Първият в Космоса: 60 г. от полета на Юрий Гагарин

Първият в Космоса: 60 г. от полета на Юрий Гагарин
Героичното в полета на Юрий Гагарин, наречен ден след гибелта му от лондонския “Таймс” “Колумб на Вселената”, не са неговите безспорни качества на летец и космонавт, не е неговата психическа устойчивост, съобразителност, издържливост и самообладание, не е веселият му и общителен характер. Героичното в този полет е готовността на Юрий Гагарин за саможертва. Подвигът на космонавт № 1 е оценен високо в целия свят – той става герой на четири страни, получава висши държавни отличия от 20 държави, става почетен гражданин на повече от 15 града, включително София, Пловдив и Перник, получава златните ключове на Кайро и Александрия и е определен за почетен вожд на либерийското племе “Кпелле”. В чест на първия полет на човека в космическото пространство Международната аваиционна федерация обявява 12 април за Световен ден на авиацията и космонавтиката.

 


Първият полет на човек в Космоса започна в 9.07 ч. московско време на 12 април 1961 г.

 

Той бе подготвен с труда на десетки хиляди учени, инженери и техници и се основаваше на успехите във военното ракетостроене - без изпитаната през август  1957 г. стратегическа ракета Р-7 и без нейната модификация “Спутник”, извела на 4 октомври 1957 г. първия изкуствен спътник ПС-1 в околоземното космическо пространство, създаването на новата ракета-носител “Восток” не би било възможно. Човекът, който материализира тези успехи и стана символ на съветските постижения в началото на 60-те години на ХХ век и на вековния стремеж на човека за проникване в космическото пространство, бе летецът ст. л-т Юрий Гагарин.
 

Два са основните аспекта, който характеризират полета на космонавт № 1 на планетата: единият е свързан с неговите лични качества, а другият - с общочовешкото значение на неговия подвиг. Определянето на полета като подвиг съвсем не е пресилено и, за да се убедим в това, нека се спрем на няколко момента от подготовката и осъществяването му.

 

Юрий и Валентина Гагарини, 1965 г. Снимка: ТАСС, архив

 

От експериментите, проведени с живи същества, сред които 42 кучета (от тях 17 загиват поради технически неизправности на апаратите), летяли с 29-те височинни ракети и седемте кораба-спътници, се получава само приблизителна информация за поведението на живия организъм в открития Космос. Именно затова полетът на човек в него се оценява като твърде рисков, но все пак възможен. На основата на този извод, на възможностите на ракетата-носител и на демонстрираната функционалност на седемте кораба-спътници, летяли през 1960-61 г. и почти сходни с кораба “Восток-3К”, на 3 април 1961 г. в СССР се взема решение за полет на човек в околоземното космическо пространство.

 

Дотогава от 3461 летци е подбрана група от 20 офицери, шестима от които започват активна подготовка за първия полет. Трима от тях са определени да го осъществат - Юрий Гагарин, Герман Титов (дубльор) и Григорий Нелюдов (резервен). За предстоящия полет в Москва, както след години и в САЩ за полета на “Аполо-11” до Луната, са подготвени три съобщения: първото е за успешен полет, с второто се призовават страните да окажат помощ при намиране и спасяване на космонавта при нещатно приземяване, а третото е за гибелтта му.

 

“Восток-3К” е разчетен за полет по орбита с височина 247 км,

 

от която, под действието на земното привличане, той постепенно ще намалява височината си и след 10 денонощия трябва да се приземи. В съответствие с това са осигурени храна, вода и въздух. Както е известно, полетът на “Восток-3К” се извършва автоматично и само при аварийна ситуация космонавтът може да поеме управлението му.

 

За целта той трябва да въведе в пулта трицифрено число и с това да го разблокира и подготви за ръчна работа. Определеното число (125) се поставя в плик, а той на достъпно и видно място в кораба. Това се прави, защото психолозите допускат, че човек, когато види от космоса своята планета, може да загуби разсъдъка си и да се почуства самотен и обречен. В такава ситуация той може да изпадне в паника и да поиска да поеме ръчното управление, за да се приземи по-бързо и независимо къде, което е твърде опасно. Учените допускат следното: ако човекът се чувства нормално, корабът ще завърши полета, както е планирано.

 

Но ако действително възникне аварийна ситуация и космонавтът е в нормално състояние, той ще въведе кода и ще поеме управлението. В случай, че изгуби разсъдъка си, няма да може да разблокира пулта и полетът трябва да завърши нормално в автоматичен режим. Навярно днес тази хипотеза изглежда нереална и несериозна, но през 1961 г. никой не е можел категорично да твърди какво ще бъде поведението на човека в такава обстановка. Още повече, че има многобройни примери, когато хората губят самообладание в далеч по-лека ситуация и не могат обективно да оценят произхождащото.

 

На 12 април Юрий Гагарин влиза в кораба. Люкът му се притяга с 30 ключалки,

 

всяка от които има контактни пластини, които при правилно притягане се допират и на пулта за управление светва съответен транспарант. В хода на подготовката на старта неочаквано по високоговорителите съобщават, че няма контакт на ключалка № 3. Космодрумът замира, а нервното напрежение в Пункта за управление нараства неимоверно.

 

Спешно се налага асансьорът отново да изкачи техниците до кораба, да развият ключалката, да отстранят повредата и отново да проверят херметичността. Естествено Юрий Гагарин разбира какво става, ясно му е до какво може да доведе това, но продължава спокойно да води радиразговор със “Заря-1” (позивна на главния конструктор С. Корольов) и дори да тананика любимата си песен. Не загубва присъствие на духа и при страхотния грохот на петте мощни ракетни двигатели и силните вибрации, които възникват при работата им. Доказателство за това е гагаринското “Поехали-и-и”, прозвучало най-неочаквано по радиото и внесло определено успокоение в Пункта за управление.

 

С настъпване на безтегловността той не записва впечатленията си, както е по програма, защото недобре закрепената писалка “отплава” и се налага да ги диктува на магнетофона. След това обядва, пие вода и извършва наблюдения на земната повърхност. Това е необходима дейност, за да се установи способността на човека да живее и работи в безтегловност. В един момент обаче забелязва, че пултът за управление на кораба се измества вдясно и нагоре. Момент, при който слабо подготвен и психически неустойчив човек може веднага да потърси плика с кода, но Юрий Гагарин, обмисляйки видяното, си спомня съвета на специалистите, че възникването на това състояние е възможно и, за да се предотврати, трябва погледа да се съсредоточи в една точка на “движещия” се предмет. Скоро пултът отново “застава” на мястото си и космонавтът продължава изпълнение на програмата.

 

Спускането започва в 10.15 ч., когато “Восток-3К” се намира над Атлантическия океан.

 

Програмният механизъм подава команда за ориентиране на кораба със соплото по посоката на движение и подготвя спирачния двигател за включване. Сега от него зависи всичко. Защото вместо на разчетната височина на орбитата от 247, корабът лети на височина 327 км. Това означава, че ще лети не 10, а 20 денонощия, а значи приготвената храна, вода и въздух няма да стигнат и космонавтът ще загине. Юрий Гагарин е знаел за планираната продължителност, но не е ясно дали е бил предупреден за реалната обстановка.

 

Двигателят спира да работи поради изчерпване на горивото, недостигнало за още около една секунда работа, причина за което е възникнала техническа неизправност. Отработването на тази секунда е необходимо, за да може интеграторът на надлъжните ускорения да формира команда за нормално изключване на двигателя чрез затваряне на няколко електроклапана. Това обаче не става и тъй като през отворените клапани изтича газ под налягане, корабът започва да се върти по трите оси със скорост 30о в секунда. Космонавтът знае, че това е недопустимо, но изчаква търпеливо изразходването на изтичащия газ, което става след 44 секунди. Тогава въртенето се прекратява. На него му е известно, че 10-12 секунди след изключване на двигателя спускаемият апарат трябва да се отдели от приборната секция, но липсата на команда за нормално изключване на двигателя е блокирала разделянето.

 

Той знае много добре, че ако това не стане, заедно с кораба ще изгори и той при навлизане в плътните слоеве на атмосферата. В огромно напрежение изминават 10 минути, през които космонавт № 1 не дава ни най-малък признак за паника или отчаяние. През това време температурата в спускаемия апарат значително се покачва. Конструкторите са предвидили това и са монтирали датчик, чийто контакти се затварят при превишаване на допустимата температура и формират резервна електроверига за разделяне на кораба. Механизмът за разделяне сработва безупречно и спускаемият апарат полита самостоятелно към Земята.

 

На височина 7 км катапултното устройство автоматично изстрелва креслото с космонавта, парашутът се разтваря и той се приземява благополучно.

 

Героичното в полета на Юрий Гагарин, наречен ден след гибелта му от лондонския “Таймс” “Колумб на Вселената”, не са неговите безспорни качества на летец и космонавт, не е неговата психическа устойчивост, съобразителност, издържливост и самообладание, не е веселият му и общителен характер. Героичното в този полет е готовността на Юрий Гагарин за саможертва. Нека си спомним обстановката в навечерието на полета: през 1960 г., от април до декември, аварират четири ракети-носители “Восток”, две “Мълния”, модификации на “Восток”, а на старта се взривява бойната стратегическа Р-16, при което загиват десетки ракетчици, загива и командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение маршал Неделин.

 

През 1960-61 г. полетът на четири от седемте кораби-спътници е неуспешен. Всичко това се знае от космонавтите, знае го и Юрий Гагарин. Затова никак не е леко да заявиш, при условие, че никой не те принуждава, че си готов за полет и ще изпълниш възложената задача. Тази отговорност Гагарин поема напълно съзнателно, както и напълно съзнателно поема риска, че може да не се върне от този полет. А както се вижда, вероятността за неуспешен изход е била твърде висока. При това още никой не е живял цял час в безтегловност и никой не знае ще издържи ли човешкият организъм в нея. Именно заради готовността за саможертва подвигът на космонавт № 1 е оценен така високо в целия свят – той става герой на четири страни, получава висши държавни отличия от 20 държави, става почетен гражданин на повече от 15 града, включително София, Пловдив и Перник, получава златните ключове на Кайро и Александрия и е определен за почетен вожд на либерийското племе “Кпелле”. В чест на първия полет на човека в космическото пространство Международната аваиционна федерация обявява 12 април за Световен ден на авиацията и космонавтиката.

 

Днес общочовешкото измерение на това първо проникване в Космоса не се нуждае от доказване. Съвършено ясно е, че овладяването на Космоса не е възможно без присъствието на човека в него. Разбира се, далеч е времето, когато може би ще се сбъдне предсказанието на К. Циолковски за разселване на хората по другите планети, но недалечна е възможността да се използва близкия Космос за получаване на достатъчно количество материали, които притежават нови свойства и които не могат да се получат в земни условия, за преобразуване на слънчевата или друга енергия и доставянето ѝ в подходящ вид на Земята, както и за създаване на редица други неща, които днес дори не можем да предскажем. Науката все по плътно са приближава до момента, когато чрез космически технологии в космически цехове, изградени в постоянно действащи орбитални станции, праобраз на които е днешната Международна космическа станция, такава производствена дейност ще бъде осъществена. Но за това има едно твърде важно условие - обединяване усилията на всички страни за мирно използване на космоса и недопускане на неговото военизиране.

 

 

о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

 


 

 

 

Коментари

 • Велик герой !

  12 Апр 2021 8:48ч.

  Русия , но и цялото човечество трябва да се гордеят с Юри ! Такива като него правят Историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  12 Апр 2021 9:24ч.

  Нещо става ! Всички електронни медии се юрнаха да говорят за Гагарин ! Минали години дори не споменаваха нищо за 12.04. Явно ЖЕГАТА В УКРАЙНА СТАВА УБИЙСТВЕНА. Сутринта още в 6 и 30 по БНР се започна с разказ за срещата на Гагарин с английската кралица ! Явно се прави опит за омилостивяване на "събудилия се мечок". Нищо чудно да пуснат "Гара за двама" по БНТ в праймтайма. или "Те се сражаваха за Родината"... Жега братлета а ? До скоро се ловяха шпиони ама , като заговориха оръдията.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За"Дочь Гагарина"

  12 Апр 2021 9:44ч.

  Мъдрия ни народ е казал, че кашлица, сиромашия и ПРОСТИТИЯ не могат да се ският

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пусть Всегда Будет Правда

  12 Апр 2021 10:00ч.

  Юрий Алексеевич Гагарин, беше единственият съветски военен стъпвал в България !!! Слава на най-обичаният човек на земята от 60 години насам !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тука всичките не читатели, а писатели.

  12 Апр 2021 10:15ч.

  То не се плаща да си читател. Само ако си писател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бил

  12 Апр 2021 10:17ч.

  "единственият съветски военен, стъпвал в България". Бягай да те прегледат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сергей

  12 Апр 2021 10:46ч.

  Чест и слава за Юрий Гагарин и за всички съветски и руски космонавти ! Но тяхното дело е помрачено от действията на един дилетант, който днес "оглавява" руската космическа програма. Вижте неговите изцепки. „След като анализирах санкциите срещу нашия космодрум, предлагам на САЩ да доставят астронавтите си на МКС с помощта на батут.“ През 2014 г., в разгара на кризата между Русия и Запада заради Украйна, Рогозин, по онова време вицепремиер, се присмя по този начин на американците, защото Русия тогава единствена можеше да изпраща астронавти на Международната космическа станция. „Батутът проработи“, подхвърли весело през май 2020 г. шефът на Спейс Екс (SpaceX) Илън Мъск след първия пилотиран полет на капсулата на своята компания, сложил край на деветгодишния руски монопол. Остаряващите, но надеждни ракети носители и кораби от серията „Союз“ правеха Русия все така необходима за космическата авантюра на човечеството, гарантирайки на агенцията немалки приходи. Спейс Екс накара „да падне смокиновото листо“, коментира тогава пред АФП Андрей Ионин от Руската академия по космонавтика „Циолковски“ в Москва. Защото Русия вече не прави иновации, пазарният й дял при орбиталните пускове намалява, нейният чисто нов космодрум Восточний не се използва достатъчно и разяждан от корупция, а всички нови проекти се бавят. Назначен през 2018 г. начело на Роскосмос след повече от шест години като вицепремиер, отговорен за космическия сектор, Дмитрий Рогозин вече олицетворява този упадък в област, с която руснаците се гордееха от времето на Спутник и Юрий Гагарин. Специалистите настръхват и от бомбастичните изказвания на 57-годишния дипломат. След успеха на Спейс Екс Рогозин отвърна с пресилени уверения, обещавайки ракета, която ще издържи 100 полета, и мисия до Венера. После пък се подигра с „грубото“ кацане в морето на капсулата на Илън Мъск. Всъщност „Русия няма нов космически кораб. Само един макет“, заклейми го пожелал анонимност бивш служител на Роскосмос. Колкото до предложената мисия до Венера, „руските учени дори и не мислят за нещо подобно с оглед на трудността на тази задача“, уверява специализираният в тази сфера журналист Виталий Егоров. Според двамата експерти Рогозин се адресира главно към един слушател – Кремъл, в опит да изтръгне по-голям бюджет в условията на икономическа стагнация. Предлагайки обаче трудно осъществими идеи, без да е специалист по космическите въпроси, той удря на камък. Защото преди да поеме кормилото на руския космически отрасъл, Дмитрий Рогозин нямаше никакъв опит в тази област и се подвизаваше на постове, предполагащи фанфаронски хвалби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  12 Апр 2021 13:55ч.

  Нищо не се е знаело. Преди Гагарин да полети в космоса, нищо не са знаели са това как ще се отрази на човек. Било е голям риск и смелост от страна на Гагарин. Има период от време, няколко месеца, в който са спряли да изпращат космонавти в космоса, защото един от космонавтите се е разболял. Било е обикновена настинка, но докато не са доказали, че не е в резултат от полета, не са смеели да поемат риск. "Минали години дори не споменаваха нищо за 12.04" Кръгла годишнина е и ВИНАГИ се е споменавало. За 50 годишнината вдигнаха статуя на Гагарин в Лондон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  12 Апр 2021 15:52ч.

  Рогозин се е превърнал в трън в очите на руснаците с глупостите си. И да, за доста години, особено през лихите 90-те години след разпада на СССР, космоса се отдалечи катастрофално. Сега това не е така. Ако се успее в бързото почистване на либерастията там (вече падна първата знакова фигура), може да се очаква нов възход. И да не забравя: - Честит Празник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • героичният смисъл на думата

  12 Апр 2021 16:16ч.

  А знае ли се колко години американците наричаха разстоянието от 60 км максимум, на което летяха астронавтите им, "космос"? Поне до 1967 г., когато започна активна работа по програмата "Аполо", т.е. програмите Меркурий и Джемини не са типично космически, а суборбитални и не са действали на напълно автоматичен режим. Говори се за съветския предател Пенковский, който (1963?) предаде на американците формулата за горивото на космическите ракети, които биха могли да достигнат орбитални характеристики на космическия полет. Но откак станахме сателит на САЩ, предпочитат да не си спомнят и да не обсъждат този предателски акт. Днес четем някакви фантастични числа в уикипедия-та за първите полети на американците, които нямат нищо общо с реалността. И вече съвсем отделен въпрос е дали тая измислена митология относно американското усвояване на космоса би могла да прикрие по същество грандиозния пробив на руската свръхтехнологична инженерна мисъл в областта на най-авангардните технологии, познати на човечеството. В това отношение бивши първохпроходци няма, въпреки, че наглосаксонската гавра с Русия се опитва упорито да омаловажи и този руски подвиг и принос спрямо общочовешкия технически прогрес. Другото омаловажаване е свързано с изопачаване на историята на ВСВ и огромните приноси на Сталин за превръщането на гиганта СССР в страна-чудо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чугун

  12 Апр 2021 16:23ч.

  Слава! Малка забележ ка по снимката: в множество либерялни медии се титажират редактирани снимки или изрязани.сякън да не се види горната част на шлема. ЩОТО ТАМ С ЕЙ ТАКИВА БУКВИ ПИШЕ С С С Р

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига клишета!

  12 Апр 2021 17:22ч.

  БВП - давай структурата да видим какво влиза в тоя количествен показател!! Да не се окаже, че вътре са дълговете, парите от хазарт и проституция и високите антисоциални цени. Каква част от съветската/руската икономика е коректно осчетоводена от борсите на Запад? Смешни и банални сте вече. Няма такъв древен показател за оценка на икономиката. Това е съвременна поръчково-пропагандна измислица, която неправомерно се популяризира и като научно доказателство. Дай да видим обаче какво доказва?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  12 Апр 2021 17:22ч.

  Умолявам ви - нека не превръщаме този славен ден и тази прекрасна статия за този светъл, усмихнат и готин човек в говорилня на тема Сталин, Украйна и тн. Четох и си мислех, че бих дал 10 години от живота си за да изпия една ракия с този смайващ човек. Това е важното - другото са политически пръдни, паешки гъзове и глупости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  12 Апр 2021 19:12ч.

  Наистина е незабравим ден, който го помни! А ти Барка си напълно прав. Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми това, че Гагарин не е летял

  12 Апр 2021 20:15ч.

  не съм си го изсмукал от пръстите, бе Дачков. Има ше цяло разследване по случая. Ама на рублажийските тролове не се хареса, и беше изтрито??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малка социалистическа БЪЛГАРИЯ има два КОСМОНАВТА

  12 Апр 2021 20:32ч.

  Колко астронавти има подмандатната на чичо мСАМ територия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днес е Празникът на СЪВЕТСКАТА космонавтика - 60 години от полета на Юрий Гагарин

  12 Апр 2021 20:36ч.

  Днес е Празникът на СЪВЕТСКАТА космонавтика - 60 години от полета на Юрий Гагарин. К 60-ЛЕТИЮ ПОЛЁТА ГАГАРИНА http://www.ymuhin.ru/node/2350/k-60-letiyu-polyota-gagarina Ю.И. МУХИН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звън®

  12 Апр 2021 21:56ч.

  Наистина е учудващо, че в България днес се говори за 12-ти април. Каква е причината: кръглата годишнина, геополитически задявки (както споменава товарищ ЗИП) или нещо друго - едва ли ще разберем. Любопитно е дали на 12 април 2022 г. ще се чуе отново нещо за тази паметна дата. Апропо, в приятелски разтовор след полета си Гагарин казва: "И досега не мога да разбера кой съм аз - първият човек или последното куче в космоса". Само три седмици преди него е летяла миловидната Звёздочка - последен полет на животно преди първия на човек. Виж https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B2%D1%91%D0%B7%D0%B4%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0_(%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%82

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  12 Апр 2021 22:51ч.

  Гагарин е бил преди 60 г, а днес “космонавтиката“ в брацката савецка РФ е друга-с такива “космонавти“ https://cdn.echo.msk.ru/files/3435850.jpg Какви са само стројни, като роботчета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз се чудя

  13 Апр 2021 0:03ч.

  каква може да е причината за това отбелязване. Фейсбук са блокирали РТ под предлог, че уж се нарушавали там ... някакви си права - авторски ли, какви са там .... няма значение. Истината е, че са блокирали руския канал именно за да не се чуе и прочете нищо по този въпрос. В САЩ отдавна променят учебниците и там сега цялото по-младо поколение е убедено, че те първи са полетяли в космоса. Иначе - причината е ясна. САЩ полагат неимоверни усилия да подстрекават Украйна да върши безчинствата си в Донбас, с цел да провокират Русия да се намеси. Те са отвъд океана и тяхната черга не гори. Но ако на Русия не и издържат нервите и се намеси, гледайте тогава какъв световен рев ще настане срещу "агресорът" Русия! Направо ковида ще бъде забравен за дълго време. И това е целта. След това ще наложат санкции върху Северен поток-2, тъй като на САЩ това им е целта. Това им е най-голямата болка. Въобще не им дреме нито за Украйна, нито за който и да било. Целта им е да предотвратят всякакво сътрудничество между Русия и Европа. Та, ако това се случи и Русия се намеси, след това и еврочиновниците в Брюксел ще могат да оправдаят решението си за санкции срещу Русия, макар че това ще е удар върху интересите на населението на Европа, но какво от това - на тях също не им пука за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скоро станя ясно, че този изобщо не е летял на орбита

  13 Апр 2021 0:05ч.

  а са го карали да са прай, че ужким е летял, даже не благодари, когато от земята му казват, че е станала маьор докато е на полет, защото това са слепени предварителни записи. В същото време Кремъл продължава да търси къде е тситсата на Зойа Космонафка, подучена от Молутув да фърга негови куктейли по кунюшнити на съселяните си, куито я залавят и убесват, а след тва идват от Мосфилм и и удрпуват левата тситска за по-тръгично да моот пьолнерчеета да бийат по-убаи тшекий

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • такай

  13 Апр 2021 0:09ч.

  рашанити са стари лъйнари технее стандарт са казва Говна Отявлени Сталински Тъпънари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ималой идно кучинци там техно

  13 Апр 2021 0:11ч.

  което като си върнел кораба с мъртвуту кучи и веднага показвали това живото - свежо, нахранено, верно на кумунистическата идейа, а учити му - топли, чувешки като на ВЕИЛЕНИН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиро Ст.Кироф ученик от 3-А клас

  13 Апр 2021 0:34ч.

  ЮРИ ГАГАРИН Е ВЕЛИК ЧОВЕК ! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ОТНЕМЕ ТАЗИ ТИТЛА ! А защо сте 'зумирали' снимката му така, че да не се виждат голямите букви на шлема му??? Нищо чудно, след някоя година в учебниците вече да пише, че Юри Гагарин е първия 'украински' или 'азиатски' космонавт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  13 Апр 2021 2:54ч.

  А защо няма нито едно нагледно доказателство за този полет ? Как може да си забрави апаратчето Гагарин ? Американците донесоха снимки, филми, камъни от Луната. Всеки може да ги види в Кейп Канаверал. А и всеки ги гледаше директно ( без Русия и България, където по спешност пуснаха по ТВ филми с Гери О'хара ). И защо толкова бързо го загинаха летеца-герой ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без Русия американците щяха да видят космос през крив макарон (впрочем, така е и до днес)

  13 Апр 2021 8:42ч.

  Американците ни заринаха с "нагледни доказателства", а то се оказа, че полетът до Луната е една грамаданска измислица. Така че не залагай ти на тая карта с "доказателства", явно е под достойнството на руските ни братя да се занимават с такива фалшивки, каквито предоставяха на света брадърушките ти... Впрочем, наскоро американците от НАСА настойчиво подписаха нов договор за всестранно сътрудничество с Роскосмос, явно в тая област ги стяга чепикът и санкции са невъзможни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пробен камък за американската астронавтика в близкото бъдеще

  13 Апр 2021 9:06ч.

  Русия ще построи собствена съвременна орбитална станция, която ще експлоатира сама - https://topwar.ru/181919-reshenie-prinjato-rossija-postroit-sobstvennuju-orbitalnuju-stanciju.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  13 Апр 2021 17:57ч.

  “Ще, ще”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Ще, ще”.

  13 Апр 2021 20:47ч.

  Ноу хау-то е руско, "Салют" и "Мир" какви бяха, нима не самостоятелни съветски разработки?? На тяхна основа бе изградена и МКС, концептуално на практика я направиха руснаците. Заслепен си от омраза, лекувай я!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  14 Апр 2021 2:24ч.

  Да, и совалката Буран направиха. И там бяха първи - в нехвръкването. И за други неща приказваха, ама нейсе. А сега се разбра, че останали денги само за заплатите на Рогозин и още няколко заслужили дейци, а НАСА разполага с милиарди. Така че сам прави сметка. И Мъск ги има и даже лети сам. А американците са качили цели 6 експедиции на Луната, 12 души са стъпили там, а руснаците не могат даже 1 да качат и очевидно никога няма да могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гагарин е велик човек !

  14 Апр 2021 11:13ч.

  Гагарин е велик човек ! Моля, съответните органи да приберат субекта "Sin" където му е мястото ! Яростната русофобия, демонстрирана от субекта "Sin" е болестно състояние ! Такива трябва да бъдат изолирани в психиатрично заведение ! Подвигът на Гагарин е признат от целия свят, от американците също ! НАСА бе създадена и развите с интегрирането на германски нацита - Вернер фон Браун и още десетки негови сътрудници от секретните полигони на нацистка Германия ! Сащ приюти множество нацисти, включително и като ги назначи като консултанти в ЦРУ. А други нацистки военопрестъпници с активното съдействие на САЩ бяха скрити в държави от Южна Америка - Аржентина, Чили и др. Колкото до кацането на американците на луната - то нямаше да бъде възможно без участието на гениални българи, разработили основните и най-критични елементи и блокове на лунния модул на Аполо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гагарин е велик човек !

  14 Апр 2021 11:18ч.

  Слава на Гагарин и Русия ! Фашистката САЩ скоро ще престане да съществува ! А такива идиотчета като "Sin" ще доживея да видя как ще бъдат изпратени там, където им е мястото ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Да, и совалката Буран направиха"

  14 Апр 2021 16:37ч.

  Да, направиха я и си надвиха на масрафа, макар това да е изключително скъпа и неефективна технология, от която американците закономерно се отказаха, защото нямаха никаква сметка - само загуби и даже жертви. И нещо повече, американците повече нямат сили да възсъздадат тази технология, докато руската страна обеща, че ще възобнови Буран. Няма да ти издам тайната защо американците повече не могат, а същевременно знам, че сам няма да се сетиш. Ще подклаждам дисонансно когнитивното ти състояние, докато изпаднеш в умопомрачителен афект и сам си теглиш куршума от отчаяние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свидетел на полета

  15 Апр 2021 15:53ч.

  Съмненията в полета на Гагарин гнездят само в главите на лумпени. Има много доказателства, че той е обиколил Земята на борда на кораба "Восток-1". От орбита Гагарин изпраща множество смс-и. Един от тях е адресиран до Хюстън и гласи: "Все проходит нормально, самочувствие хорошее, настроение бодрое". В архивите на НАСА се пази и селфи на Гагарин, направено на орбита, когато неговият кораб прелита над Атлантическия океан. На него се вижда как първият в света космонавт похапва борш, а бордовото куче Шмаровоз весело го ближе по ръката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТихомирТомов

  16 Апр 2021 15:59ч.

  Този полет е набързо сглобен и то с голям риск, защото разузнаването е получило информация за планиран полет за 20 април от Вернер Фон Браун .........................досещате те защо !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи