Синът на ловци на нацисти Арно Кларсфелд: Украйна не е невинна! Тя благоговее пред хора, избили десетки хиляди еврейски семейства

Синът на ловци на нацисти Арно Кларсфелд: Украйна не е невинна! Тя благоговее пред хора, избили десетки хиляди еврейски семейства

Автор: Режи льо Сомие, Omerta

На фона на разразилия се нацистки скандал в Канада и последвалата политическа буря публикуваме отново интервюто с Арно Кларсфелд, френско-израелски адвокат, син на Беате и Серж Кларсфелд, ловци на нацисти, разкрили местонахождението на Клаус Барби в Боливия, наред с други. Интервюто е направено от журналиста Режи льо Сомие за френската онлайн медията Omerta и "Гласове" вече го публикува на 15 февруари 2023 г.

"Путин е първият отговорен, но Украйна също не е невинна. От 2014 г. тя гради своята идентичност върху омразата към Русия, събаряйки паметниците в чест на победата над нацизма и издигайки паметници на онези, които са сътрудничели с нацистите и са избили десетки хиляди еврейски семейства, като Бандера, Шухевич. И това не е нещо маргинално, иначе нямаше да се намеся - това е официално признаване, с най-големите булеварди, като в Киев, наречени “Бандера”, с празнични дни, пощенски марки. Те ще кажат: “Боготворим ги, прославяме ги, даваме ги за пример на младежта, защото те са се борили срещу Съветския съюз”. Но защо тогава в Берлин да няма една голяма улица, булевард “Херман Гьоринг”, който е бил герой от Първата световна война?... Ако в Украйна, със съгласието на Европейския съюз, благоговеят пред хора, които са избили десетки хиляди еврейски семейства, понеже са видели опасност в Съветския съюз, това рано или късно неминуемо ще доведе  до реабилитация на Хитлер, защото Хитлер също е виждал в Русия или в Съветския съюз опасност за Запада, и следователно Хитлер ще бъде реабилитиран. Ще кажат: “Да, той е избивал евреи, да, това са неговите малки недостатъци”, както казват за Бандера - “да, той е избивал евреи, но това не е важно, той се е борил срещу Съветския съюз”.

"Аз казвам от самото начало, че Украйна не може да спечели. Особено като слушам по телевизията, че Путин е най-лошият стратег след Юлий Цезар, като слушам глупостите колко зле са обучени руснаците. Когато човек е чел какво се е случило по време на Втората световна война, какво са говорели в германския генерален щаб - Кайтел или Йодел, те са казвали “ние унищожаваме десет дивизии и на тяхно място пристигат двадесет нови дивизии”. Руснаците са готови да умрат като украинците. Те са три пъти повече, сражават се у дома си, за тях Донбас е домът, това не е като в Афганистан - те имат всичко зад себе си, така че не виждам как могат да загубят. Украинците могат най-много да възпират руснаците, но в никакъв случай не могат да спечелят. Така че не е вярно, че украинците с малко повече въоръжение могат да спечелят. Това само удължава конфликта, Европа обеднява и се погубват човешки животи". Това казва Арно Кларсфелд, френско-израелски адвокат, приятел на Антъни Блинкен, син на Беате и Серж Кларсфелд, ловци на нацисти, разкрили местонахождението на Клаус Барби в Боливия, наред с други, в интервю за журналиста Режи льо Сомие и онлайн медията Omerta. 

- Добър ден на всички! Добър ден на слушателите на “Омерта”! Днес посрещам Арно Кларсфелд. Добър ден, Арно Кларсфелд! Вие сте френско-израелски адвокат, защитавате Асоциацията на синовете и дъщерите на депортираните евреи от Франция. Вие също така сте син на ловците на нацисти Беате и Серж Кларсфелд, а отскоро сте автор на една петиция, наречена “Не на Трета световна война заради Донбас” ( Non à une Troisième guerre mondiale pour le Donbass). Тази петиция събра над 25 хил. подписа за една седмица. Обяснете ни: вървим ли към Трета световна война?

- Не знам дали вървим към Трета световна война, но се опасявам, че може да се насочим към Трета световна война и съжалявам, че Европейският съюз, Франция и Германия не поемат инициативи, за да се опитат да намерят дипломатическо решение на един конфликт, който би трябвало да се разреши чрез териториален компромис и не би трябвало да причини Трета световна война в Европа, която вече е преживяла две. Първата световна война беше самоубийство за Европа. Втората световна война беше ново самоубийство за Европа, а Трета световна война ще бъде отново самоубийство за Европа, ако конфликтът се развие в Европа. А той ще се развие в Европа, а не в САЩ, така че в случай на конфликт Европа ще бъде опустошена. Не е в интерес на Европа конфликтът да продължава. В интерес на Европа е да намери компромис и двете страни, които са еднакво фанатични, трябва най-малкото да се опитат да намерят компромис.

- Все пак руснаците са отговорни от една година за тази ескалация, именно с ядрените заплахи на Путин. Те започнаха войната. Как можем да ги накараме да я спрат?

- Още в началото на конфликта осъдих агресията на Путин - това беше престъпна агресия, нямаше нужда да започва тази война, той вече имаше Крим, имаше една част от Донбас. Несъмнено той е смятал да превземе Киев за няколко дни и да постави там режим или правителство под свой контрол. Провали се, но той е отговорен за това, че се провали. А тази война причинява много страдания и на войниците, и на цивилното население в Украйна, и огромни икономически последици, които разтърсват света. Така че Путин е първият отговорен, но Украйна също не е невинна. От 2014 г. тя гради своята идентичност върху омразата към Русия, събаряйки паметниците в чест на победата над нацизма и издигайки паметници на онези, които са сътрудничели с нацистите и са избили десетки хиляди еврейски семейства, като Бандера, Шухевич. И това не е нещо маргинално, иначе нямаше да се намеся - това е официално признаване, с най-големите булеварди, като в Киев, наречени “Бандера”, с празнични дни, пощенски марки. Те ще кажат: “Боготворим ги, прославяме ги, даваме ги за пример на младежта, защото те са се борили срещу Съветския съюз”. Но защо тогава в Берлин да няма една голяма улица, булевард “Херман Гьоринг”, който е бил герой от Първата световна война? Така че това, което си мислех и заради което се намесих, е моята роля. Хората се опитват да кажат “защо се изказва той?” и т.н. Ако в Украйна, със съгласието на Европейския съюз, благоговеят пред хора, които са избили десетки хиляди еврейски семейства, понеже са видели опасност в Съветския съюз, това рано или късно неминуемо ще доведе  до реабилитация на Хитлер, защото Хитлер също е виждал в Русия или в Съветския съюз опасност за Запада, и следователно Хитлер ще бъде реабилитиран. Ще кажат: “Да, той е избивал евреи, да, това са неговите малки недостатъци”, както казват за Бандера - “да, той е избивал евреи, но това не е важно, той се е борил срещу Съветския съюз”.

Така че моята роля беше да се намеся. В началото на конфликта запазих мълчание. Познавам доста добре историята на Втората световна война на Източния фронт, защото прочетох много внимателно и сигурно съм един от малцината във Франция, прочели всички томове с оригиналните документи от Нюрнбергския процес, които са 15-16 тома, така че много добре познавам военната история. А преди две-три години прочетох една книга, която се казва “Бележници от Киев, 1941-1943: Дневник на една руска библиотекарка по време на германската окупация” (Carnets de Kiev, 1941-1943: Journal d'une bibliothécaire russe pendant l'occupation allemande). Тя се казва Хорошунова, а книгата е на издателство “Калман Леви”. Това е книга, която може би двадесет души са прочели във Франция, но е изключително интересна, защото много добре разказва за окупацията на Киев, с много искрени думи, тя е била крайно чувствителна жена. Тя разказва как, когато германците са влезли в Киев, как шайките на Бандера са призовали да се изтребват евреите и как в село Бабий Яр и в града евреите са вървели към смъртта. Те са били убити с по един куршум в главата…

- Едно от най-тежките кланета…

- Да, едно от най-тежките кланета, убити от айнзацгрупи, с подкрепата на войниците на Бандера, убивани и с удар с дебела тояга, погребвани живи и пр. И булевардът, който води до това място, се нарича “Степан Бандера”. Въпреки това в началото запазих мълчание, защото Украйна беше нападната.

- Нямате ли чувството, че съживявайки тези стари истории вървите срещу украинската кауза?

- Все ми е едно дали е срещу украинската кауза! Да си разрешат конфликтите! И двата режима са еднакво антипатични! Еднакво корумпирани! Малко повече демокрация има в Украйна, понеже американците плащат, но е достатъчно да прочетеш техническите фишове на Френската служба за защита на бежанците, които правят фиш за всяка страна, за да видите, че е корумпирана, има трафик на жени, трафик на деца, трафик на каквото си искате в Украйна, олигархия, клептокрация…

- Не вярвате ли на нашите лидери, когато казват “в Украйна е заложена демокрацията, не става дума само за Украйна, а за демокрацията, бъдещето на нашия свят”?

- Не е заложена демокрацията, а спазването на международното право. Това - да, защото Русия нападна суверенна страна и се подигра с международното право, докато Русия все пак е в Съвета за сигурност, тя е ядрена сила и не беше заплашена пряко краткосрочно или средносрочно. И освен това си съперничи със САЩ. Така че тя по някакъв начин унижава САЩ, които са заложили на Украйна. Следователно това е битка между САЩ и Русия. Но битката е като в “Д-р Стрейнджлав” - те се удрят и същевременно за тях това е игра. Има една невероятна сцена в “Д-р Стрейнджлав”, когато съветският посланик пристига в генералния щаб, във военната зала, защото американците са пуснали ядрения огън и ракетите летят към Мечката. Съветският посланик, който е там, прави снимки и започва да се бори с шефа на генщаба, а американският президент им казва: “Gentlemen. You can't fight in here. This is the War Room!”, "Господа. Не можете да се биете тук. Това е Военната зала!”. Има, разбира се, апетит за власт, но това е като в Испанската война през 1936 г. - и двамата изпробват силите си. Мечката, която по онова време е Германия, тества танковете си. Добре виждаме по телевизията с какво ликуване и едните, и другите обясняват техническите аспекти на танка “Леопард”, на “Тигър” преди това, на “Ейбрамс”. Конструкторите на оръжия също искат да изпробват своите въоръжения, които отдавна не са се били: това оръжие срещу онова оръжие. Това е и реклама за техните оръжия. Вярно е също, че има битка за свобода. Аз съм дълбоко проамерикански настроен, винаги съм бил такъв, дори когато САЩ грешат.

- Вие подкрепихте войната в Ирак. Съжалявате ли за това днес?

- Подкрепих войната в Ирак, защото смятах, че Саддам Хюсеин иска да се сдобие с ядрено оръжие и като израелец се опасявах, че ако Саддам Хюсеин има ядрено оръжие, той ще го изстреля срещу Израел. Той можеше да избегне това, ако беше отворил обектите си за инспекторите на ядрени оръжия, но не го направи. За съжаление, най-вече населението и регионът понесоха последствията. Аз вярвах, че населението на Ирак с радост ще приеме демокрацията. А това не е възможно, защото народите  трябва сами да еволюират и в един хаотичен свят винаги екстремистките групи вземат властта и точно това стана в Ирак с различните милиции, които САЩ не успяха да победят. Те не можеха да се държат като колониалистка и престъпна държава, т.е. да отидат да убият всички, които са против демокрацията. Не го направиха. Но аз напълно сгреших: по-добре Саддам Хюсеин, колкото и ужасен да беше той, да бе останал и регионът да бе останал стабилен. Но не направих същата грешка с Кадафи, защото Кадафи се отказа от ядрената си програма и не заплашваше пряко Запада. Така че не мисля, че военните интервенции са за да бъдат сменени режимите, дори и режимът да е омразен, освен ако това не е от жизненоважен интерес или ако се извършва геноцид, какъвто беше случаят в Руанда, където не се намесихме, докато един милион тутси бяха убити.

Тук, в Украйна, има военни престъпления, извършени от руснаците, но не е извършен геноцид и онези, които казват по телевизията, че има геноцид, са лъжци и се опитват да накарат Запада и войските на НАТО да влязат във война срещу Русия, опитвайки се, без съмнение, да свалят Путин. Но какво ще дойде след Путин? Ако вземат един княз Мишкин - познавате героя от “Идиот”, който изобщо не е бил идиот, а  състрадателен и симпатичен, и го сложат в Харвардското бизнес училище или Йейл? Може би американците искат такъв човек, една част от американската администрация иска, защото добре виждам, че друга част, като началника на въоръжените сили, е много предпазлива и не мисля, че американците искат да изпращат войски.

- Имате право - военните са предпазливи в тази война, цивилните не са. Какво говори това за тази война? Или шефовете на дипломацията, като Антъни Блинкен например, никога не изричат думата “преговори”, нито “мир”, докато я чуваме от устата на ген. Мили или на министъра на отбраната.

- Запознах се с Антъни Блинкен в САЩ отдавна, преди трийсетина години, станахме приятели. Той е разумен човек, не мисля, че иска да изпрати войски, но мисля, че иска да отслаби максимално Русия. Ще видим къде ще спре преди точката на пречупване. Но това трябва да доведе до преговори, защото европейският континент страда и може да просперира икономически, само ако има добри отношения с Русия, където са всички суровини. Така че европейският континент или рискува да бъде опустошен, или неминуемо ще обеднее, ако не постигне форма на съгласие.

Аз съм европеец, проамериканец съм, но съм също така европеец и не искам Европа да се разпадне, или да има безредици в Европа заради кризата с бедността. Това не е нормално и не си струва цената. Донбас е един малък регион с богатства, могат да намерят териториален компромис, могат да споделят богатствата, вместо да дават стотици милиарди долари за въоръжение. Могат да използват всички тези пари за изграждането на университети в Украйна. Дипломатите са експерти в намирането на компромис, несъмнено те ще намерят компромис, но трябва да има съгласие и затова не трябва нито Путин и Русия, нито Байдън да стават за смях. Какво решение може да има, така че нито едните, нито другите да не стават за смях?

- Това е война, за която казват “Украйна не може да спечели, а Русия не може да загуби”.

- Аз казвам от самото начало, че Украйна не може да спечели. Особено като слушам по телевизията, че Путин е най-лошият стратег след Юлий Цезар, като слушам глупостите колко зле са обучени руснаците. Когато човек е чел какво се е случило по време на Втората световна война, какво са говорели в германския генерален щаб - Кайтел или Йодел, те са казвали “ние унищожаваме десет дивизии и на тяхно място пристигат двадесет нови дивизии”. Руснаците са готови да умрат като украинците. Те са три пъти повече, сражават се у дома си, за тях Донбас е домът, това не е като в Афганистан - те имат всичко зад себе си, така че не виждам как могат да загубят. Украинците могат най-много да възпират руснаците, но в никакъв случай не могат да спечелят. Така че не е вярно, че украинците с малко повече въоръжение могат да спечелят. Това само удължава конфликта, Европа обеднява и се погубват човешки животи. Хората, които умират, скърбящите семейства, хората, които се връщат без лице - трябва да знаем какво означава това. Знаете, че когато някой е ранен от осколки на снаряд, вече няма лице. Това съсипва следващите им 60 години. Защо? Защо?… Ако погледнем нещата от Марс или Сириус, това са два великана, които не искат да отстъпят. Тъжно е.

- Ще се върна към един аспект, който ми се струва интересен и може би нов в този конфликт и е свързан с Бандера и Шухевич, които споменахте преди малко. Аз отразявах конфликта от двете страни. Бях от украинската страна през април, десет дни придружавах френски доброволци, които искаха да се запишат в украинската армия - нещо като в Испанската война, която споменахте, с интернационалните бригади. Имаше някаква радост от битката и представата на тези младежи, че са намерили справедлива битка. Същевременно имаше и агресия, всички бяха шокирани от руската агресия. А след това отидох при руската страна, така че съм бил и от двете страни. Това, което забелязах, когато бях от украинската страна през април, малко се разхождах в някои села, по-конкретно на запад, около Лвов, Яровив, тази зона от Галиция, зона под полско влияние. Забелязах, че във всяко село има украинско знаме, а до него черно-червено знаме - не го бях виждал…

- Това е знамето на ОУН (Организацията на украинските националисти - бел. пр.).

- Именно, не го бях виждал, но бях чувал за ОУН и видях също големи афиши със снимки, някои от които много стари, датираха от Втората световна война, и други, по-нови и винаги с това знаме. Дадох си сметка, че това съществува във всички села и открих, че това са бандеристки знамена. Осведомих се по въпроса, видях кой е Степан Бандера, съветвам впрочем нашите слушатели да се информират, да напишат в Google името на Роман Шухевич - животът на това лице е само сбор от убийства - на поляци, евреи, по списък, изготвен от Степан Бандера. Така че открих тези лица и се опитах да разбера защо украинският национализъм остава пропит с тези фигури, с Бандера, смятан от украинците за баща на нацията. Но мисля, че когато се говори за Бандера, не може да се раздели от Гладомора, от украинската национална драма, два милиона жертви, въпреки че числата могат да бъдат оспорени, началото на 30-те години, големият глад. Накратко открих, че има материя, за която трябва да се говори, и тогава вашите туитове ме заинтригуваха, а именно, че има медийно мълчание за това, дори за батальона “Азов”.

- Аз дори не говоря за батальона “Азов”, защото батальонът “Азов” са неонацисти, каквито несъмнено има и в Русия. Аз говоря, първо, за официалното признаване на тази фигура, която - разбирам, че украинците не обичат Съветския съюз, защото се е случило това е престъпление срещу човечеството, каквото е Гладоморът, но е имало също руснаци, които са умрели, хора, които са умрели в Казахстан, така че това не е геноцид - впрочем има и историци, които смятат така - насочен към унищожаването на украинското население. Това е престъпление срещу човечеството, насочено срещу тези, които се отхвърляли колективизацията, което е причинило смъртта на два-три милиона души в Украйна и несъмнено един милион или малко повече в Русия,  тъй като земеделските земи са били в Украйна, както и в Казахстан. Така че е напълно нормално украинците, поляците, които също са страдали от Съветския съюз, да са сърдити на руснаците. Не съм казал обратното и ако бях на тяхно място, и аз щях да съм им сърдит.

В замяна на това, боготворенето на такива фигури, даването им за пример на младежта, при положение, че най-лошите погроми са се случили - включително над майки, баби, момиченца, които са събличали голи и са убивали с един куршум в главата, с удар с дебела тояга…

- И особено числата - 2,5 млн. евреи в Украйна преди войната, 70 хиляди след това.

- Те са били убивани и от германците, но украинските войски значително са помогнали. Мнозина са се сражавали срещу нацистите в Червената армия, но мнозина са помагали в избиването на евреи и много кланета са извършени от самите украинци и бандеристите, а германците са позволявали погромите.

Не искам тази Украйна с нейните “богове” да влезе в Европейския съюз. Ако направят критичен преглед на своята история, са добре дошли в Европейския съюз, но Европа, изградена върху победата над нацизма, не трябва да приема страна, която прославя онези, които са сътрудничели с нацистите и са избили десетки…

- Тогава защо сте сам?

- Не, не съм съм.

- Защо Бернар-Анри Леви не говори за това?

- Защото е обсебен от себе си…

- Не го ли вижда?

- Естествено, че го вижда, всички го виждат, това се знае, но да се говори за него, означава да се развали разказа за Украйна. Говорите ми за Бернар-Анри Леви. Начинът, по който той говори за украинците, е абсурден. Украинците ще паднат от смях, ако го видят и чуят. Той говори за национално съзнание, за морално съзнание… Не е истина! Не е истина! Те са също толкова ужасни като руснаците, онези, които са на власт са корупмпирани. Олигарсите им са едни и същи. Накратко, това е един народ, на практика един и същ език, една и съща религия. Това са два малко различаващи се един от друг народа, които се бият за един регион. Но нека си решат проблема, нека им помогнем да си решат проблемите, няма нужда да започва Трета световна война заради това, нито да се изпращат войски на НАТО. И хората, най-вече народната класа, напълно го разбира и затова почувствах зад себе си форма на течение с хора, които нямат моите политически възгледи, които може би са проамерикански настроени, аз съм проамериканец, които са по-скоро десни, аз понякога съм ту вдясно, ту вляво, има други, които са леви, но мисля, че хората виждат и ме познават като искрен човек, който не е подчинен на някакво течение или на политическо движение.

- Мислите ли, че едно от обясненията за безхарактерното поведение на медиите или на някои колеги, които не говорят за тези неща, за бандеризма, е, че в крайна сметка това легитимира дискурса на Путин за денацификация?

- В известен смисъл, да, те самите попаднаха в своя капан. Помолих, поисках да говоря за това, изпратих статия на “Монд”, но те така и не ми отговориха. Баща ми е писал статии за “Монд” от 70-те години, сигурно сто статии е написал. Те дори не ми отговориха. Аз съм писал статии през 80-те години, но те дори не ми отговарят. “Фигаро” не ми отговаря, това е срамно, защото това им разваля разказа и те са също толкова идеологизирани като другите. Упрекват другите, но те са същите, не искат да изрекат нещата. В един момент направиха страница в “Монд” за Бандера, но без да кажат, че това наистина е официално…

- Тази спорна фигура.

- Човек, който избива десетки хиляди еврейски семейства, не е спорна фигура. Но в един момент медиите не могат да се върнат назад, длъжни са да останат в своя парадокс.

- Последиците от всичко, което се случва, от този конфликт в Украйна, не е само разрушаването на Украйна, но и потенциалното разрушаване на Европа, за което говорихте, както и разрушаването на паметта. Какво мислите, когато виждате, че руснаците не бяха поканени на честването на годишнината от освобождаването на Аушвиц?

- Тъжно е, защото можеше да бъде момент на умиряване, защото руснаците, заедно с украинците, несъмнено с украинските войски, които са били в Червената армия, са освободили Аушвиц. Така че беше грешка, че не ги поканиха на честването на годишнината от освобождаването. Както беше грешка и изпращането на германски танкове на украинския фронт. НАТО можеше да прояви такт и да каже на германците: “Вие не искате да изпращате танкове, няма проблем, ще ги намерим отдругаде”. Аз не съм против изпращането на оръжия на Украйна. Украйна беше нападната, нормално е Европа да ѝ помогне да се защити и да ѝ изпрати танкове. Но това не бива да стига до изпращането на самолети, на ракети, които могат да достигнат до Москва, на ядрени подводници или ядрени самолетоносачи, нито атомна бомба, но трябва да им се доставят средства поне да възпрат руското напредване. Но повторното изпращане на германски танкове на украинския фронт, докато има почти 20 млн. загинали руснаци, съветски граждани, една част украинци, които са били в Червената армия, и цивилни, които са били избити в Украйна, мисля, че това е сериозно. Те успяха да се помирят, след като руските войски също бяха в Германия, в която също имаше милиони загинали, десетки, ако не и стотитици хиляди изнасилени. Двете страни успяха да се помирят. За щастие, Шолц каза “не” за изпращането на самолети. Несъмнено Байдън също няма да изпрати самолети.

Мисля, че понякога американците са големи егоисти - пак казвам, че се чувствам колкото французин, толкова и почти американец, бях в американски университет, положих клетва пред американската Конституция като адвокат, така че дори когато те правят грешки, аз се чувствам много проамерикански. Голяма част от моята култура е американска. Но същевременно не искам да бъда сляп и забелязвам все пак, че в определен момент американците изоставят много лесно своите съюзници. Те набързо изоставиха шаха на Иран, изоставиха Мубарак, изоставиха и Виетнам. В Афганистан обещаха “НАТО ще остане с вас докрай”, но си тръгнаха. Тръгнаха си от Ирак. Ако бях украинец, нямаше да разчитам на помощта на САЩ, която е до момента, в който това не противоречи на техните интереси.

- Знаете ли какво казваше Чърчил за американците?

- Не.

- Той казваше, че те накрая винаги постъпват правилно, след като са опитали всичко останало. (смях). Така че те ще се оттеглят, защото имат този навик, когато се прецакат нещата. Освен това тенденциите в САЩ се променят и изолационизмът винаги е налице.

- Съществува все пак и военнопромишленият комплекс, който натиска за изпращането на оръжия…

- 858 млрд. долара е бюджетът им за отбрана.

- Айзенхауер предвиди в своята прощална реч през 1961 г., че трябва много да се внимава с военнопромишления комплекс.

- Всяка година бъджетът за отбрана нараства с 10% и всички го гласуват. 858 млрд. долара - това е еквивалентно на сбора от бюджетите за отбрана на следващите 12 страни.

- Има 30 трилиарда или 30 000 милиарда долара дълг. Така че това е страна, която се държи, защото защитава свободния свят и трябва да бъдем признателни. Аз винаги съм признателен на САЩ, защото без американския империализъм, който наистина има своите недостатъци, щеше да има или китайски империализъм, или руски империализъм, или ислямистки империализъм. Защото ако има война и вражеските войски влязат във Франция, не съм сигурен, че ще издържим дълго време. И Европа също разбира, че гарантът за нейната защита, за нашата защита и за защитата на индивидуалните ни свободи са САЩ с техните недостатъци.

- С големите им недостатъци. Ще спрем дотук. Благодаря ви много, Арно Кларсфелд, наистина ми беше много приятно да разговарям с вас! Благодаря на нашите слушатели, че ни следват, ще се видим следващата седмица!

Интервюто с Арно Кларсфелд е реализирано за списанието “Ukraine la vérité qui dérange” („Украйна неудобната истина“) в предварителна продажба на omertamedia.fr и по будките за вестници от 24 февруари.

Превод от френски: Галя Дачкова

Свързана статия: Арно Кларсфелд: Някои толкова сляпо защитават Украйна, че защитават дори чудовищни герои като Бандера

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • « От 2014 г. тя гради своята идентичност върху омразата към Русия »

  15 Фев 2023 11:41ч.

  - не е от 2014, а още от бандера е така !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И няма такова нещо като "Украйна". Има бивша УССР в процес на закриване

  15 Фев 2023 14:15ч.

  За сведение на посрещачите на Новия Световен Ред. Плановете междувременно се измениха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гого копролого

  15 Фев 2023 16:49ч.

  Нормално е в туй говняно саитче да се чуват говняни мнения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  15 Фев 2023 18:41ч.

  В началото на " перестройката " др Горбачов за кратко отвори архивите относно Аушвиц, но бързо ги закри, разбрал за грешката си . От тогава паметната плоча е променяна 3 пъти - 4 милиона, 2 милион като сега е милион и двеста хиляди . Точното число е 274 000 евреи, но набедените страни като Германия, Полша и Беларус са изнудвани за огромни репарации. По времето на Плевнелиев едно от еврейските лобита у нас се опитаха да гушнат едни 400 милиона, но не успяха .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колонел Кассад

  16 Фев 2023 9:06ч.

  Голямата грешка на президента Путин е, че чака 8 години....вкичко е ясно - 30% от Украйна е Полша, а другото е НовоРусия. Точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тотално объркан човек

  15 Фев 2023 11:42ч.

  А Путин след като използва с години мирни опити за решаване на конфликта, беше принуден да влезе в Украйна, с цел, да спре войната по друг начин.Е, 8 години Украйна издевателства над Донбас и Луганск, намериха си каквото си търсят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как уж казва някаква истина

  15 Фев 2023 11:46ч.

  А после тотално друго. Бил проамериканец, няма що!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спас В.

  15 Фев 2023 17:24ч.

  Абе чифутска му работа. Бил френско-израелски адвокат, клел се е в американската конституция!?. Обичал Америка, когато грешала дори (помните, имахме един “голям” български поет Христо Радевски, който славеше партията.…. “аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори!”). Типично за зомбираните, профитьорите и нагаждачите. Приятел на Блинкен, но без критика към него. Критикува заклетия русофоб Бернар-Анри Леви, на за Нуланд мълчи. Явно, чифутите се разделят на два и повече лагера, но привидно, за да демонстрират различност за пред гоите. Не е за отричане, че между тях има и свести хора като Ноам Чомски, Сиймур Хърш и други от близкото минало, но те са малко в сравнение с идеологизираната чифутска върхушка, която владее масмедиите и пропагандата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • общак

  27 Sep 2023 16:05ч.

  Кажи му чифут и повече не го обсъждай. Тотално (по)объркан човечец. Общочовек, т.е. безотечественик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря за превода на Галя Дачкова

  15 Фев 2023 11:47ч.

  Благороден труд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  15 Фев 2023 11:48ч.

  Историята се повтаря: "Злокобният план за нова война с Русия" – филм на RT- https://www.youtube.com/watch?v=dbVOR7QX2as&t=26s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руснаците са отговорни от една година за тази ескалация, именно с ядрените заплахи на Путин. Те започнаха войната.

  15 Фев 2023 11:58ч.

  Ба ти наглостта ! А кой извърши държавния преврат в Киев ? Кой започна военните действия с т.н. АТО ? Кой обстрелваше с тежка артилерия 8 години Донбас и изби 14 000 руснаци, водещи се до тогава "украински граждани" ??? КОЙ БЕ ??? Ибахти наглеците !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @руснаците са отговорни от една година за тази ескалация, именно с ядрените заплахи на Путин

  15 Фев 2023 12:24ч.

  аз и до днес чакам някой да посочи поне един цитат по темата, в който Путин недвусмислено заплашва "цивилизования свет" с голям бенгалски огън. не могат да посочат една такава, а говорят за "заплахи"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  15 Фев 2023 16:10ч.

  Стига с тази опорка 14 000! Има доклади на ОССЕ в които се казва, че за въпросния период са загинали 14 000 души. От които обаче 3 000 са цивилни! ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ! Щото "опълченците" на Гуркин с хляб и сол? Останалите 11 000 са с УНИФОРМИ! Т.е. армия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде стига

  15 Фев 2023 16:54ч.

  В Югославия и Ирак краварите за къде-къде по-малко бройки започнаха агресия - агресивна инвазия в чуждото, не защита на своите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ти са верни цифрите

  17 Фев 2023 7:06ч.

  14 000 са цивилни, а 3000 са деца - жертви на укрофашистите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще се

  18 Фев 2023 12:45ч.

  чуваш тези работи щото си от тази страна на желязната завеса ако беше от руска ще да е злия запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе помияр

  27 Sep 2023 16:41ч.

  ОССЕ е натовско фашистка организация ,какво ми я цитираш бе келеме халтаво И не се прави на ударен във главата ,онзи ден ти пратих два филма а децата на донбас и алеята на ангелите ,единият го има във ютуб ,другия във сайта 24 -ти май . И не е напиням много много да се правиш на отворко ,щото ти си въздух по налягане .Пускаш ми тук разни опорки без никакви факти и източници и информация . Не си мисли че ние тук форумците ти вярваме ,рабери едно нещо ти си един лъжец и измамник ,който си мисли че хората ядат доматите със колците .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кими

  15 Фев 2023 13:16ч.

  и тоз като недоносчето мони паси Сащ са гадове обаче русите са по гадове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jvjvjvjcjchc

  15 Фев 2023 13:20ч.

  Този индивид е тотално объркан! И това объркване идва от вярата му в САЩ от една страна и действителността от друга!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От пусто в празно

  15 Фев 2023 13:53ч.

  Този е казал нещо като нищо. С други думи - и агнето си има вина, че вълкът го е изял. Зер, мотало му се е из краката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да бе ..

  15 Фев 2023 14:11ч.

  "И Европа също разбира, че гарантът за нейната защита, за нашата защита и за защитата на индивидуалните ни свободи са САЩ с техните недостатъци."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  15 Фев 2023 14:25ч.

  "че хората виждат и ме познават като искрен човек, който не е подчинен на някакво течение или на политическо движение" - Аз съм дълбоко проамерикански настроен, винаги съм бил такъв, дори когато САЩ грешат." - И този ще говори за демокрация! А бандеровците сякаш са избивали единствено евреи в укрина, а не са унищожавали и руснаци, комунисти и техните семейства! Но този нали е евреин, давал клетва пред американската конституция, та от него не може да очакваме да говори нещо друго. А е чел ВСИЧКО от Нюрнбергския процес, но не споменава нищичко от прочетеното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  15 Фев 2023 14:33ч.

  Направо цветна илюстрация на диалектическия закон за единство и борба на противоположностите. Ловците на нацисти ловили, ловили, доде и последните не се споминали, но на потомците им се харесало благородното занятие и продължили да ловят, а ако нямало – ашладисвали тук-там на плодородна почва по някое дръвче и си създавали нови. И неусетно се превърнали самите те в своята противоположност - в бездушни нацисти: вярвал бил тоз интервюираният от медиата с благозвучното име „омерта“, че „населението на Ирак с радост ще приеме...“ да бъде изтребено! За боравенето с историческите факти и за арогантното отношение към жертвите на войната в Украйна от двете страни дори няма да споменавам, бездруго бодат очи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сионизъм, граничещ с изключителност

  15 Фев 2023 14:40ч.

  Избиват се всички инакомислещи и от двете страни на барикадата финансирана от янките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неграмотно

  15 Фев 2023 15:19ч.

  И този обяснява западно-украинския национализъм и прославата на "героите" Бандера и Шухевич, с "Гладомора" , забравяйки, че по времето му Западна УКрайна е част от Полша и едва 1939 г. е присъединена към УССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  15 Фев 2023 16:13ч.

  Е, то да умреш от глад си е направо благодат! Щото да умреш от глад в ГУЛАГ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цивилно ченге конюнктурчик

  27 Sep 2023 16:09ч.

  Ами то и Голодомора е следствие от тънки американски сметки, ама ти отде да си чел неамерикански скалъпена история?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  15 Фев 2023 16:07ч.

  Стигнах до "териториален компромис" и до там. Оправдание всеки може си намери. По тази логика рекета следва да се узакони. Каква е причината този, който изкарва някакви пари да не ги раздели с друг, който държи сопата по-здраво от него. Тъй де, това да изкарваш по-вече пари от някой друг си е заплаха! По някаква причина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логиката е друга

  15 Фев 2023 23:17ч.

  Украинските власти имаха възможност мирно да си върнат териториите в Донбас, но не пожелаха. Сега ще им се наложи да направят "териториален компромис". Ами не искат руснаците в Донбас да заменят героя Жуков с героя Бандера, нито пък да поукраинчват децата им насилствено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  16 Фев 2023 7:43ч.

  Много интересно какъв беше начинът да се върне? В присъствието на едни "опълченци", за които Путин каза, "естествено това бяхме ние"! Говори се за Минските споразумения, но удобно се пропуска фактът, че в тях се изискваше това "опълчение", състоящо се основно от "отпускари" от армията на РФ, да го няма в Донбас. Или не така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • начинът, драги живко, беше

  16 Фев 2023 10:23ч.

  реално (регламентирано) да се зачитат правата на рускоговорящите (и на всички останали етноси, вкл. българите) там, и U-crane да приеме, че намирайки се между две сили, трябва да остане неутрална държава (извън НАТО), т.е. разполагането на територията и на оръжия с дълечен диапазон на действие е недопустимо. Възможно беше да си натиска г*зЪ, и да си върти търговия, с която от двете страни си избере... Никой не и пречеше да си живее кротко неутрална, като Финландия и Швеция ... до скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, това е то демокрация по дебилистки! Гледайте и се учете, липсва всякаква корупция, тя отдавна е изкоренена и царува върховенството на правото и закона.

  15 Фев 2023 16:30ч.

  На 3 февруари влак с токсични материали, включително винилхлорид, дерайлира в градчето Източна Палестина, щата Охайо, и предизвика голям пожар. Местните власти евакуираха жителите в радиус от няколко километра от местопроизшествието и на 6 февруари решиха да извършат „контролирано изпускане“ на токсичния газ, т.е. да изхвърлят винилхлорид в предварително подготвен тунел и да го взривят.В момента някои от завърналите се в града жители не се чувстват добре и се оплакват от кашлица, диария, сълзене, анорексия и други симптоми на отравяне, включително и животните. Това, което хората най-много искат да знаят в момента, е какви щети е причинил на околната среда дерайлиралият влак с токсични газове и какви мерки ще предприеме американското правителство. Оказва се обаче, че операциите за справяне с инцидента са разочароващи. Съответните отдели на американското правителство все още не са информирали обществото за количеството изтекли токсични газове. Сил Каджано, експерт по опасни материали от щата Охайо, каза, че инцидентът е еквивалентен на „унищожаването на един малък град“, а след 5 до 20 години много от местните жители ще заболеят от рак. Нещо повече, компанията „Norfolk Southern Corporation“, собственик на дерайлиралия влак, се е стремяла към максимални печалби чрез минимализиране на разходите още по време на Барак Обама. Британският вестник „Гардиън“ посочи, че железопътната индустрия на САЩ отдавна поставя печалбите над безопасността и тази авария разкрива недостатъците на надзора в бранша.Много жители в Източна Палестина са решили да напуснат родното си място заради непредвидими рискове. В САЩ компаниите се стремят единствено към печалби, а политиците са забравили за политическата етика. Всичко това доведе до хаоса в американското общество. Американските политици не трябва да се преструват на глухи и неми, когато правата на американците и здравето им са застрашени.Дали Хитлер не е бил пък миротворец?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • A най-интересното е, че не много отдавна

  15 Фев 2023 16:43ч.

  в същото градче, Източна Палестина, са снимали филм на точно такава авария, с участието на гражданите на градчето! Съвсем същото кавото тече сега, на живо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  15 Фев 2023 16:43ч.

  Бандеровците освен еврейте убиват още от 100 до 150 хиляди поляци по време на ВСВ. Явно това са забравили поляците с тази подкрепа която оказват на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никак не са го забравили полските реваншисти

  16 Фев 2023 10:43ч.

  ами си искат западната част от Украйна (Львив) та им се плаче. Както и им харесва високо-образовани украинци да им идват наготово и да се гърбунят за жълти стотинки, както нашите събратя се продават на безценица в държавите на ЕС вече 30 години. Черноработници са им нужни, с ниски заплати, както на хамерика нелегалните латиноси. Разбиха си държавата и си разпиляха човешкия ресурс, тези наивници украинците, заради мъгляви спомени за някакво аристократично минало, и заради една тъпа амбиция - "святото" членство в нейто... И цялата тази трагедия - прекрасно организирано от една шепа богоизбрани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сандино

  15 Фев 2023 22:50ч.

  И най-големия майтап е ,че начело на кървавата бандеровската банда в момента седи еврейн! Ха-ха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ходос

  15 Фев 2023 23:24ч.

  http://hodos-video.com/videoarkhiv/videomaterialy-soratnikov-i-spodvizhnikov/evreiskie-vsadniki-putin-apokalipsis-videomaterialy-dlya-soratnikov-i-spodvizhnikov-eduarda-khodosa/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  16 Фев 2023 0:46ч.

  Прочетох внимателно това интервю и то ми обясни в голяма степен защо европейците подкрепят Украйна, макар да съзнават че нито украинците, нито американците са цвете за мирисане. Още повече, че е в голяма степен французин, които в никакъв случай не са русофоби. Обяснението е страх. Американците, макар и лоши ни пазят, нас и начина ни на живот, а тъй като ние самите не можем да се пазим трябва да се държим с тях. А украинците, макар че са още по-лоши са американско прокси и трябва да си затваряме очите и да не говорим за лошотията им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фарисей

  27 Sep 2023 16:16ч.

  Между другото, типична еврейска на уж по-непълноценни народи. Разбира се, подразбира се преди всичко за руснаците, които винаги са давали повече, отколкото вземат. А той е твърдо на страната на повече вземащите, за да му продължи консумацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някакви думи се изядоха - ето пропуснатото

  27 Sep 2023 16:19ч.

  Типично еврейска логика на дългогодишен консуматор на немъчени блага за сметка на уж по-непълноценни народи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е вярно, че Ирак не е отворил обектите си за инспекторите на ядрени оръжия

  17 Фев 2023 7:15ч.

  Буш е наредил на ФБР да излъже, за да му даде претекст за война (след като санкциите не можаха да свалят Саддам Хусейн) и да сложат марионетъчно правителство и продължават и до днес да крадат златото и петрола на Ирак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не беше така

  27 Sep 2023 15:31ч.

  Садам Хюсеин се съгласи на проверки за ОМП навсякъде освен в дворците си. Натиснаха го и той се съгласи инспекторите на ООН да проверяват и в дворците му. Те не намериха никакви оръжия, но президентът на САЩ Джордж Буш (Младши) реши че това не е достатъчно като отстъпка на Садам и поиска той да напусне не само поста си, но и родината си. Това беше повече от прекалено, избран държавен глава да напуска страната си, защото американците така са поискали. Кофи Анан като президент на ООН не се намеси, дори си замълча. Беше ясно, че заплахата с ОМП не изисква това, инспекторите си вършеха работата да проверяват в Ирак без никакви затруднения. Когато стана ясно, че номерът ще мине, американците започнаха да разполагат войски в съседната на Ирак Кувейт. Появиха се съобщения в медиите че Садам е съгласен да напусне Ирак, за да спаси страната си от разрушения. Видни знаменитости се включиха в организирането на това, но Джордж Буш постави ултиматум с много къс срок за да може това да бъде изпълнено. Беше ясно, че непременно иска война, а от международната общност никой не се обади. Само Франция отказа да участва като страна от Нато, което също участваше, с нас включително. Ние дадохме пет жертви в Кербала, през декември ще станат 20 години. Пихме една студена война, че след войната ще получим заема си от 1.5 млрд от Ирак. Ужким "партньорите" ни натиснаха да се откажем, за да можел Ирак да се възстанови след войната, сякаш техните мащаби и възможности могат да се сравнят с нашата мизерия. Така зорлем се отказахме от 80% от дълга, дадохме около 6 години гратисен период за останалите 20%, май миналата година беше когато те ни платиха по 12 цента за долар за останалата сума. Който се е хванал с американците, кога е видял добро?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  27 Sep 2023 14:43ч.

  А евреите кога ще се извинят за милионите убити по заповед на евреите Ленин и Троцки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не можах да го разбера тоя

  27 Sep 2023 16:32ч.

  Какво иска да каже ,е Путин бил агресор . А неговият сънародник наркомана Зеля ,дето искаше да унищожи руско говорящите във донбас и той и преди него порошенко дето избиваха жените и децата на донбас какви са . И друго веднага ще го опровергая този френски еврейн . Цели осем години Путин молеше и франсоа оланд и меркел да накарат потрошенко и наркомана зеля да седнат и се разберат ,за статута на двете области във донбас . Цели осем години и френци и немци лъжеха Путин ,най нагло и същевременно въоръжаваха украйна със оръжие за да се бие срещу русия във удобен момент за украйнците . И путин изпревари само със два дни украйнската армия която се готвеше да нахлуе във донбас и да унищожи хората там . Така че това коет е написал този човек е полу истина смесна със полу лъжа и аз лично няма как да му вярвам на лъжите който е написал .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яйце на дупе

  27 Sep 2023 22:05ч.

  В Западна Украйна във всяко село има бандеровски нацистки знамена. Яйце им се пече на дупето на тия. И руснаци,и поляци няма да им простят и се чудя къде ще бягят - или при влашорите ,или при прибалтийските нацяги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манипулацията продължава, пък била тя и от антинациска еврейска гледна точка... Помним "гладомора" в Украина и :Казахстан, но някак забравихме за ПЕТТЕ МИЛИОНА умрели от глад американски фермери по същото време...

  28 Sep 2023 10:17ч.

  А едно време Неолитната Цивилизация е била наясно с обикновената животинска глупост на вида Хомо Сапиенс и се е погрижила за САКРАЛИЗАЦИЯТА на основните цивилизационни ценности, които е трябвало с НАСИЛИЕ да набиват в главите на подрастващото поколение , до степен - невежите - да се УБИВАТ! Колко му е втората книга на Тората - Екзодуса, или пък първата книга- Генезиса - където модерната днес форма на цивилизационна ЕВТАНАЗИЯ - ЛГБТ+... - е обявявана за смъртен грях с незабавно убиване на прилагащия го животински индивид...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи