Ето как Христо Иванов забърка нелепата ситуация с кандидатурите за служебен премиер

Ето как Христо Иванов забърка нелепата ситуация с кандидатурите за служебен премиер

Кой е виновен за нелепата ситуация с орязани възможности за служебен премиер? Едва 10 са имената, от които Румен Радев може да избира, а един от възможните кандидати подаде оставка, за да не бъде номиниран, пише Трибюн бг. От Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ прехвърлят отговорността на бившите си некоалиционни партньори от ГЕРБ/СДС. Те от своя страна отричат и твърдят, че тяхна е била единствено идеята по време на служебно правителство да не бъде разпускано Народното събрание. Ключът се крие в изказванията в защита на отделните парламентарни групи по време да гласуването на поправките в Конституцията на 19 декември 2023. А тогава защита на идеята се изказват само двама депутати от ПП/ДБ: Васил Пандов и лично самият Христо Иванов.

Христо Иванов не помни кой е предложил текстовете в Конституцията за служебния премиер

Публикуваме цялото изказване на Христо Иванов от стенограмата на НС:

ХРИСТО ИВАНОВ (ПП-ДБ):

Уважаеми колеги, пак в интерес на мотивировката.

Цялата тази материя, свързана със служебния кабинет, предложенията, които са на Вашето внимание, са подчинени на извода, който можахме да направим от дългата политическа криза – една от най-сериозните политически кризи, която се разви в последните две години.

Това, което видяхме, е, че конституционният законодател, без да е имал намерение да създаде възможност за президентско управление, тоест управление, което прилага волята на президента, е създал такава възможност.

Това, което видяхме, е, че кризата значително се влоши, защото президентът имаше интерес да упражнява тази възможност за президентски управления и примера, който ще дам, беше как се провеждаха консултациите.

В тези консултации президентът не се държеше като посредник, който има за цел да използва времето и да използва различните форми на посредничество, за да посредничи между политическите формации да преодоляват техните разделения.

Той последователно се държеше и по отношение на времевите параметри, които налагаше, и на поведението на някои от консултациите като заинтересовано лице, което просто бърза да стигне до момента, в който изпълнителната власт ще дойде при него и той ще я упражнява, както намери за добре.

Тук критиката ми дори не е толкова към президента Радев. Проблемът беше, че Конституцията му позволяваше това положение без – аз твърдя – това да е бил замисълът на конституционния законодател.

Не е имал предвид конституционен законодател да създава президентски режим на управление, когато не действа парламентарната република.

Идеята, от която ние изхождаме, е, че конституционната философия е да има неутрални ограничени управления, кабинети, които изпълняват изпълнителната власт, само доколкото трябва да се проведат изборите и да се преведе държавата през междувластието.

И нищо повече.

С оглед на тази цел ние предлагаме три кръга от мерки. Единият кръг от мерки – това е този текст, в който всъщност се въвежда един кръг от лица, едно меню от лица, даже бих могъл да кажа, от които президентът след консултации с политическите сили да посочва премиер.

Тук идеята е, че става дума за лица, които вече са получили под една или друга форма доверието на парламента. Именно от тази гледна точка за председателя на Върховния касационен съд приемаме аргументите на Върховния касационен съд, че не е логично да принадлежи.

Но всички останали са висши държавни длъжности, които са получили доверието на парламента, включително някои от тях може би, ако се приложи възможността, която току-що създадохме в предишния текст, могат да бъдат излъчени с две трети. Това са хора, които парламентът, тоест законодателната власт им е гласувала доверие да бъдат на различно управленско ниво.

Това са хора, които няма да бъдат, образно казано, хванати от улицата от някой президент, който да им каже: „Аз те правя премиер, ти ще слушаш моята воля.“Опростявам, но искам съвсем плакатно да стане ясно това, което искаме да избегнем.

Това е достатъчно широк кръг от лица, дава достатъчно възможности, всички възможни житейски хипотези, които биха могли да се случат, да бъдат внимателно преодолени, пак искам да кажа: в консултации с политическите сили.

И нещо много важно, което искам да бъде вписано в протокола. Ние изхождаме от това, че тук не става дума за интересно предложение, което президентът да направи на един или друг висш държавен служител и той или тя да прецени дали иска.

Тук става дума за форма на конституционно задължение. Тоест хипотезата, че те могат просто така да се откажат от това, всъщност не би трябвало да бъде приложима.

Защото, когато оттук нататък се съгласяваш да заемеш някоя от тези длъжности, ти вече знаеш, че потенциално това може да ескалира и до изпълнението на такъв обществен дълг.

Тези лица и тази променена динамика в техните отношения между тях, парламента и президента, трябва да създаде по-голяма независимост и по-голямо основание на доверие от всички политически сили по време на провеждането на дейността на този ограничен формат на кабинет.

Втората линия, в която действаме, е нещо, което и Българската социалистическа партия е предлагала, да се въведе възможност със закон да се уредят конкретните правомощия и да се ограничат конкретните правомощия на такъв кабинет, именно да не се опитваме на конституционно ниво да уреждаме някакви хипотези, а на законодателно ниво това да може да се случи. Тук ми е интересно как ще подходи Българската социалистическа партия към този текст.

И третото – тоест, едното е по кръга, а другото е по предмет – грубо казано ограничение, и третата линия е удължаване работата на парламента, така че да се стигне по практическа непрекъсваемост на работата на законодателната власт, така че и това да бъде контрапункт на евентуална злоупотреба от страна на изпълнителната власт, олицетворена от служебен кабинет. Това е, благодаря Ви. (Ръкопляскания от ПП-ДБ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ: Благодаря.

 

 

 

Още от Интервюта

Коментари

 • Kan Kan

  30 Март 2024 8:51ч.

  Посредтвено бракоразводно адвокатче.... от меню щяло да се избира... трябвало да е така, защото президента много искал да управлява. Ми той, колкото и да иска да управлява - то не зависи от него. Но за малоумния изборател на ДБ и ПП нищо няма значение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  30 Март 2024 9:24ч.

  Трябвало е да чете гласовете ни в " Гласове " и щеше да предложи още Главния Мюфтия, Патриарха и Председателя на Мешерето .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еее хубава работа!

  30 Март 2024 10:41ч.

  Всички скочихте срещу Пинокио! Аз пък съм много доволен! Премиер криво ляво все ще намерят, кой да добута каруцата в калта, винаги ще се намери! Обаче, я си представете, че Пинокио беше станал не юрист, а мозъчен хирург например, или строеше сгради, мостове и проектираше язовири от например, а а ?!? По хубаво ли щеше да е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  30 Март 2024 11:35ч.

  Бойкики дори за бракоразводен адвокат не става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • я си представете Пинокио мозъчен хирург

  30 Март 2024 13:05ч.

  Представяме си, и виждаме, че жертвите от неадекватността му щяха да са единици (с фатален край, наистина), вместо цял народ. Ако въобще изкласи дотам, което е силно съмнително с тоя интелектуален багаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фулбрайтовите стипендианти се избират

  30 Март 2024 13:49ч.

  с мисъл за бъдещето. НЕ нашето. Също като Атанас Пеканов. Повече информация: https://www.fulbright.bg/en/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така ли?

  30 Март 2024 8:52ч.

  Питайте Лена Бориславова. Тя ще ви обясни, че за всички лоши избори е виновен само ГЕРБ, които със сила са си натрапили на ПП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отрицателен подбор в действие!

  30 Март 2024 15:11ч.

  Искàхте ли капитализъм - искàхте, е, получѝхте го!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  30 Март 2024 8:57ч.

  Битката с простотията е неравна! 80 на сто от индивидите, дето "правят" законите са такива, а на другите жална им майка! Да мислиш само за пари....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 9:27ч.

  97-а президента Желев отказа да даде мандат на БСП. Въпреки Конституцията. След това Стоянов се закле и връчи мандата на Добрев.Който носеше и списък с министри. Който Стоянов отказа да приеме. БСП имаше мнозинство в Парламента. Но на никой не му хрумна че е президент детска република. Явно трябва с камъни и дръве тълпата да гони депутатите, та да осъзнаят ползата от служебните правителства и разпускането на НС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 9:33ч.

  Май трябва по-често парламента да се щурмува, че "елита" почва да забравя че "пряката демокрация" невинаги е красива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  30 Март 2024 18:06ч.

  По време на " Белия автобус " се бяха поизпуснали ....................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  30 Март 2024 9:53ч.

  Замисълът на Промяната беше много хитър. Да поставят свои хора на всички тези позиции, на НС се гласеше генерал-гном и да управляват България чрез служебни правителства поне още две години. Обаче стана хитрата сврака с двата крака. Явно много са се предоверили на Амбасадата, че ще принуди Борисов и Пеевски да изпълняват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 9:56ч.

  Боя се че сериозно надценяване интелекта им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 10:06ч.

  Иванов има една фикс-идея. Овладееш ли съда и прокуратурата-командваш държавата. Да не забравяме че "сините" създадоха съдебната власт в сегашният и вид-като кадри(кога точно чужди брокери им я измъкнаха е въпрос на разследване, което.не очаквам да се проведе) проблемът с фигурата на Главният прокурор като недостатък на конституцията е второстепенен.(Татарчев, Филчев добре си партнираха със "сините", като вторият си беше повече от спорен, но явно нямат спомен за периода). Вече един път е опитвал. И не стана. Това е втори опит(Сарафов си седи на сиджимка) а след девет месеца се оказа абортиран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 10:17ч.

  Въпросът е-какво от декларираното като цел оправдаващо сглобката ППДБ постигнаха за 9месеца? Практически-нищо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 10:19ч.

  Не стават, Майкъл. Просто не стават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В дъното на всяка подобна каша винаги стои някой евреин

  30 Март 2024 10:21ч.

  Винаги и навсякъде след разгонванета им от Юдея. А е можело да бъдат картагенизирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 10:24ч.

  При толкова български мекерета евреи трудно ще се вредят у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 10:33ч.

  Като изключим мантрата "съдебна реформа" някой чул ли е някаква ясна идея за бъдещето след пет, десет, петнайсет години от "градската десница". Оставям настрана "евроатлантически ценности" и "интеграция в ЕС"( всъщност какъв ЕС си представят също не е ясно). В икономика, здравна система, образование, като следствие-развитие на регионите, демография, отбрана и сигурност, социални неравенства...изобщо-за чий им ислат власт? ГЕРБ и ДПС са ясни-пазят лидера, той сипва порциите по заслуги. Питам за умнокрасувитета...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  30 Март 2024 11:04ч.

  Че кога някой е очаквал нещо друго от тоя дебил?!? Трябва да си малоумен, за да вярваш на тоя малоумник. Единственото което може е да бъде сервилен !!! Нищо друго!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха аха да започнат реформите

  30 Март 2024 11:13ч.

  Още не започнали реформите, сега искат да ги продължават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  30 Март 2024 11:14ч.

  мени съ ме възпитавали да ни си бъркам пред хора въ нусъ. за тая работа си има изгладена и прилежно сгънътъ кърпичкъ. съвет на башта ми,който беше прост, но не и глупак. научиха ме редовно да си подрязвам ноктите. все едни такива културни бъзикни. (и се научих). умният и без да го учат ги усвоява тези навици. глупакът зъ това е глупав, штото си знае неговатъ. за ристето бурканобъркача става думъ. снимката на която в НС са го запечатъли как си изчегъртвъ мозъкъ въ ноздрътъ е Ууууууууууникалнъ. колкото пъти я погледна и ми се повдига. ако бях млад една вечер щях да я разлепя в цялата софия и др, градове,за да знаят жълтопаветниците кой им е главатаря. (и дъ напомня на жълтопаветното колективно съзнание,че днес е бг Уйййййййкиндъ,което си е шизофриния,но бг унито мълчи като слива по въпросъ,дъ не говоримЕЕЕЕ зъ бан) в заключение: съ ристьовци до ровичкъне въ бурканите я докаръхми. дъ ме извини бг жълтопаветнътъ разградскъ интилигенция зъ мислътъ ми,блъгодъря зъ коету .Е ли е допустимо дъ сме тъкивъ простаци: ЕЕЕЕЕ ли!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  30 Март 2024 11:34ч.

  Тоя юридически неграмотен брадат плъх... ще бърка нещата докато не го разкарат от политическата сцена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kurkuma

  30 Март 2024 12:27ч.

  За извършени престъпления срещу Русия и Украйна съд за Киро америката,Нюланд,Лайен,Столтенберг,Тагарев,Макрон и Байдън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  30 Март 2024 12:29ч.

  сега остава дебилите да го пратят за евродепутат с 20 000 евро заплата видя се че е въздух под налягане сега ще го пробват и в брюксел да блее 5 години пък вие си пишете каквото искате това е някакво недоразумение на природата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 12:30ч.

  При очертаващ се срив коалицията от коалиции ще се самоизяде в битка вождовете да се докопат до избираеми места в листите. Чисто практически няма места за всичките шест партии. А нацепени може и всички да са под 4%. До тука бяха. Следва балкански развод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  30 Март 2024 12:42ч.

  Многослов Празнодумов!Този човек си играе със законодателството на България, от позицията на любител! И кой го крепи и хвали - друг дилетант в политиката, прилагащ ежедневните салта в позициите си за объркване на свои и чужди!Хайде, да се опомним на тези избори! Ако наистина мислят еднакво, харесват непрофесионализма си и пак се готвят да се "сглобят", ама след изборите, то тогава те са просто едно, но двуглаво политическо същество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 12:45ч.

  Че има ли избор на изборите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 12:55ч.

  И докато се занимаваме със семейни драми никой не е наясно какво ще стане с бюджета до изборите. Лятото се очертават интересни времена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ем тъй, ем инак, ем никак

  30 Март 2024 13:02ч.

  Тая каша я забърка мравояда с останалите неадекватници от ППДБ++, това е ясно. Но да се свеждат останалите две сили, които подкрепиха промените - Герб и ДПС, до оператори на копчета за гласуване, е некоректно. Много добре са знаели какво гласуват и са го направили. А ако не са знаели, нямат място в законодателния орган на републиката! За промяна на Конституцията само 60-тината бройки на розовите еднорози не стигат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 13:05ч.

  Не само гласуваха, а и писаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  30 Март 2024 13:05ч.

  До Ghost 30 Март 2024 12:55ч. Много ли ти е интересно, че отиваме на майната си! Моля, виж какво правят и какви заплати вземат за.... КАКВО, и депутатите и нещастниците от Обшината! Пълен хаос и мръсотия в София!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  30 Март 2024 13:13ч.

  Конституцията не създава(както си мисли ХИ) нови обществени отношения, а закрепва, институционализира съществуващите. В този смисъл е акт на победила класа, прослойка, каста... Бардака не е резултат от законотворчеството, а законите отразяват фактическият бардак. С избори, местещи леглата в бардака за да иматират реформа, няма да стане. Няма кога да е ставало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  30 Март 2024 14:30ч.

  Имаше навремето в ШЗО-то един ротен по прякор Хахата, който казваше така: "Първоначално няма да можеш, после по-малко ше неможеш, после още по-малко ше неможеш и накрая ше можеш!" Един път като правосъден министър г-н Иванов не успя. Сега като депутат - също. Не дай Боже, аку му се отдаде в бъдеще нива възможност, какво ще сътвори. Може и да му се получи, обаче хич не е сигурно. Чудя се тези лепкави лакърдии, които е наговорил, израз на замъглена мисъл ли са, или опит да прикрие липсата на такава? Или може би опит да скрие факта, че не е искрен и облича всичко в някакви словестни пашкули.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи