Стефан Янев пред "Гласове": България има нужда от визия и по-сериозно лидерство

Стефан Янев пред "Гласове": България има нужда от визия и по-сериозно лидерство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

- Вашият коментар за последните събития в Украйна. Контраофанзива на ВСУ, мобилизация, обявена от Путин, референдуми за присъединяване към Русия и решимост на Запада да доведе конфликта до край, без изгледи за дипломатическо решение.

- Ще започна от последното изречение: изключително важно е да се намери дипломатическо решение. Думата мобилизация в речта на Путин реферира, че всъщност истинската война е на път да започне. И това трябва да ни притеснява всички. Това е заплаха и за нашата национална сигурност. Аз бих се фокусирал обаче върху словосъчетанието „частична мобилизация“. В думата „частична” се съдържа този елемент, който все още държи вратата открехната за дипломация.

От самото начало казвам, че тази война трябва да бъде решена на масата на преговорите. Тя трябва да спре, война в 21 век в сърцето на Европа е недопустима. 

По отношение на референдумите в украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, няма никакво съмнение, че референдуми в условия на окупация няма как да бъдат признати от международната общност, в това число и от България. Но няма съмнение също, че се намираме в безпрецедентна ситуация на прекрояване на граници и нарушаване на договори.

Очевидно намерението на Путин е да разширява територията на Русия, но такова грубо погазване на териториалната цялост на суверенна държава няма как да бъде прието.

- Каква според вас е оптималната външна политика на страната ни в тази ситуация?

- България на първо място трябва да се ръководи от своя национален интерес. Но България не е изолирана държава, ние сме част от международната общност и в този смисъл в ситуация на нарушаване на териториалната цялост на суверенна държава, ние не можем да пазим неутралитет. Агресията на Путин в Украйна се отразява пагубно върху европейската икономика, у нас ситуацията не е по-различна – зимата ще бъде тежка и това не е тайна за никого. Не можем да си затваряме очите за случващото се и да твърдим, че не ни засяга. На България, а и на Европа, в този момент й е нужно силно лидерство, за да я преведе през този труден период.

- Изявлението на президента Радев от края на миналата седмица породи вълна от недоволство у негови заклети привърженици, които го наричат “предател”, защото обяви, че България няма да признае референдумите в Украйна и обяви Путин за агресор. Мислите ли, че президентът подведе хората, които гласуваха за него?

- Аз също съм един от хората, гласували за президента Радев и не се чувствам подведен, защото когато говорим за запазване на териториална цялост, не би трябвало да поставяме въпроса дали България приема този принцип в международните отношения или не. 

- Изборът НАТО/ЕС или Русия на живот и смърт ли е или има възможност за лавиране с оглед на българския интерес?

- България има ясна евроатлантическа ориентация и това е безспорно. Българският национален интерес според мен трябва да се търси в това страната ни да има силен глас в Европа, да не се спуска по течението, а да заявява ясно позициите си и да ги отстоява. България има нужда от по-сериозно лидерство и от визия, която би могла да се споделя с другите държави-членки на ЕС, с другите лидери и да настоява за по-сериозно лидерство от Европейския съюз и солидарност.

- Важи ли днес прочутата фраза „Винаги с Германия, никога против Русия“?

- Бих искал днес с по-голяма сила и за повече хора да важи една друга фраза: „Моят народ е русофилски, политиците ми са англофили, генералите - германофили, само аз съм единственият българофил в царството.“ Винаги с България и за България.

- Били сме свидетели на формации, които извън властта яростно защитават патриотични каузи, но влизайки във управлението се сблъскват с друга реалност – външен натиск и коалиционни съображения. Може ли “Български възход“ да избяга от тази неумолимост?

- Тъй като започнахме да разговаряме с цитати, нека спомена и друга мисъл „Политиката е изкуство на възможното“. Аз и моите съмишленици сме прагматични хора и със сигурност ще се стремим да постигнем най-добрите възможни решения в зависимост от конкретните обстоятелства. Това, което мога да обещая е, че няма да се отклоним от това да постигаме резултати съобразени на първо място с интересите на обществото и няма да гоним тяснопартийни дивиденти.

- Как виждате участието на партията, която основахте в политическия живот на страната?

- Като формация, която се води от принципите на националния консерватизъм. Национален от гледна точка на идеята за развитие и защита на националната държава България, за да я има, за да може нашите деца и внуци да се развиват тук.

Консерватизъм от гледна точка на традициите – спазването на правилата, законите и най-вече българската традиция, духовност, българските изконни ценности като дом, семейство, род, училище. Това е смисълът, който намираме за участие в политическия живот, защото вярваме, че трябва да вървим напред осланяйки се на традициите, които са ни запазили през вековете и са помогнали да имаме собствена българска държава.

- Готови ли сте за коалиционни разговори за съставяне на правителството след изборите. С ГЕРБ или срещу ГЕРБ?

- С всички партии, които са влезли в парламента. Ако ние сме избрани и изпратени в парламента от българския народ, то той ни изпраща да сядаме там и да взаимодействаме. С всички, които са готови да водят националноотговорен диалог и да дадат най-доброто за постигане на оптимални решения за страната. 

- Вашето решение да се занимавате с партийно строителство като че ли намери повод в различията ви с Кирил Петков и Асен Василев. Каква е истината за този разрив?

- За решението ми да се занимавам с партийно строителство, не е толкова важен поводът, а причината. Тя е в убедеността ми, че смисълът за участие в партийния живот е предлагане на решения за проблемите на българските граждани, общество и бизнес. Показал съм, че познавам държавата и начина, по който тя функционира. Мога да ръководя, да сглобявам екип, да търся баланс и да намирам решения в трудна среда. Мога да нося отговорност.

- Как оценявате краткото управление на четворната коалиция, в която за кратко бяхте министър?

- Управлението на четворната коалиция, макар и кратко, остави в наследство повече отворени въпроси, отколкото ясни отговори. В крайна сметка тази оценка българският народ ще даде, надявам се обективно, на предстоящите избори.

- Виждате ли грешка или недобра преценка в действията на президента Радев, когато подкрепи Петков и Василев и им даде тласък в родната политика? 

- Дали президента Радев е дал тласък на проекта на Петков и Василев е преценка на всеки един български гражданин с право на глас. Българските граждани подкрепиха проекта на Петков и Василев, който се асоциира с промяната, която всъщност беше започната от служебното правителство. Доколко те са оправдали това доверие е въпрос на друга преценка, на която отговор отново ще търсим на предстоящите избори.

- Какви са Ви отношенията с него?

- Когато съм бил част от неговия екип винаги съм се старал да изказвам искрено моите препоръки, мнения, идеи и съвети, а според ситуацията и критики. Отношенията ни са добри, но без професионални ангажименти с него и екипа му.

 

 


 

Коментари

 • Докато съществуват САЩ и ЕС/ОТАН?

  27 Sep 2022 16:35ч.

  Хуморески.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ти ли, Бруте Янев

  27 Sep 2022 16:48ч.

  "Важно е България да не приема референдумите като факт, защото се правят в условията на окупация”, каза Янев. Агресорът е Путин, каза Янев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  27 Sep 2022 16:51ч.

  Янев много бързо усвои "изкуството" да говори като останалите политици- кухи, зааучени фрази. Мисля, че така не се печелят избиратели, защото сме ги чували тези констатации и обещания за светлото бъдеще. Янев, ние живеем тук и сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ние не можем да пазим неутралитет".

  27 Sep 2022 16:55ч.

  "България не е изолирана държава, ние сме част от международната общност и в този смисъл в ситуация на нарушаване на териториалната цялост на суверенна държава, ние не можем да пазим неутралитет. Агресията на Путин в Украйна се отразява пагубно върху европейската икономика, у нас ситуацията не е по-различна"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврропедал си ти

  27 Sep 2022 16:56ч.

  Швейцария как пази неутралитет? дане би да е изолирана от другите страни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • агресията на сащ

  27 Sep 2022 16:58ч.

  се отразява отлично на колониите....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  27 Sep 2022 17:03ч.

  Визия, лидерство ... от каланилни администратоли?! Боже, пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  27 Sep 2022 17:05ч.

  имаше мнения по-рано, че "скандалът" с Киро и Янев е партенка, чиято цел е да направи Янев "мъченик" и да спечели сърцата на българите. и както се вижда генералът е започнал да говори изключително полит-коректно. Явно не се бори за сърцата на българите, а за парица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сериозно повредени са СП1 и СП2

  27 Sep 2022 17:13ч.

  Швеция съобщи, че техния сеизмичен институт потвърждава подводни взривове в участъците на повредените тръби. Датските военни публикуваха кадри с бълбукащо море в радиус от 100-150 метра, за което се твърди, че са газови мехури. Заподозрени "няма".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • как да няма

  27 Sep 2022 17:24ч.

  заподозрени са делфини-десантчици от специалните части на Балтийския флот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янев и новосформираната му партийка

  27 Sep 2022 17:22ч.

  са част от плана за евроатлантическо мнозинство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха

  27 Sep 2022 18:44ч.

  За натовците ,лъжата не е грях !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно ще бъде

  27 Sep 2022 21:11ч.

  Кои гласове ще спечели и по какъв начин, защото няма нищо в този проект. Дали изборните машини ще му пренасочват чужд вот?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  28 Sep 2022 11:55ч.

  Стефан Янев е ярък пример, как армията предоставя възможност за развитие на посредствени хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи