Христо Иванов не помни кой е предложил текстовете в Конституцията за служебния премиер

Христо Иванов не помни кой е предложил текстовете в Конституцията за служебния премиер

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред БНР, че не помни кой е предложил текстовете в Конституцията, които уреждат избора на служебен премиер и назначаването на служебно правителство. Те бяха приети в парламента с гласовете на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС. През последните дни посочените в основния закон опции за бъдещ служебен премиер, който да бъде избран от президента, станаха повод за критики от държавния глава Румен Радев и опозицията.

Христо Иванов първи се е подписал под промените за служебно правителство, но вчера каза, че не помни кой ги е предложил

Ето как Христо Иванов забърка нелепата ситуация с кандидатурите за служебен премиер

Радев и избраният за служебен премиер председател на Сметната палата Димитър Главчев дори заявиха, че е щяло да се стигне до конституционна криза, ако бившият депутат от ГЕРБ не е дал съгласието си да заеме поста. Това бе опровергано от "Продължаваме промяната - Демократична България", като Кирил Петков заяви, че подуправителят на БНБ Андрей Гюров също е бил готов да стане премиер.

Пред националното радио Христо Иванов посочи, че предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" е било редовният кабинет с определени ограничения да бъде преназначен като редовен. ГЕРБ и ДПС обаче са се противопоставили.

На настоятелно задавания въпрос кой е предложил настоящия вариант и дали това не е Делян Пеевски, Иванов избягваше директен отговор и повтаряше, че това е бил единственият друг вариант.

"Този модел не приемам, че трябва да бъде обявяван за грешка, той е по-сложен за прилагане, но неговата сложност е демократичен елемент да осигури съгласие и баланс, нещо което никой не прави и всички злоупотребяват с процеса. Този модел има своя смисъл. Аз не искам да се държа като някой, който иска да се разграничи от модела", каза Иванов.

През седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че за промените в Конституцията се е доверил на Христо Иванов и на министъра на правосъдието Атанас Славов.

"Опитът да се представи, че някой е диктувал на другите, и те милинките като овчици ходели след гегата, е изключително несериозен", зави днес Иванов.

Той обясни проблема с конституционните промени така:

"Ние бяхме хвърлени на избори преди той (моделът - бел.ред.) да бъде доизграден". Добави, че например няма Закон за служебното правителство.

Смята, че другият проблем е непопълването на регулаторите по нов стандарт с хора, "които разбират, че част от тяхната длъжностна характеристика е евентуално да поемат тази отговорност".

"Когато някой се появи и започне да пелтечи, че жена му не може да спи и той не бил подходящ, значи не си подходящ да заемаш висш конституционен пост", заяви Иванов по повод думи на заместник-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров.

Според лидера на "Да, България" президентът води кампания за сплашване и истеризиране на ситуацията.

"Това не е конструктивно. Той иска да си върне предишния модел и едноличното правомощие да консумира изпълнителната власт. Това правеше и в момента е заинтересовано лице", заяви Иванов.

Добави, че е било редно и коректно да се създаде атмосфера,в която всички разбират, че този нов институт трябва да се приложи в диалог и със съзнание за отговорност на всички участници в него и да не се истеризира без нужда.

"ГЕРБ и ДПС имат 100% в съдебната власт и регулаторите"

Залогът на предсрочните парламентарни избори, по думите на Иванов, са съдебната власт и регулаторите, а попълването им не трябва да започва в този парламент.

"Отиваме на избори, защото стигнахме до разпределението на дългата власт - на съдебната система и на регулаторите. ГЕРБ и ДПС имат 100% в нея и не бяха съгласни тя да бъде заменена при конкуренция на кандидатурите, прозрачност и обществено участие. И когато видяха, че ние няма да отстъпим от това, започнаха да търсят поводи да взривят преговорния процес. Седем пъти заявяваха - край на процеса, отиваме на избори. През цялото време търсеха поводи да го прекратят. Но голямата причина е
желанието на г-н Пеевски да определя мнозинствата в съдебната власт", заяви Христо
Иванов.

По думите му, партийните съотношения след изборите ще определят не просто министерските постове за поредните няколко месеца, а регулаторите и съдебната власт за период от 5,6,7 години. Те ще са за това дали ще бъде осигурен прозрачен и конкурентен процес на кадрови подбор, с фокус върху качествата на кандидатите, или Делян Пеевски ще назначава хора на ключови позиции.

"Нашите избиратели могат да са критични към нас за всичко, но това, че ние не се съгласихме да жертваме съдебната власт и регулаторите и ще продължим да се борим - това е големият залог за следващия парламент", заяви съпредседателят на "Демократична България".

 

 

Коментари

  • Тарильома

    31 Март 2024 16:44ч.

    Не е, че не помни, не иска да каже. Като мъж, който не казва кой е баща на детето, което е родила жена му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    31 Март 2024 18:59ч.

    Днес му слушах а..аа..ааааа канията по БНР. Великова накрая се отказа да го пита директно .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    31 Март 2024 19:54ч.

    Това той не го знае

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Март 2024 16:44ч.

    Не знам Кой, но се сещам в чий скут е дошло предложението ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Искам цар да стана" по Ангел Каралийчев

    31 Март 2024 19:32ч.

    Е безмълвен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички партии да подпишат Обществен договор с избирателите, че след изборите НЯМА ДА УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО с ППДБ

    31 Март 2024 16:55ч.

    За да гласуваме за всички други партии срещу ППДБ. Защото целия българския народ видя колко са ТОКСИЧНИ - хем имаха подкрепата на ГЕРБ, хем не спряха да забиват ножа в гърба на ГЕРБ, многократно и всеобхватно. А вече като развалиха сглобката и на ДПС взеха да забиват ножа, в "чиито скут седяха на турско кафе". ........ Атакуват и с нова имиджоувреждаща според тях опорка, че Борисов и Пеевски си говорили и решавали заедно. ....... Ми защо да не си говорят Борисов и Пеевски, след като успяха да спасят куп вредности за българския народ от режима на Денков - с цензурата и антибългаризма! (Захванали са се сега с газопровода Южен поток, на 100% държавна собственост, построен от българския народ за БЛАГОДЕНСТВИЕТО на българския народ и Националната ни сигурност, поне малка; Или не е важна икономиката на България и живота на българите, важно е санкциите да работят и т.н.) ........ Никой повече не би трябвало да иска да работи с ПП и ДБ! ............... Затова ПРИЗОВАВАМЕ всички партии да подпишат Обществен договор пред избирателите си, в който много ясно, черно на бяло да заявят, че след изборите НИТО ЕДНА ПАРТИЯ НЯМА ДА УЧАСТВА В УПРАВЛЕНИЕ С ППДБ. За да гласуваме за всички други партии срещу токсичните ППДБ! Точка! И тогава ПП ДБ - самокомпрометирали се като токсични, си отиват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    01 Апр 2024 7:34ч.

    В обществото, в което има действаща демокрация общетсвеният договор е между ГРАЖДАНИТЕ! Обществен договор между каквито и да е части на общетсвото не е в демокраична държава. А това, което искате показва, че представа нямате какво е демокрация. Всъщност това е причината за положението в мамковината - народонаселението представа няма що е то демокрация. А се осланя на бодрите удари с юмрук по масата, съпътствани от заявление: "Това не е демократично!" на политици, които също нямат представа що е то демокрация. Поради което демокрацията няма почва у назе. И преди народонаселението да мине презпросвещение, шанс нямаме. Да, с последното изречение перифразирам Вежди Рашидов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    31 Март 2024 17:00ч.

    Този не помни кой от сглобката какво е предложил , а променя конституцията на РБългария! Нормални хора не може да са гласували за този, за измисления генерал - жабока, за измисления хакадемик-хамстер, присвоили си тези звания по време на властването си..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    31 Март 2024 18:19ч.

    Правилно, нормални хора не може да гласуват за тия мърши ама ненормални има бол в това е проблема, особено в София. Педали, лесбийки, шарени травестити, функционално неграмотни келеши и просто дебили има бол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селямсъза

    31 Март 2024 20:38ч.

    Хайде сега, кой ти с.. Манго в гащите! Не си признава, че той е двигателя, автора и силата за тия нефелни промени в конституцията!!! Какво да каже, няма интерес да си признае

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    31 Март 2024 22:21ч.

    Както много пъти по време на избори се опитвах да кажа, за тези от ППДП гласуват компютрите, за които вие си мислите, че са много честни. Всъщност, те толкова честни, колкото са програмистите и тези които след тях конфигурират машините. Вие си въобразявате , че разбирате ИТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    31 Март 2024 17:05ч.

    Ха ха ха, киртака се репчи на президент за Гюров, а РРадев отвърнал: Вече не пускам във властта шарлатани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    31 Март 2024 17:10ч.

    Не помни? Значи е лично той.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диагноза

    31 Март 2024 17:52ч.

    Мравояд - Ренегат - И на Джендърите брат, всъщност истински Дегенерат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние помним

    31 Март 2024 19:33ч.

    И знаем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха

    31 Март 2024 17:11ч.

    И този некадърен Йорист, без ден трудов стаж, мързелив тарикат и гьонсурат, болшевишка издънка и лъжец има наглостта , вместо да се пръждоса и да се хване да работи нещо говори за следващия парламент. Не мога да проумея що за хора са тези наглеци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Март 2024 17:21ч.

    Тези хора олицетворяват Българската Мечта. Като не ставаш ни за общак(поради мързел и двете им леви)ни за изпълнителен директор на инвестиционен фонд(поради глупост) ни за нищо между двете неща, щот и за чеп не те бива-ставаш професионален политик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    31 Март 2024 17:17ч.

    Дебелян беше, ристе ! Той ви беше и председник на комисията по промените ! А сега в удивителен унисон с президента даже фамилията му не споменавате ! Да ви плати Господ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    31 Март 2024 17:23ч.

    Има разлика между юрист и човек, завършил право. Христо Иванов може да има диплома на правист, но не притежава многостранното мислене, необходимо за един юрист, за да може да създава и променя закони. Да оставим настрана мотивацията му да променя законите - той дори не може да ги промени по такъв начин, че да запази тяхната консистентност. Това говори много за интелекта (или липсата на такъв).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От "Историята на БКП"

    31 Март 2024 17:37ч.

    "Много от най отявлените комунисти и наследниците на тъмночервени болшевишки фамилии, след разпадането на СССР и социалистическия блок забравят предишните си идеи и убеждения и искат да минат за демократи. Така запазват привилегиите си и продължават с паразитирането си върху политическата система, тъй като нищо друго не умеят." Сякаш е написано за Христо Иванов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ШВЕЙК

    31 Март 2024 17:25ч.

    Мравояда е мързеливо, злобно и егоистично същество. Най тъпите екземпляри страдат и от внезапна амнезия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    31 Март 2024 17:37ч.

    Руският агент Мунчо власт не трябва да докосва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БУМ

    31 Март 2024 18:52ч.

    Кимчооо, отвсякъде си обграден от руски агенти! Предай се, съпротивата е безсмислена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    31 Март 2024 19:58ч.

    А може ли жена ти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Март 2024 17:39ч.

    ХИ дори не може да вдене що доказани в областа си професионалисти категорично отказват пост извън компетентността им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Павел Горинов

    31 Март 2024 17:40ч.

    Ристьо умее най-добре да си бърка в носа. Затова предлагам да му открием специална синекурна длъжност към Чистотата - "Прочистване и извозване на секрети от носа на столичното население."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    31 Март 2024 17:48ч.

    Много е удобно да се забрави, пък и е най-лесно да се оправдават точно така, но насреща си нямат наивници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    31 Март 2024 17:48ч.

    Този пък с деменция! Има ли изобщо някой , на когото всичко да му е наред в тази сглобка? Фобии,комплекси,агресивност, логорея ,свръхактивност ,неовладяно ползване на българския език и какво ли не още...Само самочувствието им е високо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеята за подписване на

    31 Март 2024 17:55ч.

    предварително съгласие за заобикаляне съществуването на ПП-тата чрез отказ от бъдещо коалиране с нея никак не е лоша, но ме съмнява дали всички партии ще се съгласят с това?? Но пък от друга страна ще покаже истинската същност на отношението на всички към защитата на българските интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горкият

    31 Март 2024 18:00ч.

    Този не помни даже майка си и баща си, благодарение на които се е ползвал от всички привилегии и за това са му дали диплома за завършено право. Толкова е тъп, че ако не бяха те, щеше да бъде безработен поради некадърност, защото за нищо не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПИФ

    31 Март 2024 18:35ч.

    Просто Идиоти Форевър

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо Мънчев Сливата

    31 Март 2024 18:40ч.

    Вие пък, Бойкикев не помни дори, коя е майка му...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    31 Март 2024 18:49ч.

    престанете да се подигравате с българите махаите се от политиката вие сте невменяеми нито един глас за христо иванов кандидат за ес позор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    31 Март 2024 18:59ч.

    Юрист който няма и един ден трудов стаж свързан с правосъдието освен като министър на правосъдието в правителството на Баце. Цялата му професионална дейност е да получава кинти и да се мъчи да изпълни поръчката на плащача. Забравих постановъчния десант в Росенец, но и той може да се отнесе към предишното изречение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    31 Март 2024 19:25ч.

    Тоя два дена не може да помни, седнал промени в Конституцията да прави! Какви боклуци ни управляват, не е истина!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dabedabe

    31 Март 2024 19:33ч.

    Бабче, ние трябва да ги махнем. Те са автоматични кандидати. Вече добре познаваме тарторите и преференциите са една възможност. Но трябва да го свърши привърженик на партията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Март 2024 19:51ч.

    Президента трябваше направо да насрочи изборите за понеделник. Датата е подходяща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    31 Март 2024 20:03ч.

    Откъде да помни човекът? Първо, беше толкова отдавна. Второ, промените имаха толкова много бащи. Трето, направиха толкова много промени, че точно тази ли да помни? Четвърто, гинко билобата е дефицитна стока, а възрастта си казва думата. Пето - е как да каже, като не му изнася?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянин

    31 Март 2024 20:42ч.

    Както казват децата ми "то тъй си беше"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Fuge, late, tace(фуге, лате, таце) - Бягай, крий се, мълчи.

    31 Март 2024 21:52ч.

    Бягай, крий се, мълчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    31 Март 2024 22:01ч.

    Кой го е предложил е ясно. Ясно е и кои го гласуваха в Народното,а не Великото събрание - ГЕРБ,ДПС.ПП,ДБ. Дано не пропускам и други…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мика

    31 Март 2024 22:02ч.

    А,и Конституционният съд го утвърди. Не възропта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    31 Март 2024 23:17ч.

    КС не е съд, а сенат. Там срокове няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кукуряк

    01 Апр 2024 0:53ч.

    Забраванчо .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    01 Апр 2024 6:42ч.

    От днес нов псевдоним за тоя.Бойкиев амнезията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мазно турско леке

    01 Апр 2024 6:54ч.

    Не помни с кво се е омацало. Ми не мирише на кафе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария

    01 Апр 2024 7:40ч.

    Да вземаш заплата - помниш, а за работата, която не си свършил качествено - не. Вън от Парламента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя съвсем изпуши

    01 Апр 2024 8:26ч.

    Като помниш колкото маймуна кой ти е виновен. Но като те гледам, може и наистина на не помниш защото много наподобяваш и на външен вид на тези същества. Само дето те са симпатични, а ти си отвратителен. Махай се и не се връщай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи