Кирил Буданов: Руснаците имаха истински успех в Авдеевка. Това е факт. Очаква ни трудна ситуация в средата на май - началото на юни

Кирил Буданов: Руснаците имаха истински успех в Авдеевка. Това е факт. Очаква ни трудна ситуация в средата на май - началото на юни

Превземането на Авдеевка от ДНР, която по време на конфликта в Донбас беше превърната от украинските войски в един от основните им укрепени райони, се превърна в истински успех на руските въоръжени сили, призна началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, Кирил Буданов (в списъка на Руската федерация като терористи и екстремисти). "Руснаците имаха истински успех в Авдеевка. Това трябва да се признае. Това е факт", каза Буданов в интервю за украинската служба на Би Би Си, съобщава ТАСС.

Авдеевка бе под контрола на украинските войски от 2014 г. Украинските въоръжени сили превърнаха града в мощен укрепен район и от тези позиции обстрелваха с ракетна артилерия жилищните райони на Донецк, добавя ТАСС. В боевете за Авдеевка украинските войски претърпяха значителни загуби, а в бригадата на украинските въоръжени сили, която беше прехвърлена в този район, нарекоха ситуацията „Авдеевски ад“. На 17 февруари руският министър на отбраната Сергей Шойгу информира президента Владимир Путин за преминаването на Авдеевка под пълен контрол на руската армия. Много украински експерти сравняват ситуацията в Авдеевка с Артемовск (с украинското име Бахмут), който беше освободен през май 2023 г. от руските войски след тежки боеве, които, наред с други неща, нанесоха сериозни имиджови щети на Киев, посочва още агенцията.

От средата на май Украйна я очаква труден период на фронта и във вътрешнополитическата ситуация, заяви в интервюто за украинскатата служба на BBC Кирил Буданов. „Ние сме изправени пред доста трудна ситуация в близко бъдеще, според нашата оценка“, каза той в интервю. Според Буданов това се отнася както за ситуацията на бойното поле, така и във вътрешната политика. "Това ще бъде труден период. Средата на май, началото на юни", добави той. В същото време началникът на Главното разузнавателно управление отбеляза, че въоръжените сили на Украйна отдавна изпитват проблеми на фронта. „Да, има проблеми на фронта, но трябва да кажем откровено: същите тези проблеми не се появиха нито днес, нито преди месец, нито преди три месеца, това е системен проблем, пред който сме изправени“, каза той

Кирил Буданов призна още в интервюто, че чете канали в Telegram от служебния си телефон.

"Понякога гледам. Имам Telegram на едно устройство, да кажем, на работното ми. И аз го гледам, когато се случват определени събития, главно как руското общество възприема определени събития. Това е единственото нещо, за което използвам Telegram“, каза той в интервю за украинската служба на BBC. В същото време на служителите от разузнаването е забранено да използват каквито и да е социални мрежи, но като шеф той „има достъп до всички световни медии и ресурси“.

Буданов каза още, че Telegram е огромен проблем за Украйна. Необходимо е „да се въведе ред, поне законово да се принудят всички да се регистрират, за да е ясно кой какъв медиен ресурс ползва“, продължи той. Анонимните канали в Telegram, според него, „трябва да бъдат заставени да се регистрират“. „Това няма да е натиск върху пресата“, смята Буданов.

В Украйна многократно е повдиган въпросът за необходимостта от забрана на Telegram. През ноември 2023 г. тогавашният секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Алексей Данилов говореше за опасността на месинджъра от гледна точка на националната сигурност. През декември 2023 г. петиция с такова искане се появи на сайта на канцеларията на президента на Украйна, но ръководителят на центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Коваленко призна, че пълната забрана на месинджър е невъзможно. През април обаче стана известно, че Службата за сигурност на Украйна е изпратила искане до администрацията на месинджъра на Telegram с искане да блокира поне 26 канала и в момента това искане се разглежда.

На 25 март във Върховната рада беше внесен законопроект за регулиране на работата на Telegram и други публични платформи, чрез които се разпространява информация. Той, по-специално, предвижда изискване за разкриване на източниците на финансиране на телеграм каналите, информация за техните собственици, включително данни за точното местоположение, телефонни номера за контакт и имейл адреси. Законопроектът, наред с други неща, изисква блокиране както на лица, така и на канали като цяло, както и присъствието в Украйна на упълномощен представител на месинджъра за комуникация с държавните органи на украинските власти.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Забраняват

  22 Апр 2024 11:15ч.

  Телеграм, тъй като е руска рожба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  22 Апр 2024 13:09ч.

  бившата хитлерова коалиция отново нахлу в древната Руска земя – Украйна на немски и на полски танкове, на английски и холандски бронетранспортьори, стреляйки с американски и с немски ракети по рускоезичното население с крясъци „ние сме демокрацията“... а р. радев - мустафа е историческо недоразумение, което няма съвест, чест и принципи. негова основна задача е да бъде „синергично“ във фарватера на американската политика - политика нацистка и терористична...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  22 Апр 2024 21:00ч.

  Да ви имам и украинското разузнаване, щом "Телеграм" ви пречи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи