Кисинджър: Ситуацията между САЩ и Китай е по-опасна, отколкото беше в Европа преди Първата световна война

Кисинджър: Ситуацията между САЩ и Китай е по-опасна, отколкото беше в Европа преди Първата световна война
Съединените щати ще трябва да постигнат разбирателство с Китай за нов глобален ред, за да се осигури стабилност, иначе светът ще бъде изправен пред опасен период като отпреди Първата световна война, заяви американският ветеран дипломат Хенри Кисинджър.

97-годишният Кисинджър изигра роля в един от най-важните геополитически обрати през 70-те години, когато бе държавен секретар по външната политика при републиканските президенти Ричард Никсън и Джералд Форд.

 

По време на видеоконферентно събитие в Chatham House в Лондон Кисинджър каза, че големият въпрос е дали САЩ и западните им съюзници могат да развият разбирателство с Китай за нов глобален ред. „Ако не стигнем до този момент и не постигнем разбирателство с Китай по този въпрос, тогава ще се окажем в ситуацията на Европа отпреди Първата световна война, в която има конфликти, които могат да бъдат решени бързо, но един от тях в даден момент ще излезе извън контрол. Сега е безкрайно по-опасно, отколкото тогава“, поясни Кисинджър.

Той каза, че високотехнологичното оръжие от двете страни може да доведе до много реален конфликт.

На фона на влошените отношения между Китай и Запада по редица въпроси от правата на човека и търговията до Хонконг, Тайван заяви, че Китай засилва способността си да атакува и блокира острова, за който претендира.

Кисинджър каза, че Съединените щати вероятно ще се затруднят да преговарят със съперник като Китай, който скоро ще бъде по-силен и по-напреднал в някои области.

 

 

Според него, другият въпрос е дали Китай ще приеме този нов ред или не. Кисинджър похвали уменията на Китай да се организира за постигането на технологичен напредък под държавен контрол.

Той добави, че Западът трябва да засили играта си. „Западът трябва да вярва в себе си. Това е наш вътрешен проблем, не е китайски проблем", посочи Кисинджър. Той добави, че икономическата мощ на Китай не означава автоматично, че той ще бъде по-добър във всички технологични аспекти през този век.

Кисинджър води преговорите от името на Никсън за отваряне на Китай към Запада през 1971 г., без да уведоми за преговорите Джордж Буш-баща, който тогава беше посланик на САЩ в ООН и стана президента след цели 17 години.

Запитан за Брекзит, Кисинджър каза, че е отказал да води кампания срещу излизането от ЕС, тъй като вижда ролята на „автономна“ Великобритания като мост между САЩ и останалата част от Европа.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • дядо Киси направи Китай работилница на света

  27 Март 2021 9:09ч.

  Индикатор! Щом избра Китай, значи Русия е по-опасната, каквото и да ви говорят медиите ИМ и пропагандаторите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  27 Март 2021 9:12ч.

  Той направи Китай най-силната икономика в света за да го прилече в борбата срущу Русия ама нещата се обърнаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъката на бацила USA

  27 Март 2021 9:13ч.

  От милиард и половина население, Китай може от раз да извади сто милиона войници, а от сто и петдесет милиона руснаци, считай без бабите и малките внучета - още сто милиона железни войници, които не знаят думата “назад”. Ако искаш руснака да си пие водката във Вашингтон, продължавай да говориш тия глупости !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  27 Март 2021 9:14ч.

  Последните мохикани на Разума на 20век полека-лека си отиват... Кой ще замести стария евреин???Някой БЛМ или трансджендър, чиито химически манипулирани хормони са му блокирали и мозъка? Или онзи глупак Столтенберг, който е готов да настъпи термоядрената мотика само и само щото му се привидяло, че някой си мислел да го напада??? Към средата на 21 век понятието "нападане и завладяване" от историята се заменя с понятието "безопасно унищожаване". А за неговия случай- САМОУНИЩОЖАВАНЕ. Много бързо забравихме примера на неговия съплеменник Байвик...А примера с Първата световна от 20 век е много поучителен - кой от запалилите войната оцеля - Германския кайзер ли, Австрийския император ли? или пък победителите четвърт век по-късно - окупираната Франция , или хванатата за топките Великобритания, която в победна(!!!) война изгуби ... империята си? Не напразно християнската цивилизация в своето си ядро проповядва СМИРЕНИЕ! С това, което вече не можеш да промениш- било от изтърван момент , или от окончателно загубена сила и капацитет...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  27 Март 2021 9:34ч.

  Красимир на 27.03.2021 в 09:12 Нищо не са направили американците. Това са градски легенди. Тов. Дън ги направи реформите, а тези предоставиха част от технологиите, които първоначално не бяха кой знае какво - конвейри за пластмасови боклукци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Март 2021 10:01ч.

  Те ви го казаха... глобален ред със евреи отпред - няма да стане, па вие мислете как да оправяте простотията която сътворихте с измисления ковид ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Март 2021 10:05ч.

  Вчера Китай е вкарала 20 бомбардировачи във въздушното пространство на Тайван, ей така за удоволствие... днес изкарват дъртата лисичка да дава акъл :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Март 2021 10:27ч.

  Грешка: 20 бойни самолетa, 4 са бомбардировачите, че ся някой ще почне да ми дърпа ушите :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  27 Март 2021 11:55ч.

  RE : ха ха ха на 27.03.2021 в 10:01;RE :дядо Киси направи Китай работилница на света на 27.03.2021 в 09:09 Справедливи мисли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  27 Март 2021 12:48ч.

  Дядо ти Киси не е паднал току-така... той лично дирижира оркестър: "големия рестарт", в който Китай и Русия отказаха да свирукат ;) пък какво бил направил некога, не е много интересно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какъв мръсник си

  27 Март 2021 13:39ч.

  Комитет 300 - кой заповяда убйството на Алдо Моро защото отказа да играе по свирката на ФАЩ? И само това да е... Кой ви дава право да заповядате на народите как да ви слугува? Времето ви изтича.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпкано на 97 !

  27 Март 2021 14:41ч.

  Голям кеф е да се гледа как в края на тоя безкрайно проточил се живот, дребният хитър еврей получава заема от съдбата, с рестото ! Целият му геополитически подвиг от 70-те , да включи Китай в западния план за сриване на СССР , сега се разпада пред очите му. СССР отдавна го няма, но Русия се завърна ! А Китай стана Трети Център на силата , скоро може да бъде и първи. САЩ се превръщат в Горна Волта с ракети /ръждясващи/ , до 4 години ще бъдат 8-ма икономика в света ? Какво да се прави Хенри, sic transit gloria mundi ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Кисинджър каза, че Съединените щати вероятно ще се затруднят да преговарят със съперник като Китай"

  27 Март 2021 21:19ч.

  Вероятно, като се има предвид, че се затрудниха в преговорите с Ким Чуг Ун.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  27 Март 2021 21:43ч.

  Британия мост, т.е. троянски кон в Европа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  27 Март 2021 23:26ч.

  Светът се разделя и ние за 4 -ти път сме в губещата половина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО --- "ние за 4 -ти път сме в губещата половина!"

  28 Март 2021 10:16ч.

  Да, обаче не се знае КОЙ в крайна сметка губи ? Щото ние , няма съюз в който сме влезнали, да не се е разпаднал, да не бил разбит ! Централните Сили , Оста , Варшавският Договор ... където пипнем, изсъхва ! Така че сега много лошо се пише на Запада с ... България в редиците си :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпиздяев

  29 Март 2021 12:49ч.

  Русофилите се размечтаха, но забравят, че при размяна ядрени удари всички загиват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русофил

  31 Март 2021 16:16ч.

  Всички загиват, но ние отиваме директно в рая, а вие в ада, защото нападате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи