Франсоа Лангле: Войната на Русия слага край на господството на САЩ

Франсоа Лангле: Войната на Русия слага край на господството на САЩ

“Когато господарят отказва да умира, за да защити своя ранг, робът става господар на господаря. Това е краят на американската “хиперсила”. Френският есеист и журналист, специалст по икономика, Франсоа Лангле смята, че войната в Украйна е част от появата на нов икономически и политически цикъл.

 

- През 2019 г. в есе, озаглавено “Всичко ще се промени!”, вие обявихте края на либерализма и завръщането на нациите. Част от тази голяма промяна ли е войната в Украйна? Не става ли въпрос по-скоро за пробуждане на империите, отколкото за завръщане на нациите?

- Би била пълна безсмислица да видим в този конфликт проявление на “пробуждането на империите”. Основният факт, първостепенната причина е изчезването на господаря на света, откъсването от световните дела, което извършва Америка в продължение на поне три президенства. Лошите се събуждат, само ако почувстват, че няма да бъдат наказани от господаря на света за това, че са нарушили международния ред. Точно това се случва: катастрофалното изтегляне от Афганистан беше сигнал за Путин, разрешение да убива. Без да забравяме слабостта на Байдън, който от самото начало обяви, че Америка няма да тръгне да се бие в случай на нахлуване в Украйна. Когато господарят отказва да умира, за да защити своя ранг, робът става господар на господаря, знаем това още от Александър Кожев и Хегел.

Инвазията в Украйна вероятно нямаше да се случи по времето на Тръмп, защото един налудничав републиканец плаши повече от един демократ. Това е краят на американската “хиперсила”. Войната на Русия слага край на един век господство на САЩ, дори ако в близките дни бъде подписан нетраен мир. Именно по време на Първата световна война Америка пое политическото, военно и икономическо лидерство в ущърб на Британската империя, която притежаваше титлата след падането на Наполеон. Това лидерство само се засили през ХХ век, до изключителната победа през 1989 г., падането на Берлинската стена и рухването на комунизма, без нито една капка пролята кръв.

- Какво може да промени това американското оттегляне за световната икономика?

- Всичко. Защото без господар на света няма глобализация. Господарят кара геополитичския риск да изчезне, защото другите се страхуват от него. Той осигурява транзакциите, емитира световната валута, въвежда световните правила. В този гладък свят израстват компаниите. Те изнасят, преместват, инвестират там, където капиталът е най-рентабилен. Това преживяхме между 1989 и 2022 г. Лари Финк, шефът на компанията по инвестиционен мениджмънт “Блекрок”, е напълно прав, че краят на глобализацията съвпада с руската инвазия. Тази война е обратният двойник на падането на Стената, тя бележи повторната поява на суверенния, геополитически риск, на невъздържаните националистически страсти, завръщането на волята за власт, издигането на границите. Това е краят на края на историята.

Така че компаниите и капиталите ще се приберат у дома в движение, напълно симетрично на това, което започна през 90-те години. Вече го виждаме с преместването и прекъсването на световните вериги за доставки, които започнаха в началото на пандемията. Това ще стигне много по-далеч, отколкото смятаме. Защото противно на общоприетото схващане, икономиката винаги прави това, което ѝ кажат да прави. TotalEnergies вероятно ще бъде принудена да напусне Русия. Жалко е, защото за нашата енергийна компания е важен коз присъствието ѝ там. Но е неизбежно компаниите да се подчиняват на геополитическия ред. Навсякъде по света наблюдаваме това връщане към държавната логика, подкрепено от мощното искане за суверенитет, като реакция на глобализацията.

- Не може ли Китай да стане следващият господар на света?

- Може да мислим така, той понякога обича да мечтае за това, но аз не вярвам. Китай е в навечерието на ново затваряне. Аномалията в неговата история е отварянето, изминалите четиридесет години. Благодарение на епидемията, границите му вече са херметически затворени. Той е в процес на измъкване от световната икономика, поне в няколко сектора - технологиите, Уолстрийт - под влияние на американските ограничения. А неговото обвързване с Русия ще го изолира още повече от Запада. Някои германски компании вече прекъсват договорите си с китайски подизпълнители, от солидарност с Украйна… Дълбоката природа на Китай, неговата история е затварянето. Вече го интересува само Тайван и контрола върху морето, граничещо с бреговете му, което той смята за свое стратегическо предградие - това е неговата Украйна и горко на онзи, който му попречи за тези води.

Проектът за пътищата на коприната е скъпа утопия, която противоречи на китайските основи и който би трябвало да се провали. От тази гледна точка, войната в Украйна с разкрития от нея китайско-руски съюз е обратният двойник на друго минало събитие: China card (китайската карта), политиката на Кисинджър и Никсън на сближаване с Пекин през 70-те г. на ХХ век, изолирайки Съветите в Москва. Гениална политика, която предопредили четиридесет години от световния живот. Благодарение на нея падна Берлинската стена. Благодарение на нея модерната глобализация и нейният ключов актор, Китай, успяха да се развият. Пред 1979 г. Дън Сяопин с един замах установи дипломатически отношения с Вашингтон и започна политиката си на “отворената врата”. Сега това приключи. Бъдещето на Китай е мрачно, това на изолирана и застаряваща със смайваща скорост страна, парализирана от дълговете, натрупани по време на “големия бум напред”. Нещо като диктаторска Япония.

- Означава ли това, че войната на Русия затваря един геополитически цикъл?

- Да, и отваря нов, защото разделителната линия в света се промени. Преди десет години бяха илюзиите за “Китамерика” (Chinamérique). Днес това е “Китрусия” (Chinerussie) срещу Запада. Големите международни компании биха направили добре да следят това, както се следи мляко на котлона. Защото утре те може да се окажат спрямо Китай в същата ситуация, като TotalEnergies в Русия,  подложени на политически натиск да напуснат, когато Пекин нахлуе в Тайван или Си Цзинпин започне клане, като това на “Тянанмън”. “Фолксваген”, една от най-големите автомобилни компании, реализира половината си печалби в Поднебесната империя. За “Мерцедес”, “Л’Ореал”, LVMH, “Ербюс”, залозите са също значителни.

- Разпокъсната световна икономика означава ли по-малък растеж?

- Не е задължително, но това е съвсем друга икономика. На първо място, това е връщане на инфлацията, разбира се. Ключовият фактор за дефлацията беше отварянето на границите през 80-те и 90-те г. на ХХ век, което направи възможно производството на най-добра цена. От тази гледна точка падането на Берлинската стена беше много по-ефективно от американската парична политика на Волкър, защото отприщи световния конкурентен натиск, оказвайки потискащ ефект както върху цените, така и върху заплатите на неквалифицираните работници. Тук също приключва един цикъл, инфлацията е налице за известно време, защото тя е симптомът, следствието от широко движение на деглобализация.

- Повечето икономисти гледат на това като на преходно явление, причинено от синхронното възстановяване на планетата.

- Това е пренебрегване на основните детерминанти: връщането на границите, което значително облекчава натиска на конкуренцията. А всеобщото застаряване, което масово ограничава световното активно население, както показа Чарлз Гудхарт, ще повиши заплатите. Демография и геополитика се комбинират, за да накарат цените да тръгнат нагоре. Движение, което е толкова по-мощно, че централните банки вече не могат да му противодействат заради натрупаните дългове. Ако вдигнат лихвените проценти, както направи Волкър, това ще бъде “Лемън Бардърс” на десета степен, световен крах. Тяхната независимост вече е напълно фиктивна, те влязоха в капана на натрупването на дългове, който вече не им оставя никакво поле за маневри.

- Виждаме, че наемните работници плащат този нов инфлационен шок, с намаляваща покупателна способност…

- Всъщност цената на шока се разпределя между наемните работници, държавите, с “тарифните защити” за ограничаване на повишението на цените на енергията, и компаниите. Това не е устойчиво. Натискът ще бъде силен за преизчисляване на заплатите, особено когато броят на работната ръка намалява по демографски причини. Балансът на силите между работодателите и наемните работници се обръща. Можем да се окажем в система, близка до тази от 70-те г. на ХХ век, с по-ниски печалби и по-висок дял на добавената стойност за труда.

- Какъв растеж може да има Европа в този бурен контекст?

- Европа е голямата икономическа жертва на тази война заради зависимостта си от Русия, особено в енергийната сфера. Така че тя ще пострада повече от САЩ, които сами по себе си са важен производител на въглеводороди. А в рамките на Европа Германия ще понесе най-големия шок. Тя беше големият победител в годините на глобализацията, благодарение на своята експортна мощ. В свят с граници и търговски ограничения нейните сравнителни предимства са по-малки. Освен това тя се постави в преднамерена тежка енергийна зависимост от Москва. Ще ѝ трябват години, за да излезе от нея, с риск да преживее недостиг, който ще засегне индустрията ѝ.

Това е наследството на Меркел, което ще трябва да бъде коригирано: решението за спиране на ядрената енергетика и дългосрочното партньорство с руснаците и техния газ. Можем да се обзаложим, че статуите, издигнати при напускането на канцлерката, ще бъдат свалени, когато германците осъзнаят феноменалната цена на нейните необмислени решения. Без да забравяме тези на предшественика ѝ, който още заседава в управителните съвети на компаниите, фанатично верни на Путин. В замяна на това, за Франция, която е по-малко зависима от въглеводородите и износа, шокът няма да бъде толкова жесток - той ще ни засегне косвено, чрез Германия. И ще ни накара да реиндустриализираме страната. Току-що видяхме илюстрация на това с пълния завой на Макрон за ядрената енергия и подновяването на програма за централи.

- От полза ли са тези сътресения за европейското изграждане?

- Длъжен съм да призная, че първо епидемията, а след това войната, изглежда обединиха Европа, а не я разединиха, както се опасявах. Ефективното управления на ваксините, общата работа за подсигуряване на стратегическите доставки, колективният план за възстановяване, промяната на позицията на Германия в отбраната, всичко това е наистина невероятно и добре дошло. Дълго време си казвах, че Европа е кораб в хубаво време, който ще се разбие при най-малкия риф. Надигналото се лошо време доказва обратното. То имаше заслугата да отвори очите, да фокусира европейските лидери върху жизненоважните и стратегически цели и да ги накара да се откажат от регламентирането на нивото на шума на косачките за трева. Но пътят е дълъг. А във военно отношение ще трябва да намерим бързо оперативни решения, вместо да мечтаем за романтичната идея “европейска армия”.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • Ха, Бонжуар

  07 Апр 2022 19:45ч.

  Метр Алангле казва нещо много интересно: "Балансът на силите между работодателите и наемните работници се обръща. Можем да се окажем в система, близка до тази от 70-те г. на ХХ век, с по-ниски печалби и по-висок дял на добавената стойност за труда." Вечната пролет на безграничните лесни печалби май си отива. Кому - лоша новина, кому - добра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  07 Апр 2022 20:31ч.

  Матерял за Последствията но без причините. Правим се на изненадани без дума свръхмилитаризацията и убийствата в украйна от преврата през 2014 и насам, провокациите, минските договори и т.н. Оглушително мълчание на автора, а именно, ЗАЩО САЩ се намесиха 2014 в Украйна и требиха руснаци в Донбас и цяла Украйна ????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  07 Апр 2022 20:48ч.

  Обяснение на следствия на геополитически процеси, с епитети Путин - Зло, САЩ - добро (шшш тихо - там не сме пипали). Изтеглянето на САЩ от Афганистан ама било лошо. Брей, ами за съветската намеса и изтегляне от Афганистан, какво му е мнението на автора ??? Или щом сме англосакси ние сме добрите. Да не говоря за глупостите за китай - сякаш европа описва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ccujno

  04 Юни 2022 10:23ч.

  furosemide pills - <a href="https://furosemideg.com/">generic lasix 40mg</a> stromectol 3mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ayaonv

  09 Юни 2022 2:18ч.

  lisinopril online order - <a href="https://hydlisinopr.com/">lisinopril generic</a> atenolol for sale online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Copdsa

  21 Юни 2022 13:01ч.

  buy viagra 100mg without prescription - <a href="https://rtadalafil.store/">cialis pills</a> genuine cialis

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wcsxwa

  24 Юни 2022 23:47ч.

  oral isotretinoin 40mg - <a href="https://risotretinoin.com/">order accutane</a> tetracycline 500mg ca

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Strgby

  11 Юли 2022 23:24ч.

  male erection pills - <a href="https://tadalafilsde.com/">cialis 20mg ohne rezept</a> viagra 100mg bestellen

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  07 Апр 2022 19:47ч.

  Пълни глупости! Единственото вярно в статията е заглавието, всичко останало е кайма от дроб ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горе-Долу и аз

  07 Апр 2022 20:04ч.

  съм на това мнение. Единственото вярно е краят на еднополярния свят с един хегемон. Но глобализацията няма да изчезне. Ще се образуват няколко глобални икономически клъстера, които също ще си взаимодействат. А за ЕС е писал глупости. Той ще изчезне. Мечтата за СЕЩ беше обречена още в началото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  07 Апр 2022 20:41ч.

  Много точно. Обяснение на следствия на геополитически процеси, с епитети Путин - Зло, САЩ - добро (шшш - там не сме пипали). ВИЖ ама изтеглянето на САЩ от Афганистан лошо. Брей, ами руското изтегляне от Афганистан, какво му е мнението ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А пандемията и военната операция

  07 Апр 2022 20:07ч.

  показаха точно обратното на това, за което говори мосю Алангле-то.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  07 Апр 2022 20:22ч.

  “Бъдещето на Китай е мрачно, това на изолирана и застаряваща със смайваща скорост страна, парализирана от дълговете, натрупани по време на “големия бум напред”. “ . Този живее в някаква друга Вселена .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  07 Апр 2022 20:44ч.

  Досущ сякаш е чел статия за бъдещето на ЕС(ССР), и използвал "Find & Replace" функцията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този явно и за Китай не знае много

  07 Апр 2022 21:15ч.

  "Изолирана" страна?! Китай винаги е бил обърнат към себе си. И с това винаги е бил интересен и неразбираем за мнозина, вкл. и за мосю-то. Отварянето му към света изобщо не е променило това. Доказва го абсолютно суверенния курс, който държи. Това е една от най-старите цивилизации - на над 5 хил.години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  08 Апр 2022 8:19ч.

  Идиотокрация! Има такъв филм, който отговаря на много въпросиза нещата които стават по света в момента. По интересното в този филм е, че западният свят много по рано навлезе в състоянието да бъде управляван от ИДИОТИ! А бе всички доказателства са пред нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато видях, че авторът се позовава на отношенията господар-роб,

  07 Апр 2022 20:30ч.

  коментирани от руско-френския последовател на Хегел Ал. Кожев, си помислих, че трябва да се очаква нещо по-задълбочено. Но не го намерих. Преди всичко - има идеологическа предубеденост и липсва чувство за реалност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  07 Апр 2022 20:54ч.

  мдааа, централата на ООН явно ще се мести в Мариопол, рублата ще замени долара, а Кадиров ще оглави ООН. Между другото уж Русия заедно с Китай щяха да обръщат световния ред, а в китайските медии няма и ред за войната в Украйна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а ти ще се преместиш с в белене

  08 Апр 2022 17:00ч.

  По стара родова традиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-РАЗИДЕНЕНА ЕВРОПА

  07 Апр 2022 21:11ч.

  ''А в рамките на Европа Германия ще понесе най-големия шок.''Тази теза за губещите ЕС и Германия я написах преди дни в пост тук.Сама по себе си е очевидна за всеки непредубеден.Но тя има следствие или причина. Големите в ЕС не искаха хегомония на Германия.И допуснаха войната в Украйна.С надежда ик.център да се премедти на юг в ЕС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е, но в този случай специално,

  07 Апр 2022 21:21ч.

  водата се мъти от ония псета от Албиона. Бяха заложили на Полша, но май вече са се отказали, виждайки какво става в Украйна. Четох, че в новата подредба на сферите на влияние, Албиона се ангажира с надзора върху балканите. Но, знаем ли ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

  07 Апр 2022 21:18ч.

  Донесе богатство за едни,разорение на др.бизнес и фермерство,отн.обедняване на работници.Последва естествена национална реакция и то при налична фашиска икономика.Боя се че фашизмът в ЕС и САЩ ще процъфти .Без реална противотежест в 30те 40те 50те г. на мин.век

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  07 Апр 2022 21:31ч.

  Спрях да чета до "катастрофалното изтегляне от Афганистан беше сигнал за Путин, разрешение да убива". Биг брейн анализ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буча-лицето на руския дявол

  07 Апр 2022 21:34ч.

  Западът и Щатите ще вървят напред, а Русия ще се сгромолясва, защото такава е съдбата на всички империи - от Персийската насам. Това е изкуствено образувание, колос на глинени крака. Днес в интервю за Скай нюз Песков си призна, че Русия е понесла значителни загуби. Тази агресия е началото на края й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ира

  07 Апр 2022 21:36ч.

  В началото на ковида се крадяха един друг,после се изолираха един от друг,сега разбирам,че така се обединявли. Останалата част от анализа е много слаба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има нЕкои изстрели в мрака

  07 Апр 2022 21:53ч.

  Но останалото е жабата тъпни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шок и ужас за непрогледнали

  08 Апр 2022 8:38ч.

  Тази схема с полуистините е характерна за либералите. Такива нямат коректив, защото ако трябва да се коригират, трябва да се изрежат от корен, т.е да спрат да съществуват. Хубавото е, че света се върти. И тези ще надживеем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  07 Апр 2022 22:08ч.

  Самата идея да излираш една пета от сушата на земята, е като да си отрежеш единият крак и да обясняваш, че го правиш за свое добро. Идиоти, абсолютни идиоти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Французи по принцип не чета

  07 Апр 2022 22:47ч.

  Особено пък подбрани от Гласове. Въпрос на хигиена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Челен удар в стена

  08 Апр 2022 8:41ч.

  Както и целия останал подбор на Гласове. Само гъвкавия ум ще пребъде. Останалите паднаха в канавката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  07 Апр 2022 23:36ч.

  „Един налудничав републиканец плаши повече от един демократ“, освен ако не си бял мъж, баща, майка, неродено бебе, подлежащо на аборт или малко момченце, захранвано с женски хормони. И какво си мислят, че това ще им бъде простено, заради икономическите улеснения на глобализацията? Такъв „господар“ е станал повече вреден, когато силата върви с нравствена поквара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  07 Апр 2022 23:38ч.

  Колкото до икономиката, тя дръпна малко на принципа на икономическите пирамиди, по начин, който е ясно, че ще бъде изчерпан. Да не говорим как захранихме враговете си, заради икономически ползи. Направихме една комунистическа тоталитарна държава като Китай гигант, наляхме сума пари и технологии в арабския свят, сега не можем да се оправим с тях. И със собствените ни пораснали олигарси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Медуза" Пусна Критично Видео, Доказващо Убити Цивилни В Буча, Докато Руските Войски Са Били Разположени В Града

  08 Апр 2022 2:40ч.

  Руското министерство на отбраната не отговори на искането на "Медуза" за коментар към момента на тази публикация. -> https://meduza.io/feature/2022/04/07/meduza-publikuet-vazhneyshuyu-videozapis-dokazyvayuschuyu-chto-mirnyh-zhiteley-v-buche-ubili-v-to-vremya-kogda-v-gorode-stoyali-rossiyskie-voyska?utm_source=telegram&utm_medium=live&utm_campaign=live

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диван Лостов

  08 Апр 2022 5:17ч.

  Не съжалявам, че прочетох статията. И коментарите до тук, с малки изключения, не са лоши. Но най-голямо удоволствие ми достави преводът, самият текст, лишен от правописни, граматически и стилни грешки. Толкова рядко вече се срещат подобни текстове на български език

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванчо Хаджипенчович

  08 Апр 2022 8:46ч.

  Отдавна не съм чел грамотно направен превод- нито смислово, нито граматически, нито правописно. Тези хора не разбират логиката на това, което превеждат, но и не знаят български, а ние искаме от тях друг език да знаят. И това е масовката, за която копнеят милите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ ВЯРВАМ И НА ЕДНА ДУМА, КАЗАНА ОТ ЧОВЕК, КОЙТО ВЯРВА В КОВИД ВАКСИНИТЕ !

  16 Ное 2022 13:25ч.

  Или ме лъже и е част от пландемистите, или е глупак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи