идването на Радев на власт започна сривът й, който сега достигна финала? Не виждат ли, че с тия 15%, които ПП й отне, сега БСП щеше да е втора? Главната причина за катастрофата на БСП е Радев. И тия, които не го разбират, са тотално невнятни. Не Нинова, не машини, не Ковид. А социалисти да подкрепят Разрушителя на собствената си партия вече е в обсега на психиатрията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лев Давидович Вацев

  18 Ное 2021 15:28ч.

  Колегата троцкист от "Барикада" правилно се разграничава от "грешния либерализъм", но много бърка, ако смята че, след като свалят окончателно Корнела, внучето на генерал Кацамунски от Кръга Монтерей, пловдивският свинар-милионер и контрабандистът Кирчо Д., ще върнат БСП към традиционните леви ценности. Напротив, Столетницата мощно ще прегърне "социал-либерализма" на ПЕС, оглавявана в момента от собствения и бивши лидер, а "червените бабички", бетонните глави и прочие автентични левичари, пак ще духат супата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От наукообразия не може да се стигне до простите факти

  18 Ное 2021 15:56ч.

  а те са че изборите през април бяха последните с хартиени бюлетини. Дори и тогава доста възрастни хора не отидоха да гласуват поради страх от зараза. През юли този страх намаля, но пък ги спря гласуването с машини, за тях това се оказа неудобство. Сега през ноември двата минуса: машините и вируса се комбинираха и още по-малко отидоха. Затова БСП се опита да въведе гласуване по избор с машини или бюлетини, Герб също, но не можаха да се наложат. Не е чудно, че някои имат проблеми да гласуват с машини или се страхуват от зараза щом повечето хора така и така не им се занимава с гласуване. После се ядосват че турците гласували, знаете вица за мързеливия ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  18 Ное 2021 15:58ч.

  пРезидента унищожи Корни и с нея БСП... Тези джендъри и пъдели на посолството няма да видят повече от 10-15 % вече... и този процент ще намалява...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  18 Ное 2021 16:08ч.

  Манджа с грозде. Грешен либерализъм, правилен либерализъм. Вацев бил прозорлив , ама това което той посочва точно като ляв либерализъм, тук автора го го опредеделя като грешно. Или нещата са тотално объркани в главата на автора или просто е обикновен ляв джендър либерал, прикриващ се зад защита на социалистическите идеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  18 Ное 2021 16:14ч.

  Боян Чуков : Българските русофили за пореден път бяха изработени много интелигентно, като се включиха доброволно в американската схема като дейни "полезни идиоти". Най-трагичното за тях е, че все още не са го разбрали. От партия ПП да отидат да целунат ръка на Румен Радев, който ги изкара от нищото и ги изведе лично във висока държавна и партийна орбита като им даде министерски постове. За последните 30-на години най-добрият и професионален посланик на САЩ в България е Н. Пр. Херо Мустафа. Шапка ѝ свалям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vessi

  18 Ное 2021 16:14ч.

  За съжаление ,този конфликт навреди най-много на БСП.Не вярвам новото протеже за лидер на партията да се справи. Изисква се много качества и голям опит

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако БСП подкрепят правителството на ПП

  18 Ное 2021 16:29ч.

  Във следващия парламент ще си разменят местата със Възраждане

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • pesho

  18 Ное 2021 16:53ч.

  Именно кавгите в БСП и авторитарният подход на Нинова отблъснаха много членове на БСП да гласуват за БСП - и аз като член на БСП не гласувах за тази партия - каква лява партия е, като в нейното ръководство една трета са милионери, какъв пример дава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  18 Ное 2021 17:07ч.

  БСП ще се трансформира в корпоративна партия , като ДПС и ГЕРБ .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никола Тесларов

  18 Ное 2021 17:18ч.

  Искате или не, в ръцете и в главата на Нинова е съдбата на държавата ни! А що се отнася до поредния хипстър, бивш левичар, излял обърканата си философската душа, едно е ясно - далеч по-лесно е за левите да мрънкат за равенство, социална справедливост и солидарност, отколкото за традиционни ценности, брак между мъж и жена и твърда позиция срещу СМакедония, което поначало са опорки на десните! Левите традиционно са интернационалисти, обратни, без задръжки, смятат морала за буржоазен предразсъдък и религията за опиум, но днес вече са в крак с модата и предпочитат нещо дизайнерско! Нинова сред левите е като пилот на изтребител в текезесарска молотовка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  18 Ное 2021 17:54ч.

  Доста лъжи има в тази статия, като тръгнем от резултатите на изборите, лично аз не вярвам в тях и смятам, че са отнемани гласове от всички партии на статуквото, в полза на новите партии. Второ, ако трябва да се посочи лоялния и нелоялния в отношенията Радев - Нинова, Нинова е лоялната, а Радев е нелоялния. Другарят анализатор е изхождал от позицията, че Радев е някакво божество, спрямо което се оценява всичко. Макар да прилича на истукан, БСП не е длъжна да му се кланя. По-нататък, враговете на Нинова са толкова публични, че не става дума за конспирации и свръхреакция. Продължавам по последователността от статията, БСП не е най-лявата партия. Комунизмът, като всяко зло семе е расъл и е порасъл до антихристкия неолиберализъм, който е надградил идеите за равенство до крайни извращения. Вече неолибералите се борят не само с богатите, но с държавата, полицията, жената майка, белия мъж, семейството и половете. Така че протестърските партии трябва да са по-на ляво от БСП, БСП е вече център-ляво. Накрая, неолиберализмът не взема данъците на богатите, а на бедните, населението се призовава да живее в нещо като старчески дом, в който си предаваш пенсията и не мислиш за нищо, получаваш легло, храна, безплатни медицински грижи. Но никой богат не е платил за това. Така Новият ред третира населението. Богатите стават по-богати и парите им са неприкосновени в разни офшорни зони и скрита собственост. „Модерният“ Станишев не е призовал за закриване на офшорните зони или лимит на собствеността, когато тя отива до размери отвъд здравословното за света. А Новият ред планира да си попълва бюджета от нарастващото ДДС, вземано от голямата маса от хора. Относно темите на лявото, точно „модерните“ леви, които препоръчва автора, са си забили главите в това да променят учебниците, за да пишат за постиженията на черните и греховете на белите, за флуидността на пола и правата на децата да се осакатяват под лекарски надзор. Много лъжи, много пропаганда има в тази статия. БСП си има своите грехове от миналото, своята пропаганда, но лявото на запад порастна до степен, в която лявото на изток взе да се позамисля за грозотата му, макар да са от един отбор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирандола

  18 Ное 2021 18:34ч.

  Чудесен анализ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ясен

  18 Ное 2021 19:04ч.

  Смисълът на статията е пределно ясен: основният враг на една лява партия трябва да са неолибералните политики. "Културният марксизъм" на модерните леви също е враг , но от втори порядък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анализът е добър, но да си кажем направо...

  19 Ное 2021 0:07ч.

  Нов бардак със стари ....не става. Станишев, Нинова, Вигенин, Гечев, ...все до болка омръзнали клишета...Да, не хора, а живи клишета. Целия си живот изкараха по депутатските кресла и още искат, още...После-не били статукво...Че вече само образите им по телевизията предизвикват апатия и омерзение... Хайде смирете се, оттеглете се, дайте път на нови лица...трагедия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Зелен чорап”-поздрави ,в случая правиш

  19 Ное 2021 9:08ч.

  много точен коментар,нещо което и аз мислех да напиша но ти ме изпревари!Браво и все така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  19 Ное 2021 11:31ч.

  на 18.11.2021 в 19:04 Неолибералните политики са леви. Дясната политика зачита собствеността, което означава да зачита и собствеността на народите и държавната собственост, по същия начин, както зачита фирмената собственост. Юридическите лица са група хора с обща собственост и бизнес, общ интерес, това е и държавата в икономически план. В духовен, тя е и повече, но в икономически тя не се различава от едно акционерно дружество, където всички сме акционери. Едно логично дясно, пазещо частния интерес, БИ пазило частния интерес на народа като цяло, земи, ресурси, богатства, без да противопоставя държавата на бизнеса, все едно са врагове, но и без да ги смесва. Либералната идея за закриване на силната държава е втория план на комунизма, първият план беше комунистите да СА самата държава, чред партии като БКП, вторият план е, тя да служи на тях, като се саморазпусне от всяка служба на общото. И двете са версия на това как другарите комунисти получават много власт и богатство чрез държавата, като и в двата случая тя е подчинена само на тях. Общото е, че не допускат държавата да бъде НЕЗАВИСИМА от тях и да съществува като наистина функция на интереса на всички граждани, интерес, който да не могат да засегнат. Комунистите или управляват държавата или я затриват, за да не им пречи. Всичко това се вижда ясно в китайската перестройка, китайската комунистическа партия се научи от западните комунисти, как да владее държавата по по-скрит начин, през фирмите на другарите и не се различават особено от дълбоката държава в САЩ. Колкото Китай е десен и свободен, толкова и неолибералните политики са десни и освобождаващи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хлебарки без цвят,мирис и вкус

  20 Ное 2021 9:40ч.

  Авторът пише за феодално-авторитарен модел на ГЕРБ и това е така,нооо... Какъв беше и все още е моделът на БСП от 1989г. та почти досега? Партийни функционери на които целият трудов стаж е като партийни феодали в централата на БСП или по места! Вечни депутати с по 4-5 мандати в Народното събрание! Че то цялата история на БСП от Лилово време та до Миков е ...колаборация. Нима Луканов и Лилов не измислиха евфемизма "пазарно стопанство" и с него като със смокиново листо не прикриваха идващия първобитен и хищен,бандитски капитализъм? Либерастните НПО-та кой ги пусна в България - Луканов.Нима Първанов не се ъпгрейтва от интернационалист на космополит,глобалист във външната политика и ни набута да изнасяме либерална демокрация,досещ като пролетарска революция в Ирак? Нима Станишев не въведе най-капиталитическия данък - плоския? Нинова посегна на феодалите в БСП и засега честично ги разчисти. И вътрешните и външните вече колаборационисти веднага се втурнаха да саботират Нинова. Тия напъдените смениха чевръсто колаборацията с ГЕРБ с предлагане на услугите си при Радев и новата му партия. И Радев, и ПП не си дават сметка с какви напълно безпринципни хора си имат работа - тия са цветарки от цвят на цвят само и само да си запазят статута на партийна аристокрация и блажене без работа. Това са хлебарки и ги интересува мамбото без оглед на цвят,мирис и вкус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бонго

  21 Ное 2021 11:51ч.

  Поздравления за публикуването на този смислен текст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дисекция

  22 Ное 2021 9:07ч.

  Текстът за хлебарките е обективна дисекция на БСП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи