"Хизбула" не е замесена в атентата на летище "Сарафово"

"Хизбула" не е замесена в атентата на летище "Сарафово"
Прокуратурата размаза "обоснованото предположение" на Цветан Цветанов за вината на групировката. Няма нито едно доказателство за участие на военното крило на ливанската шиитска групировка "Хизбула" в атентата на бургаското летище Сарафово и тя няма да бъде присъединена дори като граждански ответник. Това стана ясно при поредния опит да се даде ход на делото в Специализирания наказателен съд вчера, пише "Дума".

 

В големия над 100 страници обвинителен акт дори не се споменава името на групировката, за която през 2013 г. тогавашният вицепремиер Цветан Цветанов обяви, че "може да се направи обосновано предположение", че е съпричастна към взрива, убил атентатора и още шестима души. Тогава Цветанов дори заяви, че имало данни "Хизбула" да е финансирала нападението. Предположенията си зам.-председателят на ГЕРБ направи с важен тон след заседание на КСНС, пред президент, премиер, представители на прокуратурата и др.

 

На предното заседание през юли стана ясно, че пострадалите над 46 израелски граждани опитват да присъединят като ответник по делото освен двамата физически извършители - Мелиад Фарах и Хасан ел хадж Хасан военното крило на "Хизбула". Вчера водилата разследването прокурор Калина Чапкънова  уточни, че няма как това да стане, защото не са налични каквито и да е доказателства, които да свидетелстват за връзка между престъпното деяние на двамата извършители и тази организация. "Само искам да посоча, че организацията в исковите молби е идентифицирана само с един свой белег - наименование. Липсват останалите белези, които са задължителни - адрес, седалище и пр.", обясни прокурорката, която от вчера е и член на новия ВСС.

 

Двамата бургаски адвокати, които защитават служебно извършителите, също се запитаха дори "какво е "Хизбула". Адвокат Радослав Николов посочи, че ако се приеме молбата, това би довело до нови доказателства, експертизи, международни поръчки, разпити на свидетели. Връзката на организацията предвид събраните доказателства не просто се явява недоказана, но сама по себе си е продукт единствено на предположения, догадки и пр., както изрази становище и самото държавно обвинение, категоричен бе защитникът.

 

В своето определение съдия Аделина Иванова напомни, че Законът за задълженията и договорите допуска наред с твърдения реален извършител да отговаря и лице, "което е възложило на друг някаква работа" и при която са настъпили съответните вреди. В конкретния случай в обстоятелствената част на конкретния обвинителен акт няма посочено нито едно доказателство, съгласно което престъпленията, вменени на двамата подсъдими (и то не само за члена за тероризъм - по 108а) са извършени при или по повод изпълнение на задача, възложена им от военното крило на "Хизбула".

 

Делото продължи с произнасяне от съдебния състав по множеството различни граждански претенции от пострадалите от терористичния акт - кръвнина, разходи за погребения, пропуснати ползи в бъдеще. Адвокатът на единия от извършителите обобщи, че вече над 42 иска са за стотици милиони левове.

 

ДУМА припомня, че на 18 юли 2012 г. мъж, разпознат като Мохамед Хасан ел Хюсейни, взриви автобус с израелски летовници на бургаското летище. Загинаха той, петима израелци и българският шофьор Мустафа Кьосов. По случая подсъдими задочно са Мелиад Фарах и Хасан ел хадж Хасан, които са в неизвестност.

 

 

 

 

Коментари

 • Михаил Иванов

  21 Sep 2017 19:42ч.

  Добро утро на Прокуратурата! Цялата история около този атентат и неговите невинни жертви е изключително подозрителна.... Идеята да се намеси " Хизбуалла" в контекста на конфликта в Сирия / по онова време/, заслужава дълбоко обмисляне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  22 Sep 2017 12:51ч.

  Пожелавам му най горещо на Цв. Цв. да го посетят от Хизбула и го попитат лично: "От къде има обосновани предположения, точно те са организаторите"......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • молла Омар

  22 Sep 2017 17:23ч.

  Партньорските служби са му го нашепнали. Тия където го направиха голям началник. Особено една от тях, МОШЕД май се казваше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  23 Sep 2017 7:53ч.

  Те нашите управляващи са като момчета на повикване! Каквото им кажат началниците от Вашингтон, Брюксел и Тел Авив веднага го изпълняват! Дори не се замислят, какви последствия може да има за страната ни. Ако не беше толкова трагично щеше да бъде комично!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не трийте истината , плийс

  23 Sep 2017 9:57ч.

  Атентата в Сарафово си беше чиста Презокеанска ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА ! Поклон доземи на този нашенски безименен герой от службите , който нарочно ПРОВАЛИ организацията и така се разминахме само с един загинал Българин . Истината може да прочетете в книгата "Дуел" на Григор Лилов , макар , че вече трудно ще я намерите ... А всички тия измислени съдебни процедури са пошъл и безинтересен цирк , който вече дори и поръчителите НЕ ИСКАТ да гледат ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Драган

  23 Sep 2017 15:18ч.

  А какво прави в България една седмица около атентата тогавашния шеф на ЦРУ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обосновано предположение

  23 Sep 2017 23:59ч.

  Доказателствата за участието на Хизбула за атентата в Бургас са под формата на ботунели с емблемата на ЦРУ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи