“Селото ми ще умре”: отчаянието на един френски хлебар, принуден да затвори

“Селото ми ще умре”: отчаянието на един френски хлебар, принуден да затвори

Автор: Пиер-Алекси Мишо, “Фигаро”

Жюлиен Бернар-Реняр, хлебар в село с 400 жители в Мозел, бе принуден да затвори бизнеса си заради покачващите се цени на електроенергията. Потънал в дългове, той критикува липсата на подкрепа от правителството и уверява, че никога повече няма да бъде предприемач във Франция.

- Какъв беше вашият път като хлебар? Кога се заселихте в село Бургалтроф?

- Работя в сферата на хлебопекарството от 17 години. И щяха да станат пет години, откакто отворих своя хлебарница с две продавачки в моята община Бургалтроф. Това е малко селце в провинцията с 400 жители, всички се познават и са много дружелюбни. Моята хлебарница наистина беше място за събиране. А при затварянето жителите ми оказа феноменална подкрепа, цяла седмица получавах съобщения, имейли, дарения… Това ми помогна да издържа психически. Днес имам чувството, че съм изоставил клиентите си. Възрастните хора се събираха да пият кафе, да са разказват истории, това беше тяхната светлина през деня. Днес вече не се виждат с никого. Освен това предлагах максимум услуги на жителите на селото.

- Защо затворихте? Какви бяха последствията от покачването на цените на електроенергията за вашия бизнес?

- Както при всички мои колеги, проблемите започнаха това лято. Суровините започнаха да поскъпват, маслото, захарта, маята… Всички цени скочиха двойно, дори тройно. След това получих сметката за електроенергия в началото на декември и паднах, фактурата беше скочила 3,5 пъти в сравнение с 2021 г. Така че се свързах с доставчика си. Той ми обясни, че цената на тока се индексира според цената на газа и че ако това не ни допада, можем да сменим доставчика.

Примирихме се и се опитахме да пестим, колкото можем; ставах два часа по-рано, месех само в часовете с най-евтин ток, спрях да пека следобед, загасих светлините на витрината… Това беше надпревара с енергията, но нищо не промени. Затова взех решение да уволня една от продавачките. Трябваше да работа по 80 часа седмично, ако не и повече, за да заместя продавачката, но това не беше достатъчно. На 4 декември затворих магазина си.

- Чувствахте ли подкрепа от държавата? Как преживяхте това затваряне?

- Не, изпитвям гняв, ярост, който дори не може да се изрази. Брюно Льо Мер и Оливия Грегоар публикуваха десетки туитове в “подкрепа на хлебопекарите” и заявиха пред BFM, че няма да оставят нито едно предприятие да умре. Но реалността е различна, всеки ден затварят най-малко десет хлебарници. Помощите зависят от невъобразими условия, абсолютно нищо не съм получил. Брюно Льо Мер предложи да разсрочи данъците ни, но ние нямаме никакво желание сметките ни да се трупат. Той обеща и извънредни помощи, които никога не сме виждали. Правителството отказва да се заеме с истинските проблеми, а именно индексирането на цените на електроенергията спрямо тези в Европейския съюз. Ние не искаме помощи, временни решения, просто искаме министрите да се заемат с истинските проблеми, да индексират цените на тока спрямо тези в ЕС. Но те никога не говорят за това.

Това принудително затваряне ми повлия социално, психически, физически… Хлебарството беше целият ми живот, това е трудна работа, работим на празници, през уикенда, но никога не се оплакваме, защото е истинска страст. Само че днес ни пречат да работим достойно. Не искаме помощи, а просто да можем да работим като всички останали. Когато загубиш бизнеса си, губиш живота си. Пет години напредвах, оборотът ми непрекъснато растеше и сега по независещи от мен причини трябваше да затворя. Никога няма да приема тази несправедливост.

Както каза Оливия Грегоар в парламента, всеки трябва да остане на мястото си, хлебопекарите нямат работа в телевизионните предавания и вестниците. Днес нито министрите, нито хлебарите си вършат работата, само че при хлебарите това не е техен избор.

- Възприемате ли това като изоставяне на провинциалната Франция, на селата, които често имат само по една хлебарница?

- Абсолютно, в провинцията хлебарниците и аптеките са много важни. Често те са единствените два бизнеса, които все още дават живот на селските центрове. Селските хлебарници са най-засегнати, но тези в големите градове накрая също ще отстъпят. Януари вероятно ще бъде ужасен, защото бележи началото на повишението на цените на електроенергията на “Е Де Еф”. Колко време ще издържат онези, които имат малки приходи? Давам един-два месеца на градските хлебарници, ако правителството не вземе мерки за ситуацията.

Министър Оливия Грегоар твърди, че е редом с хлебарите, но не си направи труда да ми се обади. Брюно Льо Мер заяви по BFMTV, че няма да остави нито едно предприятие да умре. Но има толкова много критерии, които трябва да бъдат изпълнени за отпускането на помощи от държавата, че само малко търговци ще могат да ги получат. Аз съм идеалният пример за това: нямах право на никаква помощ. Сметката ми за ток надхвърли с 3% оборота ми, но правителството взе предвид сметките от 2021 г… Само че през 2022 г. 20% от оборота ми отиваше за сметката ми за ток. А на някои колеги сметките за ток се повишиха седем пъти.

- Не е ли парадоксално, че в момента, в който тъкмо включиха франзелата в нематериалното наследство на ЮНЕСКО, умират хлебарници?

- Виждам провокация, когато президентът на републиката размахва франзела, за да прави реклама на вписването ѝ в нематериалното наследство на ЮНЕСКО, а в същото време прави толкова малко за хлебопекарите. Трябва да осъзнаем, че Франция имаше най-добрия хляб и най-добрите хлебари. Франзелата е най-френският продукт и всеки французин трябва да може да си я купи независимо от цената. Това е и причината да откажа да повиша цената ѝ на 2 евро.

Ако няма повече подкрепа, социалните последствия ще бъдат ужасни: употреба на лекарства, депресии, дори самоубийства… Не пожелавам на нито един колега да преживее това, което аз преживях, когато бях принуден да затворя бизнеса си. Днес започнах работа в завод, защото трябва да си плащам сметките. Задлъжнял съм и ще трябва да връщам всички дългове на фирмата. За да попреча други да попаднат в същото положение, смятам да протестирам на 23 януари.

Това че, ние, хлебарите, излизаме на улицата, означава, че има реален проблем в цялата страна, който далеч надхвърля нашата професия. Кризата с хляба е символична за кризата на Франция.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Коментари

 • HEXAGON

  09 Яну 2023 10:45ч.

  Реален проблем. Напълно потвърждавам думите на хлебаря. Допълнение - дори и много печеливши хлебарници, с голям персонал и оборот милион и повече евро на година, които могат да устискат на по-високите цени чрез съкращаване на персонал, икономии, вдигане на цени... се отказват от бизнеса. Познавам такава буланжери, чиито собственици продават хлебарницата ( само бизнеса, защото не са собственици а наематели) и отиват да работят в пекарна в ... хипермаркет ! Т.е. големият бизнес изяжда малките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09 Яну 2023 10:45ч. Т.е. големият бизнес изяжда малките.

  10 Яну 2023 6:43ч.

  Добро утро...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  09 Яну 2023 11:08ч.

  “Прекрасният нов свят“ (Brave New World) по Олдъс Хъксли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ст. Л. Костов

  09 Яну 2023 11:15ч.

  С всеки изминал ден се оказва, че западняците отиват там, откъдето ние се връщаме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хе хе хе

  09 Яну 2023 12:04ч.

  Вие си мислите, че ТЕ ще идат в нео-комунизма, а нас ще ни оставят в капитализма ? Много наивно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ст. Л. Костов

  09 Яну 2023 14:17ч.

  О, не! Ние сме глуповато племе, живуркаме с "търпение", "мъдрост", "Лактобацилус булгарикус" и прочее идиотизми - те ни стигат, вместо да хванем сопите...Сега ще се върнем заедно с тях обратно. Вече се върнахме де - ясно се видя, че ЕС е гигантско ТКЗС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трябва да се пожертваме

  09 Яну 2023 11:19ч.

  Няма вече никакво значение бизнесът, не дневен ред е да спасим демокрацията на фрау Урсула и сие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еха

  10 Яну 2023 1:11ч.

  Тъкмо и аз си мислех за Урсула, че тя ще оправи работата. Просто не е знаела за проблема на този хлебар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След като неоколониалистите от Стара Европа

  09 Яну 2023 11:59ч.

  Убиха за три десетилетия селата в Нова Европа, дойде ред и на техните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селско чадо

  09 Яну 2023 17:59ч.

  Да, преди 25 години и ние имахме пекарни в селата, но като ги затвориха никой не пророни сълза за нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  09 Яну 2023 12:00ч.

  Ами да ядат пасти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  09 Яну 2023 12:43ч.

  Може би трябва да се разплача за френския хлебар.... а родината ми, дето раждаше перфектните храна, като едновременно изнасяше и електричество за Балканите, да не продължъвам... сега на какво дъно сме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От ума си пати

  09 Яну 2023 13:03ч.

  Когато Господ иска да убие някого, първо му взема ума. Лудостта, която посяха при нас, се завърна при тях. Още виждам как Жак Ив Кусто кръжи с хеликоптер над АЕЦ Козлодуй и нашето ПВО мълчи. Това беше крачка първа от затриването на атомната ни енергетика в полза на (най-напред) френската Арева и проекта и Черна вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не пишете алабализми

  09 Яну 2023 13:36ч.

  АЕЦ "Черна Вода" е канадско-италиански проект и изпълнение. Каkто действащите два реактора, така и останалите проектирани са тип "CANDU"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • даже и оня циганин горе разбра

  09 Яну 2023 14:21ч.

  Каквито и да са, пълен боклук са в сравнение с ония, които имахме и имаме. И това не отменя положението, че ни накараха зорлем заради тях да си закрием реакторите. Но всичко се връща на тоя свят, всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  09 Яну 2023 13:40ч.

  Цените на електроенергията във Франция скочиха 20 пъти за година (новината е от 27.12.2022). Това заяви пред CNews собственикът на местна пивоварна Улрих Алехо: Сумата беше голяма изненада за мен, каза пивоварът в ефир, излъчен в YouTube. Изданието показва сметката, която е получил за декември тази година. В нея сумата е малко над 17,5 хиляди евро, включително транспортни и други разходи. В същото време сумата за електроенергията възлиза на 14 227 евро. Според събеседника на изданието през ноември неговата сметка е била 700 евро, като енергийната компания дори не е уведомила платците за промените в тарифния план. От самата компания заявиха, че рязкото увеличение на цените се дължи на украинската криза и енергийните проблеми във Франция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  09 Яну 2023 13:40ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=1kFKKt_3d6M

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  09 Яну 2023 13:53ч.

  Нямам никакви сантименти към западняците, да мръзнат, да стоят на тъмно и студено, безработни и гладни да ровят по кофите, нека да видят и те как нашите села, и градове умряха след 1989 година благодарение на тяхната "помощ" и нашите продажни и алчни политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да мръзнат, да стоят на тъмно и студено, безработни и гладни да ровят по кофите

  09 Яну 2023 13:57ч.

  Това сега като го пишеш, вярваш ли си наистина ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  09 Яну 2023 14:20ч.

  Не просто новогодишно пожелание за новата 2023 година, да споделят и те част от нашата мъка, нали сме в лелеяният Европейският съюз, а мене са ме учили, че в един съюз трябва да се споделят не само благинките ами и неволите. Или бъркам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  09 Яну 2023 14:15ч.

  Къде потъна онази нещастница, дето закри с анекс двата блока на АЕЦ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  09 Яну 2023 19:08ч.

  Меглена Кунева беше на мениджърска позиция в Париба, но не знам дали още е там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Simplicius

  09 Яну 2023 14:21ч.

  Поредният социален експеримент, който ще плати Европа. За жалост там вече няма хора, готови да воюват за правата или съществуването си. На тяхно място предвидливо е подготвен либерален политкоректен планктон през десетилетията след ВСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • експерт

  09 Яну 2023 14:52ч.

  Това селце е във планината. Никъде по света такива забутани села по сокаците не просперират, освен в световните ски курорти . Ако селцето беше някъде по топлите брегове на Лазурния бряг , друга песен щеше да пее хлебаря. Щеше да си изкарва хляба със туризъм. Със хлебопроизводство никъде не се печели, никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  09 Яну 2023 15:17ч.

  единият в статията казва, че цената на еленергията се повишила 7 пъти, другият-че сметката за еленергия била 20 пъти по-висока... Според мен това си е чисто френски проблем цената на еленергията във Франция да скача в зависимост от цената на газа-там делът на атомните електроцентрали е 70% от микса им. Може би колегите по форум от Франция вместо за хлебарниците могат да споделят дали цената на еленергията, която те лично използват и плащат, се е повишила 7(или 20) пъти. Аз зная(защото бяхме уведомени предварително), че тук в щата цената на електроенергията за гражданите се увеличава с 50% за зимните месеци(вместо обичайните 20% за минали зими)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ся, основния извод е,че

  09 Яну 2023 16:49ч.

  Цената се е увеличила поне 7 пъти.. Ти като специалист може да ни обясниш причините?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаен

  09 Яну 2023 18:02ч.

  Най-същественото е в края на интервюто: "Днес започнах работа в завод, защото трябва да си плащам сметките. Задлъжнял съм и ще трябва да връщам всички дългове на фирмата." Накратко се случва точно това-убиват малкия бизнес,икономически независимите субекти.Правят от индивидите сива маса.Да заповяда световният комунизъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  09 Яну 2023 20:16ч.

  Комунизъм не е имало никъде, иначе не звучи зле на теория. За предпочитане е пред капитализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Командир

  09 Яну 2023 18:33ч.

  Френският селски хлебар отказва да вдигне цената на един от символите на нацията с риск да загуби бизнеса си, защото вярва, че това е дълбоко нередно спрямо всички. Сега си представете БГ-чобанин-кръчмар, който ви продава вкиснати марули и краставици под форма на салата за 12.50лв. Не ви е крив Запада, криви са ви кратуните по Балканския полуостров!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За клетите хлебари пуснете вий сълза

  09 Яну 2023 21:53ч.

  Гроб за магреболюбците ,геронтофилите и некрофилите!!Дълбок и влажен!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • филмът Игрите на Глада като предсказание

  10 Яну 2023 13:31ч.

  Унищожавене или силно намаляне на средната класа, увеличаване на бедните, разширяване на соц помощи с т. нар. универсален базов доход, пълна зависиост от държавата и медицинския фашизъм за да получиш пари от държавата, постепенно намаляне на населението.... планът за новия световен ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаве пее

  10 Яну 2023 16:17ч.

  нали сакате пазардна хикономика?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи