Любомир Дацов: Кабинетът „Петков“ не уцели 5 пъти бюджетната прогноза

Любомир Дацов: Кабинетът „Петков“ не уцели 5 пъти бюджетната прогноза

Няма преизпълнение на приходите извън инфлацията, одалечаваме се от еврозоната, счита финансистът

Много рядко има правителство, което 5 пъти да прави бюджетна прогноза и 5 пъти да не я улучва. Да е страхотно различна. Бившият финансов министър Асен Василев си играе с показателите за изпълнение на бюджета,  но истината е, че няма  преизпълнение на бюджета от повишена събираемост на приходите. Оценката за сериозен дефицит през 2023 г. на служебния финансов министър Росица Велкова е точна и при такива данни се отдалечаваме от еврозоната.

Това обяви в интервю за БНР финасистът и член на фискалния съвет Любомир Дацов. Коментарите на Дацов идват ден след оповестените от МФ първоначални оценки за очертаващия се дефицит през 2023 година на базата на одобрените до момента разходни политики. Без залагането на никакви нови мерки базовата оценка на МФ за догодина е за дефицит от 11,4 млрд. лв. или 6,8% от очакваното БВП.

Отчитаният излишък към средата на годината е игра с данните и се дължи на неизпълнени капиталови разходи, а не на повищена събираемост на приходите, обясни Дацов. „8,3 млрд. лв. бяха заложените капиталови разходи за тази година. Максимумът, който ще бъде изпълнен, ще отиде към 4,5 млрд. лв. В момента изпълнението на капиталовите разходи е 2 млрд. лева. Само до момента има 6 млрд. лева спестявания, които ще бъдат намалени до 4 млрд. Оттам идва превишението в бюджета в момента“, коментира Дацов. Той бе категоричен, че в последните 20 месеца няма никакви данни за повишена събираемост на приходите в хазната и плюсът там се дължи на инфлацията.

Изнесените изчисления от финансовото министерство са коректи и има реален риск от процеддура по свръхдефицит, счита още  Дацов. „Ако политиката на обещания за изпреварващо нарастване на доходи и разходи, които няма как след това да ги върнем, се задържи, ще има няколко проблема. Първо - рано или късно ще започнат да се правят дефицити, която държавата не може да си позволи, и това рязко ще увеличи дълга. Стабилността, която години наред беше пазена, ще бъде нарушена. Това има и политически последствия, не само икономически, защото, когато разклатиш стабилността на публичните финанси и на бюджета, това се отразява върху частните инвестиции, поведението на частните предприемачи“, коментира финансистът. Според него през есента при прегледът на данните за България Европейската комисия може да  открие процедура по свръхефицит. Тогава искаме или не, ще изпълняваме много по-строга програма за икономии. Но въпросът за присъединяване към еврозоната (б.р. размера на дефицита е един от показателите) става проблемен“, допълни Дацов. Според него следващото правителство ще трябва да взима трудни решения как да върне в релси разходната част на бюджета.

Цялото интервю на  на Диана Янкулова с Любомир Дацов в предаването ''12+3'' може да чуете тук.


Източници: БНР, segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Haho

  30 Авг 2022 16:36ч.

  Да, ама “социалната” Курнела заявява- “ Нинова: Служебният кабинет се кани да вдига данъците, а оставихме 8,5 млрд. в хазната. Къде са?” и громи яко всички които не смятат престъпната коалиция за перфектна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  30 Авг 2022 21:52ч.

  Скоро ще сгрешат и с броя на хрантутниците в Парламента ....................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въвеждане на € ни се разминава ???

  30 Авг 2022 18:36ч.

  Сполай ти, Боже за тази милост ⛈️?️?️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пирамиди, фараони, пиар експерти от Израел...

  30 Авг 2022 22:38ч.

  Не уцелихме еврото, ама ще уцелим Ливан на Балканите. На кого ще благодариш тогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнете ми думата

  31 Авг 2022 9:41ч.

  И там ще ни набутат без да са ни питали, без да искаме и без да отговаряме на условията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно!

  31 Авг 2022 20:44ч.

  Ще ни набутат в клуба на солидарните фалирали длъжници без да ни питат и ще искат да им благодарим за това. Ползата в България ще е само за шепа преяли олигарси, банкери... Сметката ще плащаме до живот и пра-пра-внуците ни ще я плащат до живот. Защото това е новото робство - не 500-годишното, - а хилядолетното робство под властта на Мамона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи