Прогноза на МФ: Влизането ни в еврозоната ще доведе до забавен растеж на доходите и икономиката

Прогноза на МФ: Влизането ни в еврозоната ще доведе до забавен растеж на доходите и икономиката

Влизането ни в еврозоната няма да доведе до рязко увеличение на доходите и до по-голям икономически подем. Дори напротив, увеличението на заплатите и ръстът на икономиката ще се забавят през 2025 г., когато се очаква страната ни вече да е в еврозоната.

Това става ясно от новата пролетна макроикономическа прогноза на Министерство на финансите.

За настоящата година от Министерство на финансите очакват брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 3,2%. А през следващата година очакванията са ръстът на БВП да се забави до 2,7%.

Очакваното забавяне в растежа на доходите ще доведе до по-слабо нарастване на потреблението на домакинствата, пише в анализа на Министерство на финансите.

По-слабото нарастване на заетостта и забавянето на растежа на потребителските кредити ще се отразят в забавяне на растежа на потреблението на домакинствата, което ще продължи да бъде подкрепяно от реално увеличение на доходите, посочват експертите.

За следващите две години прогнозите не са по-различни. Очакванията са през 2026 г. ръстът на икономиката отново да бъде 2,7%, а през 2027 г. да се забави до 2,6%.

За сравнение, през 2019 г., последната преди пандемията, ръстът на икономиката на страната ни беше с 4 на сто. През 2020 г. заради пандемията имаше спад, а след това с постепенното излизане от кризата ръстът на БВП достигна 7,7% през 2021 г. и 3,9% през 2022 г.

През миналата година, заради предприетите мерки от централните банки по света за ограничаване на инфлацията, ръстът на БВП на България е едва с 1,8%.

Оказва се, че нито през настоящата, нито през следващите години икономическият ръст на България няма да доближи нивото от последната година преди пандемията, въпреки очакванията за влизането ни в еврозоната.

Подобна е ситуацията и с увеличението на доходите. През миналата година ръстът на заплатите е доста голям - с 13,3%, което беше направено, за да компенсират рекордната инфлация от предходната година.

Според новата прогноза на Министерство на финансите през настоящата година ръстът на заплатите ще бъде по-слаб - с 9,3%, което е свързано със забавяне на ръста на цените.

Но и през следващите години увеличението на доходите ще се забави. За 2025 г. очакваното повишение на заплатите е с 5,8%, а през следващите две години ще се забави съответно до 5,1% и 4,6%.

Оказва се, че през следващите две години, въпреки очакванията страната ни да влезе в еврозоната, официалните прогнози са за забавяне на икономиката и ръста на доходите.

От Министерство на финансите са публикували и прогнози за икономиката на страната ни на редица банки, рейтингови агенции и международни финансови институции. Всички те очакват през следващата година ръстът на икономиката да е по-голям отколкото през настоящата 2024 г.

Изключение прави само рейтинговата агенция “Стандарт енд Пуърс” която очаква 3,3% ръст на БВП за тази година и 2,8% за следващата.

Като цяло новата прогноза на Министерство на финансите е по-негативна от средните очаквания на банките, рейтинговите агенции и международните финансови институции.

Новата прогноза на Министерство на финансите се влошава спрямо предишните очаквания от есента на миналата година. Прогнозата за БВП в есенната макроикономическа прогноза на министерството беше за ръст с 3 на сто през 2025 г. и 2026 г.

Сега прогнозата е ревизирана и очакваният ръст на икономиката е с 2,7% през всяка от следващите две години.

Значително ревизирани надолу са и очакванията за ръста на заплатите през тази и следващите години.

Новата прогноза на министерството е инфлацията да продължи да намалява като в края на настоящата година достигне 2,3% (според кошницата на потребление в страните от ЕС).

Негативното демографско развитие в страната изчерпва възможностите за повишаване на заетостта, пише в пролетната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите (МФ). През годините населението на страната намалява, а средната възраст и съответно делът на пенсионерите в общия брой на хората в страната нарастват.

Затова от МФ прогнозират ръстът на заетостта да се забави до 0,5% през 2024 г. и до 0,3% през следващите три години. Според пролетната прогноза броят на заетите през 2027 г. ще достигне 3,53 млн. души и ще е близо до нивото от 2019 г. (последната година преди пандемията).

Въпреки това коефициентът на заетост на населението на 15-64 години се очаква да достигне 74,7%, а коефициентът на икономическа активност на същата възрастова група - 77,9%.

Стойностите на тези показатели се очаква съществено да надхвърлят нивата от 2019 г. и се очаква те да бъдат над средните нива за страните от ЕС. Това означава, че делът на работещото население ще бъде над средните нива за ЕС, но въпреки това възможностите за увеличение на работещите хора се изчерпват.

Основно допускане на МФ е, че през следващите години увеличаването на заетостта ще се случва предимно чрез привличане на част от неактивните хора обратно на пазара на труда или чрез привличане на работна ръка от други държави.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев изостава със събирането на приходите от ДДС. За първите два месеца от годината приходите от ДДС са в размер на 2,7 млрд. лв., което представлява спад с 35,7 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, показват данни на Министерство на финансите. За цялата година очакваните приходи от ДДС са в размер на 18,626 млрд. лв., при приходи от 17 млрд. лв., заложени в бюджета за миналата година.

Оказва се, че в бюджета е заложен ръст на приходите от ДДС, но вместо да нарастват, те намаляват.

Събраните приходи от ДДС през първите два месеца на годината представляват 14,5% от планираните приходи за цялата година. А за първите два месеца на миналата година са събрани над 16 на сто от заложените в бюджета приходи за цялата година.

Приходите от ДДС намаляват заради по-ниските постъпления от ДДС от внос от страни извън ЕС. Намалението е най-значително при вноса на инвестиционни стоки и промишлени доставки.

 

 

 

Коментари

 • Пророк

  03 Апр 2024 9:37ч.

  Обедняването на населелието след приемане на еврото е сигурно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  03 Апр 2024 11:03ч.

  Това е факт, който никой не оспорва. Но реалният проблем се състои в това, че БНБ вече няма да е независима структура, която да взема решения и да предприема мерки на ниво държава, а ще е тотално подчинена на Европейската Централна Банка (ЕЦБ), която се разпорежда еднолично на територията на цялата Еврозона. На кратко БНБ няма да има повече никакви лостове за контрол и управление на финансите на България! По този начин, България окончателно престава да бъде суверенна държава и се превръща в поредния европейски щат, управляван и подчинен на волята на Брюксел. Не че сега дефакто не е така, но след влизането ни в Еврозоната, вече ще е официално и каквото и правителство да дойде на власт у нас, то ще е просто проформа структура с вързани ръце зад гърба и един вид обикновен пощаджия, между Брюксел и София...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпотия

  03 Апр 2024 11:43ч.

  И защо да влизаме тогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бъдещ роб

  03 Апр 2024 22:52ч.

  Не е това важното. Иде дигиталното евро и край на банкнотите. Всеки ще е роб, когато всеки цент ще ти се проследява и когато "големият брат" с кликване на мишката ще може да те превръща в просяк. Край с пазарната икономика, защото и върху планина от злато да седиш, в евро ще го превръщаш само както и за колкото ти разрешат. И адвокат няма да можеш да наемеш, като ти ограничат "излишните" услуги... Затова пък "доброволно" ще спонсорираш уок, екуалити и ще кастрираш всяко второ от децата си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ElCondor

  03 Апр 2024 9:44ч.

  Тогава за чий хикс ни е да влизаме в еврозоната? И кому е изгодно това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 114

  03 Апр 2024 10:00ч.

  Да ни привържат още по-здраво към еврокаруцата, за да няма никакво мърдане в лошите години, които предстоят на евросъюза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На евросъюза му предстои изчезване. Не знам затъналите в еврозоната как ще се измъкват, но ако левът наистина бъде премахнат, еврото ще бъде само преходен етап към преминаване на разплащания в рубли

  03 Апр 2024 11:06ч.

  Левът ни е правен от Русия след Освобождението. Не мисля, че втори път братушките ще си правят такъв труд за неблагодарното племе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво беше рекъл оня ДенкОф,

  03 Апр 2024 9:54ч.

  нас кучета ни яли, важното е да помагаме на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Микола Денко

  03 Апр 2024 10:07ч.

  Да бъдем точни в цитата - важното е да вредим на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политкомисар

  03 Апр 2024 9:55ч.

  Нали затова искаме референдум. Защото за всички е ясно, че насилственото ни набутване в еврозоната цели просто да опоска финансовите ни резерви и да ни сложат чатала на врата от ЕЦБ. Питайте ги гърците - нали имаха референдуми, Охи-та и нам си кво по времето на Варуфакис. И после ЕЦП ги натисна и клекнаха за всичко. Еврото е отказ от суверенитет. Левът е много по-стар от него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За к'фо се хабят въобще се питам

  03 Апр 2024 9:58ч.

  Кой и кога е казал, че влизането в еврозоната би се отразило положително на икономиката и населението? Банките се натискат заради многократното намаляване на задължителните резерви, правителството се точи на резерва и на (уж) по-евтините заеми, ЕЦБ много-много не ни ще по очевидни причини, Брюксел ни желае в зоната заради най-големия от всички лостове за натиск, който ще придобие върху туземната колониална администрация. Питате за тукашните производители и плебса? Те - ДГД, и без това никой не ги пита за нищо и не му и дреме за тях. Питайте Стою и сглобкаджиите как се изтриват над половин милион подписа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито!

  03 Апр 2024 9:59ч.

  Когато човек скача по площадите, редно е да мисли какви ще са последствията от това му скачане след 35 години...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 666

  03 Апр 2024 10:02ч.

  Каква формулировка "забавен ръст", а не тотално обедняване и масови фалити...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • учител

  03 Апр 2024 10:06ч.

  Съжалявам, не е по темата, но не ми се чака репортаж по този повод. Браво, Герб. Върнете държавата.Забивайте логично, последователно, разумно и солидарно с интереса на България и народа. Добро решение с великденски надбавки. Етичен дори човешки жест в подходящ момент към изстрадалото общество. Върнете разума и съзидателността в управлението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  03 Апр 2024 11:05ч.

  Чудя се само, дали коментарът ти е сатирично-саркастичен или си просто малоумен идиот?!... Дано не е второто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Второто е!

  03 Апр 2024 13:11ч.

  С вероятност 80%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  03 Апр 2024 10:16ч.

  Четете и слушайте истинските експерти като доц Сарийски. А на мен ми писна всеки ден да пиша, че много държави с несъизмеримо по-висок стандарт от нас и влезли преди нас в ЕС, не приемат еврото... Защо ли?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  03 Апр 2024 11:12ч.

  За съжаление, в днешно време малко са тези, които се вслушват в мнението на умните, образованите и кадърните хора! Вече официално живеем в условията на Идиотокрация, а във Властта се редуват само идиоти, дебили и олигофрени, които се избират с малцинство, от тъпата овча част на плебса. Простотията властва, а Интелектът е обявен за малформация и подложен на гонение, заклеймяване и бясна цензура. Въпросът е само един - ДО КОГА?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като видите колко пенсия получава

  03 Апр 2024 11:45ч.

  Ще се почувствате по- добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сбърканяци, сър

  03 Апр 2024 11:54ч.

  Този материал е дълбоко сбъркан! Нямам представа, кой точно е измислил заглавието на статията, още повече пък и антрето в болд! Аз съм най-яркият противник на еврото, но това не включва да се разпространяват манипулирани твърдения и да се бъркат причинно-следствените връзки. Апропо, връзката е доста по-сложна, лагът и кривите са специфични, водещите мотиви тук се коренят в ЦИКЪЛА и .... въобще, Гласове!!! Добре, че сте преписали от Блиц, (признавате си), които по същество не са информационна агенция е дигитално място за БОМБАСТИКА! При запознаване с материала на МФ, със сигурност ще открием част от твърденията, но обвързването им с еврото, особено в хипотеза приемане от 01.2025, няма да откриете! Долна и глуповата манипулация! Ако искате да чуете нещо вярно и стойностно, включете си видеото от снощното участие на Сарийски и Панчев https://bnt.bg/news/gotova-li-e-ikonomikata-ni-za-evrozonata-327571news.html Старайте се да не слушате Златарева - много е глупава и предубедена, горката! Мненията на Дацов и соросоида Богданов да се слушат само за сведение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  03 Апр 2024 12:59ч.

  Сбърканяци, сър 03 Апр 2024 11:54ч. "...... Ако искате да чуете нещо вярно и стойностно, включете си видеото от снощното участие на Сарийски и Панчев https://bnt.bg/news/gotova-li-e-ikonomikata-ni-za-evrozonata-327571news.html .... Поздрави! Няма да го включат, мързи ги...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сбърканяци, сър

  03 Апр 2024 13:55ч.

  Аз знаех за темата на предаването и снощи се бях заредил отрано пред екрана. Ако поне ти уважиш предложението ми и положеното усилие да намеря и публикувам линк към материала, значи си е струвало. От една страна е мотивиращо да гледаш как соросоидите се гърчат, те реално нямат тежащи аргументи, но пък от друга е много обезкуражаващо, че публиката е много далеч от нивото да вникни в дълбочината на проблема. Беше очевидно, че водещата и огромното мнозинство от публиката се вълнуваше единствено от първоначалния инфлационен удар. Той е неизбежен, но това е най-невинната и глупава последица от еврото. Примитивизмът е смазващ - отказвам и не мога да разбера, как така хората приемат спокойно, че увеличението на доходите им през последните няколко години, успяха да компенсират не повече от половината от инфлационния натиск, а спестяванията се обезцениха ударно с минимум 30 %. Треперят като млади, нежни, пролетни листенца, дали аритметичната цена от 57 цента ще бъде "закръглена" от злия търговец на 59 цента! Поздрави, Мерилин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валутна змия

  03 Апр 2024 14:18ч.

  Има разни интересни факти и обстоятелства, които обикновено се премълчават. Сравнително популярен е примерът на Дания, която още през времената на ЕИО е договорила, че има правото, но не е длъжна да приема обща валута. В последствие това се прехвърля и в договора от Лисабон. Няма да ви обременявам с подробности, но Дания участва в Механизъм ЕРМ1 (валутната змия в тунел - финансон жаргон отпо-стари времена, екю), а от 1999 г. влиза в ЕРМ2, но всъщност никога не е имала намерение да приема еврото. Тъжната истина, че то е спирачка и тежка верига за малки, слаби, периферни икономики. Във времената на победилия либерален глобализъм, когато американците са взели ЕС на пълно, директно и ръчно управление, следва опитът да натрапят единна Конституция на Съюза, което е просто етап от възникване на федеративна държава, която по естествен начин трябва да има единна валута. И ще бъде лесно управлявана отвън. Обаче, французите и нидерландците в един момент се усещат, народът се надига и плановете за лесно и ръчно управление на единна, подмандатна територия, директно от Вашингтон, се провалят. По-късно голяма част от постановките на К. се прехвърлят в Договора, но все пак поне е запазена хипотезата за напускане на ЕС, докато ИЗЛИЗАНЕ от ЕВРОЗОНАТА Е НЕВЪЗМОЖНО. За да излезеш от еврозоната, трябва да напуснеш евросъюза. Това е причината за онези събития в Гърция, където въпреки референдуми прецениха, че е невъзможно да върнат драхмата и едновременно да останат в съюза. Напускането на ЕС щеше буквално да потопи окончателно страната. Да не подценяваме и хегемона, който скръцна със зъби и рече: искам Гърция в НАТО, В ЕС и в евро! Тук иде английската история, за която се говори по-малко. Действителните причина за напускането са много и са сложни, но напускането на ЕС от Гб в немалка степен се дължи на обстоятелството, че те нямаха някаква индивидуална защитна клауза и в един моменвт натискът върху тях за приемане на еврото щеше да стане неприемливо голям. Под сурдинка, британският политически и финансов елит винаги е казвал категорично - никакво евро! Е, тяхната игра и възможности и перспективи са коренно различни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  03 Апр 2024 14:37ч.

  Размахат ви Еврозоната(дето ще я видят през крив макарон с тая инфлация, пък и бюджета отива на калъч-от там и дефицит) и пропускате плана на МД да компенсира недостига на работна сила с граждани от други държави. А познайте шведи или германци ще фанат за бачкери?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  03 Апр 2024 14:39ч.

  МД да се чете "министерство на далаверите"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи