Борисов е победител засега. Слави е в ступор. А Нинова върви по стъпките на Костов

Борисов е победител засега. Слави е в ступор. А Нинова върви по стъпките на Костов
Ако имаше ясно изразен фронт срещу ГЕРБ, той щеше да проличи още в изборната нощ.

 

Критиците на ГЕРБ упорито си затварят очите за един факт. Борисов спечели изборите с внушителен резултат

 

- с 8 процента пред втората политическа сила “Има такъв народ” на Слави Трифонов и 11 пред основния си опонент БСП. Освен това почти цялата местна власт е в ръцете на ГЕРБ, както и действащата държавна администрация. За да бъде отстранен Борисов от властта, не е достатъчен само механичен сбор от парламентарно представените партии, които са срещу него, а единен фронт и действия срещу него. Сигналите за последното са в обратната посока - разединение и взаимно изключващи се позиции, дори вътре в самите политически сили, какъвто е последният случай с “Изправи се! Мутри вън!”.

 

Някои от анализаторите прибързано обявиха, че протестите от миналото лято са получили най-много гласове, което ми се струва погрешно. Политическото представителство на протестите, в лицето на коалицията между “Отровното трио” и Мая Манолова, получи 4,74% и 14 места в новия парламент. Слави Трифонов (който отсъстваше от протестите) стана втори, защото от 20 години го показват по телевизията. “Демократична България” просто събра твърдото ядро на старата десница и то благодарение на акцията на Христо Иванов срещу Доган в Росенец, а не заради протестите, започнали след нахлуването на прокуратурата в президентството на 9 юли. За сметка на това Бойко Борисов спечели убедително изборите, въпреки тях и въпреки скандалите с чекмеджета, записи и хаотични управленски решения заради пандемията.

 

Днес най-малко притеснен от изборните резултати изглежда Борисов и това е обяснимо.

 

Опозицията срещу него руинира от ден на ден в невъзможността да се обедини и излъчи сериозна управленска алтернатива. Каквото и правителство да се сформира сега под флага анти-ГЕРБ, то няма да изтрае дълго, а предсрочните избори изглеждат почти сигурни, независимо дали сега или след година. Основна вина за това има партията на Слави Трифонов, която още преди изборите се обяви срещу БСП и така минира възможността за силна управленска коалиция с ядро между Слави и БСП, в която да влязат двете по-малки опозиционни партии. Тук е важно да се разбере разликата между управленска коалиция и парламентарна подкрепа за правителство на малцинството, каквато се очертава в момента. Първата има шанс за дълголетие, защото участниците в управлението имат интерес да консумират властта. Второто е нетрайно, защото при промяна на настроенията на избирателите и неизбежните скандали, които съпътстват управлението, парламентът може да се разтури за дни, в зависимост от интересите на политическите сили. Сигурно е, че

 

Слави Трифонов и неговата партия нямат никаква експертиза за управление на държавата.

 

Техните единствени приоритети, както са заявени, се изчерпват до безумни идеи за изцяло мажоритарна система, избор на съдии и шефове на МВР и партийна субсидия от един лев на глас. Освен че са глупави, тези идеи нямат нищо общо с практическото управление на страната, а то трябва да започне веднага. Тук възниква и другият проблем - за да спази онова, което е обещал на избирателите си, Слави ще трябва да търси подкрепа от всички парламентарни групи, за да има квалифицирано мнозинство за промяна на Конституцията. Последното изглежда в сферата на фантастиката, а това ще бъде първото неизпълнено обещание към собствените му избиратели.

 

Далеч по-сериозен удар върху имиджа на “Има такъв народ” ще бъде решението на Трифонов за управленския мандат, който ще му връчи президента след предизвестения провал на ГЕРБ да състави кабинет. Ако Слави Трифонов го върне, се отива на предсрочни избори. Това турдно се обяснява на онези, които виждат, че срещу ГЕРБ има мнозинство в сегашния парламент. Ако не го върне, ще трябва да посочи премиер или лично да се кандидатира за такъв, след което да направи правителство без управленска коалиция с левицата, но с нейна подкрепа и подкрепата на ДПС, които заявиха, че ще го направят, независимо дали иска или не. Отсега може да се предвиди, че такова управление е обречено за няколко месеца, както поради липсата на експертиза, така и поради липсата на подкрепа, скрепена от коалиционно споразумение и споделена отговорност. Мисля, че изначалната грешка, която мнозина правят с Трифонов, е убеждението, че той е срещу ГЕРБ и Борисов.

 

Слави Трифонов е бизнесмен, а не политик.

 

На тези избори той просто влезе в бизнеса с политическо брокерство, а не заради идеята да сваля някого от власт, още по-малко да управлява. От 20 години Слави е част от статуквото и поради тази причина допреди две години беше на екран в най-гледаното време по най-гледаната телевизия. Мнозина забравят, че неговият разрив с Бойко Борисов, с когото заедно ходиха на кино, се случи не по идеологически и морални причини, а поради битови такива. Когато беше кмет,

 

Борисов отказа на своя манталитетен близнак да построи небостъргач в градинката срещу “Ню Отани” в София

 

и Слави Трифонов го намрази така, както само един нарцис може да мрази друг. Неговите подигравки с Борисов от екрана на бТВ бяха възможни само, защото Слави Трифонов имаше подкрепата на Доган и Пеевски, скритите партньори на Борисов във властта, които винаги са имали интерес Бойко да бъде рутен, за да не стане прекалено силен и самостоятелен. За двадесет години в ефир на “Шоуто на Слави” по бТВ аз не се сещам за нито една критична дума и нито един скеч срещу Доган. Мисля, че Пеевски беше споменат веднъж и то така, че не се разбра хумор ли е или комплимент. Нещо повече - на върха на собствената си тв истерия срещу Борисов Слави Трифонов направи предизборно интервю с него в навечерието на местните избори през 2019 г. и не му зададе нито един неудобен въпрос. На едно питане Борисов дори си извади предварително подготвено листче с отгтовори и започна да чете.

 

 

От миналата неделя до днес Слави Трифонов мълчи и не казва какво ще прави с управлението на страната. Очевидно е, че няма кой да подкрепи ГЕРБ, така че вторият мандат ще отиде при него. Слави Трифонов трябва да посочи премиер, който да получи мандата от президента или сам да се номинира за такъв. Действията му сега, а и в цялата предизборна кампания показаха, че той няма никакво сериозно намерение към политиката и управлението. Той е брокер, който се надяваше на трето, четвърто място, за да може да играе в управлението като патерица ,без да се налага да управлява и поема отговорност, а само да кешира.

 

Глупостта на българския избирател у нас и по света обаче го натресе да бъде лидер на държавата.

 

Мисля, че е изпаднал в ступор от страх и сега се чуди какво да прави с тази власт, която му подариха феновете на бездарните му песни и вулгарни и примитивни скечове. Сега е в безизходица, защото е взел едни пари да го играе балансьор, а се оказа, че трябва да управлява. И то с още три партии, които се мразят взаимно. There is such a mess e по-подходящото име за партията му. Ако Слави Трифонов наистина беше срещу статуквото и ГЕРБ, това щеше да проличи още в изборната нощ, а сега много ясно да е очертан пътят за отстраняването на Бойко Борисов от властта, смяната на главния прокурор и още няколко ключови искания от протеста.

 

Днес всички, които са срещу Борисов, подкрепят Слави, но той нещо се дърпа.

 

Тук стигаме до втория виновник за доброто представяне на Борисов и това е Корнелия Нинова. След изключителната подкрепа, която получи от собствената си партия Нинова не само, че не я използва, ами направи всичко възможно БСП да катастрофира като трета политическа сила и с рекордно нисък резултат в историята си. Три са основните причини. Първата е

 

необявената война, която Корнелия Нинова започна срещу президента Румен Радев

 

и упоритият ѝ отказ да подкрепи кандидатурата му за втори мандат. Тук Нинова постъпи макиавелистки. Сама не каза дума срещу президента, за да не се самоубие за собствения си електорат, но насърчаваше и координираше публичните атаки срещу него от странични говорители, близки медии, че дори и от телевизията на БСП. Пресцентърът на Корнелия Нинова например пращаше на медиите всички изказвания на Калоян Методиев срещу Румен Радев, както и всяка критична дума срещу президента на тема “Три морета” и други поводи, казана от ляв анализатор. Заедно с това Нинова отказваше да подкрепи Румен Радев за втори мандат дори и след като го принуди да обяви, че ще се кандидатира. Внезапната самономинация, която президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова си направиха в началото на февруари бе именно заради Корнелия Нинова. Дотогава тя отказваше да обяви подкрепа под предлог, че Радев не е обявил намеренията си. След като той и Йотова го направиха, лидерката на БСП измисли друг предлог - партийните процедури, колективните решения в партията и прочие глупости, на които сама не си вярва.

 

Когато трябваше да подкрепи президента за втори мандат (след като той официално обяви кандидатурата си) Корнелия Нинова не го направи с извинението, че има процедури в партията и трябва да се питат структурите. Сега Нинова обяви подкрепа за правителство на Слави Трифонов и се обяви срещу предсрочни избори и служебен кабинет на Румен Радев без да се допитва до партията и без да чака процедури. Въпреки, че на думи е срещу Борисов, всичките ѝ действия от три месеца насам са в негова полза. Такива са фактите.

 

Втората причина за изборната катастрофа е личната вътрешнопартийна политика на Корнелия Нинова.

 

Без да пита структурите и партията, тя назначи водачите на листи, по-голямата част от които предизвикаха недоволството на хората, които трябваше да организират и правят кампанията на БСП по места. Мнозина от тях загубиха мотив и предпочетоха да работят за други политически сили, като коалицията на Мая Манолова. Освен това без всякаква логика Нинова реши да чисти партията в навечерието на изборите, а не след тях, както би било по-разумно. Тя изхвърли Георги Гергов, отлюспи успешния кмет на Перник Станислав Владимиров без никаква причина, изпокара се със собствените си заместници в партията и започна да съди журналисти и съпартийци, а нейните хора да громят публично медиите и големите социологически агенции. Тук искам да вметна, че единственото изцяло фалшифицирано социологическо проучване бе направено от Калоян Методиев и пуснато пак през пресцентъра на БСП до медиите. С две думи,

 

Нинова направи всичко, което не се прави преди избори, и резултатът е налице.

 

Смешно е да се извинява това с морални аргументи. Първият път тя стана лидер на БСП, след като лично се договори за подкрепа от Георги Гергов. Лично тя избра Кирил Добрев за своя дясна ръка, а после лично го обяви за предател. Лично тя сложи Борислав Гуцанов да води листата във Варна, след като преди година лично се опитваше да го сваля от ръководството на БСП в града. Лично тя накара десет свои депутати да гласуват Сотир Цацаров да стане шеф на КПКОНПИ, а после лично поиска от тях да понесат отговорност, защото са го направили. Тези и още един куп необмислени действия на лидерката са основната причина за катастрофата на БСП, а не врагът с партиен билет и скритите агенти на ГЕРБ. Вътрешнопартийната ѝ опозиция бе смазана още на изборите за лидер, които Корнелия Нинова спечели с огромно мнозинство, но по парадокс тя се оказа най-дълбоката подводница на Борисов в левицата, защото всичко, което направи (и не направи) в тази кампания работи за него. Включително и упоритият ѝ отказ да подаде оставка. Нинова безспорно има много привърженици в партията, а отказът ѝ да ги освободи от себе си

 

обрича левицата на маргинализация.

 

Тук стигаме до третата причина за сегашното положение на БСП. Пропуснатият шанс, който Корнелия Нинова получи след успешния си ход да овладее напълно партията със смазваща победа на вътрешнопартийния вот. Тя трябваше да разшири дадената ѝ власт, но вместо това я стесни. След победата си през миналата есен Нинова можеше да превърне БСП в обединителен център на левицата, заедно с плътната си подкрепа за президента Румен Радев срещу атаките на ГЕРБ и прокуратурата. Бе длъжна да опита да събере всички отпаднали от БСП през годините, а не да им позволява да продължават да късат гласове като отделни партии джуджета и да се превърне в лидер на обединената лява опозиция срещу Борисов. След това да опита взаимодействие с другите играчи, но от позицията на силен лидер. Вместо това тя се смали до там, че другите въобще да не я забелязват или публично да се разграничават от БСП, както и да отхвърлят на секундата всяко предложение за общи действия, дошло от лидерката им. По парадокс Корнелия Нинова вкара в капан собствената си партия с ход, който можеше да ѝ донесе огромен успех, но и катастрофа. Имам предвид прекия избор на председател.

 

Нинова получи цялата власт в партията и не се справи. Превърна я в поражение.

 

Сега обаче прави партията заложник на себе си, защото никой не може да я махне от лидерското място, ако сама не се оттегли. Права е, че хората в БСП си я искат, но са прави и онези, които виждат, че начело с Нинова БСП няма шанс да върви нагоре от днешните си резултати. Един отговорен лидер, който мисли за партията си би разсякъл сам този възел с незабавна и безусловна оставка. Такъв е дългогодишния опит в развитите демокрации и той не е случаен. Грешно е да се мисли, че оставката в политиката е само морален жест и принципен въпрос. Той е преди всичко прагматичен въпрос, защото отваря пътя за обновление и съвземане, ако въобще има такъв. Оставката на Нинова днес е необходима не защото е морално, а защото е единственият шанс на БСП да спре разрастването на щетите и да избегне още по-голяма катастрофа.

 

Аналогиите с Иван Костов и края на старата десницата тук са напълно уместни.

 

Така става, когато лидерството се превърне в сектантство, а политическата сила в сбор от фенове. От последните изявления на Корнелия Нинова мисля, че тя ще се интересува само от собственото си политическо оцеляване, а нейните фенове ще стават все по-малобройни, докато партията не се разцепи или не се маргинализира до някакво ляво ДСБ. Тя поразително повтаря Костов вляво. Силно обичана, но също така силно разрушителна.

 

Единственият печеливш вариант пред БСП ми се струва незабавната и безусловна оставка на Нинова, която наистина трябва да спре да се меси в партийните дела. Избирането на Крум Зарков за временен председател, посочен лично от нея и подготвяне на конгрес, който да се опита да продължи живота на БСП без най-харесвания си лидер, каквато безспорно е Корнелия Нинова. Защо Крум Зарков? Не само, защото няма друг. Той не може да бъде обвиняван, че е човек на Борисов и ГЕРБ, нито че участва във вътрешнопартийните интриги на опозицията на Нинова. Показа изключителна лоялност към нея, интелигентен е, а вече има и достатъчен политически опит. Неговите възгледи за съдебната власт и прокуратурата са срещу модела “Пеевски” и статуквото, а публичният му образ е положителен без никакъв негатив засега. Той може да започне да гради мостовете, които Нинова изгори, започвайки на първо място от президента Румен Радев. Неговият избор ще лиши от аргументи всички, които казват, че БСП е партия на статуквото, а знакът на промяната ще върне интереса към БСП, както и ще раздвижи някаква енергия в изпадналата в кома левица. Дори и като публично поведение

 

Крум Зарков е много по-убедителен антипод на Бойко Борисов, отколкото беше Корнелия Нинова,

 

която в последните месеци заприлича на онзи, срещу когото уж яростно се бореше. Мисля, че това би бил един от малките шансове на БСП да устои и този път, а това ми се струва важно, защото левицата все пак си остана единствената нормална партия под напора на популизъм и чалга в послбедните две десетилетия.

 

От поведението на основните играчи ще зависи и това на малките, които няма да коментирам сега.

 

Основният извод за мен е, че Борисов е в силна позиция, защото инициативата е в опонентите му,

 

а той е на изчакване с цялата мощ зад гърба си и резултат на първа политическа сила. Опозицията срещу него изглежда слаба, разпокъсана и дори комична - Хаджигенов президент. Това може да се промени, но е по-вероятно да не се промени. Във всеки случай усещането, че нещата вместо да се подобрят се влошават, като че ли е доминиращо. И за финал ще посъветвам оптимистите, които мислят, че алтернативата в лицето на нормалните хора е излязла по площадите, протестирала и гласувала срещу мутрите да съберат сбора от гласовете, подадени за Бойко Борисов, Слави Трифонов и Веселин Марешки, за да си дадат сметка за размерите на катастрофата до която всички с дружни усилия се докарахме през годините.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Исмет

  10 Апр 2021 18:32ч.

  Браво, Яворе, браво г-н Дачков ! Анализът ви е доста добър, което ви прави чест ! Само едно липсва, защо заявените русофилски партии взеха толкова малко проценти ? Нещо не се връзва, нали уж 80 % русофили, а резултатът плачевен ! Явно българите не мразят Русия като румънците, но и не я обичат повече, отколкото Европа !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  10 Апр 2021 18:38ч.

  нещата наистина стават по-зле...ноо...за това се мисли преди, а не после...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Апр 2021 18:49ч.

  Това е обобщение на всичко казано до сега за Нинова, от средите на БСП отцепниците. Не използвам думата отцепници негативно, но разрив има. Само че една такава позиция се гради на два стълба, единия, че Борисов е най-голямото зло, а другия, че Радев е най-голямото добро. И двете тези не са верни и оттам цялата конструкция ми изглежда нестабилна. В среда на настъпващ анархизъм и антидържавническо говорене, среда на охулване на многопартийната система и революционна дейност, в посока пълна приватизация на държавата, в която обществото вече да се владее и управлява от медии и Интернет, които са в едни и същи ръце, е меко казано несериозно да считаш, че Бойко Борисов е някакъв грандиозен проблем. Първо той медии няма, не беше и подкрепен от нито една и второ, осъществява политиката на европейското дясно, където единствено има все още останал здрав разум. Колкото до Радев, той ясно застана на страната на този разпад на държавността, прокламиран от години от розовите десни, не случайно иска да имаме Конституция, направена от Отворено общество, която на всичко отгоре пази в тайна. Т.е. Нинова е виновна, че не подкрепи тези с цяло сърце и не ги прие с отворени обятия. Макар да не можеше да ги отритне напълно, защото позицията на ПЕС е точно такава. Да, Нинова вероятно е можела да се отдаде изцяло на неолибералния комунистически интернационал, но тогава БСП нямаше да има нищо общо с историческото БСП. И е по-добре отцепниците да си създадат прогресистка лява партия, другото наистина ще се свие, защото консервативното е винаги по-малко. Но грешката на Нинова е, че трябваше да се обедини точно с партиите на статуквото, а не с партиите на прогресизма. Учудвам се, че го казвам, но новите са много по-опасни от това, което до сега направиха представените в парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ралица Ковачева

  10 Апр 2021 18:54ч.

  Че както и да се въртят партиите, депесе им е винаги отзад, в готовност да помага „без да участва“, е добре известно. Но това, дето сега пак ще подкрепя „най-върлите си врагове“, десантчиците от Росенец, които така храбро, възторжено и категорично го бяха „заковали“, това вече е пълна криза на легендата, бе. Верно, че благото на народа винаги си заслужава някой исторически компромис, ама дори във второкласните сапунки не повтарят изразните средства през серия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Апр 2021 19:08ч.

  на 10.04.2021 в 18:54 ДПС е член на АЛДЕ, ако не подкрепя неолибералните революции, няма как да се бори уж за права и свободи и да е техен член. Жалко за самите турци, които са консервативни, а с гласовете си подкрепят световния упадък. По-щях да ги уважавам да си бяха направили ислямистка партия, отколкото с техните гласове да се правят децата ни полово сбъркани. Те и българските пенсионери са консервативни, но с гласовете им и партията им се подкрепи същото, в лицето на Бойкикиев, Манолова и Радев. Жалко е, когато гласуваш по инерция за партии, които въвеждат обратни на твоите ценности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добър анализ

  10 Апр 2021 19:14ч.

  Чудя се с какво, собствено, гласуваха онези хора, които си представят Слави като опозиция на Герб и изобщо на статуквото - с главите си или с нещо друго? Резултатите от изборите изглеждат и като дирижирани от Козяк, само дето това вече означава като резултат ултралеви неолиберални изцепки на имащите се за "десница" - защото политическият пейзаж се промени. Всъщност ако се има предвид евроатлантическата пропитост от неомарксизъм, той си е бил такъв по начало такъв, но е бил скрит зад завесата на неолибералната пропаганда. А Нинова все още има възможност за смислен ход, който да спаси партията й от пропадане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  10 Апр 2021 19:25ч.

  Ами мислещите бесепари от Пловдив, Перник и Благоевград подробно разясниха как и защо Нинова умъртви партията, но оглушителният вой срещу тях от сектата Корни, вкл.и тук, ясно показва, че на тях им харесва партията да загива под властта на Приватизаторката. Доста хора искат нови избори най-вече, за да се срине още, до 7%, и дори ДПС и дб да я минат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванка

  10 Апр 2021 19:30ч.

  Една коалиция с лозунга да свалим Борисов няма бъдеще. Спрях да гледам шоуто на Трифонов след интервюто с Доган, преди около 15, 20 г. Доган тогава посочи, че има обръч от фирми и не счита за нужно да ходи в и Парламента. Коментарът на Трифонов след интервюто бе че Доган е изнесъл лекция. ХМ, но нали за същото скача сваля Виденов?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вълнаров

  10 Апр 2021 19:31ч.

  Helleborus на 10.04.2021 в 19:08 на 10.04.2021 в 18:54 ДПС е член на АЛДЕ, ако не подкрепя неолибералните революции, няма как да се бори уж за права и свободи и да е техен член. Жалко за самите турци, които са консервативни, а с гласовете си подкрепят световния упадък. По-щях да ги уважавам да си бяха направили ислямистка партия, отколкото с техните гласове да се правят децата ни полово сбъркани. Защо се правиш на утепан, не знам. Много добре знаеш къде в чужбина са патроните на ДПС. Позата на либерали-портокали е само мимикрия на истинската им същност. Ердоган, който нарече ББ "скъп приятел", стои зад ДЕН, а те призоваха за гласуване за ГЕРБ. А ако ти додат тук наистина ислямистите, ще видиш как ще ти резнат това онова. Внимавай какво си пожелаваш др. Helleborus !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  10 Апр 2021 19:54ч.

  Та след гумата, да кажа аз пак за земеделската реколта през 2020, на слънчогледа. Силна реколта с добра цена. Да видим, дали през 2021 дали правилно са засяли. Картофите, мечката и заека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  10 Апр 2021 19:54ч.

  М-да. На 4.4 спечели Борисов (не само с гласове и мандати), и това скоро всички ще го разберат. Разбира се, той също е пътник, както всички ние сме пътници. Сега е важно как ще се развие кризата с умиращия долар и войната в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йода

  10 Апр 2021 20:03ч.

  Браво, Дачков! 5 години "Да живей Нинова!", след 5 години - обратното. "Горе! Долу! Стамболов"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не четох цялата статия...

  10 Апр 2021 20:14ч.

  Става ясно от заглавието и от някплкото болднати изречения, че авторът неистово жали за Борисов, но уви...Отиват в небитието гербаджиите,...завинаги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ристо мотористо

  10 Апр 2021 20:25ч.

  Яворчо , с тези окупирани телевизии това е положението . Бай Тошо ако имаше такава медийна среда , никога нямаше да падне .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Детето

  10 Апр 2021 20:25ч.

  Костадин Паскалев също е подходящ да смену Нинова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  10 Апр 2021 20:26ч.

  И в Италия има партия 5 звезди, която взе цели 30 % на изборите през 2018 г. и още управлява Италия при крайно раздробен парламент. Партия е създадена от комика Пепе Грило. Първоначално с мин. председател проф. Конте, а сега с Марио Драги. Така, че Дачков да има да взема. Явно не е чел Владетелят на Макиавели или ако го е чел не го е разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  10 Апр 2021 20:28ч.

  Ако Нинова ще се маха за да се сложи някой, който се натиска да коалиция с Герб...мерси. Да си стои докато не се изгони Герб от властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тщи

  10 Апр 2021 20:34ч.

  Брава за интелигентния анализ! Перфектно виждане за разположението на партиите след изборите. Жалко за диванните социолози, Дачков просто е с класи над тях. Благодаря за анализа Ви, г-н Дачков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • икономическата база и политическата надстройка

  10 Апр 2021 20:48ч.

  Истинските деления не са по политически партии. Доган каза преди няколко години, че смяната на модела е закъсняла. Сега се сменя модела, както стана след 89 и в началото на 90-те. Тия, които го сменят са хората, които държат властта, не тези дето я искат. Стремежът е да се удържи властта в български ръце, а не да ни вземат на ръчно управление, както стана с арменците. Щото след това ще има дранг нах Цариград, за наша сметка. Естествено, задкулисието е несменяемо, защото милиардите са при тях. Радев е враг. Не знам защо Дачков и литератора от Нов Йорк го харесват толкова. Всъщност знам - поради невежество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Апр 2021 20:53ч.

  на 10.04.2021 в 19:31 Става дума за почтеност, ако си ислямист, защо гласуваш за това момченца да правят някои неприлични неща с други момченца? Ти представяш ли си каква злоупотреба е това с тези мюсюлмани и техния глас? При това, кой казва, че това не е религия, щом светската държава е точен и огледален образ на християнството, но с обратен знак, т.е. всичко наопаки, това също е религия, то пак се основава на вяра, но вярата да срутиш стария свят и неговите норми и вяра. Правенето наопаки не е рационално поведение, то е лудост. Ако в един работещ механизъм заповядаш на всяка част да се движи в обратната посока, той ще тръгне ли? Това неолиберално движение, доведено до крайните си фази е не по-малко опасно от политическия ислям. Там момченцата са по-малко пострадали от обрязването, отколкото днес страдат от педофили, ранно сексуализиране, смяна на пола и атака спрямо мъжката им природа и поведение като цяло. Ти можеш ли да премериш кое е по-страшно, затова по-добре хората да са поне почтени, да знаем кой за какво се бори. Като искаш да ходиш със забрадка, гласувай за това, да ходиш със забрадка, а не за ранно сексуално образование!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  10 Апр 2021 21:02ч.

  Анализът е много добър! Има в коментарите също отлични мисли. ... Под черта: - Козяк мълчи. Козяк победи. - Жалко, нишката към спасението стана още по-тънка. Ако не друго, то поне сме свидетели на епохални събития в света, превърнати в жалки отпадъци на място. Какъвто е акълът - такива са и резултатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма как

  10 Апр 2021 21:22ч.

  Славчо въобще не се гласеше да управлява,а да го играе с балета шоу в парламента. Сега е в ступор и мартинките му треперят,като на Костов през 1997г. когато му се даде властта на тепсия. Костов поне беше във физическа кондиция , а Славчо на няма 55г. физически е развалина - недовижда,недочува,едвам ходи,а ако управлява ще се иска да е в кондиция по 14-16 часа на ден. При него това е априори невъзможно. Кой го излъга незнам. Може да е президентшата на която беше работодател,може и да е джендър- соросоидната надзорничка на Радев - Йотовица. Впрочем и Радевциа,и Йотовица изповядват либераст-соросоидни ценности - зелено-син талибанизъм отвън и троцкистко червени отвътре. Радевица подобно на щерката на бай Тошо се мисли за докосната от божията премъдрост и си мисли,че може да реализира теософията на Елена Блаватска - в "Да България",при Маята ,а вероятно и при Славчо има такива шемети. Нинова е права да е обрана спрямо Радев защато заиграването му с трите протестърски партии е налично. Нека да се пробват протестърите,БСП няма да им пречи,но безумните им идеи за мажоритарни избори и избор на шерифи няма как да се случат. Няма как да вярвам безкритично на Яворчо защото помня какъв запИнявен седераст беше преди СеДиСето да изтече в канала на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГЕРБ със СДС

  10 Апр 2021 21:24ч.

  Благодарим ти Дачков за точния ти анализ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Махмут

  10 Апр 2021 21:26ч.

  В този "анализ" ясно се откроява предубдеността на автора основно към Нинова. Явно във времето по лични убеждения или от добре материално подплатени внушения Дачкков се нахвърли яростно върху Нинова, стремейки се да обезличи или обезцени цялата й политика. Но ни не сме балами. Ние отлично помним, че само и единствено тя четири години не спря нито един ден да бие Борисов, докато мнозина от тия, дето днес се пъчат ката победители се въргаляха в краката му за някой грош. Така че не бързайте с тези клиширани изводи господине, БСП ще ми не и без вашите "умни мисли " .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най четен е форума на Гласове от лидери на партии

  10 Апр 2021 22:00ч.

  Дачков бъди честен с читателя.Кажи си визията за позициите на досега говорилите лидери и политици.Реномиран и талантлив журналист си.Дрън, дрън, всеки може.И това от тебе, точно в момента в който Нинова от името на БСП, изрази ясна и светкавична позиция..Нас не ни интересува, кой какво е говорил , обсъждал.Ей тая Нинова, много им пречи на някои, които изтърваха положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златното яйце

  10 Апр 2021 22:06ч.

  С риск да бъда обвинен от протестърите в токсична мъжественост ще припомня какво е казал Александър Дюма-баща. Когато снещата се объркат,заплете кълбо от интриги,подмолни игри и хаос винаги Cherchez la femme. Сега имаме ято от квачки които вдигат шум все едно са снесли златно яйце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • антирадевист

  10 Апр 2021 22:13ч.

  Всички бичуват Нинова най-вече затова, че не козирувала веднага на пРезидента и не го подкрепила. А това е най-доброто, което тя направи.Защото и за децата е ясно, че Радев се възползва от БСП, за да захапе кокала, и след това предаде огромната маса русофили, които го избраха, ставайки глашатай на Триморието и подкрепяйки ДъБъ-то и Мутрите на Мая. Всички, които бранят Корнелия, изтъкват всевъзможни нейни нелепи заслуги, но са слепи за факта, че тя запази достойнството на БСП, че не застана Мирно на льотчика. Всички избиратели на слави и самият той са фенове на Радев, а каквито феновете, такъв и той, популист и демагог. И всички, които искат оставката на Нинова вътре в БСП, до един се кланят на Радев, без да проумяват, че той изяде и изплю партийката им. а им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се знае, че знаем вече, кой, кой е

  10 Апр 2021 22:16ч.

  Явно положението е изключително неприятно за доста хора.Затова започваме да си правим архив на изтритите коментари, за да ги разпращаме до едно посолство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Апр 2021 22:38ч.

  Дачков отново в стихията си. Не цепи басма никому. На фона на толкова обтекаеми анализи след изборите това е особено ценно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Две кокошки

  10 Апр 2021 22:43ч.

  Две кокшки го клюцат Радев по главата и като чавки му изпиват мозъка. Хората май забравиха,че вицепрезидентката одобрява Истанбулската конвенция и ЛГБТ - истите. Тримориете нито е случайно,нито е изолиран случай,защото едната кокошка го кълве на работата ,а другата у дома.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ви ли омръзна

  10 Апр 2021 22:49ч.

  да пишете против Нинова. Точно вие я обвинявахте, че задкулисно договаря коалиция с ГЕРБ. Къде е тази коалиция. Значи искате да използва Гергов за изборите и после да му бие шута? Много морално. На БСП и трябва лидер с железен характер, а такъв май е само Нинова. Никаква оставка! Вътрешната опозиция не се спря много преди изборите за председател на партията, опитаха се да ги бойкотират дори. Радев е много слаб политик и най-вероятно няма да получи втори мандат. Познавам доста хора, които са гласували за него, но сега няма да го направят, аз съм един от тях. Десните не го понасят, ДБ най-вероятно ще издигнат свой кандидат. По време на протестите коментираха, че ще го използват за сваляне на Борисов, а после и него ще свалят. Предполагам и други партии ще имат свои кандидати. Ако стигне до втори тур Радев може да спечели, но най-вероятно с протестен вот срещу другия кандидат. Ако ГЕРБ издигне приемлив кандидат, то десните и патриотите ще го подкрепят, така че ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trasporter

  10 Апр 2021 22:53ч.

  Към "политолога" Дачков имам някои бележки по предоставения ни анализ. Смущаващо е че в неговите 7 страници още от 3-та до края се говори за Нинова и БСП. Това ли е основният проблем пре обществото сега и на 45 НС в частност? Явно не, затова по-внимателно прочетох материала и ще споделя и други смущаващи факти, констатации и изводи. Да не забравя - анализът за ИТН е убийствено точен. Че Слави ще играе като политически брокер не е далеч от ума, но има умни и посредствени брокери, има квартални, балкански и европейски брокери, особено в логистиката. Слави ако е посредствен и квартален ще играе с Борисов, но мисля че не е такъв. Обиграният шоумен е и на европейски терен, обича Италия, знае какво постигна Грило. Като умен брокер защо да не играе с български Марио Драги, примерно. Не е задължително Дачков да го плаши и бута насилствено към премиерството като "ще трябва да стане премиер или лично да се кандидатира за такъв" - има и опция. За другите смущаващи неща в анализа: Ако единен фронт и действие на антигерб партии в 45НС е под въпрос, в антигерб електората има единомислие по въпроса и нямам представа какво ще се случи при изневяра на упълномощените. Има нагласи в този парламент суверенът изкъсо да държи своите изрбанници в отговорност. И една въпросителна за 51-те на ИТН - ми тук сценаристите на Слави са абсолютно малцинство и едва ли те ще оформат мнението им, особено на Зайкова? Друго - изводът за представителството на протеста в 45НС, смятам абсолютно формален. Без съмнение е сбор на депутатите на ИТН, ДБ,ИСМВ + 50%БСП. Но тук важи бележката за единството. Трето - "Днес най-малко притеснен от изборните резултати изглежда Борисов" - мисля че Дачков е искал да каже Трифонов, така произтича от неговия анализ на ИТН по-горе. Не само Борисов, но и цялата партия Герб са притеснени от Пировата победа с +8 и +11% и много добре знаят защо. А преждевременното руиниране на антигерб опозицията е твърде преувеличено (по Марк Твен). Четирите страници за Нинова и БСП са разширена версия на казаното от Кирил Добрев в съседната стая и не искам да го коментирам. Тук определено се взема страната на малобройната опозиция в БСП. Сред обърканата политическа ситуация и объркания народ да има и объркани политически анализи от водещи журналисти е допустимо. Така бе и при водещите социолози на изборите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък

  10 Апр 2021 23:09ч.

  изобщо не смятам, че такива "анализи" въобще са полезни някому. За мен те са направо за боклу ... пардон, - за вторични суровини. А защо не са полезни? Ами защото или неволно или /по-вероятно/ волно са насочени встрани от истинския проблем. А той изобщо не е в политиците. Не е в партиите. Той е в онези, които са съсредоточили в ръцете си неприлично много пари, а това значи и истинската власт. За тях г-н Давор Ячков не обелва и дума. И това е разбираемо. Опасничко си е. По-добре е да си играем на стражари и апаши с подобни "анализи" и да си мислим, че прекарваме времето си пълноценно. Отдавна съм забелязал, че в играта на стражари и апаши г-н Ячков се развихря яко. "Анализира" поведения, политики, стратегии и тактики. Събира овации, а също и псувни, но, това е част от играта. На времето, на Магура стрийт, вървеше следният лаф: "А бе, нема значение, че купуваме долара по 5 лева и го продаваме на 3. Важното е да сме в играта". За това е толкова важно да се гласува. Гласувайте и не му мислете. Или мислете после, ако няма с какво друго да се занимавате. Но винаги първо - гласувайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...........................

  10 Апр 2021 23:25ч.

  Означава ли, че този чалгар ще си остави завинаги шоуто и ще проспи няколко години в Парламента ??? Божее, какъв хаос и простотия в Бг-то. Страната ще изпадне в дълга политическа криза и изолация от Европа. Та кой европейски политик ще разговаря с подобни плезещи се идиоти ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  10 Апр 2021 23:43ч.

  Резултатите от изборите са изключително фалшифицирани, от там и анализите не могат да бъдат точни... Така, първата част - добре, но при Станиславчо ме загуби! Гледната точка на Дачков я разбрахме, но има и гледна точка на Нинова, и тя може да не съвпада с тази на Радев ;) Голям рев за Радев... интересно, защо точно преди изборите врътна този номер на Нинова? Кампания "отстреляй Нинова" е на ход, много пари ли се раздават за тая Нинова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  10 Апр 2021 23:45ч.

  Уважаемият г-н Дачков е направил сносен анализ на това, което се случи на тези избори и докараха страната в безизходица. Борисов е победител, но не в изгодно положение. Никой не го иска за политически приятел, защото не е лоялен и е използвач, който изяда другите, влизали в явна коалиция с него. Борисов с този резултат от изборите, няма да загине изведнъж, но ще залязва бавно и ще потъва като в блато в политическото небитие. Нама да го раследват и съдят, защото се погрижил за това, пък и все още важат споразуменията сключени под Кръглата маса от 1990 г. - да не търси отговорност за далаверите и кражбите извършени от властващите. Мисля, че Слави не се крие, но и не мисли сам да става премиер, защото знае, че това не е работа за него. Той като Моамър Кадафи се смята за Баща на революцията, или по нашенски - новият Доган. Корнелия Нинова иска да създаде истинска лява партия, но в България вече няма условия за това. Както каза един приятел: " Гледам един дядо, който отива да гласува, и си мисля - това е някой стар комунист. Ами защо е с дънки? Не, не е комунист, това е стар седесар, който ще да гласува на ГЕРБ-СДС." Младите гласуват за Слави, защото в голямата си част са чалгаджии не само по музиката, която обичат и не съм сгласен с Радан Кънев, който каза, че любимата музика не определяла манталитета. Определя го и с голяма вероятност и днес показва състоянието, до което сме достигнали - да се надаваме чалгаджиите да ни дадат доброто и да ни изведат по пътя на просперитета. Аз не го вярвам и затова не ходих да гласувам, когато разбрах в следобеда на 4 април, че партията на Слави ще заеме втора позиция. Просто е безмислено. На ход е Президента, но да помисли за Триморието, не е късно да се отрече. Решителните избори ще бъдат през лятото. Тогава и Ковида няма да ни притеснява толкова много. Тези избори бяха обречени по принцип. Закъсняли и едновременно ранни по дата - избори по ковидно време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  10 Апр 2021 23:46ч.

  Като се замисля, 63 милки дадоха на Гергов да я премахне и той се провали, на колко ли се е вдигнала мизата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://www.facebook.com/KRASSINOFF/videos/10159181679242560/

  11 Апр 2021 0:00ч.

  Нищо случайно няма! Слави каза на Диков, че БСП ще бъде трета, а той втори, Анна Мацоне и тя е знаела резултатите от изборите още през Март... твърде много съвпадения имаме ;) случайно викаш, а? Внимавайте какво си пожелавате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Апр 2021 0:07ч.

  Относно голямото достойнство на Нинова, че била против ГЕРБ. Когато навремето бяха само двете партии, БСП и ГЕРБ, беше нелогично да се обединяват и да развалят плурализма. Тогава беше по-добре да се коригират една друга. Но днес имаме революционна обстановка и БСП като стара и системна партия, трябваше да защити системата и демокрацията, да докаже, че се е променила, а не, че е алтернатива в очите на протестърите. Протестърите са от типа анархисти, рушители на държавността, точно същите, които докарват и джендърния катаклизъм, с който Нинова не е съгласна, няма какво да им се харесваш. БСП щеше да се докаже като променена и обновена, точно ако не подкрепи ужасяващата вълна на разпад на ценности, държавност и на всяка една подпора на обществото. Дори на цената да бъде наречена статукво, понеже тя е статукво, най-старото в политиката. Но старите са длъжни да вразумяват младите, дори когато младите са нагли и невъзпитани, децата може и да не разбират, но една стара партия трябваше да разбере случващото се! За съжаление на тях толкова много им се искаше веднъж поне да се пишат умни и красиви, (след цялата им история на тирани и фалиращи държавата), че изоставиха облика си на системна партия и вече не вдъхват никакво доверие. Да си държавник и добър политик, както и изобщо почтен човек си има цена, не може всички да те харесват. Но да си все на погрешната страна, за БСП стана запазена марка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква беше темата?

  11 Апр 2021 1:16ч.

  Младите и по голяма част от възрастните с гласовете си отстояха на исканията си от протестите и повече няма да позволят на фалшиви политици да ги прецакват.Ма те щели да правят парламентарна група, щели да се събират потайно и след това пак потайно на няканва си маса с другите парламентарни групи и ще си правят пазарлъци представяйки ни ги като отговорна национална позиция.Ей, чуйте я Татяна Дончева и Бабикян.Няма да мине номера.Хаджигенов им го каза.Христо Иванов също.Такъв анализ искаме Дачков, а не да ни занимаваш с въпроса А вие защо биете черните, вмъквайки президента в темата.Можем и в друг форум да ги пишем тези неща, но сме избрали Гласове, защото нивото тук е друго и от това което пишем тук, други журналисти правят новини от написаното .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  11 Апр 2021 1:44ч.

  А главният губещ е народът! И все ще е така, докато политиците приоритизират как да оцелеят и печелят от властта си и пет пари не дават/нехаят за добруването на нацията. Те не мислят за следващите поколения, а само за своите наследници. "С грижа за хората!"... за нашите 'Ора. "Работа, работа, работа!"... работата ще ви направи свободни. "Дела, дела, дела"...и само думи. "Има такъв народ"... няма такъв народ. Просто няма народ, има тълпа. Вече не живеем дори в охлокрация, а в инептокрация. Просто, защото няма народ, а тълпи и власт на най-малко способните да се трудят и произвеждат. Дяволът е в детайлите! "... В политическата теория има едно важно, но подценявано понятие - инептокрация (от ineptus (лат.) - негоден) - власт на неподходящите, неопитните, некадърните, наивните, безпомощните, глупавите. С една дума - власт на негодните да управляват. Според въвелия този термин френски писател Jean d'Ormesson това е система на управление, в която най-малко подготвените да управляват са избрани от най-малко подготвените да се трудят и произвеждат. В същото време тези, които са най-малко подготвени да осигурят препитанието си, са възнаградени с блага и услуги, платени с наложените данъци върху работата и богатството на все по-малкото производители, и всичко това е подбудено от леви популисти и демагози, които проповядват теории, за които знаят, че са провалени, там където са били приложени на хора, за които знаят, че са политически дебили и идиоти Една от основните причини за установяване на инептокрация е настъплението на популизма. Негова основна характеристика е, че отрича всичко, но не предлага нищо, или това което предлага е ирационално, глупаво или и двете заедно. Популизмът не е нито ляв, нито десен, но от крайно ляво до крайно дясно започнаха да се предлагат радикални популистки решения за „усъвършенстване“ и „подобрение“, или най-често за „смяна на политическия модел“, или даже „смяна на системата“, които водеха в противоположна на демокрацията посока – т.е. водеха и водят към див авторитаризъм и диктатура на неизбран от никого елит. Отляво се предлагаше радикално задълбочаване на демокрацията чрез превръщането й от либерална в социална, от представителна в пряка, от формална във „фактическа“. Вместо равенство пред закона, отляво ни предлагат имуществена уравниловка като по-справедлива, независимо от приноса на всеки, от това доколко се труди и труди ли се изобщо. Това „хваща дикиш“, защото развитието на технологиите позволява все повече все по-малко хора да са в реалното производство и да произвеждат блага, за сметка на сферата на услугите. Социалната капиталистическа държава на Запад позволява да издържа все по-голям слой социално слаби, безработни, пенсионери, имигранти, бежанци и пр., чийто принос към общото благо ставаше все по-минимален. Това съответно породи не социална справедливост, а точно обратното. Реакцията на това отдясно бе еднозначно негативна и не по-малко крайна – не „социална“, а „национална“, консервативна и нелиберална демокрация, не равенство в бедността и безправието, което предлагат левичарите, а елитарен модел на „здрава ръка“, която ще възстанови справедливостта, нарушена от левите демагози и популисти с тяхната защита на непроизводителните слоеве. Този радикален крайнодесен популизъм има една обща точка с крайно левия популизъм – и двата са антидемократични и водят до авторитарна диктатура. Защото, както гениално бе казал големият сатирик на тоталитарния ХХ-ти век Станислав Йежи Лец: „Неграмотните са принудени да диктуват“..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-''Спете спокойно парижани.Всичко е наред''

  11 Апр 2021 2:33ч.

  Сега какво ще последва? -Нищо особенно.Ако комисар Славчо е почтен ще подаде оставка и ще лови риба.Ако не е, може и мин пред да стане.Някои представители на народа ще прекосят пустинята но няма да е трудно.Когато се върнат вече ще са републиканци.Точно както старите шаврантии стават целомъдрени.Да.Единствените които ще пострадат са сьомгите.Спете спокойно парижани всичко е наред'' Ален Делон в ''Смърта на един мръсник'' И да не кажете,че не съм Ви предупредил.Филмът е правен по същото време когато са правени Славчо и ко.Ъпгрейда скорошен.Безпорно сценариста чете много,а вероятно има и частен киносалон.Сещам се за Бербатов но не е той.Тоя дето гръмна Козлудуй няма киносалон,обаче един друг дето не обича Нинова,на ти е с Борисов а и със Слави?Дачков играе ли голф?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-тезите на Дачков

  11 Апр 2021 3:01ч.

  Сима.............в 168чяса твърди. Трифонов е знаел 3 седмици преди вота че ще е втори.Това означава ,че е искал да е втори.Всички казват за концерта повишил резултата.. Трифонов ще сложи картите на масата т.е път към велико НС и 120 депутати,мажоритарни избори.И тук е голямото ми разминаване с Дачков.Партиите на статуквото имат интерес от такъв развой.Точно както Лукашенко от нова конституция.И в крайна сметка '' Спете спокойно...........................'' ВЪЗМЕЗДИЕТО е друг филм тук не се прожектира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бореца

  11 Апр 2021 10:32ч.

  Предстоят да се взимат тежки решения до сега беше лесното вземаме едни пари на кредит и ги харчим само че тези кредите трябва и да се връщат само че за да ги върнеш ти трябва ИКОНОМИКА а не чалга музика която е част от сивата икономика!Към момента нашата уж много развита икономика като изключим IT-сектора всички останали сектори са на нивото от преди 70 години и като възможности, и като технологии а нашите малки гаражни фирми не могат да бъдат някаква конкуренция на когото и било нагледен пример инвестицията на VW която директно ни подмина!Освен това Ковид-кризата показа че и здравеопазването е катастрофирало, образованието ни едва крета и дава 85% олигофрени и неграмотни което ни нарежда на 70-75 място в света и изобщо нещата следваха своя логически завършек тотална катастрофа във всички сектори!А да има един сектор където нещата са в прилично състояние а именно логистичните центрове на големите фирми но реално оттях тук нищо не остава!И геополитиката в момента не е в наша полза вероятността да има война в Донбас расте което може да доведе до директен сблъсък между Великите сили и ще трябва да се тежки решения за което нашите пишман политици не са готови и най-вече Слави Трифонов и ако си мислим че може да играем както го играхме през ВСВ трябва да забравим САЩ не са Германия те искат да воюват с другите само че с чужди хора е не с техните и ние им сме необходими като разходен материал а САЩ да прибират само парите както беше преди 75 години!Така че предстоят интересни времена а това е най-голямото проклятие да живееш в такива времена както го е казал Конфуций/китаец по произход/!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички други гласове бяха анти-Герб, каква победа е това?

  11 Апр 2021 10:38ч.

  Всички партии които декларираха подкрепа на Герб или са били в коалиция с тях не влязоха в парламента. При това положение на Герб му трябват най-малко 50%, а не 25% както е сега. Що за победа на Герб може да бъде обявена щом не могат да влязат в управлението? До това се свеждат нещата и в Герб разбират това, а без власт те могат само да си отиват в забвението както се случи вече с "големите надежди" на наивния бг избирател НДСВ и прочие изкуствени креатури. Тези които са реални партии, а не монолитни креатури по сметка са винаги в парламента, затова не плачете за БСП, прочетете "Смешен плач" на Ботев ако той не е прекалено ляв за вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  11 Апр 2021 10:47ч.

  Най-лошото е, че Светът вече е разделен и България пак е при губещата страна, за четвърти път. ПСВ с Германия - национална катастрофа; ВСВ с Германия без да се бие на нейна страна благодарение на големия държавник НВ Цар Борис Трети - умерена катастрофа; Студената война - със СССР - трета и най-значима катастрофа - загуба на индустрията и около 3 милиона население - избягало и измряло ( всяка година изчезва по 1 град като В. Търново ); Биологична война - един Господ знае какви ще са загубите, но сме на страната на неоглобалистите и джендърите, които в края на краищата ще загубят, защото са против природата на живота. Няма значение кой ще бъде на власт у нас, защото 90 % от партиите са соросоидни, троцкисти и байданисти, приветстват войните и мислят, че ще им донесат благоденствие. ЕС е недоносче - нито единна държава, нито съюз на равноправни държави, вече и без свободи. Огромна и корумпирана бюрокрация, която видяхме колко струва при последното посещение при Ердоган.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  11 Апр 2021 11:26ч.

  Дачков +1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами тезата, че Борисов е най-голямото зло,

  11 Апр 2021 11:31ч.

  се държи на факта, че Борисов ги бие вече 10 години. И последният вот показва, че след всичките протести, юмруци и революции ГЕРБ е 10% пред втория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  11 Апр 2021 11:39ч.

  Брово!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tom Fitton

  11 Апр 2021 11:43ч.

  Колкото и въртележки партии и журналисти да правят - нищо няма да остане от това, което е сега до 1 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХХХХХХХХХХХХХХ

  11 Апр 2021 11:48ч.

  ЦЯЛАТА КАМПАНИЯ БЕШЕ ДА СЕ КРИТИКУВА НИНОВА И ДА СЕ ОБВИНЯВА В СЪГЛАШАТЕЛСТВО С герб. С ТОВА СЕ ЗАНИМАВАХА ВСИЧКИ МЕДИИ. ЦЕЛТА БЕШЕ ДА СЕ ОТСТРЕЛЯ НИНОВА И ДА СЕ НАПРАВИ КОАЛИЦИЯ С герб. СЕГА И ДАЧКОВ, СОЛИДНО ПОДПЛАТЕН, ПОВТАРЯ ТЕЗИТЕ НА кирил добрев. СРАМ ЗА ДАЧКОВ . МИСЛЕХ ГО ЗА ЕДИН ОТ НА-УМНИТЕ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ЖУРНАЛИСТИ. НО, КАКВО ДА СЕ ПРАВИ И ТОЙ ХРАНИ СЕМЕЙСТВО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  11 Апр 2021 11:56ч.

  Много забавно как всички Харалани, Харизани, Буруджани и др. им подобни от 10 години се занимават с БСП. Ама те не са във властта и не са проблема на България. Не е забавно, а трагично положението в България. Като гледам всички критикуващи БСП са с яки гушки и телеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ерос

  11 Апр 2021 12:27ч.

  ГЕРБ за пръв път спечели абсолютно мнозинство. ГЕРБ и партията на Слави ще имат пълно мнозинство. Те са едно и също. Двете страни на една и съща монета. Извън системни партии(не са точно партии макар регистрирани формално като такива) събрани без идеология около един лидер само защото го харесват. Те са способни на управление което може да е само хаотично. За тях властта не е средство, а просто самоцел. Без властта такива партии не могат да съществуват. ГЕРБ+ИТН е най-логичното управление на страната. Българите гласуваха точно за това. Ама Слави бил говорил срещу Борисов, а тези които гласуват за него били яростно срещу ГЕРБ. Така е. Но те и патриотите бяха в същото положение миналия парламент пък изкараха цял мандат заедно с Борисов. В българската политика отдавна няма значение кой какво е говорил и какво мислят хората гласували за дадена партия. Това в пълна степен важи най-вече за Борисов и Трифонов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майлс Дейвис

  11 Апр 2021 12:43ч.

  Там е истината. Също и в Джон МакЛафлин, Махавишну Оркестра, Удър Рипорт, Степс Ахед, Майкъл Брекър, Пат Матини Груп, и още много, много други .... . С поздрав към Явор Дачков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поправка

  11 Апр 2021 12:50ч.

  Уедър Рипорт, а не Удър Рипорт. Сори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р

  11 Апр 2021 12:59ч.

  В частта за ИТН, Трифонов, ГЕРБ и Борисов авторът е напълно прав в главното, връзката е стара, договорена, укрепвана здраво с финикийски знаци, доказвана с години. Честите критики срещу Борисов в шоуто, поднесени в шеговит или ироничен тон, повече помагаха за имиджа на обекта, отколкото да му вредят, действа принципът, че лоша реклама няма, че с когото се шегуваме, не го мразим и дори ни става симпатичен. Ярко и неоспоримо доказателство, че шоуто и Трифонов фактически са рлаботили за ГЕРБ и лично за Борисов е фактът, че не само го оставяха на терена с мощно скъпоструващо присъствие, но и и накрая му дадоха да има телевизия 7/8. В частта за Корнелия Нинова авторът манипулира - хем ясно излага фактите за вредителството на Нинова спрямо БСП, хем не прави ОЧЕВАДНИЯ ИЗВОД, че тя го е правила и продължава да го прави НАРОЧНО, ПРЕДУМИШЛЕНО, СЪС ЗЛОБА. Тя дойде на поста единствено с ясното съдействие на групите на Първанов, Пирински и Станишев точно за да прави това. За тях е крайно нежелателно БСП да се изправи на крака, защото това неизбежно ще означава именно тях да осъди като най-злите врагове на партията, а те искат да останат в история като положителни персони и затова смъртта на БСП им е необходима абсолютно. Ето защо им е нужен като резервна гумо и Крум Зарков, нямащ нищо общо с партията, но само имащ решителната подкрепа на Нинова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  11 Апр 2021 13:10ч.

  Нямам претенции за някакъв задълбочен анализ, но се интересувам от политика. Слави има по-добър резултат от БСП. Може ли някой да ми посочи, какво Слави направи в предизборната кампания по-правилно от Нинова? Според мен нищо. Неговия резултат го отдавам на ония 80% на Иво Христов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малоумник

  11 Апр 2021 13:26ч.

  Герб - победител след 10-годишни зулуми, Слави - втори след 30-годишно опростачване, "новите" - бивши коалиционери на шайката или изправени - жадни за власт. Накрая Нинова виновна за блокажа на държавата след изборите!? Нито дума на каква цена герб е "победител", нито за сегашния им коалиционен партньор - най-демократите от СДС. Същото и за ДБ, бившия им коалиционен партньор. Нито за люспите от БСП и отровите, стопирали протестите. Нито за вътрешните в БСП опозиционери, петимни за сдружаване с хунтата от години. Естествено, че на този фон принцините позиции на БСП бодат очите на всички. И всички, и политици, и мисирки в хор повтарят пещерните измишльотини на измислените десни. Тези, които за една нощ от слугуващи на режима се превърнаха в първи демократи. И трябвало Нинова явно да подкрепи протеста. Ами нали щяха да я изядат с парцалите. А за тези, които го яхнаха, та го счупиха - нищо. За тях може. Трябвало Нинова да подкрепи заявката на президента. Ами като го подкрепи, и като го издигна, и като го избра, досега не спряха да ги венчават. Ами защо не се намери агенция, която да провери нагласата на избирателите към "триморието", за което, впрочем, президентът оглушително мълчи. Та, моите уважения към автора, но с невъоръжено око се вижда, че в анализа му прозира тенденциозност. Надявам се, непоръчана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Durti susel

  11 Апр 2021 13:32ч.

  Яворе слушаш ли Депеш Мод и твоят двойник там?Аз съм им фен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На съставителите на подобни, прости Господи, анализи не им ли се казва...

  11 Апр 2021 13:54ч.

  ...в зависимост от езика на историческия период, в който живеят или фурнаджийска лопата или ибрикчия или и двете?! Парите не миришат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Малоумник.

  11 Апр 2021 13:58ч.

  Тия 10 годишни "золуми" са същите като навсякъде по света. За "золумите", на Луканов, Виденов и Станишев много бързо забравихте. В които участвахте ентусиазирано. И сега се пишете борци за правда и свобода и целите в бяло. Нинова има вина, голяма вина. Защото нейните амбиции и неспособността и да води диалог, представата и, че всичко се постига с противопоставяне и скандали доведоха до тук и БСП и държавата. Може да е имала най-добри намерения, но така както прави нещата само нагнетява напрежение и отблъсква хората. Целта е не да превърнем държавата на тепих за селски борби, целта е да вървим към по-добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аналлизаторът не пропуска ли да ни осветли за икономическата катастрофа, стояща зад икономическото чудо на ГЕРБ?

  11 Апр 2021 13:59ч.

  Какво бе нивото на държавния дълг в началото на периода Борисов и какво е дереджето сега?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Нинова има вина, голяма вина. Защото нейните амбиции и неспособността и да води диалог, представата и, че всичко се постига с противопоставяне и скандали доведоха до тук и БСП и държавата."

  11 Апр 2021 14:04ч.

  Ха-ха-ха, на брюкселски новоговор да не замиташ золумите под килима ли се нарича неспособност да водиш диалог, а задължителната джендъро-позитивна мантра за диалога замества понятието за истина ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  11 Апр 2021 14:24ч.

  Та пак да попитам" Властелинът на гумата", докога ще издържите, на " Милото"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма спасение от мъжкия пол!

  11 Апр 2021 14:57ч.

  Всички против Корнелия Нинова (с малки изключения), защото е жена и защото не успяха да я сломят, подкупят, подиграят, да й намерят кражби - кюлчета, чекмеджета, прости любовници и т.н. Освен това е с добро образование, прилична външност, възпитание и поведение, последователно и уважително отношение към законите и правилниците. Не можете да простите на една жена, че е много по-умна от вас и не е корумпирана! Видяхме докъде я докарахте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • chedomir

  11 Апр 2021 15:30ч.

  Tъъъй.Анализи всякакви,но нека се вторачим в суровата действителност и си представим че до края на май Истанбулската конвенция трябва да бъде или ратифицирана, или обратното. От новоизбрания парламент. Aми сега? Кой с кого и как?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. о.з.полк. Кънчо ПЕТКОДЕРОВ, чл-кор. БАНда, "и т. н."

  11 Апр 2021 17:56ч.

  Благодаря за мъдрия анализ на образувалата се мътилка. Само Хаджийски досега успяваше да се пребори =през годините= и то поради географически причини, по-отвисоко се по-ясно види. Всичкото кудкудякане впоследствие го само диагонирах, НЕМА ВРЕМЕ ЗА ПХИЛОСОФСТВАНЕ . . .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  11 Апр 2021 18:00ч.

  Някак странно е това вторачване в Нинова.Герб и С.Т имат абсолютно мнозинство.Не виждам пречки да управляват 4г.А след 4г народа ще се произнесе.Улицата?Твърде нефелна се показа.Странно е и поведението на вътрешните опоненти на Нинова.Нима искаха да спечелят?1.Ако го искаха не трябваше 2години да подриват Нинова.2Печеленето точно на тези избори щеше да е пирова победа.Имаме катастрофирала ''държава'' която скоро ще е в реанимация.Да си начело на такава държава сега е самоубийство.От друга страна Герб 10г или унищожаваше конкурентите си или ги подчиняваше и обезличаваше.Само БСП и ДПС оцеляха.Деструкцията на политическата система и замяната и с шоу е изгодна единствено на господарите на България.Тези които пропагандират и провеждат такава политика някак са мотивирани.Но мотивацията им е далеч от националната кауза.Между другото никой не успя да принизи НС както Борисов.Посещението му в НС по какъвто и да е повод ще е нова гавра с демокрацията и НС.Редно е всеки от новоизбраните депутати да покажат ясно разграничение от Борисов/Какъвто и да е контакт с Борисов обезмисля народния представител като такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  11 Апр 2021 21:17ч.

  Дачков, ако ще пишеш статии и след това ще триеш коментарите, които те критикуват закривай сайта. Така не се прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фори

  12 Апр 2021 10:08ч.

  Ръчичките на калоянчо методиев се виждат през два-три поста. калоянчо, сдс и костов ти се въртят отзад с 200!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  12 Апр 2021 11:53ч.

  Аха. Изтрито ми е критичното мнение. Разбрах намека. Г-н Дачков не предпочита на неговата маса да му се противоречи. Е, добре. Ще се съобразя, защото заради такова болезнено самомнение загубих близък приятел. А сайта на Дачков е добър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аврора Илиева Трифонова

  12 Апр 2021 12:21ч.

  Костадин Паскалев е корумпиран до мозъка на костите си. Искате ли доказателства- търсете ги в Брюксел. Освен това е високомерен, нагъл, интригант- селски даскал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бо-Бо Некадърникът Наш

  12 Апр 2021 16:41ч.

  Майтап бе Уйли! Един мислил за дачков, че бил: "ЕДИН ОТ НА-УМНИТЕ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ЖУРНАЛИСТИ", то е толкова вярно колкото и че, сегашният дръвен шоп - МП е един от умните и интелигентните ни МП ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сара

  12 Апр 2021 21:53ч.

  Нищо подобно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само едно липсва, защо заявените русофилски партии взеха толкова малко проценти ?

  13 Апр 2021 13:34ч.

  Защото Измет яйцето още не опряло отзад.Когато това стане всички вкупом ще викате дядо си Иван,ама дано ви чуе тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир

  13 Апр 2021 19:22ч.

  Харесва ми коментарът на Дачков. Тай дава отговори, но и поражда въпроси. За мен е ясно защо много хора харесват Слави. Но той просто е главният актьор, изведен на предна линия. Кастингът се прави от други, в случая не от сценаристите на шоуто. Дори в Китай нещата не са толкова сложни - Може да не знаеш какво точно планира Си Цзин Пин, но със сигурност той е от важните хора, които имат значение. У нас важните хора са в сянка, не са със сигурност нито Бойко, нито Слави, нито великият прокурор с каскета. Както е и с Байдън в САЩ - факт е, че вече открито лансират Скалата за следващ президент. Може да не му е приятно на Байдън, но Скалата може би ще спре някой подобен на Тръмп. А дали му харесва на Байдън, някои хора хич не ги интересува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дермидон Богоявленски

  15 Апр 2021 15:21ч.

  Ибрик банкянски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да попитам, извинете

  17 Апр 2021 15:56ч.

  Абе, кой беше този Борисов?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  24 Апр 2021 13:20ч.

  Както винаги на Дачков коментарите се влияят единствено от посоката на вятъра или на парите, и както винаги нищо вярно е анализа му, поради горните причини. След две седмици какво ще каже за умопомрачителният си анализ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи