Бари Уайс: Нито “Ню Йорк Таймс” ще бъде отново “Ню Йорк Таймс”, нито Харвард ще бъде отново Харвард

Бари Уайс: Нито “Ню Йорк Таймс” ще бъде отново “Ню Йорк Таймс”, нито Харвард ще бъде отново Харвард
“Някои хора смятат, че можем магически да се върнем в 1999 г., че “Ню Йорк Таймс” ще бъде отново “Ню Йорк Таймс”, Харвард ще бъде отново Харвард. Бих искала да знам какво пушат”, казва в интервю за "Фигаро" бившата журналистка в “Ню Йорк Таймс”, Бари Уайс, станала водеща фигура на съпротивата срещу “будното” (wokе) движение в САЩ.

Наета в “Ню Йорк Таймс”, за да внесе плурализъм на страниците “Дебати” на американския всекидневник, Бари Уайс шумно подаде оставка през юли 2020 г. заради все по-настоятелната идеологическа цензура в редакцията. Нейният шеф Джеймс Бенет бе уволнен след като публикува мнение на републикански сенатор във вестника. Впоследствие Бари Уайс стана водеща фигура на съпротивата срещу “будното” (wokе) движение в САЩ. Книгата ѝ “Как да се преборим с антисемитзима” (How to Fight Anti-Semitism) току-що бе издадена във Франция. В интервю за “Фигаро” Бари Уайс предупреждава френските интелектуалци за идеологическата цензура, която не е фантазъм на десницата, а напълно реална опасност за мисълта. Снимка: архив

 

- Казвате, че сте част от поколението евреи, които са най-големите късметлии в историята, което не е преживяло преследването, и същевременно, че преживявате завръщането на антисемитизма. Смятате ли, че отново е рисковано да бъдеш евреин на Запад?

 

- Ако погледнете през призмата на дългата еврейска история, фактът, че ние сме най-големите късметлии в цялата еврейска история, е 100 процента верен. Но ако сравните къде сме сега в сравнение с това къде бяхме преди няколко десетилетия, светът, в който е родено моето поколение, консенсусът за този свят, неговите културни норми (идеята да съдиш за хората според техните дела, а не според произхода им) бързо отстъпват. С тяхното отстъпление положението на евреите става много по-несигурно. Това не го казвам аз. То се вижда във всяка статистика, всяка анкета, всяко проучване (през 2017 г. 58,1% от престъпленията от омраза в САЩ са били извършени срещу евреи).

 

Това се вижда и в поведението на младите евреи. Те изпитват нужда да скрият своята ционистка идентичност в предполагаемо най-либералните среди (левите - б.а.) в тази страни. Това би било немислимо преди двадесет години. Повече от десетилетие пиша за омразата към евреите - и в частност за тип омраза към евреите, която е много по-фина, прикриваща се с езика на социалната справедливост. Някога имаше по един наистина важен случай на месец, който трябваше да бъде разказан. После стана веднъж седмично. Сега има няколко на една седмица. И страшното е скоростта, с която свикнахме с това.

 

- В книгата си различавате три типа антисемитизъм: на ултрадесницата, на ултралевицата и на исляма. В Европа като че ли ли крайнодесният антисемитизъм е траен, във всеки случай не той убива, с някои изключения. В САЩ не е ли така?

 

- Ние нямаме едно и също население - тук нямаме приток на бежанци от Близкия изток - така че ситуацията е напълно различна. Причината, поради която сега има въоръжена охрана в еврейските институции, в Еврейските общински центрове, синагогите и училищата и дори в детските градини, не е, че се страхуваме да не влезе въоръжен крайноляв антиционист. Причината е, че се страхуваме от ултрадесницата. Със сигурност, ултрадесницата е най-смъртоносната, най-опасната физически група. Но привържениците на бялото превъзходство и неонацистите не са типът хора, с който повечето евреи се сблъскват във всекидневневния си живот; не това са антисемитите, които могат да седнат срещу вас коктейл. Ултрадесният антисемитизъм казва: “Убийте всички евреи”. Това е изключително ясно. А после той прави това, което обещава. Крайнолевият антисемитизъм казва: “Присъединете се към нас в универсалното човечество! Бъдете от добрата страна на историята! Присъединете се към общността на праведните! Всичко, което е необходимо, е да заличите значителна част от това, което сте”.

 

- Според едно проучване 74 процента от американците имат високо мнение за Израел, това е много повече, отколкото в други страни!

 

- Живеем в епоха, в която политическият център рухна. И надигащата се мисъл и при левицата, и при десницата е да се раздели света на бинарни категории - на потиснати и потисници, на истински американци и фалшиви американци. Такива манихейски идеологии по своята същност са опасни за евреите. Второто нещо е идеологическата хватка над елитарните институции, които създават смисъл. Нашите вестници, студията в Холивуд, университетите, издателствата, отделите за човешки ресурси във всички големи компании - институциите, които формират културата - бяха пленени от нелиберална идеология, която по своята същност е враждебна на евреите и към всеки, който не споделя всички аспекти на новата ортодоксалност.

 

Третото нещо е, че антипатията към Израел - т.е. вярата в лъжата, достойна за СССР, според която ционизмът е расизъм, дори и да не знаете къде е Израел на картата - се превърна в нормативен елемент за младата прогресистка младеж. Това не е мнението на средния американец. Това не е мнението на старата гвардия на Демократическата партия. Но със сигурност е мнението на Отряда (Squad - група от четири жевна - Александрия Окасио-Кортес, Илхан Омар, Аяна Пресли и Рашида Тлайб, избрани в Камарата на представителите през 2018 г. и познати със своите особено “будни” (woke) позиции - б.а.). И това е мнението на елита и модните културни инфлуенсъри в тази страна.

 

- Говорите за понятието “интерсекционалност” и начина, по който то измести евреите от статута на потиснат в този на потисник. Тоест?

 

- Тази идеология започва с ядро на истина. Тя се вглежда в историята и казва, че на Запад от дълго време имаме кастова система, в която белите и хетеросексуални мъже са най-горе, а цветнокожите, хората с увреждания и малцинствата - най-долу. Нейните застъпници идват и казват “Нека преобърнем кастовата система”. И изведнъж хора, като Брад Пит и Джон Хам, са най-долу. А хората, които най-много претендират за статута на жертва, са на върха. Това е разбираема реакция.

 

Проблемът е, че това е антихуманно и антилиберално. Те не смятат, че урокът на историята е, че всички кастови системи са лоши и трябва да се работи за тяхното премахване и за насърчаването на равенството на шансовете. Те свеждат хората до расови категории и в случая с евреите казват: “Чакайте, вие сте бели. Вие сте богати. Имате невероятна културна власт пропорционално на вашия ръст. Как смеете да казвате, че сте малцинство?”. Евреите са поставени над белите цисджендърни (в речника на “будните” активисти терминът обозначава човек, чиято джендър идентичност съответства на пола му по рождение - б.а.) и хетеросексуални мъже. Те стават бенефициенти на бялата привилегия. Освен това сме двойно лоши, защото според тях сме лоялни също така на последния бастион на белия колониализъм в Близкия изток: Израел.

 

Ултрадесницата казва, че ние, евреите, не сме достатъчно бели. Със сигурност това е била мотивацията на белия супремасист, който влезе в синагогата “Дървото на живота” (в Питсбърг през 2018 г., б.а.) и изби 11 евреи. В същото време левицата казва, че сме твърде бели, за да бъдем потиснати. По този начин евреите се превръщат успешно в неонацисти в колективното въображение, точно в момента, в който сме мишени на истински неонацисти.

 

- Във Франция много десният кандидат Ерик Земур е евреин, което поставя в неудобно положение част от еврейската общност, разкъсвана между лявата лоялност и страха от ислямизма. Възможен ли е такъв сценарий в САЩ?

 

- Стивън Милър, който ръководеше имиграционната политика на Тръмп и беше един от главните му съветници, беше не само евреин, но и внук на оцелели от Холокоста. Така че, възможен ли е такъв сценарий? Разбира се. Смятам ли, че еврейската общност е разкъсана между, да речем, общата си преданост към Демократическата партия (75 на сто от американските евреи гласуват за демократите) и факта, че Доналд Тръмп, по мнението на много американски евреи, направи повече за Израел, отколкото всеки друг президент в най-новата ни памет? Разбира се. Това беше разговорът на всяка трапеза на Шабат в годината преди изборите. Те ненавиждаха неговата личност. Смятаха, че по някакъв начин той премахва моралните спирачки, възпрепятстващи нетолерантността. Но, о, Боже мой, той премести посолството. О, Боже, той се погрижи за сделката с Иран. Условията са много различни. Но чувството да се разкъсан е познато.

 

- Дълго време ислямският антисемитизъм беше премълчаван или омаловажаван от левицата. Как си го обяснявате?

 

- Защото е дълбоко неудобно да го погледнат право в лицето. Когато много от нас мислят за кризата с бежанците (в Близкия изток и Европа), ние се сещаме за Айлан Кюрди, двегодишното момченце с червена ризка, което лежи мъртво на плажа. Мислим за тях като за жертви на жестокости. Тогава какво означава да погледнеш хората, жертви на ужасни ситуации - гражданска война или бедност - и след това да кажеш: “тези хора могат да бъдат насилници?”. Да кажеш, че този уязвим човек, мигрантът, може също да вярва в ужасни неща за жените, хомосексуалистите или евреите, или да таи невероятна омраза към друга група.

 

От морална гледна точка е сложно. Така че хората полагат голямо усилие, за да отклонят погледа си или да се самозалъгват. Няма по-добър пример за тази слепота от убийството на Сара Халими* и идеята, че нейният убиец може да бъде извинен, защото е бил дрогиран с марихуана. Не можех да повярвам, че сме готови да стигнем толкова далеч в отричането на едно убийство, мотивирано от абсолютната омраза към една невинна жена, защото е еврейка.

 

- Трябваше да напуснете “Ню Йорк Таймс” заради “будната” (woke) цензура. Оптимистка ли сте за способността на интелектуалците центристи да устоят на това движение?

 

- Когато бях в “Ню Йорк Таймс”, бях обезсърчена по този въпрос. Преди една година щях да ви кажа: не. Днес съм се фокусирала върху създаването на паралелни институции, имунизирани срещу тази нелиберална идеология: нова медийна компания, нов университет в Остин, Тексас. Това ме кара да се надявам.

 

Дали се надявам, че институциите, които вече са доказали, че са прогнили от тази идеология, могат да бъдат съживени? Не. Някои хора смятат, че можем магически да се върнем в 1999 г., че “Ню Йорк Таймс” ще бъде отново “Ню Йорк Таймс”, а Харвард ще бъде отново Харвард. Бих искала да знам какво пушат.

 

- Много леви интелектуалци във Франция казват, че уокизмът (wokisme) е крайнодесен фантазъм. Какво ще им отговорите?

 

- Ако това, което казват, е, че това е някаква морална паника, може би отчасти бих се съгласила с тях. Но мисля, че е много реално. За да се убедите, е достатъчно да видите какво се случи с професор Катлийн Сток от Съсекския университет: една лесбийка току-що напусна работа, след като беше физически заплашена, превърната във вещица, защото нямаше правилното мнение за джендъра (обявиха я за “трансфоб” - б. а.). Погледнете Питър Богосян от Портландския държавен университет, философ, който бе изгонен. Какво ще кажете на всички тези хора? Ще кажете, че просто бълнуват? Буквално има стотици примери, сред които е моето изгонване от “Ню Йорк Таймс”. Всички ние ли сме бълнуващи луди?

 

- Изглежда, че на част от избирателите демократи им дойде до гуша от това движение, те го показаха например във Вирджиния, гласувайки за републиканец, за да кажат “не” на внедряването на расовата теория в училищата…

 

- Нормалните избиратели демократи не харесват уокизма. Знаете ли от какво се интересуват? От икономиката. От проблемите със снабдяването. От инфлацията. Да върнат децата си на училище и да им свалят маските. Връщането на политическата тояга на уокизма има огромен потенциал. Но също така можем да смятаме, че движението не е унищожило напълно елитарните институции, от които тръгна. Така че уокизмът ще продължи да бъде побеждаван в урните. Но все още не е достигнал своя апогей в университетите, училищата, вестниците и списанията, в научните списания, фирмите, в които хората са принуждавани да изповядват греховете си. Тоест навсякъде в институционална Америка.

 

И въпреки това, той е толкова далеч от приоритетите, като този на родителите във Вирджиния, които промениха тези избори и казаха, че е абсолютно налудно, докато училищата са затворени от една година, най-важното за тяхното отваряне да бъде гаранцията за проникването на радикалната расова теория в класните стаи. Докато очакваме с нетърпение междинните избори през 2022 г., ще имаме възможност да видим дали Вирджиния е била предвестник.

 

- Смятате ли, че Байдън ще устои на уокизма (wokisme), или ще бъде повлиян от това ново поколение в Демократическата партия?

 

- Мисля, че Джо Байдън беше избран от хората, които вече не искаха партийното крило, което призовава за дефинансиране на полицията. Но Джо Байдън видимо е слаб президент. А преобладаващите настроения в Демократическата партия подкрепят хора, като Александрия Окасио- Кортес, Рашида Тлайб, Кори Буш. И не виждам партията да има волята да направи каквото и да било, за да ги спре.

 

* 65-годишната еврейка Сара Халими стана жертва на антисемитско убийство през април 2017 г. във Франция. През декември 2019 г. извършителят, малиецът Кобили Траоре, беше определен от Апелативния съд в Париж като наказателно неотговорен. През април 2021 г., след голяма обществена полемика във Франция, решението беше потвърдено от Касационния съд. Убиецът е принудително хоспитализиран след ареста си (бел. ред).

 

Заглавието е на "Гласове"

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Свързани текстове: Бари Уайс: Защо напуснах “Ню Йорк Таймс”

 

 

 

 

Коментари

 • terrarium

  28 Ное 2021 13:08ч.

  Важни призднания прави гужата. И защо "положението на евреите става много по-несигурно"? Защото чрез присъствието си във финансовия капитал, чрез Ротшилд и Рокфелер особено, проникнахте масирано във властта във Вашингтон и така си осигурихте огромни привилегии в САЩ, СССР и Европа. С които привилегии станахте "двойно лоши" и скорошни жертви на вашите собствени творения неолиберализма, трансджендъризма, мултикултурността и още няколко произведени в превзетите пак от вас Харвард, Йейл и още дузина бръшляновни ВУЗ. Нищо ново, този номер го въртите от хиляди години, постигате все същия резултат, но не се отказвате. "Създаването на паралелни институции, имунизирани срещу тази нелиберална идеология" няма да ви свърши вече работа, ясни сте на повечето американци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Късно

  28 Ное 2021 13:17ч.

  е либе за китка. Както навремето псевдонауката фройдизъм се пръкна от евреин комплексар, така и джендър идеологията е рожба на Джудит Бътлър, също унгарска еврейка като Сорос. Това, че тази измишльотина се обръща в антисемитизъм, е логична последица от дефектите на еврейската интелектуална мисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рилски спортист

  28 Ное 2021 13:42ч.

  Бях сигурен, че накрая на мулти-култито, джендъризма и левия радикализъм ще пострадат вдъхновителите и организаторите му евреите. След появата ЧЖИЗ станах тройно по-сигурен. Ами ето, тази дамичка си казва нещата каквито вече са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "псевдонауката фройдизъм"

  28 Ное 2021 14:17ч.

  Много обичам такива идеологически етикети... ще рече, че можем да отпочнем дискусия за поредната мнима "истинска наука", каквато един Бог знае дали изобщо съществува...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много точни изречения от господина най-горе.

  28 Ное 2021 15:00ч.

  Да не забравяме, че един от най-дълбоките комплекси в еврейството и преди, и сега, е да се правят на жертви. Няма да цитирам. "Ню йорк" таймс" сякаш бил станал антисемитски. Ха-ха-ха. Целият досегашен опит показва, че това са игри в игрите, това е деректна подигравка към нас За гоите еврейските закони не важат, те са животни. Не е лошо да се прочете от аудиторията забележителната книга на Ал.Солженицин "Двеста години заедно". Оттам ще разберете , че погромите над евреите в Русия са предизвикани от абсолютната им наглост и презрително отношение към руснаците. В книгата ще видите, че точно евреите са едни от най-големите потисници на руския народ. Евреите са тези, които стават управители на владенията на помешчиците и мародерстват над селяните. Някои "по-дълбоки" евреи смятат, че държавата Израел е вредна , защото излишно фокусира вниманието на света и така превръща всички евреи в обект на разправа. С цел да избегнат бъдещи антисемитски атаки, евреите овладяват света, за да го подчинят и така да си осигурят безопасност. Вижте само - Фройд, Маркс, огромната част от руските евреи- болшевики, културните марксисти - Адорно, Фром, Маркузе са евреи. Тази кака говори за Харвард, тя знае със сигурност, че почти всички хуманитарни факултети са окупирани от културните марксисти, а те мътят главите на младите с новите леви неолиберални и ЛГБТИ идеи. Не само това, немалка част от американските колежи и университети са спонсорирани от богати евреи и имено те определят цялостната им политика. Навремето Нетанняху беше предупредил Клинтън да не забравя кой управлява Америка. Да се върнем накрая към изводите на Солженицин: „Октомврийската революция“ е мит, измислен от победителите, болшевиките, и безкритично възприет от прогресивните кръгове на Запада. * * * Трябва да разберете, че водещите болшевики, които превзеха Русия, не бяха руснаци. Те мразеха руснаците. Те мразеха християните. Водени от етническа омраза, те изтезаваха и изклаха милиони руснаци без помен от човешко разкаяние. Това не е преувеличение. Болшевизмът извърши най-голямото клане на човеци за всички времена. Фактът, че по-голямата част от света е невежа и незаинтересована от това огромно престъпление, е доказателство, че световните медии са в ръцете на извършителите". Ако тогава е било така както казва Солженицин, можем днес да си представим какво е положението в днешните медии. Чест прави на "Гласове", че отвори тази тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  28 Ное 2021 15:03ч.

  И Русия не е Харвард : "Над 30 милиона руснаци искат да напуснат Русия", https://www.dw.com/bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B4-30-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/a-58311490?maca=bg-Facebook-sharing&fbclid=IwAR0fVBYW1bn4HZPtpINtx2wgjDUBe2LRbsxi38da4eO30bp8YlhIODyi3QA .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Левият комунизъм на евреите и десният комунизъм

  28 Ное 2021 15:38ч.

  Левият административен комунизъм и социализъм се базираше на държавна собственост и силово административно командване и управление на хората. Критерият за ляв комунизъм беше в пълна заетост и да няма безработица, да има големи заплати, равенство и внедрение на научно техническият прогрес. От тези неща бяха изпълнени пълната заетост и равенство, но в бедността, и нямаше големи заплати, и не се внедряваше Н.Т. Прогрес. Имаше уравниловка и ако работиш много, не ти се плащаше повече, а получаваш толкова, колкото работника, който не работи. И хората не работеха, защото знаеш , че работиш, не работиш - получаваш едно и също. Приказката беше: ние се правим, че работим, те се правеха, че ни плащат. Имаше силова административна принуда да се работи, като ако не ходиш на работа, идваше милиция и силово те завеждаха в завода или фабриката и те задължаваха да работиш. При десния комунизъм има частна собственост, неравенство, пълна заетост, която видяхме в края на 2019 година и началото на 2020- година, пазари с конкуренция, ниски цени - дефлация - големи заплати и внедряване на Н.Т.Прогрес. Основното за което се хващат левите комунисти, е, че има неравенство. При десния комунизъм има трилионери, милиардери, милионери, със стотици хиляди долари, както и средна класа, и наемни работници с големи заплати, както и с минимални заплати, както и пенсионери, но с пенсии над границата на бедността и дори с определен процент от средната заплата, като да няма хора, които са с доходи под границата на бедността. Има обаче и икономическа принуда, където ако не искаш да работиш, като стоиш гладен и беден, си плюеш на ръцете и отиваш да работиш. А богатите хора са общественици, защото присвояват обществения труд на наемните работници и своя обществен труд и своя личен труд частно, който консумират. Освен това те въртят, или вкарват в кръгооборот частния си капитал и това е обществена работа - работа за обществото. Никой не може да каже на капиталиста, колко е неговия личен труд, който той да изяжда лично, но на запад този частен труд на наемният работник - заплатата му - спрямо личното потребление на капиталиста е 1/3 от личните вземания на капиталиста. В България обаче наемният работник взема заплата, която е 1/10 от потреблението на капиталиста, за лични нужди. Ние имаме плосък данък, който е една десета от заплатата на работника и 1/10 от личните вземания на капиталиста, който той консумира и декларира на края на годината. Не трябва да има подоходен прогресивен данък от частният обществен капитал на капиталиста /Капиталът е противоречив, което казва и Маркс/ , а само от личният му труд или от личните му вземания. Но данъкът за капиталиста може да бъде две или три десети от личния му труд и вземания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Криво им е

  28 Ное 2021 19:59ч.

  Евреите са свикнали само и само те да са репресирано малцинство...... и сега им е криво,че и белите гои са репресирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредният

  28 Ное 2021 20:04ч.

  Който сее "Отворено общество", жъне антисемитизъм. За доста малка част от населението на земята сте доста много представени, дори и там, където не ви искат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  28 Ное 2021 23:49ч.

  То в България евреи почти няма. Какво сте се разпенили? Още при комунизма в пристъп на интернационализъм им разрешаваха да се махат, та да се пречистим като нация. Също като с арменците. Виж, турците ги гонеха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руди

  29 Ное 2021 0:10ч.

  Хайде, др./г-не драги ми Дачков, изтрийте пак следното! " Ню Йорк Таймс" бил станал "антисемитски"... Та там в рубриките за работа "търси се...", през 60-те все още с големи букви стоеше условието "White Christians ONLY!" А иначе, много смешно е да се наблюдава "пробуждането" в стил "Ах, но кой ми с.а в гащите?!?", трогателно е... Когато такива, като Фурсов, Хазин, Делягин, Жуков, Спицин, Сапелкин, Исаев, Пучков, Соловьов, Мерки и др. говорят и пишат - това са мъжки глупости на "комунисти", "слуги на Путин", "следовници на Сталин"(последните двама са "архичудовища, разбира се!), "ватенки" и пр. Вацев е "дърт комуната", а Иво Христов - мизантроп! Но виж, ако някоя западна не напълно куха лейка, прояви и рудиментарен симптом на нещо като разум, е тогава вече слушаме с 4 уши! Пет пари не давам за "сърцераздирателните" им драми и "трагедията" на либерастизма в "града на хълма", в стила на Васисуалий Лоханкин! За жалост, всяка тамошна зараза плъзва по целия свят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-още проверявам

  29 Ное 2021 2:06ч.

  Търся достоверни данни за численоста на евреите по държави а и в България.Имам сериозни съмнения че корелацията брой евреи в държавата и икономическо развитие клони към 1ца.Сега кое е причина и кое следствие подлежи на доказване.Но ако съм прав,България спешно трябва да внася евреи.Партии праграми булшет.Евреи трябват.Данните за България които намерих са 2000 Румъния 9000 Унгария 50 000.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анти-666-ер

  29 Ное 2021 3:10ч.

  Драги ми observer, ако в България няма евреи, къде да са тогава? Е, наистина те са на Балканите предимно като „крипто“, та затова създават впечатление, че са всичко друго, но не и евреи. Присъствието на евреи в България е станало главно по три канала: 1) испанските сафардити, изгонени от Кастилия след реконкистата — по-голямата част от тях се озовала в Отоманската империя: основно по Беломорието и в Тракия; 2) казашките евреи, които след завладяването на Кавказ и Причерноморието от Русия (в резултат от поредицата руско-турски войни през 18-ти и 19-ти векове) не са искали да останат под контрола на руснаците-антисемити и са били буквално преселени от турците, които пък са искали да оставят след себе си безлюдни територии; казците са били хора с общо взето неопределено вероизповедание (някои християни, някои евреи), а след заселването им на юг от Дунав, някои от тях стават мюсюлмани — в силстренско, разградско, шуменско…, а други се приобщават към БЪЛГАРСКОТО ХРИСТИЯНСТВО — в габровско, великотърновско, плевенско, ловешко; 3) трансилвански евреи, бягащи от антисемитизма на Австро-Унгария: те са главно по брега на Дунав и в Западна България — по долината на Струма, — а и в Македония. Както виждаме — цялата ни Родина си е една еврейска зона, което дава основание на някои НЕО-ЦИОНИСТИ да дирят своята планина Цион в сърцето на Балканите. Така например те са си харесали триъгълника между Родопите, Рила и Пирин (Разложката долина) и посочват разни описания в свещените си книги, че всъщност планината Цион била някоя от тези три наши планини, позовавайки се на някакви географски сходства. Очаквам да предявят и претенции, които биха били отключени при влизането на Северна Македония в Евросъюза, при което между България и Северна Македония би отпаднала и формалната граница. За някои люде това ще е мистичен акт на обединение на реазединената Израелска земя, но този път на европейска територия, далеч от дивите араби на Близкия Изток. По принцип за евреите няма значение къде е Обетованата земя — важното е да е някъде…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябват

  29 Ное 2021 7:43ч.

  Ви повече теоритични познания, инак умервате тук-таме. Евреите отиват там, където има какво да се "изсмуче". Дори и когато са ги гонили, пак отиват на места, в които е в някакъв план "хлебно". Затова в България няма евреи, а малкото останали намаляват - ние, като дребни, наивни и объркани, бяхме "опаткани" непосредствено след 89 година, което е ясно видимо ако се тръгне по следите до крайния собственик на всичко икономически по-смислено - от "Лукойл" до "Софийска вода". За банките и медиите ни смятам, че е безсмислено да говоря. Естествено и тук си има задължителното санитарно ниво на евреи, за да се поддържа плячката и да държи храната упоена, макар че аватарите им вършат добра работа, както и навсякъде по света. Конкретно за нас има нещо допълнително обидно, тъй като ги спасихме през Втората световна война и някак си можеше да се очаква поне малко милост, но не би... Но това е друга тема. Инак донякъде е интересен въпросът за икономическият ръст и необходимостта от евреи за подобен. Има две доминиращи школи. Едната счита евреите за първопричина за ръста, другата счита евреите за следствие от него. Първата школа, макар и да има повърхностни попадения, в естеството си си е чиста евреиска пропаганда, а във втората е дълбоко прикритата и очевидна истина. Не, няма противоречие в прикритата очевидност. За да скриеш нещо много добре, трябва да го направиш ясно видимо и банално, нещо като основата на изкуството на мистър Сенко; когато разбереш номера, който през цялото време е бил пред очите, си казваш: "Ааааа! Ясно! Това ли било?" и остава някакво малко огорчение в теб, че толкоз банално си бил излъган. Просто чрез подвижните си, ненационални капитали, изпитаните си схеми и мрежите си се прилепват към процеса на ръста (вж. по-горе) и блесват накрая, в пика на ръста, увенчават го, като се коронясват и го приватизират; това е кратък исторически процес, на практика се развива за около едно-две поколения. Нещо като победите на Америка в Първата и Втората световна война - все са победители, ама като се замисли човек не са воювали като другите, а просто се включват накрая, когато е ясно какво ще е положението. Като цяло обаче сте прави. И на мен не ми пука за тая, нито за вестника й, нито за проблемите й, нито за сатанинските им университети, хеле пък като цяло за "обетованата" им земя зад "локвата". Нищо ново под слънцето, нещата в исторически план се повтарят за пореден път. Занимателното в случая ще бъде къде ще отидат хамериканските евреи, когато засадения от тях мултикулти-уок-ултрафемино-BLM-кенсъл-отворено общество и какво ли още не-джендъризъм разцъфне с пълна сила и пъстрите им съграждани почнат да изразяват любовта си към тях. В Европа ще е трудно да се прехвърлят, защото ще сме съвсем скапани и ислямизирани, Русия си е патила от тях (макар че руската душа е голяма и добричка до глупост (и зла! - ние би трябвало да сме експерти по темата), а в Азия няма как да продадат юдео-конфуцианска или юдео-шинтоистка цивилизация. Просветените глави говорят за Бразилия, там течал усилен процес на евенгелизация като първа крачка, ама знае ли човек...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-трябват

  29 Ное 2021 10:52ч.

  Бразилия и сега има достатъчно.В Аржентина също.Стои и въпросът за еднородноста на общноста им и противоречията вътре в общноста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  29 Ное 2021 11:03ч.

  Кастите са природно обусловени. Дълбоко погрешно е да се твърди, че " урокът на историята е, че всички кастови системи са лоши и трябва да се работи за тяхното премахване и за насърчаването на равенството на шансовете". Следването на политика, извеждаща като кредо "Нека преобърнем кастовата система” всъщност е в основата на всички злободневни проблеми понастоящем, защото тя не премахва кастовото разделение, а само размества пластовете. Единственото работещо решение е както пееха "Ревю" навремето: "Място за всеки и всеки на мястото си".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха

  29 Ное 2021 13:42ч.

  Пак свободен преразказ, горките Мошета.... Препоръчвам да се прочете книгата на А. Солженицин " 200 години сред нас" , 200 years together Russo- Jewish History", за да се разбере как действа племето когато намери " гостоприемник".....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха

  29 Ное 2021 13:48ч.

  Писах " Сред нас", а не "заедно" защото ингилизите не са схванали смисъла в превода.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ха, ами четете оригинала !

  03 Дек 2021 14:57ч.

  „Двеста години заедно“ (на руски: „Двести лет вместе“) - двутомно историческо есе на руския писател Александър Солженицин, издадено през 2001 и 2002 година. Книгата е издадена на български и написана като подробна история на евреите в Руската империя, Съветския съюз и съвременна Русия, между 1795 и 1995 година, с фокус върху отношението на държавата към евреите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анти-666-ер (в чиито жили текат няколко струйки еврейска кръв — на „жидовете“ от Южна Русия, дошли в нявгашна Турция като бегълци от черносотничеството)

  04 Дек 2021 11:52ч.

  Веднъж запитаха (провокативно!) пишещия тези редове: „Е, какво — евреите ли са виновни ЗА ВСИЧКО?“ Моят отговор бе, че евреите не са виновни, защото са жертви НА ВИНАТА НА НЯКОЙ ДРУГ. Те обаче са СЛАБИ ТВОРЕНИЯ, като „в слабостта е тяхната сила“. Независимо от екстравагантния тон на подобни разсъждения, истината се мержелее някъде там. Ако погледнем на явлението „евреи“ в рационален план, трябва да се откажем от наслоената мистика, старателно раздухвана от техните равини през столетията. Място за мистика няма — никой не е богопомазан, „пипнат“ от показалеца на Яхве… Никой не е избраник… В Свещените Писания са запазени купчина шокиращи несъстоятелности — някакъв Бог създал Вселената, Земята, Природата и накрая хората. Под „хора“ евреите разбират не изобщо „хора“, а именно „евреи“ — всички останали са някакви сортове МАЙМУНИ. Днешното човечество се е формирало от съвкупяването на „хората-евреи“ с „маймуните“, при което в зависимост от породата маймуни, с която е била практикувана ЗООФИЛИЯТА, е било дадено началото на тази или онази от днешните човешки раси. Следователно всички ние доколкото сме човеци, сме и по малко евреи, защото ако ги нямаше евреите, щяхме да имаме навсякъде само маймуни. А една част от първоначалните — сътворени от Яхве — евреи са се съвкупявали едновидово, при което се е запазил тук-там изначалния супер-човешки вид, чийто потомци днес са съвременните ни евреи. Като се има предвид обаче, че такава твар, която да се казва Яхве, никога не е имало, остава да гадаем дали цялата тази история с човешките раси (над които доминира еврейството) не е измислена от някои авантюристично настроени представители на жреческото съсловие — то ли на Египет, то ли на Шумер, или другите цивилизации по поречията на Тигър, Ефрат, Инд или Ганг. Еврейският календар е отброил само някакви си шест хиляди и кусур години човешка история — от Сътворението до сега. Можем да си представим, че преди шест хиляди и кусур години някакви гадатели-магове са оградили тук и там (на няколко места по света) части от природната среда, назовани Райски Градини, които всъщност са били стопанства за человеко-развъдничество. Там, чрез известните още тогава методи за „генетика и селекция“ жреците на тогавашната езотерика изолирали нов човешки вид с „изчистен ген“, при което са се получили творения по вкуса на тогавашните властители — покорни, лишени от агресивност, безмозъчни… Истински ЕЛОИ, според описанието на такъв сорт общество, оставено ни от гения на Хърбърт Уелс… Тогавашните „елои“ били замислени да бъдат нещо като „чипиращия вирус“, до болка нам познат от нашето съвремие: пуснати сред маймунските популации из околните джунгли, те е трябвало да „облагородят“ маймунската пасмина и да лишат по този начин от агресивност и бруталност потомците, получени чрез съвкуплението между „зверовете от гората“ и „елоите от Райската Градина“. И тогава в една от тези райски осеменителни станции на някой млад и либерално настроен помощник-жрец хрумнала гениалната идея да създаде ЧИСТО ЧОВЕЧЕСТВО — елои, които да се съвкупяват не с маймуни (или разни други зверове), а помежду си: Адам с Ева. Това „чисто човечество“, стартирано само от биороботи-осеменители, трябвало да даде началото на една доминантна раса, което мигновено вбесило Главния жрец, защото идеята се оказала пълно отрицание на програмата за формиране на популация от РАВНОСТОЙНИ ИНДИВИДИ. Идеята за всякаква равностойност е била в миг запратена буквално „по дяволите“ и това се е оказало ПЪРВИЧНО ПРОКЛЯТИЕ за целия човешки род. Извършителите на деянието ИЗНАЧАЛЕН ГРЯХ били натирени в джунглата да се оправят както знаят, а на младия кандидат-жрец били отнети правата да расте в езотеричната кариера. Той бил низвергнат. Ето, в това вярват днешните евреи и това непрекъснато им се набива в главите от равините, което култивира у тях две неща: а) чувство за изначална вина и б) чувство за превъзходство над всички останали като „избрана раса“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи