Расистки скандал след статиятa на Washington Post "Защо Аржентина няма повече чернокожи играчи на Световното първенство?"

Расистки скандал след статиятa на Washington Post "Защо Аржентина няма повече чернокожи играчи на Световното първенство?"

Автор: Христина Колева, "Труд"

Анализът, публикуван от един учител по история във всекидневника Washington Post, раздели света на две след финала между Франция и Аржентина на световното първенство в Катар. 

От една страна бяха критиците, скандализирани от "прогресивността" на автора, който забеляза, че Аржентина наистина има само "бели" играчи в състава си. От другата страна бяха поддръжниците, които оцениха неговите обяснения за расовата еволюция на аржентинското население, обяснения, които на практика се отнасят до изтриване с течение на времето на идентичността на чернокожото население в южноамериканската страна. 

Статията, написана от Ерика Денис Едуардс, професор по латиноамериканска история в Тексаския университет, привлече вниманието преди всичко с провокативното си заглавие. 

„Защо Аржентина няма повече чернокожи играчи на Световното първенство?“, когато други южноамерикански страни, а дори и европейски отбори имат такива играчи, пита авторът.

Най-очевидното обяснение е отбелязано от нея - преброяване от 2010 г. показва, че 149 493 души са чернокожи (от общо над 45 милиона), по-малко от 1% от населението. 

Но реалността, казва тя, е по-сложна: около 200 000 африкански затворници са кацнали на брега на Рио де ла Плата по време на колониалния период на Аржентина и до края на 18-ти век една трета от населението е черно, казва тя.

Как тогава чернокожото население на Аржентина е намаляло толкова драматично?Изтриването на самоличността, предполага Едуардс, разкрива същността на въпроса в заглавието, който предизвика толкова много шум.

По-точно авторката подчертава, че „Не само идеята, че Аржентина е бяла нация е неточна, но тя ясно илюстрира дълга история на заличаване на идентичността на чернокожото население, което е в основата на самоопределението на страната.“

Следователно статията, написана от учителя по история, не търси отговорност от селекционера на националния отбор на Аржентина, а просто дава историческо обяснение на въпроса в заглавието.  
В своята аргументация учителката отхвърля няколко мита, чрез които някои са обяснявали липсата на чернокожи аржентинци във времето.  

Най-популярният от тези митове беше, че чернокожите мъже са били използвани като "пушечно месо" и са загинали в големи количества по време на войните през 19 век. 

Но, казва тя, цитирайки историка Джордж Рийд Андрюс, вместо да умрат на бойното поле, мнозина просто дезертирали и избрали да не се връщат на родното си място. И мнозина наистина се върнали у дома, както показват данните от преброяване на населението в Буенос Айрес от онова време. 

Друг мит твърди, че поради високия брой на смъртните случаи сред чернокожите мъже, чернокожите жени в Аржентина не са имали друг избор освен да се омъжат, съжителстват или да продължат рода си с европейски мъже - което води до "изчезването" на чернокожото население. 

Едуардс отбелязва, че по-скорошни проучвания показват вместо това, че някои черни жени в Аржентина просто са взели решение да се появят в официалните регистри като бели или индианки, за да се радват на пълни права за себе си и децата си. 

Други митове за липсата на представителство на чернокожите в аржентинската култура са фокусирани върху огнища на болести, особено жълта треска през 1871 г. Но този аргумент също е развенчан, тъй като данните показват, че епидемиите не са убили чернокожото население в пропорции, по-високи от други популации, казва авторът.
В действителност, казва Едуардс, Аржентина е била домакин на много чернокожи от векове - не само робското население и техните потомци, но и имигрантите. 

Имигрантите от Кабо Верде започват да пристигат в Аржентина през 19 век с португалски паспорти, а след това в по-голям брой през 30-те и 40-те години на миналия век, търсейки работа като моряци и докерски работници.

Но белите аржентински лидери, като Доминго Фаустино Сармиенто, бивш президент на Аржентина (1868-1874), дори променя историята, за ​​да изтрият тази смесена идентичност на страната, защото приравниха модерността с белотата, пише професорът. 

Лидерите на страната вярваха, че за да се присъедини към Германия, Франция и Англия - цивилизованите страни - Аржентина трябва да се отърве от чернокожото си население - както физически, така и културно, пише Едуардс.

Този процес на избелване е изпробван в по-голямата част от Латинска Америка, на места като Бразилия, Уругвай и Куба.

Но това, което прави историята на Аржентина уникална в този контекст, е, че успя да изгради имиджа си на бяла страна, казва авторът.
Как Аржентина успя да направи това? През 1850 г. например политическият философ и дипломат Хуан Баутиста Алберди насърчава бялата европейска имиграция в страната, пише професорът. 

Аржентинският президент Хусто Хосе де Уркиза (1854-60) подкрепя идеите на Алберди и ги включва в първата конституция на страната. Поправка 25 ясно посочва: „Федералното правителство насърчава европейската имиграция“.

Нещата се получават и към края на 19 век президентът Сармиенто отбелязва, че „след двадесет години ще трябва да пътува до Бразилия, за да види чернокожите“. 

Пейзажът на Аржентина наистина се промени, тъй като 4 милиона европейски имигранти откликнаха на призива на правителството да емигрират между 1860 и 1914 г. 

Тази клауза остава в конституцията на Аржентина и днес, пише авторът на статията на Washington Post.
Що се отнася до чернокожото и индианското население, което е било в Аржентина преди тази масова европейска имиграция, много от хората започнаха стратегически да се идентифицират като бели, ако можеха да бъдат убедени, или да се впишат в по-двусмислени расови и етнически категории, казва Едуардс.

Тези категории включват criollo (предимигрантски произход, често свързван с испански или индиански произход), morocho (шоколад), pardo и trigueño. 

Най-известният морочо в Аржентина е футболната легенда Диего Марадона. Тази небяла легенда се превърна в образ на аржентинския футбол и, по ирония на съдбата, на една „бяла нация“, казва професорката. 

Тази история, отбелязва авторът, изяснява, че докато футболният отбор на Аржентина може да не включва хора от африкански произход или може би хората, които повечето биха сметнали за черни, това също не е "бял" отбор.

Докато Аржентина е елиминирала расовите категории в стремежа си да бъде разглеждана като модерна, бяла нация, присъствието на хора, описани като морочо, например, препраща към тази история на изтриване на чернокожата и местната идентичност, заключава Едуардс. 

La Libertad Avanza, популистката дясна коалиция на Аржентина, веднага отговори на въпроса в заглавието на Едуардс. „Защото ние сме държава, а не филм на Дисни“, казаха политиците, намеквайки за критиките към всеобхватните филми на Дисни.

Блогърът от Буенос Айрес DrossRotzank (който има 22,7 милиона абонати в YouTube) също коментира статията.

„Искам да информирам автора, че Аржентина премахна робството 10 години преди Съединените щати. И, Едуардс, защо няма бели играчи в националния отбор на Сенегал?“, попита той.

Аржентинският вестник La Nacion отбеляза, че статията на Washington Post е била коригирана, тъй като първоначално се казва, че "около 1 процент" от населението на Аржентина е чернокожо. Точната пропорция е „доста под 1%“. 

Други коментатори в социалните медии също критикуваха Едуардс, че е опростила твърде много историята на Аржентина, че не разбира, че в Аржентина няма расови напрежения и някои са й казали, че не познава футбола.

Реакции дойдоха и от САЩ, където американската консервативна преса и различни коментатори нападнаха автора.

„Не можете да приложите американска гледна точка към този случай“, пише Нико Слобински, директор на Центъра за Израел и еврейските въпроси.

„Манията да виждаш всичко през призмата, която отговаря на твоя мироглед, е дълбоко обезпокоителна. Във Вашата статия вие демонстрирате пълна липса на разбиране на местната и испаноезичната история на Аржентина“, каза той.

„Огромната обратна връзка, която получихме, беше положителна“, каза професорката пред Fox News. 

„Макар и труден за някои, този разговор е необходим, за да разберем миналото“, каза тя. 

„Нищо, което съм казала, не е невярно. Някои може да не са харесали фокуса върху расата, но въпросите са много свързани с тяхната култура и история“, подчертава авторът.

Някои от защитниците на Едуардс казаха, че разбират аргумента й, отбелязва още аржентинският вестник Clarin.

„Дойдох тук за историческия анализ на проф. Едуардс за аржентинското расово изграждане, но вместо това бях поразен от аржентинците, които бушуват в коментари за расовата изключителност на тяхната страна“, туитира Хорхе Куелар, асистент в Дартмундския колеж, специализиращ в Латинска Америка и Карибите. 

Други положителни реакции бяха изразени в Twitter.

„Блестящ анализ на професор Едуардс. Това, че той получи толкова много злоба от хора, които очевидно не са го чели, само затвърждава тезата му“, пише Кристи Торнтън, доктор по история и професор, специализиращ в латиноамериканското пространство.
Въпреки чувствителността на критиците, Едуардс далеч не е единствената, която говори за този важен аспект от аржентинската история - с течение на времето се появиха множество статии по темата. 

През 2013 г. статия в International Business Times цитира аржентински експерти и местни жители и достига до същите заключения като Едуардс: „Аржентина е изтрила африканците от историята и съзнанието“. 

„Но чернокожите никога не са изчезнали от Аржентина – въпреки опитите на правителството да ги премахне (отчасти чрез насърчаване на широкомащабна имиграция в края на 19-ти и 20-ти век от Европа и Близкия изток). По-скоро остават скрита и забравена част от аржентинското общество“, се казва в свързаната статия.

И един чернокож аржентинец също говори горчиво за същото.

„Години наред хората са приемали идеята, че в Аржентина няма чернокожи“, каза Мириам Гомес, професор по литература в университета в Буенос Айрес.

„Няма съмнение, че расовите предразсъдъци са високи в това общество и хората искат да мислят, че са бели. Тук, ако някой има капка бяла кръв, той се нарича бял“, завършва тя.

(По материали на сайта gsp.ro)

Източник: "Труд"

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  19 Дек 2022 17:19ч.

  За да подчертае трагедията на Франция ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На въпроса "Защо Аржентина няма повече чернокожи играчи на Световното първенство?"

  19 Дек 2022 17:33ч.

  Хората отговориха много отдавна - "Защото сме държава, а не филм на Дисни!". А впоследствие се оказа, че статията била плод на редакционна грешка. https://twitter.com/cwt_news/status/1602187611933646848

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на кривата ракета...

  19 Дек 2022 17:38ч.

  Тъпотиите продължават, но няма да се учудя , ако на следващото световно вече да има квоти за всеки отбор за цветни и ЛГБТИУФХ - нямаш бройката , чао!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  19 Дек 2022 20:40ч.

  Интересно, но не съм видял жени, които се чувстват като мъже да участвата в мъжки надпревари. Другото го виждаме постоянно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • или в "мъжки" професии

  20 Дек 2022 13:20ч.

  Аз например още не съм видял жена-общ работник или кофражист, дървосекач, миньор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бенджамин Франклин

  22 Дек 2022 8:46ч.

  Явно не си стъпвал на строеж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И защото, след края на Втората световна война,

  19 Дек 2022 18:01ч.

  Аржентина прибра гостоприемно всички "недоубити фашисти", които ги "до-избелиха", като нация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Меси

  19 Дек 2022 18:11ч.

  Е, то както се видя и в отбора на противника, белите бяха толкова, колкото да не пише някой, "защо са само черни играчите на Франция" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че то имаше ли бели изобщо в отбора на Френска Еврабия!?

  19 Дек 2022 20:21ч.

  Май не видях такива

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лесен пиар на авторката

  19 Дек 2022 18:25ч.

  Статията, написана от Ерика Денис Едуардс, професор по латиноамериканска история в Тексаския университет, е многолесен пиар в тези времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  19 Дек 2022 19:29ч.

  Ама как така няма негри ??! Няма и нито една жена !! Не може така !!! Да им се отнеме купата и точка !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  19 Дек 2022 19:50ч.

  Ако авторката на този безумен пасквил по-често бе награбвана от мъжа си, сега нямаше да се налага да го четем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  19 Дек 2022 20:01ч.

  Авторката на материала действа в типичен ЛБГТ стил. Първо пита защо няма негри, после настоява да има и на края принуждава да има. Така действаха и при наградите Оскар, така действат и в университетите на САЩ , и на много други неща. Цветът на кожата е основен коз за издигане- ум, талант и компетентност не значат вече нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милко Балев

  19 Дек 2022 20:10ч.

  „Макар и труден за някои, този разговор е необходим, за да разберем миналото“, каза тя. Да се чете: “ за да пренапишем миналото”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ст. Л. Костов

  19 Дек 2022 20:14ч.

  Това може, да се подмине, но да няма нито един с увреждания, или поне мъж с цици си е скандално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  19 Дек 2022 20:22ч.

  Да, ама как може в японския и корейския отбори също да няма негри? Как така няма корейски негри? Виж, "френският" си беше направо Камерунски отбор.....Даже се изненадах какво Макрон там, а не президента на Нигерия?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Расисти

  19 Дек 2022 20:25ч.

  са французите - в държавата им негрите са малцинство, но в обора белите почти отсъстват. Трябва да бъдат упрекнати за дискриминация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хексагон

  19 Дек 2022 22:52ч.

  В отбора на Франция имаше 5 бели и 6 черни футболиста. Причината за това е ясна. Черните живеят с футбола, черните деца ритат топка в кварталите, черните са по-активни от белите физически. Чудо е , че има изобщо 5 качествени бели играчи, стигнали до титуляри на Френския екип…В този смисъл Дешан би трябвало да е бял расист?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  19 Дек 2022 20:44ч.

  "Как тогава чернокожото население на Аржентина е намаляло толкова драматично?" *** Де го чукаш, де се пука? Горният текст ме провокира да за питам,: "Ако може да се вярва на съседната статия, как така пък белите са малцинство в Лондон, Бирмингам и т.н.?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Име

  19 Дек 2022 20:47ч.

  Някога, при социализЪма си мислихме, че по-голям идиотизъм, като идеология и демагогия просто не може да съществува. Обаче либерализма направо го отвя. Това, което в момента ни пробутват, като идеология и ценности и демагогията, която ни залива от вси посоки, биха накарали и потомствен партиен секретар, да се изчерви от срам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да се помни!

  20 Дек 2022 10:50ч.

  Троловете Ким Чен Ун и Бандеровка не се изчервяват никога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Washingtoner

  19 Дек 2022 21:20ч.

  Защо в САЩ продължава да има бели американци, а един такъв дори се води президент на страната? Това е недопустимо!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хорхе

  19 Дек 2022 21:24ч.

  От тази статия научих, че има глагол "туитира".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може да има в отбора някой негър с витилиго, но

  19 Дек 2022 21:27ч.

  няма видими потомци на маите и ацтеките. Що тъй, какво е станало с тез хубави хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  19 Дек 2022 21:57ч.

  Защото там е нямало маи и ацтеки.Виж индиански ген може да видиш и във футболистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  19 Дек 2022 22:01ч.

  Аржентина до към 1вата световна война е сочена за бъдещ икон.лидер.Сега разбирам че периода когато са били в тренда е ползван за'' избелване''Германия 50г обаче прави обратното.Да речем ист.обремененост.Но САЩ?Интересно как стои въпроса с евреите примерно последните 200г.Подозирам че до 1900гса били силна диаспора след което рязко са намалели т.е. ''избелването'' е прогонило евреиите и е последвал ик.застой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • футболът е единственото място

  19 Дек 2022 22:36ч.

  Където все още можеш са ди купиш негър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики

  19 Дек 2022 23:11ч.

  Май, целият свят, не симпатизиращ на Западна Европа и по-северната част на Северна Америка, в по голямата си част е стискал палци и викал за Аржентина. Защо ли да не разпространят статия, която да отнеме поне за малко от временния блясък на тази страна? Спокойно госпожо, това е само футбол. Иначе Аржентина е бедна, макар и бяла, и подчинена на щатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не познаваш Аржентина

  20 Дек 2022 10:44ч.

  Аржентина изобщо не е бедна страна. Има изключителни природни богатства - води, земи, планинини, аржентинците сами се задоволяват с петрол /бензинът е два пъти по-евтин от България/, храната е в изобилие, местно производство и е бионик - няма ГМО. Кило прясна кайма в вартална месарница е под 2 лева / български пари. Аржентина е газифицирана от огромни собствени находища, отоплението не е проблем дори за по-бедните. Населението на днешна Аржентина е сформирано от бели имигранти , дошли да работят и да просперират, а не да паразитират. Аржентинците са работяги ! Вярно е че са сочени за потенциална световна икономическа сила, защо все още не са ? Причината е 10 000 км на север. САЩ винаги са се стремели да държат "задния си двор" в мизерия, за да го контролират. Уолстрийт периодично организира финансови кризи на Аржентина, и в момента имат такава. Недостиг на валути, висока инфлация. Въпреки това Аржентина удържа стабилна средна класа.Жизнените разходи са едни от тай-ниските в света, аржентинците са будни хора , четат много /най-голямата книжарница в южното болукълбо е "Атенео" в Буенос Айрес/ , имат изключителна своя култура и традиции. Национално самочувствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  20 Дек 2022 10:52ч.

  кики, и понеже Аржентина е бедна, затова изнася говеждо месо за "богатата" България...:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • небесносиньо-белите

  20 Дек 2022 10:53ч.

  Изобщо - светъл народ, и в прекия и преносния смисъл. Заслужават си купата, както и обичта на феновете по целия свят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 10:44

  20 Дек 2022 14:01ч.

  Нямах предвид бедност на природни ресурси, а постоянните финансови кризи, които съсипват страната и я поставят в ситуация удобна за щатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А жълтите кога?

  20 Дек 2022 2:14ч.

  Защо всички отбори са пълни само с черни играчи, а няма жълти? Жълтите са само в отборите на Корея и Япония. Че това си е дискриминация! Къде са педерасите, лезбийките и футболистите с увреждания. До кога ще търпим тая дискриминация питам аз?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възмутително

  20 Дек 2022 2:31ч.

  Половината свят са китайци, а няма половин китаец на това първенство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  20 Дек 2022 10:01ч.

  Що за дискриминация спрямо лудите?! Ето, авторката е определено ненормална, но не е в лудница,а в някакъв колаж ъъъ..колеж и задава нормални въпроси. Дайте шанс на лудите и във футбола, пуснете ги от психиатриите и адаптирайте в отборите на Франция, Германия, Швеция, Швейцария и другите мулти-култи. И защо няма животни в тези отбори, питам аз, как поне едно куче не можаха да сложат на вратата, това е неуважение към най-добрият приятел на човека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  20 Дек 2022 10:34ч.

  Авторката може да си е загубила акъла от прекалено зяпане на порно с негри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  20 Дек 2022 10:50ч.

  По-интересен беше мача между Мароко и Франция...един случаен зрител на тоя мач би много се зачудил кой точно е европейският и кой африканският отбор...:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hexagon

  20 Дек 2022 11:34ч.

  Понеже станаха много "експертите" по Франция, с хапливите коментари за негритев отбора и т.н. ... едно лично мнение. Днес във Франция има 67 милиона население, от него около 7-8 милиона са с по-тъмен цвят на кожата - негри от субсахарска африка, магребци, карибци и т.н. Да ги закръглим на 15 % от населението на франция не е бяло население /впрочем колко процента от населението на днешна България е индо-българи ? Май доста повече.../ Франция е все още "бяла страна" и в обозримо бъдеще ще остане такава, миграционната политика на Париж е доста затегната. Единственият потенциал за нарастване процента на "небялото" френско население е по-високата раждаемост. Но това не е трайна тенденция, тези които са се заселили във Франция и второто-третото поколения, ако не са силно религиозни, почват да клонят към европейския модел на семейства с по-малко деца, но с по-добри възможности за образование и т.н. Мултикултурализмът във Франция все още функционира поносимо. Ако не се надхвърли един критичен процент от населението... Мое лично мнение е че НЕбялото население на Франция, освен да се възприема като "проблем" и "заплаха" , се явява едновременно ШАНС за оцеляване на Франция защото внася един много по-буден , по-жив, по-естествен начин на мислене и поведение. Разчупва френската закостенялост, мисловна инертност и ужасното в последните десетилетия НЕлюбопитство към света. Средният бял французин от един интелигентен и отворен към света човек до 70-те и 80-те години , е мутирал днес в един затворен в себе си и посветен единствено на промоциите в магазините индивид. Втренчен в пъпа си. Все по-малко общуващ дори с роднините / К 19 "допринесе" доста за тази тенденция/. Белият французин днес е неориентиран в световните процеси. Податлив на пропаганда и манипулация от медиите. Белият французен днес е жертва на собствените си страхове, хипохондрик на сънотворни и антидепресанти . В главата му се блъскат желанията да е щедър и снизходителен към НЕбелите си съграждани, с традиционните расистки предрасъдъци. Днешният бял французин е СТРАХЛИВ , и е страхлив защото в мнозинството си вече е АТЕИСТ. Страх го е от смъртта, в същото време го е страх от гигантски социален протест, да не би да разруши и това което има. Път без изход /кю дьо сак/ ! В такова общество черните с техния прероден усет към живота, арабите с тяхното почитане на Бог и висока степен на моралност, другите "шарени" френски граждани... се явяват резерв за оцеляването на Франция. Човешко освежаване, надежда за едно нецифрово робско бъдеще. Бариера за Новия Световен Ред на френска земя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • френската, ама не любов

  20 Дек 2022 17:22ч.

  Какви "добрини" носи западната колонизация на Африка и кого подкрепиха африканците на финала/ https://dzen.ru/a/Y6Au4ifE3Q31kZJb

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Дек 2022 12:20ч.

  Статията повдига множество сериозни въпроси, а по отношение на други , но свързани и незасегнати въпроси, предразполага читателя към размисъл. Няма да мога да се спра на всички, избирам само един за акцент. Извинете, но не разбирам много от футбол :))) В стартовия си състав Франция имаше що-годе балансиран брой бели и черни футболисти. За да не спорят излишно и да изпадат в дрязги, гледайки се подозрително, Дешан норочно беше пуснал и Варан, който си пада малко фифти-фифти. Само по отношение на цвета, де! Иначе си е мъжкарче! Обръщам внимание на епизод в края на мача. Френските момчета се събраха на центъра с изопнати и сериозни физиономии, после раздадоха няколко сериозни тупаника по гърба и врата на едно бяло момче в жълти дрехи ... ъ-ъъъ, май му викаха Лорис или нещо подобно (извиних се вече, че не разбирам :((( и го отпратиха далеч от тях, съпроводено с подвиквания! В следващия миг застанаха около центъра на игрището и вплетоха ръце в солидарна прегръдка. И в този момент всички осъзнаха, че и десетимата там са черни. Аналогията в мисленето беше неизбежна и очевидно новият политкоректен свят беше дал сцена и трибуна за изработка на една многозначителна културна форма, с елементи на хепънинг и пърформанс, за изразяване на ярка демонстрация против проявите на ксенофобия и открит расизъм във все още скандално незабранената книга на А. Кристи - 10 малки негърчета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако има кой да чуе и да си прави изводите

  20 Дек 2022 15:42ч.

  Точно така стана накрая, и което е най-знаменателно, всичко приключи с катастрофа. Това трябва да се има предвид във връзка с отдавнашното пресоляване на манджата по тоя расов въпрос, както и по въпроса за многополовостта и обратните наклонности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • след триумфа

  20 Дек 2022 16:18ч.

  Едно материалче по темата от българското интернет-пространство, писано, между другото, от автор с доста странно име или псевдоним - https://corner.dir.bg/comments/arzhentina-varna-natsionalizma-vav-futbola-na-byal-kon

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Дек 2022 17:25ч.

  Аз харесах този материал. Не намирам темата за чак толкова вълнуваща, но тенденциите са видими, ясни и ако не за друго, нека поне ни провокират към критичен размисъл. Помня много добре времето, когато във френския отбор имаше един единствен негър . Мариус Трезор. Апропо, помня го с много добро чувство, защото той беше солиден защитник, вдъхващ сигурност, здрав и атлетичен, а пък и тогава бяха времена, когато за него в съблекалнята не е било много уютно - имаше намеци, но дали бяха основателни, не знам. Не беше чак толкова отдавна, човекът сега би трябвало да е към 70. След това стана страшно! Намекът, че тези не са баш французи си е много на мястото, въпреки че вече пеят Марсилезата. Буквално до миналото световно си беше едва ли не правило, че черните не пеят националните си химни, независимо от страната. Не искам да си спомням за времената на холандския фурор във футбола, когато под сурдинка се говореше, че в съблекалнята братята Де Бур са налагали много строго правила и имало определено място "за черни". Да ви напомня още един интресен факт. В мароканския отбор практически всички са родени в Европа, някои като младежи са играли в европейски национални отбори, но ставайки пълнолетни, всички са избрали да играят за Мароко! Вие си мислете! Одеве премълчах нещо. То не е много за приказване, но приказката така или иначе отиде в тази посока и е подходящо форумците да знаят повече неща. Тук в статията доста настойчиво е подсказано, че чисто исторически няма основание Аржентина да е чак ТОЛКОВА бяла. Работено е целево по въпроса, но са ни спестили важна информация. Акцентира се на стимулираната бяла имиграция, но всъщност не е обяснено убедително, къде са се дянали черните, които през 19-ти век още са били факт със сериозно присъствие. Знаете ли, че в Царска България нашите индийци са били около 20 хиляди, а сега не смеем да им посочим броя. Дори и в съвременноста расовият въпрос още не може да бъде преодолян, а представете си какво е било преди 150 - 200 години. Проблеми има и сега, а тогава е нещата са изглеждали още по-драстично. Елитите тогава са преценили, че расовото разнообразие в страната ще донесе повече проблеми в перспектива и са решили, че искат настоятелно Аржентина да бъде страна на бели хора. Няма да влизам в подробности, но в Аржентина е практикувано изтласкване (абе, направо изхвърляне) на чернокожи. Един от похватите е била насилствена депортация. Залавяни са и после на големи групи са водени до границата с Бразилия. Там офицер е командвал: "За стрелба!". После е казвал на цветнокожите: Имате избор - или преминавате границата, или нареждам стрелба! А в онези времена в Бразилия е било дивотия и варваризъм без никакъв видим край, но можем да предположим, че за чернокожите средата е била поне малко по-приемлива в сравнение с Аржентина! И са отивали от другата страна, какво да правят?! Днес всичко това звучи ужасно, но миналото не може да се промени! Може и трябва да се познава! И във висок културна Европа има страна, които са с подозрително висока етническа (тук не говорим само за цвят на кожата) чистота. Една Полша има над 98 % поляци. Как е станала според вас тази работа?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в онези времена в Бразилия е било дивотия и варваризъм

  20 Дек 2022 18:54ч.

  Ами то и сега бразукас (бразилците, както подигравателно им викат в Аржентина) са си диваци и варвари в сравнение с аржентинците. Много по-крадливи и мързеливи…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи