"Кръг квадрат": Парите и свободата

"Кръг квадрат": Парите и свободата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кънчо Стойчев, Тончо Краевски, Радослав Илиев и Андрей Райчев в "Кръг квадрат" за парите и свободата.

Кънчо Стойчев: Днес в студиото с Тончо Краевски, Радослав Илиев и Андрей Райчев ще говорим за парите и какво са те в днешния свят. Какво ще стане, когато активно се дигитализират и това ли е пътят към тоталния контрол над нас?

Тончо Краевски: Парите са направили човешкото общежитие и стопанското съжителство възможни, защото те са средство за универсална еквивалентна размяна. В началото това е бил вид стока, която е достатъчно трайна, считана е за ценна от достатъчно големи групи хора. Най-доброто намерено средство в историята е златото, защото то се използва основно за това, трайно е, дели се и лесно прави количества.

Кънчо Стойчев: И не на последно място е много малко - цялото злато добито до момента се събира в 3 олимпийски басейна. Няма повече.

Тончо Краевски: Освен, че са средство за универсална и еквивалентна размяна парите дават огромна свобода и воля на развитието на обществените отношения, защото изведнъж човекът може да влиза много по-свободно в отношения с различни хора, без да го е грижа какво точно те произвеждат. В този смисъл, парите са мощно средство за създаване на развито общество.

Кънчо Стойчев: Наскоро прочетох нещо много интересно и нестандартно по повод парите и ще го споделя с вас. Авторът Дейвид Грайвър развива и отлично защитава тезата, че парите по произход не са размяна, а са заем и че възникват като "счетоводна операция". Силното в тази теза е, че в крайна сметка владетелят е секъл парите и заемите са към него.

Радослав Илиев: Парите не са просто средство за размяна, а са вкаменена и опредметена стойност, в която е съхранена минала натрупана информация. Те са и вид магичен символ, защото в един метален къс или в една хартиена банкнота няма нищо само по себе си стойностно, освен ако ние не сме се съгласили да го наградим с тези магични функции. 

Андрей Райчев: Казахме, че първо е била солта после златото, но извън икономическата си функция парите имат гигантска социална и не много видима функция. Когато в Лидия се сещат да секат монети светът е бил изключително разнообразен. Едното село има един бог, другото друг, през морето съвсем други богове, не си знаят езиците... 

Парите прекратяват това. Парите правят така, че човек е богат навсякъде. Ако имам чувал злато, няма никакъв проблем, че се местя от Лидия в Египет.

В този смисъл парите уеднаквяват хората. Второто, което парите правят е, че извеждат на сцената индивидът и гарантират неговата лична сила.

Друг е въпросът, че силата им е била трайно политически ограничавана до появата на капитализма. Капитализмът е първият, който казва, че парите са всичко, но не защото те са злато, а защото те създават илюзията, че самонарастват.

Кънчо Стойчев: Самонарастват само в производствения процес, а тази вечер ние ще обсъждаме и тяхното нарастване извън производствения процес - т. нар. виртуални разплащателни средства. Доста държави преминават към виртуални валути, а в Норвегия 80% са виртуални пари. С отпадането на златния стандарт машините стабилно печат пари. Само през 2020 г. в САЩ са напечатани 20% от всички напечатани досега пари в историята на САЩ. Това продължи и през следващите години, но нямаме данни. Тук няма никаква връзка със стойността и с производствения процес...

Андрей Райчев: Мен не ме притеснява замяната на една виртуалност с друга. Въвеждането на виртуални пари засяга преди всичко човешката свобода...

 

 

Коментари

 • Много интересен разговор

  01 Май 2023 10:30ч.

  Минават през парите, но основното е след това. Гледайте цялото определено си струва. Така, че препоръчвам и на скептици и ентусиасти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • irqujdeca

  03 Юни 2023 13:11ч.

  [url=http://slkjfdf.net/]Ubauxa[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Olowujo</a> otr.blih.dev.glasove.com.shz.vo http://slkjfdf.net/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tuatezaiwihue

  03 Юни 2023 13:33ч.

  [url=http://slkjfdf.net/]Axewlew[/url] <a href="http://slkjfdf.net/">Ajmozunol</a> sdk.tfiu.glasove.com.axi.yn http://slkjfdf.net/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йованка

  01 Май 2023 10:40ч.

  Лошото е, че парите се държат от лошите хора и отиват в тях. Това е най-сигурният белег за отпадналост на света ни от благодат. Да вземем достъпа до нови технологии, например за шпионаж, днес дори спрямо масовия гражданин - разбира се, прецаканият ще е винаги потребителят, защото богатият бизнесмен (в повечето случаи мафиот), който понякога е даже полуобразован или откровено невеж, все пак разполага с технологията за твоята манипулация, подслушване, следене. Каквото и да правим, парите винаги ще се оказват в оперативните способности преди всичко на неморалните хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • виртуалист

  01 Май 2023 10:48ч.

  При капитализма тъкмо парите са начинът масово да се опредмети наличното, превръщайки го в подръчно прозрачно в границите на т.нар. обществена практика. Тъкмо в това обаче Хайдегер видя опасността от "забрава на битието", доколкото същесвуващото, което е само възможен битиен модус на човешка отпадналост през das Man, бе редуцирано до неподвъпросна "субстанциално-предметна очевидност", отъждествяваща самото битие в качеството му на еднозначен универсум. В това, собствено, е големият грях на западната класическа метафизика, от който следват всичките ни епистемологични, властови и образователни проблеми и лутания днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  01 Май 2023 22:48ч.

  Дай парите, свободата ще си купя сам... На практика глупците с пари или без пари никога няма да бъдат свободни... Справка изборните резултати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адам Смит

  02 Май 2023 7:33ч.

  Парите са пари, докато хората вярват в тях и ги приемат. Другото е хартия и мастило. Също както законите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи