"Политико": Тежки времена за икономиката на ЕС

"Политико": Тежки времена за икономиката на ЕС

Автор: Джована Кол, politico.eu Следвайте "Гласове" в Телеграм

Числата не лъжат. Икономиката на Европейския съюз преживява трудни времена. Последните икономически данни показват шарена картина. Безработицата е рекордно ниска и въпреки, че инфлацията се забави, все още е прекалено висока. Икономическият растеж е в застой, пише "Политико".

Европейската централна банка полага усилия за ограничаване на нарастващите цени чрез набор от агресивни повишения на лихвените проценти, което се оказа трудно.

Нови данни показват, че въпреки резкия спад на цените на енергията и електричеството, инфлацията в еврозоната остава доста над целта на ЕЦБ, която е 2 процента. Тя достигна 5.3 процента за месец юли. За това биха могли да се обвинят променливите цени на храните и прекалено високите цени в сектора на услугите.

Доверието на бизнеса и потребителите в ЕС в икономиката на блока непрекъснато намалява от началото на годината, но не се паникьосвайте или поне не още. Публикуваните данни за БВП предполагат, че еврозоната вероятно ще избегне едногодишна рецесия. Въпреки това еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони призна, че "след застоя в началото на годината, растежът вероятно ще остане слаб" през останалата част от 2023-та година.

Моментът на истината ще дойде през септември, когато Джентилони ще трябва да представи новата прогноза за 2023-та година за еврозоната. Той предупреди, че картината вероятно ще е по-малко оптимистична сравнение с предвижданата досега.

Тримесечен брутен вътрешен продукт в ЕС и еврозоната, в процентно изменение спрямо предходното тримесечие

Прогнозите за БВП на ЕС и еврозоната, публикувани от Европейската комисия и Международния валутен фонд, в процентна промяна очаквана за 2023-та и 2024-та година. Колоните представят месеца, в който всяка прогноза е била публикувана.

Драстичните инфлационни мерки на ЕЦБ

Централните банки се опитаха да ограничат растящите цени чрез повишаване на лихвените проценти, което трябва да насърчи бизнеса и домакинствата да харчат по-малко и да спестяват повече.

На 27 юли Европейската централна банка повиши лихвените проценти в Еврозоната до рекордните 3,75 процента. Петото увеличение тази година. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира за възможността за спиране, но последните данни за инфлацията поставят под съмнение този сценарий.

Основни лихвени проценти, определени от Федералния резерв на САЩ, Bank of England и Европейската централна банка

Стръмната ценова крива

Инфлацията в Еврозоната падна до 18-месечно дъно, но все още е доста над целта на Европейската централна банка от 2 процента. Спадът в цените на газа и електроенергията доведе до спад на общата инфлация, но цените на храните остават високи. Цените в сферата на услугите се повишават в сравнение с миналата година. Инфлация в Еврозоната, в процентно изменение спрямо предходната година.

Пандемията от COVID и войната в Украйна предизвикаха хаос в световните вериги за доставки, което доведе до рязко увеличение на цените на хранителните стоки в световен мащаб

Индексът на цените на храните на Организацията по храни и земеделие непрекъснато се понижава след пика си от лятото на 2022 г., но остава значително по-висок от 2019 г.

Месечен индекс на цените на храните на ОХЗ(FAO), с 2014-2016 г. като базова стойност от 100

Кризата с кредитите

Повишаването на лихвените проценти успя само частично да забави инфлацията, но навреди на кредитните линии на домакинствата и компаниите. Нетна промяна в търсенето на заеми или кредитни линии за предприятия и домакински ипотеки в Еврозоната, в процентно изменение на тримесечие.

Рекордно ниска безработица

Безработицата в ЕС достигна 5.9 процента през юни и юли. Това са най-ниските нива от 2000-та година. Нивото на безработица на страните от ЕС към юни 23-та г., като дял от населението на възраст от 15 до 75 години, което е безработно. 

 

Източник: politico.eu

 

 

 

Коментари

 • Тежки времена за кономиката на ЕС

  15 Авг 2023 19:00ч.

  Е-кономиката води до регрес

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я защо никой не говори за цените на жилищата

  19 Авг 2023 9:58ч.

  и за съотношението заплати - цени на жилища? На улицата ли да живеем?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересни времена за ЕС

  15 Авг 2023 19:42ч.

  Повяхва и буренясва "Градината" на дядо Борел...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Авг 2023 20:33ч.

  Ния откак сме влезли в тая кочина сме все така, кът така че, нема се впечатлим особено ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уж за ЕС икономиката идвали тежки времена,

  15 Авг 2023 20:34ч.

  пък рублата падна под 1 цент. Нищо, де. Ще помогне на експорта. Китай и Индия имат нужда от евтини. За 5-10 години ще изцоцат Матушка до изравняване на жизнения стандарт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евтини

  15 Авг 2023 20:36ч.

  суровини, де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце, 1 цент, лошото е за тези, дето искат доларес да изнасят от Русия!

  15 Авг 2023 21:08ч.

  Другите не ги мисли! Като не внасяш, доларес не те интересува! Обаче! Щото си евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, тези работи не са ти ясни! А, и хич даже и не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не МО обяснявай. Няма да те разбере.

  15 Авг 2023 21:28ч.

  Спомняте ли си времената, когато всички бяхте милионери, но нямаше какво да купите, защото магазините бяха празни? Спомняте ли си, че селяните бяха най-добре, защото сами си произвеждаха и пари не им трябваха. С Русия е нещо подобно. Всичко произвеждат и най-вече храни. Долари не са им нужни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  15 Авг 2023 22:17ч.

  1. Политико е американско, базирано в Брюксел. Чужд агент по американското(и преписано то руско) законодателство. 2. Не че нямат основание, но при условие че в САЩ пазара на дългове е пред срив(заеби акциите-дълго време растяха щото облигациите са евтини, дори с отрицателна лихва, и вместо дивиденти в следствие повишена ефективност , производителност и печалба се помпаха с фокусите на обратно изкупуване-"капиталова печалба". Виж Енрон и си мисли за Тесла и Амазон 3. Идват времена турбулентни. Няма вече хеликоптерни пари. Лихвите се връщат на нормални нива-примерно 6-8 (libor) . Морган Чейс дали още се смеят?Кат 2007 Лемънс, Морган Стенли, Мерил или Сакс. И Политико се загрижило за Европа? Не че вече Сюис Кредит не пи вода(задържаха я поне 15 години бадева. Но и швейцарските банки не са което бяха) или пък Бундесбанк, ако неше кон отдавна да е на суджуци....но хамериканци да окайват Европа, вече е нагло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Man With No Name

  15 Авг 2023 22:20ч.

  В тоя ред на мисли баш сега не бих се напъвал за еврозоната. Но мотивите ми са различни от тия на Копейкин и Сие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Центкин, няма бъдеще за Запада

  16 Авг 2023 16:36ч.

  За такива като тебе пък съвсем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи