Джошуа Мичъл: Смяната на пола на деца в САЩ сe превръща в лудост! Трансджендър движението иска да разруши основите на обществото

Джошуа Мичъл: Смяната на пола на деца в САЩ сe превръща в лудост! Трансджендър движението иска да разруши основите на обществото

"Ежедневно се появяват истории за отнемане на деца от родителите им, защото се противопоставят на подлагането им на хормонална терапия за смяна на пола! Това се превръща в лудост. Когато се появиха феминистките, Америка прие движението, като консерваторите продължиха живота си. После се появи въпросът за гей бракове и с много резерви обществото реши, че ако хомосексуалистите искат да имат защитата на брака, това е окей. Но с трансджендърите сме в различен процес, защото буквално можем да бъдем обвинени в злоумисъл, ако публично защитаваме идеята, че мъжете са мъже, а жените са жени! Не оставят хората на мира. Вместо да се приспособят в обществото такова, каквото е изградено, трансджендър движението иска да разруши неговите основи". Това казва Джошуа Мичъл, професор по политическа теория в Джорджтаунския университет във Вашингтон, в интервю за "Фигаро".

- Какво ни казва обвинението срещу бившия президент Доналд Тръмп за американската политика?

- Тръмп не държи на правилата. Ето защо никой не е изненадан, че е държал класифицирани документи. Поне за половин Америка не е ясно дали е имал .ftr намерения, може би просто е решил да колекционира тези документи като спомен от президентството си, защото това е Нарцис. Виновен ли е, че е извършил някои нарушения? Разбира се и това ме притеснява. Но аз съм по-загрижен за символиката на цялата тази афера и начина, по който това се отразява на американската психика и политика.

Вляво има такива, които казват: ние знаем, че той е мръсен, долен мошеник, той няма нищо общо в американската политика. А има друга фракция, която изобщо не се интересува дали този случай е верен и просто иска той да изчезне от пейзажа. Вдясно привържениците на “Никога Тръмп” се радват, но за останалите консерватори е различно. Трябва да разберете, че страната живее във времето на политиката на идентичностите. Това означава, че Америка е погълната от идеята за чистота и мръсотия, обсебена е от идеята да прочисти тъмните петна от нашата република. Това е стара пуританска тема. И от тази гледна точка, за левицата Тръмп представлява черното петно, което трябва да се изтрие, изкупителната жертва, която трябва да се изхвърли, за да бъде политическата общност отново чиста. Прехвърлят на негов гръб греховете на общността, като идеята е, че ако се изчисти злото, светът ще бъде чист. Това е старо пуританско вярване, което датира от процесите срещу Салемските вещици и е вкоренено завинаги в американската психика.

Вие имате Декарт и Паскал. Ние имаме речта на Джонатан Едуардс, проповедник, чиято проповед “Грешници в ръцете на гневен Бог”, написана през 1741 г., се обръщаше към една Америка, отчаяно търсеща спасение. Трябва да разбираме Доналд Тръмп и реакцията на десницата в този контекст. Популярността на Тръмп нарасна значително след започването на съдебното преследване срещу него, защото десницата е наясно, че Тръмп се е превърнал в изкупителна жертва. Той е доказателството, че левицата иска да изчисти всичко нечисто, независимо дали става дума за него, мръсните изкопаеми горива, “мръсния бял мъж” или “нечистото християнство”. Човек не може да разбере днешна Америка, ако не схване тези религиозни категории. Има много хора вдясно, сред които съм и аз, които мечтаят да видят Тръмп да напусне сцената. Но те го виждат и като ключовата фигура, доказваща, че левицата е готова да прочисти всяка фигура, която не се вписва в нейната визия за чистотата на Америка. А това е вече прекалено! Това е причината, поради която шансовете на Рон Десантис, губернаторът на Флорида, да стане кандидат на десницата сега са сведени до нула. За него всичко приключи. Вече е сигурно, че Тръмп ще спечели номинацията на републиканците за кандидат-президент, а вероятно и изборите.

Най-добрият начин да бъде победен Тръмп е да бъде игнориран. Защото всеки път, когато е атакуван, американският народ, който таи инстинктивно недоверие към властта и винаги подкрепя аутсадерите, заключава, че това е “невинна жертва”. Тази категория на “невинните жертви” е централна в Америка. Вляво “невинните жертви” са черните и все повече трансджендърите.

- Но Тръмп не е невинна жертва. Той наруши правилата. САЩ, въпреки всички свои пуритански категории, които основателно отбелязахте, винаги са били страна на законите. Законът вече няма ли значение?

- Именно това е проблемът на ерата на идентичностите. Там върховенството на закона не води до справедливост, защота това е “бял” закон. В идентичностния подход има справедливост, която е по-важна от закона. Девалвацията на закона, първо вляво, а сега и вдясно, се ускорява. Това отново трябва да се разбира на теологично ниво. Има човешка справедливост, а има и друга справедливост, космическа, в която вярват привържениците на идентичността. Защо Джо Байдън и семейството му не са преследвани за корупционните си афери в Украйна? Защото левицата смята, че при Джо Байдън ще бъде приложена справедливостта на политиката на идентичността, което е по-важно от върховенството на закона. Тази социална болест е много опасна, както предупреждава Алексис дьо Токвил, който призовава за разделяна на политиката от религията. Ако ги разделите, ще разберете, че космическата справедливост ще дойде в края на времето, упражнена от Бог. Междувременно имаме несъвършено върховенство на закона. Но повтарям: ние живеем в нов американски момент, чийто епицентър е Доналд Тръмп, вдясно като невинна жертва, а вляво като изкупителна жертва, която трябва да бъде прочистена.

- Означава ли това, което описвате, че не се взема предвид въпросът за опасното му поведение по време на щурма на 6 януари или безотговорността на неговите позиции относно войната на Путин в Украйна? Защо да бъде избран по-рационален кандидат, като Десантис,  който също се бори на фронта на уокизма?

- Спомнете си статията на Майкъл Антън за “полет 93” през 2016 г. (той сравни Америка със самолет, който ще се размбие). Той се аргументираше, че, да, Тръмп е пълен с недостатъци, да, той може да е нарушил закона, но ние сме в такъв опасен момент, че политиката на идентичността разрушава основите на нашата република, на нашите семейства, църкви, на всичките ни институции. Това означава, че републиканците, знаейки, че Тръмп е измамник, ще се обединят около него. Аз съм първият, който приема, че религиозните категории жертви и изкупителни жертви, които използваме, не ни помагат да видим ясно останалия свят и неговите опасности. Но вие зададохте конкретен въпрос: защо не Десантис. Консерваторите смятат, че Десантис е по-рационален човек и това е причината, поради която в началото имаше чист ентусиазъм около неговата кандидатура. Но след обвинението срещу Тръмп той но може да се съревновава на символично ниво, не е невинната жертва, в която се превърна Тръмп от тяхна гледна точка. Вижте анкетите, той изостава с 36%! Ще бъде Тръмп.

- Кой е отговорен за последователността от събития, довела до този момент, който наричате “политика на идентичностите”?

- След войната през 1945 г. военнослужещите се върнаха и изживяха живота си, ходейки на църква в неделя и живеейки традиционен живот. Нещата се разпаднаха през 60-те години. Църквите винаги са били гръбнакът, най-вече протестантските църкви. Но те се отклониха наляво, престанаха да говорят за грях, за вина, докато това е основната категория в Америка. Те са загрижиха изключително за любовта към Бог. Но говоренето за грях и чистота е в ДНК-то на нашата страна. Така че тези категории мигрираха в политиката. Ето защо наистина можем да говорим за религиозно движение, когато говорим за политиката на идентичностите. Това е новата неделна сутрешна литургия: изобличаването на белия мъж, на християнския мъж. И това се случва също в Европа, най-вече в протестантските страни като Германия, Нидерландия и северните страни, които са обсебени от греха. Тези страни вече не са способни да намерят теологичен отговор на своята мания за чистота.

- Защитниците на тези движения отговарят, че има реална дискриминация срещу малцинствата.

- Разбира се. Но трябва да знаете, че във всички големи градове на Америка тези идентичностни движения доведоха до идването начело на кметствата на черни елити, които се оказаха също толкова катастрофални, като и предишните бели елити. Вместо да признаят очевидния си провал, тези афроамерикански елити заклеймиха системния расизъм. Това води до факта, че днес, в университетите например, белите, за да напредват, трябва да признаят своите “бели привилегии”! Въпросът с расизма, който съществува във всяко общество, е да знаем как да го разсеем. И тук има два подхода: този на Токвил, който казва, че трябва да работим със съседа си, което позволява да се преборим с предразсъдъците; другият подход е християнският подход, този на покаянието и прошката. Тези два подхода обаче вече не работят. Защото идентичностния подход отказва прошката…

Професорите в моя университет твърдят, че всички ние сме виновни за системния расизъм. Отговарям, че ако това е така, ръководството на университета трябва веднага да си подаде оставката. А после им искам доказателства. Но те не ги предоставят, въпреки че са специалисти по социални науки, които би трябвало да вярват на емпиричните доказателства. Повечето ми колеги, включително и отляво, са ужасени и насаме ми казват, че се страхуват да не бъдат “отменени” от идентитаристите. Но трябва да кажа, че американската интелектуална десница много ме разочарова, защото не е способна да осмисли онова, което се случва в левицата. Тя говори за “свободен пазар” и традиция, напомняйки валутния дълг и дълга, който имаме към нашите бащи. Но тя не се интересува от духовния дълг, който имаме към жертвите, много по-дълбока тема. Левицата разбира, че въпросът за вината е най-дълбоката движеща сила, скрита в самите нас. Ето защо днес тя има такъв успех и успя да поеме контрола на всички големи институции. Но тя дава грешен расов отговор на този проблем.

- Политически, няма ли решение на тази криза да дойде от чернокожите и испаноговорящите малцинства, които отхвърлят това расово категоризиране и искат да бъдат третирани като граждани?

- Имате право и аз работя по тези въпроси с чернокожия активист Боб Уудсън. За мен само една група ще може да сложи край на тази политика на идентичностите, това е черната Америка, защото политиката на идентичности е родена от истинската, дълбока рана от расизма спрямо чернокожите. След това бе теоретизирана идеята, че битката за граждански права обхваща правата на жените, хомосексуалистите, трансджендърите и т.н. Но проблемът е, че ако кажете, че всички чернокожи са невинни жертви, вие, както се случва в Калифорния, ще обявите, че не е нужно да идват навреме или да се занимават с математика, накратко, че трябва да има изключителен режим за тях заради расизма. Както казва Уудсън, виждаме появата на поколение млади чернокожи без опит в дисциплината или отговорността. Чернокожите консерватори се обявяват срещу тези практики. Казват, че тази политика е расизъм.

- Може би това ще се случи в деня, в който чернокож консервативен кандидат или кандидатка спечели президентските избори? Може ли кандидатурата на Тим Скот, чернокож сенатор от Флорида, да изиграе тази роля?

- Не съм сигурен. За да спечелят през 2024 г., републиканците трябва да имат кандидат, способен на ясен дискурс по трансджендърския въпрос, който се превърна в централен фронт на политиката на идентичността. Засега само Десантис и Тръмп поддържат такъв дискурс. Хората са убедени, че могат да загубят всичко, че държава може да им наложи неща, които те абсолютно отказват, като например отричането на разликата между мъжете и жените. Ежедневно се появяват истории за отнемане на деца от родителите им, защото се противопоставят на подлагането им на хормонална терапия за смяна на пола! Това се превръща в лудост. Когато се появиха феминистките, Америка прие движението, като консерваторите продължиха живота си. После се появи въпросът за гей бракове и с много резерви обществото реши, че ако хомосексуалистите искат да имат защитата на брака, това е окей. Но с трансджендърите сме в различен процес, защото буквално можем да бъдем обвинени в злоумисъл, ако публично защитаваме идеята, че мъжете са мъже, а жените са жени! Не оставят хората на мира. Вместо да се приспособят в обществото такова, каквото е изградено, трансджендър движението иска да разруши неговите основи.

- За да се върнем на Тръмп, може ли тревогата, която описвате, да накара нацията да оправдае идването на недемократична власт?

- От четиридесет години казвам на студентите си, че най-голямата слабост на демокрацията е, че лесно може да се разпадне и да се превърне в тирания на един човек. Има го при Платон, при Токвил, това е дълбок проблем.

- Американските наблюдатели винаги припомнят идеята, че само външна опасност ще може да обедини Америка. Но войната на Путин срещу Украйна е в ход и около Байдън далеч няма единство…

- Демократическата партия е в момент, сравним с онзи, който преживя Републиканската партия през 2016 г. С това имам предвид, че старото поколение, което все още управлява демократическия лагер, Джо Байдън, Нанси Пелоси, Чък Шумър, е в процес на напускане на сцената. Това е поколение от Студената война, която разбира опасностите на путинизма. Те направиха компромиси с политиката на идентичностите, но Пелоси е истински политик, която познава изкуството на компромиса и иронизира идентичностната левица. Притеснителното за Европа е, че тази стара гвардия почти си е тръгнала. Докато те са на власт, ще има подкрепа за Европа и противодействие на Путин. Но моята тревога е за след това. Абсолютно не съм сигурен, че новата Демократическа партия ще подкрепи НАТО и Европа.

От републиканска страна все още има еквиваленти на Пелоси и Байдън: Мит Ромни, Линдзи Греъм… Но проблемът е предаването на щафетата. Има две възходящи групи. Едната е пприемник на рейгънистите и подкрепя Украйна. Но тя трябва да се бори срещу друга консервативна група, известната MAGA (протръмписти - б.а.), които вижда външната политика на демократите като форма на уокизъм (wokisme) в чужбина. Последната група са противопоставя на  неотдавнашното пътуване на Камала Харис в Африка, където тя изнесе уроци за трансджендърите. Тази група смята, че идеологията на “будните” отваря път за Китай и Русия в Африка и другаде и че това е добре за нас. Тази група вижда в Путин човек, който атакува неолиберализма и политиката на “будните”. Следователно тя вижда в него съюзник, без да разбира, че Путин е екзистенциална опасност. Така че Републиканската партия е разделена на две. Едните вече не искат да се ангажираме в чужбина, дори в НАТО. А другите, признавайки форма на болест в нашия Държавен департамент и нашата армия, които се “уокизират”, отказват да подценяват опасностите.

- Значи изобщо не сте сигурен, че Америка ще остане замесена в Европа?

- Политиката на идентичности е антизападна. Това означава, че дори ако сегашната Демократическа партия е управлявана от хора, които разбират значението на Европа, младото поколение иска да унищожи всичко европейско в Америка. Правовата държава, традицията, идеята за националната държава. Те отхвърлят европейската “белота” като отрова. Въпреки че критикувам тяхната вътрешна политика, аз лично благодаря на небесата, че все още имаме Байдън и Пелоси, защото те разбират, че Студената война не е приключила.

Заглавието е на "Гласове". Източник: Joshua Mitchell: «Trump est le bouc émissaire qu’il faut chasser pour purger la république de ses fautes»

Свързани статии: Джошуа Мичъл: Западът е готов да унищожи собствената си цивилизация

Джошуа Мичъл: Не вярвайте на благия деспот, който иска на всяка цена да ни защити от смъртта

 

Превод от френски: Галя Дачкова

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

 • идеята да прочисти тъмните петна от нашата република...

  19 Юни 2023 21:17ч.

  САЩ станаха най-тъмното петно в човешката история. Самите САЩ трябва да бъдат почистени от повърхността на планетата. Мисля че 20 "Сармат"-а , 30 "Сатани" и по още 30-40 "Ярс"-а и "Тпол М" ще стигнат ... А, и 50-тина "Булави" и "Синеви" с морско базиране. Ако има читави американци с нормални мозъци, като този професор, да побързат да искат политическо убежище в РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неизбежно е

  19 Юни 2023 21:53ч.

  Картаген винаги си го получава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  19 Юни 2023 21:57ч.

  Не се прави така. Аман от невежи хора. На Световния хулиган му стигат 3 - 5 Посейдона с по 20-30 мегатона термоядрени заряди. От половината ФАЩ ще останат само разрушения от страхотното цунами. За по-сигурно, не е зле да бъдат ударени и от другото крайбрежие. Това е най-чистият за планетата вариант на ликвидиране на Световното Зло. Другите начини са свързани с огромно радиоактивно заразяване, а тия земи не трябва да се унищожават, а да се заемат от нормални човеци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еха

  20 Юни 2023 2:51ч.

  Само не разбрах, какви искат да станат? Педали или лезбийки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-добре хемафродити

  20 Юни 2023 2:53ч.

  Така могат да си избират според настроението, един ден педали, друг ден лезбийки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  19 Юни 2023 22:00ч.

  Еди по-ячък термоядрен удар на височина десетина километра с мощния си електромагнитен импулс ще ликвидира всякаква електронна техника. ФАЩ просто ще бъдат пратени в първобитнообщинния строй. А радиоактивните замърсявания ще са минимални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В света има 100 деца

  19 Юни 2023 22:10ч.

  Които са си сменили пола, а в рубладжийските медии 100 000 статии срещу смяната на пола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иди да видиш, колко майки реват в Америка

  20 Юни 2023 5:46ч.

  Колко самоубийства има на деца, подхлъзнали са с епо това сатанинско дело. Искаш да кажеш, че клиниките в Америка за смяна на пола, дето никнат като гъби са безработни? Та пропагандата работи ежеминутно върху децата, учители вземат пари, ако открият такива деца и те търсят жертвите си! Психолозите също са активни в тая работа! Сатанизъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото в Украйна и Русия ли ?

  20 Юни 2023 12:00ч.

  Рубладжийска измет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скорошно обезпаразитяване

  20 Юни 2023 12:36ч.

  Прочети си приказката "Сливи за смет". И оди после да се гръмнеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ В света има 100 деца Които са си сменили пола”

  20 Юни 2023 19:11ч.

  Според официални данни, 5% от населението на САЩ са трансджендър. От 2000г до 2018г, 4 хиляди в САЩ са си сменили пола с операция. А кампанията започна преди година - две.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  19 Юни 2023 22:57ч.

  В големия педофилски скандал в микробритания, затъмнен с Аферата "Скрипали", се споменаваше за 1500 прелъстени и впоследствие "безследно изчезнали" деца. Това им е и основната цел на "циливилизованните" човекоподобни, за които Русия им е враг №1. Дано скоро получат заслуженото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е как Америка съчета пуританство и джендъризъм, извинете!

  19 Юни 2023 23:01ч.

  Това не е презадоволено общество, много хора живеят на ръба на оцеляването. Елитът им е фак тап, те са виновници и идеолозите на безумията, те за изродите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пуританите

  20 Юни 2023 14:40ч.

  са най склонни към перверзия, по подразбиране..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя господин, докато е благодарен, че има Пелоси

  19 Юни 2023 23:02ч.

  Да не се надява, че ще се отърве от джендъризма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • михаил константинов

  20 Юни 2023 15:56ч.

  Това да се кастрираш не е смяна на пола. Гените си остават същите. Впрочем, нека се самоунищожават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • xyz

  20 Юни 2023 16:37ч.

  "Трансджендър движението иска да разруши основите на обществото." Ами, нека! Това движение не се е пръкнало в дълбоката амазонска джунгла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  20 Юни 2023 18:29ч.

  Верен е изводът, че "трансджендърното движение иска да разруши основите на обществото". Не е вярна обаче опозицията "дясно - ляво" с конкретните и факти, лица и тълкувания. Тя е направена, за да се отрече или принизи лидерската роля на Тръмп. Критиката е невярно идеологическа. Тя не е критическо мислене, а е идеологизиране не дори на лявото на ДП, а на сегашното и управление. Да се чуди човек как Професор от Джорджтаун може да спекулира като ненадежден политик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  20 Юни 2023 18:43ч.

  "В идентичностния подход има справедливост, която е по-важна от закона. " - няма такава справедливост. Идентичният подход е нарушение и на закон, и на идентичност. Спаведливостта има морално - законови мерки, които са обективни, а чисто идентичният подход е субективен, поради което не е надежден и за закон, и за морал, които са регулаторите в обществото. Следователно, идеологемата на трансджендърите е субективен произвил. Той се налага политически за увеличаване броя на избирателите на ДП и за отклонение на вниманието от войната и др. Що се касае за Тръмп, той е 'невинна жертва' и мишена на вътрешни врагове. Но силният и честният са мишени - както 'загуби' изборите, така и му се вменява вина за какво ли не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само богатите имат право да създават поколение

  20 Юни 2023 18:59ч.

  Пролетарията са в тежест и нямат право да имат деца, които да се възпроизвеждат. Ал Пачино на 83 години се сдоби с четвърто дете. Да е жив и здрав и да има дете и когато стане на 100 години. ВСЕКИ богаташ е многодетен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  20 Юни 2023 19:33ч.

  Наскоро прочетох нещо много точно - "Америка е страна от третия свят с колан на Гучи". За пръв път някой да даде точно определение на оная мизерия в едно изречение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  21 Юни 2023 18:38ч.

  Искат власт и живот само за себе си но, не могат без сперматозоиди. Болни хора с тежки психични дефицити. Никой не им пречи на фекалните оргазми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американците повсеместно сменят пола на децата си

  21 Юни 2023 20:26ч.

  Тук дори не подозираме в колко масова практика се е превърнало това. Вече не можеш да разбереш кое дете какво е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ангел

  22 Юни 2023 1:38ч.

  Черните, черните , черните и латиносите и микимаусите/сбърканите/ те всички имат права и се борят срещу белия расизъм. А защо американците изключват от групата на онеправданите - индианците… колко племена бяха избити до един , колко езици бяха зачеркнати от цивилизацията, колко индианци и днес са натикани в резервати… но за тях няма място в съвременната американска действителност. Те не се включват в движението “ми ту”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи