Експерти: Новата Стратегия за детето е вредна. Кабинетът "Денков" прие скандална програма за ранно сексуално образование

Експерти: Новата Стратегия за детето е вредна. Кабинетът "Денков" прие скандална програма за ранно сексуално образование

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Обществено обсъждане на Стратегията за детето 2024-2030

При засилен интерес в събота, 13 април 2024 г., в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб  в столицата се проведе Обществено обсъждане на предложената от Социалното министерство „Стратегия за детето 2024-2030 г.“

На събитието, организирано от Сдружение РОД Интернешънъл и Фондация „Нашият дом е България“, откликнаха над 140 човека от цяла България. Обсъждането бе предавано на живо в ефира на радио „Зорана“ и в електронните канали на РОД.

Чрез своята структура Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) Социалното министерство на практика предлага отново отхвърления през 2019 г. документ „Стратегия за детето 2019-2030 г.“ с козметични промени. Припомняме, че българската общественост реагира бурно и особено негативно чрез протести на опитите да се ограничат гарантираните в Конституцията права на родителите и да се допусне намеса на държавата в живота на семейството. Тогава десетки хиляди в страната изразиха несъгласието си опитите да се отнеме свещеното право на родителите да отглеждат и възпитават децата си. Посегателствата на държавата и тогава, и сега са мотивирани с нарушаване на правата на децата.

Дискусията откриха Пламен Мирянов от Фондация „Нашият дом е България“ и съпредседателите на Сдружение РОД Давид Александров и Иван Вълков. Авторитети в българското право като адв. Владимир Шейтанов, адв. Виктор Костов, адв. Иглика Иванова бяха панелисти на обсъждането и изложиха своята визия за юридическата неадекватност на Стратегията. Зад лишената от правно основание словесна еквилибристика на изготвилите документа стои неспособността на институциите да дефинират съществените проблеми на децата и да намерят работещи решения. По никакъв начин Стратегията не засяга огромната демографска криза в България, сериозното влошаване на семейната среда поради липса на грижа за семействата и факта, че от 2019 до 2024 броят на децата в България е намалял с близо 100 000. Според адв. Владимир Шейтанов зее „пропаст между проблемите на децата и проблемите, заложени в Стратегията“.

Панелистите насочиха вниманието на аудиторията към притеснителни данни за това, че половината деца в страната живеят без семейство от баща и майка, както и че се увеличава съществено броят на мъртвородените деца редом с броя на абортираните здрави бебета.

Особено притеснителна е тенденцията „стратезите“ на политиките за деца да взимат решения в отсъствието на родителската общност. Проведените от ДАЗД обсъждания се превръщат във формални поради отказа от тяхна страна да се предостави текст, върху който де се дискутира в конкретика. Така на практика родителската общност е изключена от процеса на изготвяне на Стратегията, което издава и намерението на държавата в лицето на социалните структури да изземат основни права на родителите и да елиминират общността.

Експертите се обединиха около становището, че предложената Стратегия не решава нито един от основните проблеми на децата и че най-малките граждани на България не получават нищо от междусекторните политики, засегнати в документа. Това превръща Стратегията в безсмислена. Нещо повече – тя е вредна, защото повтаря едни и същи грешки от десетилетия, и опасна поради това, че нарушава изконното право на неприкосновен личен и семеен живот. Адв. Виктор Костов я определи като „лишена от здрав разум и логика“, защото ляга на сбъркана философия за това каква е ролята на семейството. Познаването на съвременните практики в социалната сфера оставя усещането, че някой измества родителите и това не е държавата, а конкретни неправителствени организации (НПО).

Като потвърждение на изречените опасения за легализирането на опасни посегателства над психиката и личностното развитие на децата и ограничаването на правата на родителите Иван Вълков сподели и новината за правителствено решение от 4 април 2024 г. На едно от последните си заседания Министерският съвет под ръководството на Николай Денков и вероятно по предложение на министър Иванка Шалапатова е взело решение за реализиране на програма за ранно детско развитие, включваща ранно сексуално образование. Предвидените дейности са скандални и противоречащи на морала, а достъп до децата в образователните институции е даден и на НПО, което е силно притеснително.

Изложенията на експертите и останалите участници в програмата породиха множество въпроси и коментари от страна на аудиторията. Изразена бе категорична воля по посока грижа за семействата и децата, защото в тяхно лице се проектира и бъдещето на България.

Специално поздравление до участниците изпрати Нешка Робева, световно известната треньорка по художествена гимнастика на десетки български шампионки.

Участниците в срещата бяха запознати с един от най-скандалните случаи на злоупотреба с детско правосъдие от социалните служби – извеждането на детето Рафаел Тодоров от семейството на биологичните му родители по скалъпени обвинения за дете в риск от лишаване от образование. Беше прожектиран и документален филм за предлагане на алкохол, райски газ, и други опиати на малолетни и непълнолетни деца под носа на Съда и Прокуратурата в столична дискотека на 100 м от Съдебната палата в София.

Присъстващите в залата единодушно гласуваха приемането на Декларация към обществеността, чрез която да се изрази аргументирано становище относно безполезността на Стратегията за детето 2024-2030 г. в предложения ѝ вид.

Източник: rod-bg.com

 

 

Коментари

 • А нима България (либералните "ценности" на назначените на власт) не СТИМУЛИРА неРАЖДАНЕТО на деца в тази страна? И това е откакто сме "демократични"!

  15 Апр 2024 14:37ч.

  Това е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА по всякакъв възможен начин! За евроатлантиците е по-добре да има ПО-МАЛКО деца! Това в добавка на високата смъртност...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много просто !

  15 Апр 2024 14:50ч.

  Всички закони , програми и промени в Конституцията трябва да се преразгледат , а някои от тях и премахнат , защото всичко което сглобката направи в тази посока е в ущърб на България и българския народ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА

  15 Апр 2024 16:48ч.

  Tова е НАДдържавна политика, а колониите нямат думата. За да оцелееш, трябва да имаш поне някакво ниво на суверенитет. Когато всяко решение се обяснява с "европейските" или "атлантическите" партньори, битката е приключила. Въпросът не е дали, а кога това ще стане реалност и тук. Засега би могло да ни спаси остра и силна обществена реакция срещу тези педофилизми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четящ

  16 Апр 2024 7:59ч.

  Статистиката сочи, че намаляването на населението в България започва още побайтошово, а абортите още тогава са масово явление. Това как го обясняваме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селямсъза

  16 Апр 2024 10:36ч.

  Къде е българския дух, който е български език и православна вяра!!! Затова ли бяха погромите в Батак, къде се загубихме по пътя българи!!!!!! Това са децата ни, това е бъдеще

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  17 Апр 2024 11:46ч.

  и поради това вината е в НРБ и БКП! Така излиза от вашия коментар! Тая работа с намаляването на раждаемоста през социализма си има причини и те са индустриализацията е равноправието на жените! В добавка за такива като вас след 70 години тоя факт е отчетен и започнаха да се прилагат мерки за увеличаване на раждаемоста! Проблема е сега драги какво се прави щото явно неви се пише за сегашното!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  15 Апр 2024 14:38ч.

  Всяко нещо с времето си. Не занимавайте децата с това, което не е за тях. Иначе става страшно.... Покритото мляко котките не го лочат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Апр 2024 14:43ч.

  Не е приета от кабинетът сапунджи, а от кабинетът “бокостан” под-прикритие 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Апр 2024 14:48ч.

  В България се вихри нелегална педофилия от години, 9/10 годишни девойки ги омъжват нелегално, изнасилват ги доброволно и раждат на конвейер… никой гък не казва, но и никой не е прихванал, кът така че и тия пикливи джендъризми нема да минат, когато обществото си е на мястото 🤗

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  15 Апр 2024 14:50ч.

  И какво ще им направите на сатанистите, като целият ФЕС е заразен от тази болест, наричана "евроатлантически ценности"? Скоро еднополовите бракове може да станат задължителни, както са я подкарали. А уфците блейкат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мистрал

  15 Апр 2024 15:20ч.

  Подкрепям напълно изводите от това обществено обсъждане на поредният опит на соросоидните НПО- та да диктуват как да си отглеждаме и възпитаваме децата. Орбан изгони соросоидите от Унгария и нещата потръгнаха. това е язва, която трови обществото и го разлага. Поздравления и за арх. Пламен Мирянов. Той за мен е пример как богат човек може да се посвети на справедливата кауза за запазване на традиционното семейство и за съхраняването на националната ни идентичност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  15 Апр 2024 16:23ч.

  Казах ви, че тези са педофили. Ама стойте си в къщи и на следващите избори...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  15 Апр 2024 16:46ч.

  Изтрили сте ми коментара, а. Евала бе, Дачков! Евала бе, "сЛободна" медио! Дупедавци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бях ви написал отговор, който също замина,

  15 Апр 2024 16:52ч.

  и се заключаваше в това, че имате много грешни представи относно това, което тези разбират под "сексуално обучение" на децата. Ако имате време, може да погледнете статията от линка накрая на поста (длъжка е) - с примери от практиката, цитати и документи от ООН и СЗО. В общи линии, "училището трябва да подготви децата да имат сексуални партньори". https://stopworldcontrol.com/children/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опасни и вредни

  15 Апр 2024 18:21ч.

  Това само затвърждава, че менте акаДенков и кохортата пп дб са завършени извратеняци и психопати и не трябва да бъдат допускани до законодателна дейност. Не случайно извратения соросоид Денков беше министър на образованието, за да разврати и обърка психиката на подрастващите със свободно допускане на джендър литература и джендър НПО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи