Байдън задълбочи разделението между двете Америки

Байдън задълбочи разделението между двете Америки
Президентът на САЩ владее изкуството да води преговори с Конгреса, но неговият авторитет и здравето му пораждат въпроси. Страната е всичко друго, но не и помирена и успокоена от стопанина на Белия дом, обяснява френският есеист Оливие Питон във “Фигаро”. Той е адвокат във Вашингтон, автор на книгата “Камала Харис. Пионерката на Америка” («Kamala Harris. La pionnière de l’Amérique», 2021 г.).

 

След една година на президентския пост, одобрението на Джо Байдън е най-ниското си историческо ниво, 38 на сто, според проучване на “Ю Ес Тудей”/ Университета Съфолк, публикувано миналата седмица.

 

Човекът, който искаше да помири американците, след четирите години управление на Доналд Тръмп, се оказва в ситуацията на изключително сериозно и безпрецедентно разцепление в американското общество. Според проучване на “Галъп” той е извършил парадоксалния подвиг да има най-ниският рейтинг на този етап от президентския мандат сред електората на опозиционната партия (републиканците, 3 на сто) от 68 години насам, като същевременно има едно най-високите нива на одобрение сред избирателите на собствената си партия (демократите, 87 на сто). Дори Тръмп през същия период на мандата си имаше малко по-висок рейтинг в противниковия лагер - 7 на сто. Накратко, има разлика от 84 пункта между популярността му в собствената му партия и тази в опозиционната партия - най-голямата разлика, регистрирана някога от който и да е социологически институт на този етап от президентския мандат.

 

Много ясно се очертава една разломна линия между големите метрополиси, които масово клонят наляво и периферните и селски зони, които клонят почти изключително надясно, или между крайбрежията - източното и западното - близо 90 на сто от които сега гласуват за демократите, и сърцето на страната, закотвено вдясно, което сега гласува в подобни пропорции за републиканците, особено за онези, които подкрепят Тръмп.

 

Проблемът е стар. Средносрочното развитие показва, че слабото одобрение на другия лагер, се е появило при предишните четири президентски мандата, но с продължаваща тенденция на спад. През същия период от президентството си Бил Клинтън имаше 23 на сто подкрепа в средите на опозицията, Барак Обама - 18 на сто, а, както видяхме, Тръмп - 7 на сто. Забележителното изключение беше Джордж У. Буш, който имаше   77 на сто рейтинг, но това беше точно след 11 септември.

 

Ако отговорността за развода между двете Америки е споделена, с няколко решения Байдън допринесе за влошаването му.

 

Разривът започна с външната политика. Хаотичното изтегляне от Кабул през седмицата около 10 август, след това атентатът на летището, последван от лунатичната реч на президента, който публично призова за сътрудничество с талибаните, довчерашните проклинани врагове, създадоха шокова вълна, сравнима с тази при падането на Сайгон през 1975 г. Сходството в кадрите се повтаряше безкрайно по телевизията. Байдън изглеждаше уморен, съкрушен и създаваше впечатлението, че възрастта му го застига. Падането му в социологическите анкети датира от този момент.

 

Възрастта на капитана е голямата тема на спекулациите за президентството. Човекът, който отпразнува 79-ата си годишнина на 20 ноември, често създаваше усещането, че понякога е твърде слаб физически, за да изпълнява функциите си, в страна, в която ролята на “главнокомандващия” е в центъра на американския президентски жест, особено вдясно.

 

Той вече е преживял два инсулта, белодробна емболия и венозна тромбоза. А първата година от мандата му не успя да разсее съмненията. От несвързаните му изявления до трикратното му падане при изкачването на самолетната стълбичка под зоркия поглед на камери от цял свят, като се мине през неотдавнашната му колоноскопия, здравословното състояние на Байдън - който винаги е отказвал да се подложи на невропсихологически преглед - не успокоява американците.

 

Разбира се, той упражнява мандата си бързо и изглежда много активен, особено в преговорите с Конгреса за постигането на мнозинство и гласуването на инвестиционните му планове, но сякаш гражданите се страхуваха да не го видят изправен пред твърде остра за неговите възможности криза. Страхът, че вицепрезидентката Камала Харис, още по-непопулярна и от него, ще го наследи в случай на неспособност да изпълнява задълженията си, увеличава стреса на страната, обзета от съмнение.

 

Въпреки това не бива да се съди по колебливата популярност на стопанина на Белия дом за неговата дейност, особено в икономическата сфера. Байдън може да се похвали, че успя да накара Конгреса, в който демократите имат мнозинство само с един глас в Сената, да приеме два от трите му гигански плана за стимулиране на държавните инвестиции. Първият е огромен пакет от 1900 млрд. долара, гласуван през март, предназначен да помогне на домакинствата, засегнати от Ковид, за обновяване на остарелите инфраструктури в страната, но също така да инвестира във високоскоростен интернет и развитието на електрическия автомобил в САЩ.

 

Вторият план, още по-обемен, е социален и климатичен план, наречен Build Back Better (Да построим отново и по-добре), който предвижда детска градина за всички, подобряване на здравното покритие и данъчни кредити за намаляване на емисиите на парникови газове. Тези програми трябва да се разгърнат за десетина години, а проучване на агенция “Мудис” изчисли, че 1,5 млн.  работни места могат да бъдат създадени от тези планове за десет години.

 

Само третият, “зеленият” план, остана в кутиите. Байдън не успя да получи подкрепата на умерените демократи, като тази на влиятелния сенатор от Западна Вирджиния Джо Манчин, за голям яд на лявото крило на партията.

 

И накрая, Байдън може да се похвали, че беше големият архитект на въвеждането на минимална международна ставка за корпоративен данък от 15 на сто, близко до това, което плащат средно интернет гигантите, и малко по-високо от проекта за единна ставка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (от 12,5 на сто).

 

Остава Ковид, голямата тема на кандидатпрезидентската му кампания през 2020 г. Въпреки че новата вълна все още е далеч от САЩ и темата по-рядко е на първа страница на вестниците в момента, Байдън създаде усещането, че му липсва ясна стратегия. Той не успя да убеди хората да се ваксинират масово. Броят на онези, които се противопоставят на ваксинацията, остава изключително висок. С 58 на сто ваксинирани, САЩ са едва на 19-то място в света по брой напълно ваксинирани хора и доста напред в зловещата класация на смъртните случаи с близо 810 хил. починали и близо 50 млн. заразени.

 

Всички тези неудачи нямаше да имат голямо значение, ако Байдън не беше смятан за отговорен за най-лошото: повишаването на цените. Над 60 на сто от американците смятат, че президентът е виновен за инфлацията. Скокът на цената на бензина се смята за неприемлив в огромна страна, в която използването на автомобил е записано в ДНК-то на населението, както никъде другаде по света, особено в “предградията”, периферните квартали, в които живее по-голямата част от средната класа, тази, която използва автомобила си и отново превключи рязко надясно. Цената на галона (3,78 литра) впрочем се приближава до 4 долара, след като остана стабилна в продължение на почти двадесет години, около 3,15 долара.

 

След една година на президентския пост, човекът, чието първо избиране датира от 1972 г., успя в единствената област, която наистина владее: парламентарните преговори. Но това е единственият му успех. Съмненията относно способността му да управлява сериозни кризи, комуникационните му грешки, личността му, смятана за твърде монотонна, не позволиха досега да се разсеят съмненията на Америка, белязана повече от всякога от призрака на разцеплението.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Коментари

 • Нострадамус

  09 Яну 2022 20:24ч.

  Споко пич! До две години няма да я има Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това с

  09 Яну 2022 20:31ч.

  "Байдън изглеждаше уморен, съкрушен и създаваше вчепатлението" е впечатляващо. Но то е нищо, в сравнение с: "Вторият план, още по-обемен, предвижда детска градина за всички". Дет' рекъл другарят Сталин: "Жить стало лучше, жить стало веселее".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам как стоят нещата във Франция , НО

  09 Яну 2022 21:51ч.

  Ако господин Оливие е прав, то Байдън им скри шайбите на всички млади световни лидери. ЗНАЧИ - в Сената имало само с 1% повече демократи от Републиканците, обече всичките гласували ДВА от трите му гигантски проекта - ПЪРВО - за заделяне на 1900 милиарда долара за - подпомагане на домакинства, засегнати от Ковид, за обноняване на стара инфраструктура и за създаване на високоскоростен интернет/!!/ ВТОРО - още по-огромен план - осигуряване на детска градина за ВСЯКО дете / не само за работещите и белите/, повишаване на здравното осигураване и пр., който план ще усигори работа на 1,5 милиона работни места /!/. Васкинираните там били само 58%. А бензина обаче стигнал огромната сума от от 1,05 долара за литър. Което е ни повече ни по-малко от 1лев и 80 стинки/!/. Имайки предвид многократно по-високия им стандарт на живот. Да намерят друга държава, която да задели за социлни проекти, за развитие, за обновяване на стара инфраструктура, за здравно осигураване толкова средства. И за всичко това стария Байдън се бил преборил в Сената. Обаче - ужас - би се спънал три пъти като се качвал на самолета. Тая статия не трябва да я пишат тук, че който я прочете ще се хване за главата, как живеят нещастните американци, които - пак ужас - ГНИЕЛИ И се чакало всеки момент да се разпаднат като държава..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голямо изкуство е да водиш преговори

  09 Яну 2022 22:08ч.

  с Конгреса, когато партията ти има мнозинство в двете камари. Но... Дали ще убеди Манчин да се премахне филибастъра и Дем партия да обсеби организирането на избори на федерално, а не на щатско ниво? Т.е. да стане несменяема властваща партия с гласуване по пощата и с машини? Дали ще убеди Манчин да гласува за Build Back Better - план, който предвижда тотално разрушаване на днешната световна енергийна система, базирана на газ, въглища? Това ще е най-големият трансфер на богатство в човешката история. Да му мислят енергийно бедните пейзани, идеята остава същата - намаляване на населението, че май сме станали твърде много и се пречкаме на хора като Безос, Брансън, Ротшилдови, Филантропа и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  09 Яну 2022 22:26ч.

  Въпреки традиционната фиксация към президента, която намери място и в киноизкуството, президентът се бори с извънземни, марсианци, прехвърля се от един самолет на друг в движение, спасява хора и животни от всемирния потоп като истински Ной и т.н. има достатъчно механизми, които да прехвърлят властта към другите институции, ако се наложи, по модела на президента на галактиката Зейфод Бийблброкс в Галактическия стопаджия. И все пак, САЩ са 330 милиона, все можеше да се намери алтернатива на двамата дядовци Байдън и Тръмп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Двете Америки" са само в главите

  10 Яну 2022 9:12ч.

  на изкушените с финикийски знаци аналлизатори. В България и Русия само 1 % от хората са богаташи, останалите са обедняла средна класа и хора с ниски доходи. В този смисъл и тук имаме две Русии и две Българии. Кога това ще се превърне в антагонизъм зависи само от безумната алчност на клептокрацията! Пример - Казахстан !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За съжаление в последните години в САЩ

  10 Яну 2022 10:07ч.

  голяма група неомарксисти - либерали,наследници на Маркузе професори от Харвардския,Калифорнийския,Колумбийския и други университети,заедно със купените известни световни медии като например СNN,проповядват левичарски неолиберализъм с което разделиха народа в САЩ.На всичко отгоре се разпространява в света,Европа,в България. Един от главния идеолог е унгарския евреин Сорос.Между другото и Маркс,и Енгелс,и Маркузе са с еврейско потекло,както и задкулисното еврейско участие при Октомврийската революция от 1917 год.Нещо връзват ли се нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  10 Яну 2022 16:01ч.

  наистина е разочаровашто от 330 млн да се избере толкова стар демократ да бъде съперника на Тръмп...но јавно са преценили, че Бајдън е човека, којто може нај-успешно да се наложи над Тръмп. Все пак за мен е интересно как колоноскопијата на Бајдън се възприема като проблем със здравето...на всички на възраст 50 г се препоръчва в штатите да започнат да си правјат тест за колоноскопија, и след това повторно след 10г ако нјама полипи, или след 5 г ако има полипи. Рутинни проверки. Полипите се отстранјават ако ги има и се изследва проба от тјах, след това онколог в лабораторија проверјава дали не е рак. Не е било рак от полипа на Бајдън. Не е ли така във Франција?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до За съжаление в последните години в САЩ на 10.01.2022 в 10:07

  10 Яну 2022 16:13ч.

  драги Маркс основно е описал какво представлява капитализма! Неомарксизма е нещо съвсем различно от капитализма на Маркс! Виж по добре да се казва неокопализъм! А може и неофеодализъм- глобализъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи