Газът поевтиня? Не съвсем и цената ще е висока поне до 2024 г.

Газът поевтиня? Не съвсем и цената ще е висока поне до 2024 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Цената на газа падна под 100 евро за мегаватчас, силата на свободния пазар ще върне цените надолу, Европа бързо намери алтернатива и ще устои на руския газов шантаж... Подобни оптимистични твърдения и коментари последваха новините от борсите през последните няколко дни. Но в действителност почти никой не очаква от това рязко да паднат цените за крайните потребители и ситуацията да се стабилизира около нивата преди руското нахлуване в Украйна или дори преди пандемията.

Какво по-точно поевтиня, на какво се дължи понижаването на цената и колко дълго ще продължи?

Това е процес от последните няколко месеца и засяга показател на спотовия пазар за доставки след един месец (нидерландският TRNLTTFMc1), а не договори за стабилни доставки за месеци и години напред. Този показател се смята за основен ориентир за ценообразуване в Европа и се влияе от моментни фактори.


През август той достигна рекордни висоти (около 340 евро за мегаватчас) основно поради неяснотата какво става с газопровода "Северен поток 1", по който Русия в крайна сметка спря да подава и малкото газ, изпращан към Германия. В момента понижението спрямо този пик е 67% и цената е най-ниската от средата на юни 2022 г. насам. Спрямо същия период на миналата година газът струва с 12.6% повече.

 

 

Движението на нидерландската платформа Title Transfer Facility (TTF) на цената на газа за доставка след един месец и ключови събития, които повлияха на формирането ѝ през последната година.© Reuters

Това не означава, че ще е така занапред, а по-скоро е илюстрация на "влакчето на ужасите", с което се движи цената на природния газ в Европа. Защото според прогнозата от сряда на Световната банка поне до 2024 г. газът на континента ще е средно четири пъти по-скъп спрямо средното ниво от последните пет години.

Ключовата причина за сегашната аномалия е възможно най-капризният фактор - температурата навън.

Времето е необичайно топло за сезона, в който обикновено започва зимната част от потреблението, синоптиците казват, че ще е така и през ноември. В същото време газохранилищата са пълни над 90% (те обаче в никакъв случай не могат да захранват 100% от търсенето), от тях не се тегли газ и не остава много обем за приемане на втечнения газ от чужбина.

Затова LNG танкерите изчакват в морето, а някои от тях го правят и защото собствениците на втечнения газ в цистерните им не искат да разтоварват при временно ниската цена.

В резултат се обърква и графикът за плаванията на тези иначе оскъдни като брой кораби. Те не се връщат през Атлантика до САЩ, за да заредят отново и на американските търговски платформи в Мексиканския залив газът поевтинява поради трупането на количества.

В допълнение, във вторник цените на хъба Waha в Западен Тексас паднаха почти до нулата за пръв път от 2020 г. насам заради ремонт на два ключови газопровода. Но отново става дума за една от най-нестабилните цени - за доставка за следващия ден, която е в пъти по-различна от тази на фючърсите Nymex за доставка след месец, където пък цената в момента е около 5.5 пъти по-ниска спрямо тази на нидерландския TRNLTTFMc1.

Този ценови ефект - дори да продължи още време - няма как да се пренесе скоро в Европа, дори защото тексаският LNG терминал "Фрийпорт" - един от най-големите американски центрове за износ - не работи след пожар през юни.

Добрата новина за ЕС е, че изпълни предсрочно целта си газохранилищата да са 80% пълни до 1 ноември. Данните на Gas Infrastructure Europe показват, че в момента запълването е средно 93% срещу 77% по същото време през 2021 г. Вносът на втечнен газ е стабилен (2.81 млн. тона през миналата седмица според Николин Бромандер от консултантската компания Rystad Energy), нормално работят е газопроводите от Норвегия. Ветропарковете работят на сравнително високо ниво и произведеният от тях ток спестява нуждата да се използва газ за добив на електричество.

 

 

Газохранилищата в ЕС са пълни средно 93%.© Reuters

Колко дълго ще продължи това зависи от застудяването и как ще се увеличи търсенето.

Дългосрочните метеорологични прогнози за тази зима са, че тя ще е по-мека от обичайното. Според Никол Бромандер, цитирана от "Ройтерс", това си има конкретни измерения - разликата между топла и студена зима е около 25 милиарда куб. м природен газ или 7-8% от потреблението в ЕС.

Но тя предупреждава да няма отпускане за сложната работа и трудни решения, които трябва да се вземат за потреблението и снабдяването с газ в Европа.

Почти 60 LNG кораба бавно плават или се струпват в Северозападна Европа, по испанските брегове и в Средиземно море, защото няма достатъчно свободни слотове на терминалите за разтоварване. И това не може да продължава безкрайно, защото така те преминават в режим на плаващи хранилища на газ, т.нар "LNG на вода". Според специалисти това изчакващо количество също сваля цената на газа в Европа, но покачва таксите за превоз с тези кораби, които са се удвоили през последната година. Блокирането им заради инфраструктурни проблеми на Европа може да накара производители и търговци да се обърнат към Азия, където, ако зимата се окаже студена, търсенето ще се увеличи и европейците ще трябва да плащат по-скъпо за нови доставки, дори вече да са решили час от проблема с LNG терминалите.

 

Близо 60 LNG танкера са около европейските брегове в изчакване на възможност да разтоварят, според MarineTraffic.

Другият фактор, който може да затрудни снабдяването на Европа с газ, е неодобрението сред производители и търговци на идеята за таван на цената на газа в ЕС. Обсъждането ѝ продължава и в момента при относително ниските цени.

"Измъкнахме ли се от затруднението? Абсолютно не. Може сега времето да е меко, но една продъжителна студена вълна ще тласне цените нагоре към края на зимата, както и тези за следващата зима", казва Том Марзек-Мансър, ръководител на анализите на газовия пазар в ICIS.

По-ниските цени на едро не водят веднага до по-ниски цени на дребно за потребителите. Доставчиците на енергия хеджират или купуват предварително енергията, от която се нуждаят за клиентите, обикновено около шест месеца напред, което означава, че повишенията или спадовете на пазара на едро отнемат време, за да се пренесат в сметките на хората.

В отговор на високите цени на енергията няколко индустрии, които разчитат на газа като суровина (торове, керамика, стъкло и цимент) намалиха производството тази година. Но ако търсенето да започне да се увеличава, това ще направи все по-трудно за Европа да възстанови нивата на съхранение през следващата година преди настъпването на зимния сезон 2023-2024, казват анализатори от ING Research.

 

Цената на газа ще зависи много от търсенето в Китай и Индия. Макар китайската икономика да забавя растежа си, Пекин нареди на фирмите да не продават в чужбина договорения, но потенциално ненужен, газ в името на енергийната сигурност на Китай.© Reuters

В последната си прогноза за стоковите пазари, разпространена в сряда, Световната банка прогнозира средно 11% понижение на цените на енергията през 2023 г. (след скок от 60% през настоящата година) и все пак те ще бъдат със 75% над средните за последните пет години. До 2024 г. природния газ в САЩ все още се очаква да бъде двойно по-скъп от средните цени за последните пет години. В Европа може да са почти четири пъти по-високи, т.е. в най-добрия случай ще се задържат на сегашните нива - банката отчита, че през последните 12 месеца цените са били средно 420% по-високи от средното ниво за предходните 5 години.

В прогнозата на Световната банка се казва още:

"Последните правителствени съобщения за политика за рязко увеличаване инсталирането на възобновяема енергия и намаляване потреблението на общата енергия може да понижи цените, но това ще отнеме време при възможни вложени перспективи за доставки през зимата на 2023 г. Освен това настоящата висока инфлация и среда с високи лихвени проценти ще затруднят финансирането на инвестиции в ново производство на енергия, независимо, че поевтиняването на металите осигуряват спестяване на някои
разходи по проектите.

В по-дългосрочен план, перспективата за постоянно високите цени на енергията може да изискват промяна в индустриалния модел в страните от Северна Европа, които исторически разчитат на вноса на природен газ от тръбопроводи. (...)

Прогнозата на Международна агенция по енергетика за Европа е, че през 2023 г. вносът на LNG ще се увеличи с 60 милиарда кубически метра, подпомогнат от нови терминали за внос, включително плаващи. Това увеличение обаче е повече от два пъти очакваното увеличение на глобалния капацитет за износ на LNG, което ще поддържа натиск върху цените, тъй като Европа се конкурира с други пазари, а затрудненията, наблюдавани тази година за някои вносители на LNG, може да продължат и през 2023 г."


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • С две думи: ще се "къпем" в евтин газ, напук на жужето!

  28 Окт 2022 9:17ч.

  Да, ама не. Бедните отново ще го ... знаете продължението. "Винаги от страната на булката" е нашият девиз. Като застудее, ще видим. Кой кум, кой сват, кой на булката брат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смех

  28 Окт 2022 12:48ч.

  Цената по ниска от тая по договора с Гъзпром. Рубладжиите, що се изпокрихте ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо си в грешка, тролченце кафяво

  28 Окт 2022 12:59ч.

  Защо лъжеш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достатъчно газ в европа ще има по две причини:

  28 Окт 2022 13:00ч.

  Пълна ликвидация на европската промишленост и липса на платежоспособно търсене от физически лица поради оставането им без работа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  28 Окт 2022 13:42ч.

  А ниви с картофи раздават ли на безработните като в Русия в Европа ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радвайте се

  28 Окт 2022 13:10ч.

  Ще ви понижат цената за парно и ток и в резултат, цените на ВСИЧКО ще тръгнат надолу. Ще се радвам да споделите новите цени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че си горим кюмюро

  08 Ное 2022 10:39ч.

  да не папаме муро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи