Арно Кларсфелд: Някои толкова сляпо защитават Украйна, че защитават дори чудовищни герои като Бандера

Арно Кларсфелд: Някои толкова сляпо защитават Украйна, че защитават дори чудовищни герои като Бандера

Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд”

2 март 2023 г.

Стигнахме до ситуация, в която някои защитават толкова сляпо Украйна, че са принудени да защитават нейните герои, които са чудовищни герои като Бандера. За “Монд” Бандера е “оспорвана личност”, за “Франс Енфо” това е “полемична личност”, за Бернар Анри-Леви той е “по-сложен”, отколкото ни казват. Степан Бандера е призовал да се избиват евреи. Той е участвал в избиването на евреи. Европейските лидери, президентът Еманюел Макрон, канцлерът Олаф Шолц трябва да поискат обяснения от Украйна, защото Украйна не може да влезе в Европейския съюз, ако продължава да боготвори такива герои. Това казва френско-израелският адвокат и писател Арно Кларсфелд в интервю за Андре Беркоф и радио "Сюд". Арно Кларсфелд е син на Беате и Серж Кларсфелд, ловци на нацисти, разкрили местонахождението на Клаус Барби в Боливия, наред с други.

- Сред помощниците на германските войски бил някой си Степан Бандера. Степан Бандера днес е фигура, чието име носи най-важният булевард в Киев, има негов паметник и т.н. Стефан Бандера, който е бил - това всички го знаят - не само много голям колаборационист, но много активен участник, редом с нацистка Германия, не само в много издевателства, но и в кланета през 1941 г., дори 1942 г. И така, има една статия на “Франс Енфо”, която казва следното: “Четири въпроса за Степан Бандера. Историческа личност, представена от руската пропаганда като символ за “нацификацията” на страната”. Наистина руснаците говорят много за това, но интересното е как “Франс Енфо” говори за тези неща, казвайки, че “тази личност” е “много полемична” и че тя е плашилото, размахвано от Русия, за да оправдае необходимостта от “денацификация” на Украйна. Това предизвика реакцията на адвоката и писател Арно Кларсфелд. Добър ден, Арно Кларсфелд!

- Добър ден!

- Обяснете ми какво изпитахте, четейки тази статия, която, претендира, че е информативна, обективна и че възстановява т.нар. баланс.

- За “Франс Енфо” Хитлер също е полемична личност - той е построил толкова хубави автомагистрали, изпратил е пролетариата на почивка и е бил веган преди всички останали. А Гьоринг, скъпият Гьоринг, вярно, че е подписал заповедта да започне “Окончателното решение на еврейския въпрос”, но той e бил герой от авиацията по време на Първата световна война и преди всичко той е бил такъв бонвиван, толкова усмихнат, толкова обичал хубавата плът! Той също е полемичен и заслужава свой булевард в Берлин, подобно на булеварда на Степан Бандера в Киев, а този на Херман Гьоринг може да се пресича с булеварда на Айхман, който бил толкова придирчив в своите сметки, истински герой за експерт-счетоводителите! Стигнахме до ситуация, в която някои защитават толкова сляпо Украйна, че са принудени да защитават нейните герои, които са чудовищни герои като Бандера. За “Монд” Бандера е “оспорвана личност”, за “Франс Енфо” това е “полемична личност”, за Бернар Анри-Леви той е “по-сложен”, отколкото ни казват.

Бандера е участвал в погромите. Това са били ужасни погроми, в които са убивали деца, изтръгвали са децата от ръцете… Каня слушателите - сложил съм в акаунта си в Туитър свидетелството на човек, който е оцелял в Бабий Яр през септември 1941-а. Чуйте го. Заснето е през 80-те години. Той казва “аз оцелях в Бабий Яр” и как “украинските националисти бяха най-лошите”, тези, които идвали от западната част на Украйна. Степан Бандера е призовал да се избиват евреи. Той е участвал в избиването на евреи. Арестуван е от германците през юли 1941 г. и изпратени при добри условия в лагера Заксенхаузен, защото германците са искали да им е подръка и го извеждат оттам през 1944 г., но той призова своите войски да избиват евреи и войските на украинските националисти участваха широко в избиването на евреи и доставяха пазачи в лагерите. Следователно такива личности са герои за Украйна и фактът, че Европейският съюз, който се е изградил върху победата срещу нацизма, приема Украйна да влезе в ЕС, сочейки с пръст корупцията, но оставяйки в забрава, прикривайки тези герои…

- Това, което се е случило.

- Тези герои са неприемливи.

- Но, Арно Кларсфелд, биха могли да ви отговарят, че днешните украинци, при които все пак нахлуха руснаците на 24 февруари 2022 г., не са отговорни и не са били съвременници на Степан Бандера през 1941 или 1942 г.

- Никога не съм казвал, че днешните са нацисти, нито че са отговорни за това, което се извършили техните деди. Моят дядо е бил във Вермахта. Баща ми се е оженил за майка ми, която е германка. Така че аз не прехвърлям това върху днешните украинци. Но днешният украински режим превръща такива личности в герои. Това са не само украинците от вчера, но и днешни украинци. Така че това ни вълнува силно, защото казаха “да” за евентуалното им приемане в Европейския съюз. Европейските лидери, президентът Еманюел Макрон, канцлерът Олаф Шолц трябва да поискат обяснения от Украйна, защото Украйна не може да влезе в Европейския съюз, ако продължава да боготвори такива герои.

Церемония по случай 114-ата годишнина от рождението на Степан Бандера в Лвов, Западна Украйна, на 1 януари 2023 г. Снимка: АФП

- Във всеки случай това трябва да се следи и наистина това са въпроси, които заслужават и трябва да бъдат поставени без демонизация и от двете страни. Но има факти в историята и тези факти действително не могат да бъдат пренебрегнати, когато се чества една или друга личност. Благодаря, Арно Кларсфелд!

Свързани статии: Синът на ловци на нацисти Арно Кларсфелд: Украйна не е невинна! Тя благоговее пред хора, избили десетки хиляди еврейски семейства

Превод от френски: Галя Дачкова

Следвайте "Гласове" в Телеграм 

 

Коментари

 • паф

  04 Март 2023 20:58ч.

  е, и, станали им ясно на запада и янките кои подкрепят! стана ли им ясно че путин е прав! не, те искат украинска земя, за милиардите и оръжията които дават! .....сметка без кръчмар!.....а кръчмаря е в кремъл!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защитаваме ги, защото

  04 Март 2023 21:06ч.

  се борят за свобода и демокрация срещу москалските кумунизи и душмани на демокрацията и западния свободен свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  06 Март 2023 15:52ч.

  И кои сте тия "вие" бе, идиоти прости?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  04 Март 2023 21:06ч.

  потърсете книгата на Джонатан Лител - Доброжелателните. много тежка за четене. французина събира 15 години материал за роюана си. там подробно описва какво правят бандеровците и прибалтийците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  04 Март 2023 21:10ч.

  тази книга няма как фа бъде преиздадена в момента, защото веднага ще обявят автора й за путинист и прочие глупости. мился, че е от 2009 г. потърсете я. струва си. автора описва в такива подробност кланетата в Бабин Яр, че човек трябва да спре да чете за ден-два, преди да продължи нататък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Доброжелателните" - това е роман, не е документалистика, художествено изследване на насилието, на колективната патология на палачите

  05 Март 2023 1:43ч.

  Авторът Джонатан Лител е 48-годишен американски писател от еврейски произход, който живее в Барселона и пише на френски. Съпругата му е белгийка, имат две деца. През 90-те години работи за френската хуманитарна група „Акция срещу глада" в конфликтни зони на Босна, Афганистан и Чечня. Син на автора на шпионски трилъри Робърт Лител, Джонатан е първият американец, носител на най-високото френско литературно отличие „Гонкур" за романа „Доброжелателните", светкавично обявен за шедьовър. Критиката го приветства като „най-важната книга, писана през последните 50 години", а Френската академия му отрежда Голямата награда за роман. Идеята за "Доброжелателните" му хрумва през 1989 г., когато излиза документалният филм „Холокост" на Клод Ланзман. "Доброжелателните" вижда бял свят във Франция през 2006 година и предизвиква ожесточени дебати в цяла Европа. Проблемът е дали от морална гледна точка е приемливо авторът да дава глас на такъв персонаж. В Германия отиват още по-далеч, квалифицирайки Лител като „порнограф на насилието". Но да се върнем на Макс Ауе и неговите заключения, заимствани от мъдростта на вековете. Изводът от всичко това е, както добре бе казал Софокъл: „От всичко, най-вече трябва да предпочиташ да не си се родил." Впрочем Шопенхауер бе написал почти същото: „Най-добре би било да няма нищо. Тъй като на земята съществува повече болка, отколкото удоволствие, всяко удовлетворение е само временно, създава нови желания и нови беди, а агонията на разкъсваното животно е по-голяма от удоволствието на разкъсващия." Книгата е с изчепан тираж, но се намира като е-книга при най-различни книгоиздатели напр. ---> https://m.helikon.bg/145218-%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  04 Март 2023 23:02ч.

  Хубаво де, Арно, и кой ли не напоследък, ние това го знаем отдавна. Сега ли се сетихте, че „Украйна също не е невинна“? И защо „също“? Значи според вас Путин, който де факто с действията си ви защитава, е виновен за нещо си, за кое по-точно? Защо не озаптихте ваши хора като Нюланд, която през 2014 г. подстрекаваше бандеровците и им раздаваше бисквитки? Или като Блинкен, или вашите хора в Демократическата, пък и в Републиканската партия на САЩ? Нали имате и местни във всяка кажи-речи страна по света, и международни, и световни организации на евреите, едва ли процесите на бандеризация и нацификация в Украйна са ви убегнали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  05 Март 2023 9:24ч.

  Защото са слепи за себе си, пред очите им има бяло петно относно греховете, които правят. Ужасът, който създават, е в действията им да се утвърждават, без да се смиряват. В това е трагедията при приемането на реалността за неумолимост и живота в духовна слепота - за абсолютна ценност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандера няма как да е участвал в погромите, извършени от хитлеристите като отмъщение за серия бомбардировки срещу германски инсталации, за което са обвинени евреите, а реално са извършени от НКВД за забавяне ня германсктото нашествие

  05 Март 2023 1:15ч.

  Описаните във видеото от свидетеля събития в Бабин Яр евреин Дейвид Айзенберг, който е роден през 1926 г. в Киев се случват на 29-30 септември 1941 г., когато са избити 33 771 евреи наведнъж, а не през декември, както твърди той. Военната операция е извършена от войници от концлагерите, подпомогнати от айнзацгрупи и полицейски батальони на SS. Сред жертвите на касапниците са хиляди съветски военнопленници, комунисти, цигани, украински националисти и цивилни заложници. Предполага се, че допълнително са избити в Бабин Яр между 100 и 150 хил. души чрез масови разстрели в Бабин Яр между 1941 и 1943 г. Почти всички жители, включително и 175 хил. евреи в района смятат, че става въпрос за депортация. Всъщност нацистите са взели решение още на 26 септември всички евреи да бъдат убити, като отмъщение за серия бомбардировки срещу германски инсталации, за което са обвинени евреите. След войната става ясно, че бомбените акции са проведени от членове на НКВД, оставени от отстъпващите руснаци, за да забавят германското нашествие. Евреите, събрани на гробището, очакват да бъдат натоварени на влакове. Групата от хора е голяма и повечето жени, мъже и деца не са наясно какво става, а когато чуват картечна стрелба вече е късно да избягат. След това на евреите е нареждано да се събличат, ако откажат са бити, а накрая са застрелвани на ръба на пролома Бабин Яр. Според Einsatzgruppen Operational Situation Report No. 101, най-малко 33 771 евреи от Киев и предградията са убити при Бабин Яр на 29 и 30 септември 1941 г. – методично разстрелвани с картечница. Но и без това, Бандера е арестуван на 05 юли 1941 г., осъден и пратен в немския концлагер Заксенхаузен, защото на 30 юни 1941 г. в Лвов Ръководството на организацията му провъзгласява възстановяването на Украинската държава. Това е опит да постави Третия Райх пред свършен факт и да принуди хитлеристите да признаят независима украинска държава. По обясними причини Хитлер инструктира своята полиция веднага да ликвидира този "заговор на украинските самостийники". Бандера и сподвижниците му са си мислили, че могат да се колаборират с хитлеристите срещу полските панове и болшевиките преидмно от еврейски произход, какъвто е бил наратива тогава. Но на Бандера му просветва, че е взет за мюре и "полезен идиот" от хитлеристите и няма как да извоюва с тяхна помощ незаивисима и свободна украинска държава, за каквато кауза през целия си живот се е борил Бандера е преднамерено освободен заедно с други висши членове на ОУН от Заксенхаузен от хитлеристите след две години през 1944 г. с цел да го използват. Хитлеристите им предлагат да се присъединят като съюзници на Германия към немските сили с организацията си ОУН-Б и Украинска въстаническа армия против Съветския съюз. Степан Бандера отхвърля предложението на немската страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф. д-р Пламен Павлов: "Степан Бандера прилича на Иван Михайлов"

  05 Март 2023 1:18ч.

  " Степан Бандера не е нацист. Той е украински патриот, националист. Лежал е в немски концлагер след арест на Гестапо, защото обявява независима украински държава, не е искал да върви по свирката на Хитлер. Няма за какво да бъде упрекнат в това отношение. Разбира се, националистическата му организация е извършвала атентати, убивала е ръководни фигури от Полша. Но чудовищните престъпления, които му се приписват, като цяло са неверни. В много отношения той прилича на нашия Иван Михайлов. Виждаме в Северна Македония каква истерия се развихри около Ванчо Михайлов - и той бе наричан нацист, хитлерист, какво ли не", казва историкът проф. д-р Пламен Павлов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  05 Март 2023 2:06ч.

  Степан Бандера прилича на Иван Михайлов, защото и двамата са патологични убийци, по чиито заповеди са унищожавани смятаните от тях за врагове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • концлагерист друг път

  05 Март 2023 10:06ч.

  Бандера е пребивавал в района на концлагера не като концлагерист, а като ВИП под охрана и отбрана. Нито е гладувал, нито е мизерствал, нито е бил лишен от контакти със своите хора. Просто са го пазили от "непредвидени случки", които може да му се случат навън... Като му идва времето Бандера е пуснат да иде в Берлин !!! /1944/ и да развива бурна политическа дейност, което е немислимо тогава без разрешението на самия Хитлер. Бандера е гласен за посредник със Запада ивероятно Ватикана, криви сметки разбира се... Твърдението че Бандера е "сложна личност" е класически опит за реабилитация на НАЦИЗМА. Няма как да мине, защото могъщи сили /евреи и Израел/ няма да го допуснат. Бандера е бил и ще си остане исторически престъпник. Точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  05 Март 2023 11:06ч.

  Да прилича на Ванче Михайлов , който разбира се е джудже сравнение с Бандера. Но двамата си приличат с това че са убийци. А т.нар. проф. Пламен Павлов да си представя деби%ните размисли на съответната публика. Или ако му стиска да отиде да ги каже в Полша . А с т.нар. концлагер дето е бил- просто е сложен там защото е писнал на немците с грандоманията си, но са го прибрали за да го пуснат в по-подходящо време. А т.нар. проф. Пламен Павлов да прочете че че в същото време в такъв “концлагер” е бил и водача на румънските фашисти, а защо е бил- да прочете за да си размърда мозъка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не познавате историческите факти, а само руските опорки

  05 Март 2023 13:45ч.

  През онези години украинците, живеещи в Галиция, са дискриминирани от австро-унгарското правителство, което подкрепя поляците, съставляващи по-голямата част от населението на региона. Това предизвика реакция и стана причина за широко разпространените националистически настроения сред украинците. Когато Степан беше на десет години, той влезе в класическата гимназия в град Стрий, където се установи при родителите на баща си. Въпреки факта, че почти всички гимназисти бяха деца от семейства, принадлежащи към украинската общност, местните власти се опитаха да въведат „полския дух“ в тази образователна институция, което стана причина за постоянни конфликти с родителите на учениците. Поражението на Западноукраинската народна република във войната с Полша (1918-1919) доведе до окупацията на цялата Източна Галиция от полски войски и почти пълната загуба на граждански права от украинците, живеещи на нейна територия. Езикът им беше лишен от официален статут, всички длъжности в местната власт бяха предоставени изключително на поляците. Освен това поток от полски заселници се втурна към Галиция, на които властите предоставиха жилища и земя, като същевременно нарушиха правата на местните жители. Отговорът на украинските националисти е организирането на въоръжени части на територията на Чехословакия, които нападат територията на Галиция и извършват военни действия срещу полските власти. През 1929 г. на тяхна основа е създадена Организацията на украинските националисти (ОУН), която по-късно става широко известна с подземните си дейности, насочени към свалянето на полския диктат. През 1929 г. Бандера оглавява радикалното крило на ОУН и скоро става ръководител на целия регионален клон. С негово участие бяха организирани и успешно извършени множество експроприации или, по-просто, обирите на банки, пощенски влакове, пощенски станции, както и убийствата на редица политически фигури, врагове на националистическото движение. Той подобрява уменията си като нелегален подземен работник, като завършва курс през 1932 г. в училище за германско разузнаване в Данциг. През 1934 г., за организиране на убийството на министъра на вътрешните работи на Полша Б. Перацки, Степан, заедно с други участници в покушението, е арестуван и осъден на смърт със съдебно решение. По-късно смъртното наказание беше заменено с доживотен затвор. Степан Андреевич Бандера беше освободен напълно неочаквано. Това се случва през септември 1939 г., когато след отстъплението на полската армия надзирателите на затвора, в който е задържан, бягат. След това се отправя нелегално в Рим и се срещна с новия ръководител на ОУН Андрей Мелников. Въпреки общните им интереси, от първия ден между тях възникват сериозни разногласия, в резултат на което самата организация скоро беше разделена на две противоположни групи: бандеровци и мелниковци. Именно мелниковците са си сътрудничили с хитлеристите. След като обедини привържениците си във второто крило на ОУН-А, Степан Андреевич сформира бойни отряди от тях и на митинг, проведен на 30 юни 1941 г. в Лвов, той провъзгласява независимостта на Украйна. Веднага последва реакцията на окупационните хитлеристки власти, които по никакъв начин не възнамеряват да признаят суверенитета на Украйна. Бандера и ръководителят на създаденото от него правителство Ярослав Стецко са арестувани, отведени в Берлин, осъдени и пратени в концлагера ЗАксенхаузен. През този период Степан Бандера претърпява нещастие, новини за които идват от зоната на съветската окупация: служителите на НКВД застрелват баща му Андрей Михайлович, а всички негови роднини са арестувани и изпратени в лагери в Сибир и Казахстан. Самият Степан Андреевич е затворник в германския концентрационен лагер Заксенхаузен, където остава до края на 1944 г. Заради зверствата, извършени от германците на територията на Украйна, хиляди нейни жители отиват в партизански отряди и се бият срещу врага. През есента на 1942 г. привържениците на Бандера, които са на свобода, призовават мелниковците, както и членовете на множество разпръснати партизански отряди, да се обединят, за да водят съвместни военни действия срещу германските, полските и болшевишките, предимно руснаци от еврейски произход окупатори. В резултат на това на базата на бившата Организация на украинските националисти е създадена формация, наречена Украинска въстаническа армия (УПА), която достигна своя брой от 100 хиляди души. Тази армия воюва на територията на Полесие, Волиния, Холмщина и Галиция, опитвайки се да прогони оттам окупаторите - германци, поляци и руснаци. Тя остави тъмен спомен за себе си с безбройните престъпления, извършени срещу мирното население и пленените войници. Мда, по пътя на добрите намерения... и в диво отмъщение "кръв за кръвта". След изгонването на нацистите от Украйна през 1944 г. дейността на УПА придобива различен характер - нейни противници стават части на Червената армия, на които тя се съпротивлява до средата на 50-те години. Особено горещи битки се развиват през 1946-1948 г. Като цяло през следвоенния период са регистрирани повече от 4 хиляди въоръжени сблъсъци между частите на УПА и съветските войски. Въпреки факта, че националистите, които се биеха както с германците, така и с Червената армия, се наричаха Бандера, самият Степан Андреевич не участва в битките, тъй като, както беше споменато по-горе, той беше в концентрационен лагер до края на 1944 г. Той получава свобода едва след като германското командване решава да използва за свои цели членовете на ОУН, които са били в ареста им. В последния етап на войната биографията на Степан Бандера беше опетнена от сътрудничеството с нацистите, срещу които по това време неговите бойни другари водеха безмилостна борба. Известно е, че след като прие предложението на ръководството на Абвера, за няколко месеца, оставащи до края на войната, той подготвя диверсионни групи. Формирани измежду военнопленниците, те са били предназначени да бъдат изпратени в освободените територии, сред които е Украйна. Последните години от живота си Степан Андреевич прекара в Мюнхен под фалшиво име на шахматиста Стефан Попел (избягал и живял в Аржентина), където успява да заведе семейството си, което преди това е било в Източна Германия. Съпругата му Ярослава Василиевна, подобно на него, израства в семейството на свещеник, от ранна възраст е възпитана в духа на патриотизъм и идеята за създаване на независима украинска държава. Цялата биография на Степан Бандера е свързана с тази кауза, като се започне от периода на обучението му в Лвовското висше политехническо училище, където се срещат. Като най-близкият съратник в борбата през годините на престоя на съпруга си в концлагер, Ярослава Василиевна поддържа връзката си с ОУН. През 1939 г. тя прекарва няколко месеца в полски затвор заради дейността си. Децата на Степан Бандера - синът Андрей (роден през 1944 г.), както и дъщерите Наталия (родена през 1941 г.) и Леся (родена през 1947 г.) - бяха възпитани в същия дух като него. След като станаха възрастни и живееха в различни страни по света, те въпреки това останаха патриоти на Украйна. Тъй като баща им за конспиративни цели е живял след войната под псевдонима Попел, децата научават истинското си име едва след неговата смърт. През втората половина на 40-те години на миналия век Бандера работи в тясно сътрудничество с британското разузнаване, по-специално набирайки агенти за него измежду украинските емигранти. В тази връзка съветските специални служби получават задачата да го елиминират. За първи път убийството на Степан Бандера е планирано през 1947 г., но след това службата за сигурност на ООН успява да предотврати опита за убийство. Следващият опит е направен от съветските специални служби година по-късно, също неуспешен. Най-накрая, още през 1959 г., агентът на КГБ Богдан Сташевски, който преди това извършва убийството на друг лидер на ООН, Лев Ребет, успява да изпълни задачата. Гледайки Бандера на площадката, той го застрелва в лицето от безшумен пистолет със спринцовка със заряд цианид калиев, от което моментално умира. Самият Сташевски тихомълком изчезва от мястото на престъплението. В момента на изстрела Степан Андреевич се изкачва по стълбите и резултатът от падането на и без това безчувственото му тяло беше пукнатина в основата на черепа, която погрешно беше разпозната като причина за смъртта. Това дава основание смъртта му да се счита за инцидент. Само задълбочено разследване, извършено от германски криминалисти, помога да се установи истинският факт на убийството. >>> https://travelerscoffee.ru/bg/beets/stepan-bandera-zhizn-i-deyatelnost-stepan-bandera---biografiya-foto-lichnaya/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извод

  06 Март 2023 15:55ч.

  Е, значи Проф. д-р Пламен Павлов, е пълен идиот или просто проклет платен фашага...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джонатан Лител

  05 Март 2023 6:40ч.

  Джонатан Лител показа в своята книга, че Доброжелателните са все подбрани хора от Химлер, все доценти, професори, доктори, психолози, философи, които си разбираха от работата па сега старее фъшага Адулф Путлир тръгнал да усвубуждава Украйна с некви буряти лъйнати, къдирци гувнирци и Пригожен готвач пудкожин ебати и лъйнарити фъшиски клитури пъгънатски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Архитектите" на Майдана и на тази война

  05 Март 2023 8:34ч.

  неокони-щраусианци от типа на Блинкън, Нюланд и др. не само знаят много добре какво подкрепят - индуцирането на укронацизъм е част от техния сценарий, за да постигнат целите си. Тъй че не може да се очаква те да се впечатлят - шокираните сме ние. Е, и някои съвестни журналисти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  05 Март 2023 9:26ч.

  Едва ли знаят. За тях това са инструменти, разходен материал. Използват ги, докато са им нужни, след това - в моргата. Тук няма скрупули. Немците поне открито са обявили, какво изповядват и какво ще правят. Тези в момента са същите, но се старят във всеки момент да бъдат белички. Е, рано или късно маските падат. Това го знаят и се надяват, като дойде това време да са унищожили физически и психически всички онези, които могат да се съпротивяват. Няма как, това е обективен процес и произхожда от човешката алчност. Там, където тя е основен идеологически фактор, очаквайте най-големите извращения. А нищите духом... С тях, както и с менторите им, има само един начин за оправяне. Дано силите стигнат за това. Мисля, че времето за това е наближило. Затова... по ЗИП-а, истинския, обличайте новите дрешки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Традиционно само за Русия на Сталин и Путин войниците им са КОНСУМАТИВ

  05 Март 2023 12:43ч.

  Su38, пишете по предположени и зомби опорки, без никакви доказателства. Има множество доказателства по интернет каналите от мобилизираните руснаци и техните близки, че именно комадването на Путин приема войниците си за КОНСУМАТИВ. Напр. военнослужещите от 1439 полк са прехвърлени в подчинение на "Първа славянска бригада" на самопровъзгласилата се ДНР, където от мобилизираните ( довчерашни строители, шофьори, мебелисти и т.н. без военна подготовка ) "за един ден са формирани щурмови части" и изпратени да щурмуват Авдеевския укрепен район без никакви поддръжка, артилерия, комуникации, сапьори и разузнаване. Те записаха три пъти видео-обръщение към Путин и въпреки това бяха изпратени да атакуват, като по-голямата част от тях загинаха и/или са в неизвестност (това са тези, които са тежко ранени и по заповед не се изнасят и изпращат за лечение, а се изоставят на фронта да умрат в мъки). "От командването директно се казва, че всички сме КОНСУМАТИВИ и единственият шанс да се върнем у дома е да бъдем ЛЕКО ранени", казаха военнослужещите. Те също така съобщиха, че командири от самопровъзгласилата се Донецка народна република са стреляли с картечници и бойни машини по пехотата с наборници, отказали да се присъединят към щурмовите части. ( https://t.me/Baikal_People/2025 ) Според военните, по-рано помощ е потърсил и втори батальон от 1439 полк, който към момента е "почти напълно унищожен". Мобилизираните съобщават още, че тяхното подразделение също търпи големи загуби всеки ден, тъй като командването не знае "реалната" обстановка на фронта. Военните допълниха, че от ноември полкът им вече шест пъти е попълван с мобилизирани. >>> https://www.youtube.com/watch?v=eDsmaSNvv6c&t=5s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  05 Март 2023 9:48ч.

  Вече започна да ми писва. Защо за нацист се определя само личност, която е срещу евреите? Та Нюланд, Блинкен, Зеленски са евреи. Евреите са били на четвърто място в погромите в нациска Германия. Това не го казвам аз. Прочетете: "Защото помним урока на пастор Мартин Нимьолер „Когато те дойдоха…“**, изстрадан в Заксенхаузен и Дахау. Не бях комунист. Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах. Не бях социалдемократ. Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах. Не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах. Не бях евреин. Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.“ Така, че не участвайте в пренаписване на историята дами и господа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евреите не са монолит

  05 Март 2023 10:12ч.

  Еврейската общност е много разнородна, сред тях има дълбоки противоречия и радикални разминавания в оценките на историята. Едно са евреите в Израел, бежанци от Европа и ужасите на ВСВ и техните деца първо и второ поколение... Те имат историческа памет. Съвсем друго са космополитите от Ню Йорк и Вашингтон, Блинкеновци, Нюланди и т.н. Последните нямат никакъв сантимент към Израел и ако трябва биха пожертвали собствените си "съплеменници" без да им мигне окото. Затова за неоконите от САЩ Бандера е възкресен от Ада "герой" - полезна фигура за конюнктурата. А за децата на жертвите от концлагерите, израелските евреи, Бандера си остава престъпник и изрод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕЕВРЕИН

  05 Март 2023 12:08ч.

  Руснаците не са евреи. Значи спокойно може да бъдат тормоцени, гонени, убивани, защото са лоши. Това твърди селският хулиган, който с тояга в ръка определя кое е правилното и кое не на този свят. И който му се опълчи, завършва като Садам и Кадафи. Сега на ред е Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  05 Март 2023 12:55ч.

  ситуацията в Украйна? празник на лъжата и безгранична истерия! липсата на алтернативна информация кара хората вярват на фашистката БНТ. никой не проверява за истината, никой не задава въпроси на журналиста (ПРЕСтитутката) и обществеността е готова да поглъща всичко... англо-американските сатанисти постигна целта си - въвлякоха двата клона на руския народ в братоубийствен конфликт, отглеждайки русофобски елит и довеждайки го на власт (чрез военен преврат) в Украйна. по този начин посяха сред украинците омраза към всичко руско, както и готовност да воюват срещу руснаците и да унищожават своите съплеменници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борбата на "всички вери и народи" срещу "враговете на свободата" е основата на идеологията на Бандера

  05 Март 2023 13:08ч.

  В идеологията на ОУН напълно отсъства основният нацистки компонент - доктрината за расова и национална изключителност. Членовете на ОУН никога не са считали украинците за "висша раса", а само са търсили независимост за своята нация, спасявайки я от полска и/или руска (СЪВЕТСКА) зависимост. "Декалогът на украинския националист", съставен през 1929 г. от Степан Ленкавски (от 1941 до 1944 г. е арестуван в Аушвиц) и подкрепен от Бандера, говори за "омраза и безкомпромисна борба" срещу враговете на нацията, гордост от Тризъбия символ, кауза за създаване на УКРАИНСКА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА и саможертва и смърт в борбата за тази кауза, но няма нищо, което да доближи ОУН до расизма на германските нацисти или имперския патос на италианските фашисти. И въпреки че в този документ Московията (имперска Русия и СССР, наследяващи, от гледна точка на украинските националисти, не толкова свободното славянство, колкото тираничната татаро-монголска орда) е описана като "татарски-монголоиден" враг, самите бандеровци , за разлика от нацистите, никога не са се карали с неевропейските народи. През 1950 г. официалното издание на ОУН "Кои са бандеровците и за какво се борят" директно заявява: "Ние се противопоставяме само на БОЛШЕВИШКИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ, независимо от социалния и националния произход. Подла лъжа е, че мразим безразборно всички съветски хора". Освен това Бандера се стреми да включи азиатците в борбата срещу СССР. Вж. "Песен за узбек" ( https://teksti-pesen.pro/19/UPA/tekst-pesni-Pisnya-pro-uzbeka ), която разказва за узбек, родом от Централна Азия, който се присъедини към Бандера и загина в неравна битка във Волин. Над гроба му бойните му другари пеят: "Знайте, че този странен гроб опръска с кръв Съюзът на поробените. Ние обединихме всички вери и народи в името на борбата срещу враговете на свободата. Това е нашият вик, който звучи във всяка страна "Свобода за народите, свобода за човека!" Борбата на "всички вери и народи" срещу "враговете на свободата" е тази част от идеологията на Бандера, която силно я отдалечава от клерикалните и квазифашистките политически форми и я доближава до НАЦИОНАЛ-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ. Това е в основата на идеологията на бандеровци за свобода на украинския народ за разлика от имперските разкази за господство над чужди народи. Свобода, тогава от полските панове, болшевиците - предимно евреи и техните колаборационисти, по-късно от хитлеристите, а сега - от рашистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това което са правили украинските националисти

  05 Март 2023 18:04ч.

  Пазачите в нацистките концлагери, е втрещявало с уродщината си дори закоравелите СС-овци. Не случайно Химлер е бил притеснен за психическото здраве на своите хора и е организирал най-чудовищните изтезания, гаври и убийства да се вършат от украинци. Не от германци. Защитаващите украинскиту националисти и техния идол Бандера, избили над 1 милион човешки същества, разбира се са ИЗРОДИ. Това за горния изрод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Впрочем...

  05 Март 2023 19:27ч.

  Бандеровците са избили милион и половина - евреи, руснаци, и също така поляци ! Малцина знаят че Лвов наистина е бил чисто полски град, население изключително от поляци. Украинските националисти в началото на ВСВ организират етническо прочистване и избиват и прогонват лвовските поляци. Бежанците са заселени принудително в Бреслау /днешен Вроцлав/ . Така че поляците имат всички основания да си искат обратно Лвов... Най-справедливо исторически е тази провалена територия Украйна да се закрие като държава. До линията Житомир-Виница всичко на изток отива в Русия. Галичина с Лвов и Ровно - в Полша. Южна Буковина да се върне на Румъния, а Закарпатието с Ужгород - в Унгария. От устието на Днестър - до Измаил - към България ! И да се свършва с тия мъки, несъстояла се държава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  06 Март 2023 15:58ч.

  Колкото и да се опитват няколкото дебила тук да "обясняват" колко светла личност всъщност бил Бандера, фактите са си факти, а историята е налице и НИКОЙ не може да ги опровергае... Само може да се омаже жестоко със собствените си екскременти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи