Горанов за бюджета на Василев: Раздути приходи, нов дълг от 66 млрд. лв., дефицит от 5% и край на еврозоната

Горанов за бюджета на Василев: Раздути приходи, нов дълг от 66 млрд. лв., дефицит от 5% и край на еврозоната

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Приходите са надценени, приходната част на бюджета не излиза. Дефицитът ще е 5% и край на еврозоната. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият министър на финансите Владислав Горанов по повод предложените параметри на бюджета от финансовия министър Асен Василев и условията на ГЕРБ, за да го подкрепят.

В началото на 2023 г. имаме 36 млрд. лв. дълг, като прогнозите на Асен Василев са до края на 2026 г. той да стане 66 млрд. лв. Този дълг идва с лихви, поясни в предаването „Лице в лице“ бившият финансов министър Владислав Горанов.

Няма механизъм, по който да са сме сигурни, че ще съберем 2,4 млрд., които са заложени като приходи от таксата върху преноса на руския газ през България. Имаме една фикция, която не е сигурно дали ще постъпи. Ако тези приходи не постъпят в бюджета, те трябва да бъдат причислени към разходите, заяви Горанов.

В същото време в проекта имаме сумарен дефицит за следващите 3 г. от 25 млрд. Това са големи числа, които могат да се отразят по неблагоприятен начин на обикновения човек. Ние задлъжняваме. Ако гледаме началото на 2023 г., имаме по-голям дълг, който носи и лихви, които ще се увеличат до 2,6 млрд., добави той.

Ако се сравняваме с други държави в ЕС по дълг като процент от БВП, сме на прилично ниво. Но това не е заслуга на Асен Василев, а е в резултат на действията на предишните правителства. Това не дава право на Асен Василев да задължи с толкова много за толкова кратко време българското общество. Когато си с ниска легитимност от гледна точка на представителност, трябва да си по-предпазлив в ангажиментите, които поемаш от името на обществото. Трябва да управляваш правилно и предпазливо. Ако си с ниска легитимност, нямаш право да задължаваш две поколения напред. По този начин ти не си честен и със своите политически партньори, посочи бившият министър на финансите.

Той коментира и идеята на финансовото ведомство за въвеждане на данък "бакшиш" .

И сега бакшишите са облагаеми. Това е фикция, която е в закона, но не се прилага. Ако сервитьорът декларира бакшишите си, те и в момента би трябвало да се облагат са данък. Това в новия закон са едни стари напъни на приходната администрация. Когато не вървят приходите, те вадят стари папки от чекмеджета, коментира Владислав Горанов.

Основният въпрос е, че изпуснахме едно от малкото достижения в икономическата ни политика през годините – консервативна фискална политика. Основен момент в това може би е политическата криза през последните години, в която всеки наддаваше, добави той.

Ако Асен Василев има тактика да вкара другите партии като лошите, а той да е добрият, трябва да са много инфантилни, за да му се вържат. Ако това се случи и партиите цопнат в капана му, ще е провал на политическата система. Ако политиците се опитат да изземат функцията на финансовия министър и да направят бюджета, това ще е катастрофа. Правенето на бюджет е територия на Министерството на финансите, подчерта Горанов.

По думите му, ако бъде изпълнен предложения от Асен Василев проект на бюджет, има риск да се стигне до свръхдефицит от 5%, което няма да позволи България да влезе в еврозоната.

 

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

 • "и край на еврозоната"

  13 Ное 2023 19:31ч.

  И слава Богу. Или василеву.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  13 Ное 2023 22:08ч.

  Колега, аз не съм толкова сигурен за края на Еврозоната! Тези наглеци от Брюксел ще вземат "политическо" решение и ще ни вкарат в капана! Да Еврозоната е капан! Има само вход и няма изход! Това си е определението за капан! Малоумните жълтопаветници, щом чуят, че някой започва да говори и действа срещу Русия и го възлюбват безумно! Всичко друго за тях няма значение! Междувпрочем така са и онези идиоти от Брюксел! А имаше предупредителни сигнали, но кой да се вслуша! Ето ви линк на интервю с датския съдружник на Асен Василев. https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/10038499

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тебе фатмашката пенсия

  14 Ное 2023 10:58ч.

  Трябва да ти я плащат в рубли за да ти дойде акъла в главата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Ное 2023 19:40ч.

  Ще коментирам без да чета. Горанов, не си Солженицин. ДЕПМ, се се буташ, а мястото ти е в затвора. Няма значение дали си прав на теория, сърбахме ти попарата на практика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я тоже не читал,

  13 Ное 2023 19:50ч.

  но осуждаю.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Ное 2023 20:21ч.

  Скъпи, мирише на сяра и има кози крака. Само дебил чете инструкциите за евакуация при бедствие, вместо да си плюе веднага на петите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Ное 2023 20:23ч.

  Дори жокер съм ти сложил , декамесар недобоядисан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  13 Ное 2023 20:01ч.

  Тоя парцал свърши пурите от другия парцал - черепчето, и почна изяви за полуидиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  14 Ное 2023 16:41ч.

  Божков доста е подценил тия хрантутници и не ги е записвал от ....до и колко им е давал всеки път !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе черепа

  13 Ное 2023 20:02ч.

  къде изчезна бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  13 Ное 2023 20:05ч.

  Абе не се знае...нещо имаше намеци за панкреас...ако е вярно е довиждане. Но със сигурност има сериозна причина, да не го развяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  13 Ное 2023 20:57ч.

  Влади е изчерпателен ! Забрави да каже само "и няма кинти от тотото" .... Ама да не придиряме, то щом патрона му след десетилетен грабеж стана премиер (в сянка) и за владко ще се намери утеха !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • край на еврозоната е

  13 Ное 2023 21:05ч.

  постижима национална цел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жив да не бех; излязва, че василев

  13 Ное 2023 21:08ч.

  работи в интерес на България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От глупак

  13 Ное 2023 21:33ч.

  всичко може да се очаква. И най- лошото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  13 Ное 2023 21:39ч.

  Каквито и да са мотивите му / не мисля, че са държавнотворни и обществено полезни / е с логичен анализ. Та както казваше арогантно като сегашният, самия Горанов," Не можеш да мести гробище и да очакваш помощ отвътре"..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станаха ли 66 млд

  13 Ное 2023 23:11ч.

  Ужас! Спомням си когато Баце дръпнА първите 16 млд. Бях наивна и възмутена как БНТ представи новината...дотолкова, че писах имейл на Добито Чешмеджиева. Ех, срам за мене, ама и за нея. Ето: "Здравейте Вие - в Продуцентски център “Новини” Опитвам се да Ви гледам редовно. Не е лесно - извън България съм, а и, напоследък, трудно Ви разбирам. Нямам предвид езика - с него все още се справям и аз, а и Вие, горе-долу. Имам предвид позицията Ви като медия, като класика в жанра, като професионализъм, като ниво - за България, все пак. Току що изгледах емисията Ви по БНТ World - Новините в 20. часа (денят е 11-ти февруари, 2015). Удиви ме начинът, по който представихте новината за 16те милярда лева нов външен дълг, планиран от правителството! Знам, че имате ресурсите да вникнете във важността на "новината", а и капацитета да разнищите детайлите до дъно. Защо не го правите? Не разбирам позицията Ви?! Нима говорим за нещо маловажно? Нещо, което няма да афектира поколения българи? Нещо, което тактично може да бъде "сандвичвано" между другите новини? Или оригинално представено - просто като поредния повод за скандал между управляващи и БСП? Ще ми се да ми отговорите на горните въпроси. Ще ми се продължа да Ви гледам! Ще ми се да продължи да Ви има, но само с ясна, отговорна и чиста мисия. Поздрави и Успехи!" Ясно е, че отговор нямам. Ясно е, че не гледам БНТ от тогава. Тогава се гневах, естествено. Сега, това, над което се замислям, обаче, е какво каза доцент Вацев при Волгин наскоро: " ...по време на война първото нещо, което умира е истината и възможността тя да се казва..." Ще трябва да чувстваме, да четем между редовете, да долаваме честоти....поне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  14 Ное 2023 4:25ч.

  а преди това борисов организира протести, че Орешарски щял да ни загроби с 1 млрд. заем, който беше изцяло за погасяване на вноски по заемите на борисов, дори дългът намаля, защото лихвите бяха платени от бюджета, така че заемите започнаха от борисов, да управлявал спокойно, с него почнаха и бежанските лагери, и приемът на имигранти, беше стигнал до 300 на ден, като още на границата им даваха статут, Орешарски го сведе до нула и построи ограда, която и до днес е здрава, за разлика от построената от борисов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние задлъжняваме.

  14 Ное 2023 8:14ч.

  Ти специално Влади не задлъжняваш. Задлъжняват булгаристанските овце, които ви избират, преизбират, търпят сглобките ви...всички сте на една копаня. /цитатът е по Сидеров/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Вие имате забрана за коментиране!"

  14 Ное 2023 9:26ч.

  Дългът: 43,920.100.000 евро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако бях на мястото на Асен Василев

  14 Ное 2023 10:56ч.

  Щях да съдя Дачков. Като се почне от заглавието за 66 млрд. Дълг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  14 Ное 2023 20:26ч.

  това го казва горанов, в съседната статия е дадена думата на финансовия министър, ние преценяваме кой прав, кой крив и дали и двамата са прави или не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи