Емир Кустурица: Западът иска да подпали Балканите

Емир Кустурица: Западът иска да подпали Балканите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Западът иска да подпали Балканите, руснаците се преследват като евреите преди началото на Втората световна война, а Украйна до времето на Хрушчов изобщо не е съществувала. Това е мнението на световноизвестния режисьор Емир Кустурица в ексклузивно интервю за руския вестник „Известия“.

Бъдещето на Европа е в голяма опасност, каза Емир Кустурица, сръбският режисьор, носител на две „Златни палми“ от кинофестивала в Кан и на Ордена на Почетния легион.

Въпреки че през 2022 г. му се наложи да се откаже от сътрудничеството си с Московския театър на руската армия поради огромен натиск, той не прикрива своите симпатии към Русия и руснаците. И планира трилогия по произведенията на Гогол, когото, между другото, Кустурица изобщо не смята за украински писател. По време на филмовия и музикален фестивал в Кустендорф той коментира пред руския вестник перспективите пред Европа, Сърбия и косовския въпрос, русофобията и вечните опити на англосаксонците да отрежат достъпа на Русия до морските пътища. Представяме най-важните акценти от ексклузивното интервю за руския вестник „Известия“.

Кустурица за Косово:

„Албанският въпрос, както всичко останало в света, е свързан с географията, разширяването на властта и достъпа до обширните водни басейни. Силата, а именно британската сила, по-точно англосаксонската сила, не позволява на руснаците да се приближат до топлите морета в продължение на 200 години. Кримската война, която по някакъв магически начин се саморазреши, сведе тази представа до размера на областта, която Съветска Русия по-късно отстъпи на Украйна. Проблемът в Албания е подобен. Ако някой разумен човек се запита защо Румъния и България са в ЕС, а Сърбия не е, отговорът е ясен: защото тези две страни граничат с Русия през Черно море. Именно затова те първи се присъединиха към НАТО. Или Европейския съюз. Така или иначе, това е едно и също.“

Кустурица за споразумението за Косово, което ЕС иска да наложи на Сърбия:

„Това изнудващо споразумение идва в момент, когато конфликтът в Украйна придобива нов характер, тъй като руснаците напредват все повече и повече. Западът иска да подпали Балканите и да ги доведе до момент, в който ще остане само възможността „или-или“. Това е ултиматум, а не споразумение. Дори и сърбите да се съгласят, което със сигурност няма да стане, остава въпросът: Какво следва оттук нататък? След това ще дойде ред на Войводина. И няма да има край на ултиматумите, ако първият от тях бъде приет.“

Кустурица за русофобията на Запада и опитите за отстраняване на руската култура:

„Светът се намира във фаза, в която руският народ се атакува по начин, подобен на този, по който еврейският народ е бил атакуван малко преди началото на Втората световна война. Тогава хората не са могли да изразят съчувствието си към тези, на които са искали да го покажат. Сега преживяваме нова война, която носи името „политическа коректност“. Това възпрепятства желанието за борба и съпротива и налага въпроса за толерантността.“

„Идеята за забрана на руската култура или, още по-лошо, на руския народ, трябва да се отхвърли. Защото европейската култура и нейното развитие са немислими без руското влияние.“

Кустурица по въпроса дали Гогол е руски или украински писател:

„В творбите си той непрекъснато говори за Малорусия: Полтава, Миргород и други градове. Така че, когато се обърнем към Гогол и неговите произведения, от които съм прочел почти всички, Украйна не се споменава нито веднъж. Тя е спомената в предговорите на тези книги, но не и в творбите на самия автор. В „Сорочинска ярмарка“ се цитират старите песни и се казва, че те са малоруски. Гогол пише на руски език за територията, която се нарича Малорусия. Той не е живял по времето на Съветския съюз и Хрушчов, когато те направиха от тази територия Украйна. Преди това не е имало такава страна.“


Източник: iz.ru

Превод за "Гласове" Мартин Петрушев

 

 

 

 

Коментари

 • христо

  04 Фев 2023 17:42ч.

  сърбе, под върбе...честито...1885

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  04 Фев 2023 19:52ч.

  Просто Един прекрасен ден ще се натиснат копчета и половината планета ще исчезнет, а другата половина няма да издържи дълго. Каквото е описано в Библията това и ще стане. Човечестаото се самоунищлжава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Весо

  04 Фев 2023 19:59ч.

  ДГД на български

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ристо, от де

  04 Фев 2023 21:51ч.

  толкова простотия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ENKI

  04 Фев 2023 19:15ч.

  Целта на британската империя е да ръчка навсякъде където стадото/мнозинството/ позволява. Никой народ не е застрахован от провокациите на световните кукловоди. Защото империите съществуват само със съгласието на народите. Например Индия се отърси от колониалните окови доста трудно и с цената на големи жертви и териториални загуби. В момента Руската империя си възстановява позициите , Британската си ги поддържа, а Османската чака да се поизтрепят , че и тя да прихване нещо. Театър. Публиката/народите само гледат циганските изпълнения на зомбираните участници във спектакъла, наречен "Тетаър на бойните действия".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Idealist

  05 Фев 2023 3:03ч.

  Точно, красиво и поетично казано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  04 Фев 2023 20:43ч.

  Костурица, освен безкрайно талантлив режисьор, е и силен и честен човек. Не, като нашите льохмани от жълтите павета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  04 Фев 2023 21:22ч.

  "когото, между другото, Кустурица изобщо не смята за украински писател" - между другото, само д.ебил може да смята гогол за украински писател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се, че Гогол е руснак, така както е пределно ясно, че Гоце Делчев е българин

  05 Фев 2023 3:46ч.

  Такова чудо като украинец не е имало по времето на Гогол. Имало е великоруси, малоруси, белоруси и новоруси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  05 Фев 2023 9:46ч.

  Кустурица е професионалист на световно ниво и всичко, което казва, е вярно. Освен това, като работи, не мисли за пари и затова му се получава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велик

  05 Фев 2023 11:20ч.

  Браво! Такива будители ни трябват на Балканите! Много и навсякъде! Трябват хора които да говорят открито истината. Хора които да бъдат припознати от народа, а не популяризирани от някви платени мисирки по продадените ни медии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Miki Rurk

  05 Фев 2023 18:25ч.

  Костурица играе под руска свирка. Нека си спомни белким е режисьор филма **Капитан Леши**. Тия неща с албанците не са от вчера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mickey Rourke

  07 Фев 2023 12:38ч.

  Достатъчно е да видя как си написал името си, за да не чета как си се изходил по темата ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи