Джошуа Мичъл: Западът е готов да унищожи собствената си цивилизация

Джошуа Мичъл: Западът е готов да унищожи собствената си цивилизация
"Тези нови пастори на нашето време, казват: елате при мен, вие, които се чувствате виновни. Аз ще ви дам опрощение. Просто ще трябва да се откажете от своята нация (източник на насилие), от християнската си религия (патриархална и хомофобска), от семейството си (хетеронормативно). Декларирайте верността си към космополитния дигитален свят, който не познава нито време, нито пространство и ще намерите спокойствието, за което мечтаете. Това религиозно предложение ни е направено. И понеже вече нямаме християнска религия, ние приемаме предложението за опрощение на тези нови пастори, дори и това да означава унищожение на нашата нация, религия и семейства. Ние изпитваме такъв глад за живот без вина, че сме готови да убием нашата цивилизация, за да го постигнем".

Джошуа Мичъл е професор по политическа теория в Джорджтаунския университет във Вашингтон, специалист по Токвил. В книгата си American Awakening (Американското пробуждане) той анализира дълбоко религиозния характер на идентичностното движение на американската левица, което цели да прочисти Запада от неговите “грехове”. В интервю за “Фигаро” Джошуа Мичъл анализира американското геополитическо поражение в Афганистан и преди всичко демократичната криза, която задушава САЩ, двадесет години след 11 септември.

 

 

- Америка отбеляза 20-ата годишнина от 11 септември в мрачен контекст. Двадесет години след атаките срещу кулите-близнаци САЩ напуснаха Афганистан на фона на геополитическо поражение. Талибаните се завръщат на власт, ислямистката терористичната заплаха е по-силна от всякога, а американците са затънали в дълбока демократична криза. Фракционният дух процъфтява. Как бихте определили този политически момент? Свидетели ли сме на залеза на американската мощ?

 

- Изминаха две десетилетия от онзи ужасен ден 11 септември 2001 г. Мнозина от нас си спомнят къде са били тогава, неверието и отчаянието, което изпитахме, отмъщението, което търсехме. От края на Втората световна война разказваха на американците, че модернизацията ще помете предразсъдъците на нацията, религията и племенните връзки, че Америка е “градът на хълма”, чиято сметлина ще освети пътя, който води към модернизацията. Септември 2001 г. беше бруталното потвърждение за американската психика, че тази история за модернизацията е била погрешна.

 

Неолибералите, които до голяма степен държат контрола над бизнеса, смятат, както смятаха и тогава, че светът може да се модернизира чрез разпространението на “глобални норми”. Фактът, че държавният секретар Антъни Блинкен нареди на две посолства да издигнат гей знамето е доказателство, че наивният неолиберализъм все още е в сила при Байдън. Афганистан падна за един уикенд! Не показва ли това колко слаби са “глобалните норми” в тази страна?

 

От другата страна са неоконсерваторите. След 1989 г., когато САЩ спечелиха Студената война, над неолибералите взе превес група неоконсерватори, убедени, че модернизацията се постига не чрез меката сила на “глобалните норми”, а благодарение на военната мощ. Унизени от двадесетгодишни военни провали в Близкия изток, накрая неоконсерваторите загубиха доверието и без изненада се наредиха до левите неолиберали, за да се противопоставят на “новия национализъм” на Доналд Тръмп. Нашите леви неолиберални елити и нашите десни неоконсервативни елити настояват, че грешките в Близкия изток не са по тяхна вина, сякаш има само една легитимна политическа форма, а именно демокрацията, която може да бъде изнесена навсякъде. Те приемат постулата, че всички други политически форми трябва да бъдат сразени, открито или тайно. Това опасно убеждение, според което светът трябва да прилича на Америка, е най-голямата пречка за връщане към зравия разум на нашите елити.

 

Каквото и да мислим за Тръмп, трябва да разберем, че част от американците гласуваха за него през 2016 и 2020 г., защото бяха отвратени от този разрушителен възглед да нашата роля. Лозунгът “Америка преди всичко” може да изглежда шовинистичен. Но неолибералната и неоконсервативната алтернативи са по-лоши. Ако искате да разберете днешна Америка, трябва да я възприемете като бойно поле между тези, които мислят в универсални термини, и онези, които мислят в своеобразни термини, вярвайки в своята страна и религия. да, Америка днес изглежда слаба и немощна. Ако Ирак не е доказал това, нашето скорошно изтегляне от Афганистан със сигурност го доказва. Нашата слабост и немощ ще продължат, докато елитът продължава да настова, че Америка трябва да изпълни глобална мисия, а не скромната цел да живее в мир в свят на нации, където трябва да поеме лидерството само в случай на нужда и то координирайки се с другите, когато е възможно.

 

- Какъв е основният мотив за вътрешната криза?

 

- Непосредственият корен на нашата американска криза е нарастващата пропаст между елитите и народните класи. Левицата, както и десницата, допринесоха за този проблем. Вдясно неотстъпчивият ангажимент към “ветото на свободния пазар” навреди на народните класи. Под “ветото на свободния пазар” имам предвид идеята, че социалната политика трябва да се определя с простата мярка за икономическа ефективност, независимо от последствията за работниците. Но ако се придържаме към този принцип, големите американски компании преместват работни места в Китай, като в същото време запазват политическата облага от това, че са в Америка. Това доведе до преместването на огромна част от дейностите, извършвани някога в нашите граници.

 

Моето лично мнение е, че ако една голяма американска компания иска политическа закрила от правовата държава, спазване на договорите, повечето от нейните продукти би трябвало да са произведени тук. Републиканците, от времето на Рейгън, дадоха на големите американски компании картбланш, което допринесе за обезкръвяването на работническата класа. Компаниите запазиха седалището си в Америка, но се стремяха да реализират печалба другаде. Това беше лудост. Защото живеем в свят на нации. Десницата го беше забравила. Но левицата също допринесе за пропастта вежду елитите и народните класи. След като беше партията на работническата класа, тя стана партия на Холивуд, Силициевата долина и Ню Йорк. С други думи, левицата е партията на презрението на медите и на големите технологични компании и финансовия капитал към народните класи. Трябва ли наистина да сме изненадани при тези условия, че популистки огън опустошава Америка?

 

- Един от тревожните аспекти е сривът на доверието към системата и управляващите елити, но и между гражданите…

 

- Доверието е по-ценно от златото. Една нация може да бъде богата, но ако няма доверие между гражданите ѝ, тя никога няма да бъде силна и борбена. През 30-те години на ХIХ век Алексис дьо Токвил пише “За демокрацията в Америка”, най-великата книга, написана за Америка. Той беше първият, който призна в нея, че ако старата аристокрация се разклати, гражданите ще се чувстват изолирани и самотни. Те ще поискат от държавата да се грижи за тях и доверието ще намалее. Токвил мислеше, че ако една нация иска да остане здрава в демократичната епоха, тя трябва да има силни посреднически институци, като семейството, църквата, местното управление, гражданското общество. Именно в тези посреднически институции се учим на доверие, но също така и как да управляваме и да бъдем управлявани, как да развиваме умения и какви видове навици и черти от характера изисква свободата. За съжаление, Токвил бе прогнозирал, че тези институции ще се разклатят без постоянно внимание, и че бъдещето ще бъде мрачно, ако всички граждани изпаднат в изолация. Дотук стигнахме. Всички ние се превърнахме в това, което наричам “хора селфита”, които вече мислят само за себе си и за абстрактното човечеството, никога за съседа, с когото трябва да изградят свят вътре в нашата нация.

 

- Заслужиха ли политическите и интелектуални елити, наречени в САЩ “класата на познанието”, недоверието, което описвате, след като се опитаха високомерно да наложат ценности, които половината от страната не споделя?

 

- Все още не сме наясно как да опишем разделението, което разкъсва нашите нации. Разграничението елит-народни класи е начин да го направим. Но разграничението между класата на знаещите и работническата класа е друг начин. Чудя се дали най-уместният подход все пак не е този, който разделя “дигиталната класа” от онези, които живеят в “реалния свят”. Пандемията на Covid ясно разкри този разрив. Ако можете да останете под карантина, да си поръчвате продукти по интернет, да се забавлявате на компютъра и да си изкарвате прехраната в Zoom, вие сте член на цифровата класа. Ако носите покупките си, нямате акаунт в Netflix или Amazon и произвеждате неща, които се разнасят, вие сте член на другата класа. Мечтата на цифровата класа е за свят без хаоса на “нещата”, безграничен свят и особено свят без неудобствата да бъдеш смъртен мъж или жена, в общност, с която си свързан по рождение.

 

Членовете на “реалния свят” нямат такава мечта. Те живеят така, както човешкия род е живял от историческа гледна точка, в свят, определен от времето и мястото, заобиколени от вещи, заети със задачите на конкретния живот. Те вървят рамо до рамо с мръсотията и смъртта, вместо да се откъснат от нея. Засилващата се битка за начина, по който да бъде управляван Covid изразява това разделение. “Дигиталната класа” очевидно смята да обяви, че карантините и ваксините ни защитават напълно от смъртта и че трябва да затворим икономиките си, за да държим последната на дистанция. Другата класа знае, че това е рецепта, която води до икономическо задушаване, и признава, че смъртта не може да бъде предотвратена завинаги. Истинският свят е техният. Дигиталното съществуване може да бъде допълнение, не и заместител.

 

- В продължение на четири години Тръмп беше темата на политическите дискусии. Лайтмотивът беше, че след като Тръмп си отиде, проблемите ще изчезнат. Но тръмписткият бунт е жив. Защо?

 

- Доналд Тръмп си остава натрапчива мисъл за левицата. Той е, ако мога да се изразя така неделикатно, “лошият вид бял човек”. Не се заблуждавайте. Аз съм смутен от неговите маниери. Но, за да разберете реакцията, която Тръмп поражда у левицата, трябва да разберете какъв трябва да бъде “добрият вид бял човек”. “Приемливият бял човек” е този, който смята, че Америка е системно расистка, че да обичаш страната си е проява на психично заболяване, че мъжете и жените са еднакви (и че един мъж може да реши да стане жена и обратното), че зелената енергия ще спаси нашия свят, че войната е нещо остаряло и че елитите, а не гражданите трябва да управляват света… Ако дъгата на историята създава “добрия вид бял човек”, тогава човек, като Доналд Тръмп, не би трябвало да съществува през ХХI век. Това е причината, поради която приемливата версия на белия човек винаги ще смята, че руският сговор е дал на Тръмп победата през 2016 г. Левицата възприема това като историческа аномалия. Това, което тя не разбира, е, че голяма част от Америка вярва в много неща, които отвращават “приемливия бял човек”: техните църкви, нации, семействата, от които произхождат. С или без Тръмп, на поне половината граждани гласоподаватели им е омръзнало да им казват, че са непоправими нещастници.

 

- Две трети от избирателите републиканци не вярват в нормалното избиране на Джо Байдън. Изправени ли сме пред политическо и мисловно разцепление, което вещае друг потенциален 6 януари?

 

- Много републикански избиратели в Америка не са сигурни в резултатите от изборите. Голяма част от тях смятат, че изборите са били “откраднати”. Това може да означава, че гласовете не са били преброени правилно, или че са били преброени правилно, но въведените нови правила правят общите сборове нелегитимни. Това може да означава, че гласовете са били потвърдени, но медиите и елитите са хитрували, за да откраднат изборите. Това последно чувство ме тревожи най-много. Неговият дълбок смисъл е, че голям сегмент от електората се чувства изключен, заглушен. Едно от последствията е мисловното отцепничество, което споменахте, другото е насилието.

 

- В “Американското пробуждане” вие обяснявате, че една от злините, които засягат американското общество, е отслабването на нацията в полза на ново движение, подкрепено от левицата, “политиката на идентичността”, която цели да замени либералната политика на компетенциите с религиозни категории: невинните (малцинствата), които трябва да бъдат защитени, и нарушителите, които трябва да бъдат прочистени (западният хетеросексуален бял мъж). Тръмписткият бунт не е ли и отхвърляне на този идентитаризъм?

 

- “Политиката на идентичността” все още не е разбрана напълно. Тя произлиза от постмодернизма и трябва да се разграничи от марксизма, чийто произход води началото си от германската мисъл на поколението преди Ницще. Това е ясно изразено американско течение, въпреки че Европа изглежда също му се поддава. На пръв поглед, неговите цели са благородни. Кой не би искал да приеме сериозно нечия идентичност? Но не в това е въпросът. Това движение всъщност цели да оценява всеки член на всяка идентичностна група според нейната предполагаема невинност или колективна вина. Освен това, всяка от т. нар. невинни групи е определена в зависимост от своята дистанция спрямо “първоначалния нарушител”, който сега е белият хетеросексуален мъж.

 

Ако сте жена, получавате точки за невинност. Ако не сте бял, също. Ако сте хомосексуалист, също. Политиката на идентичността е класация на моралната чистота. Това е според мен “новата духовна евгеника”, която разделя чистите от прокълнаните. Гласовете на чистите трябва да бъдат чути, но ако сте сред прокълнаните, трябва да бъдете изчистени от социалното тяло. Целта на политиката вече не е да изгради един общ свят, а да преразпредели ресурсите така, че “справедливостта” - което на практика означава социална дисквалификация на белите хетеросексуални мъже - да надделее.

 

Книгата ми е наречена “Американското пробуждане”, защото сравнявам товя явление с религиозно пробуждане, при което злочестите души търсят отчаяно морално опрощение за греховете си. Ненавиждам расизма, какъвто и да е той. Нямам никакъв интерес да защитавам “белотата”, както се казва днес. Искам да защитавам една прилична политика, която се отнася към гражданите справедливо в рамките на правовата държава, независимо от тяхната идентичност. Доналд Тръмп, разбира се, беше бял хетеросексуален мъж. Неговото “престъпление” беше, че не обръща никакво внимание и не признава постулата на “политиката на идентичността”, че времето на белия хетеросексуален мъж е приключило. Той се гордееше с това, което е. В света на идентичностната левица този тип човек не може да съществува, или ако съществува, той може да бъде само расист. Затова Доналд Тръмп беше мразен толкова.

 

- Пишете, че Америка се връща към религиозните категории, но без да оставя място за божията прошка…

 

- Кризата на Запада е криза на вината. По време на християнския период човек можеше да се покае и да прости в един несъвършен свят на прегрешение и прошка, от който само Божията милост можеше да ни спаси. Но кой живее с това познание в сърцето си днес? Днес живеем с Русо, който ни нашепва, че човек е естествено добър, че насилието и прегрешението са изключения и може би дори единственият прерогатив на белите хетеросексуални мъже. Вече нямаме смелостта да приемем ужасната картина на човека, която християнството ни завеща, заедно с предложението му да облекчи бремето на греха чрез Бог. Можем да мечтаем за постхристиянска епоха, която би накарала да изчезнат греха и неговата противоотрова, за секуларизирана епоха, в която вече няма да има никаква вина. Но ние сме далеч от нея. Ние живеем с вина, но без християнска прошка. Именно това преследва западния човек, това бреме, с всеки изминал ден. Това е истинският източник на умората на Запада.

 

Западният човек се страхува да действа, страхува се да не увеличи бремето на вината. Вече не смее да вярва в себе си. Последиците са сериозни. Но тези, които провеждат “политиката на идентичността”, тези нови пастори на нашето време, казват: елате при мен, вие, които се чувствате виновни. Аз ще ви дам опрощение. Просто ще трябва да се откажете от своята нация (източник на насилие), от християнската си религия (патриархална и хомофобска), от семейството си (хетеронормативно). Декларирайте верността си към космополитния дигитален свят, който не познава нито време, нито пространство и ще намерите спокойствието, за което мечтаете. Това религиозно предложение ни е направено. И понеже вече нямаме християнска религия, ние приемаме предложението за опрощение на тези нови пастори, дори и това да означава унищожение на нашата нация, религия и семейства. Ние изпитваме такъв глад за живот без вина, че сме готови да убием нашата цивилизация, за да го постигнем.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Свързани текстове:  

Джошуа Мичъл: Не вярвайте на благия деспот, който иска на всяка цена да ни защити от смъртта

Джошуа Мичъл: Няма глобалност, ако няма нация

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Иванка

  16 Sep 2021 17:17ч.

  Поздравления за "Гласове"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драганка

  16 Sep 2021 17:54ч.

  бла бла бла ! И накрая " няма глобалност, ако няма нации" , а точно глобализма унищожаванациите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ежко Бежко

  17 Sep 2021 8:37ч.

  Все едни и същи залитания в посока универсалност на западната цивилизация. От времето на кръстоносните походи, през християнизирането на "диваците" в Южна Америка, та до днес едни и същи мераци да наложат нещо, което не може да бъде възприето от шарения свят. САЩ трябва да бъде разрушен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И авторът на статията в стремежът си да постигне дълбочина се е превърнал в кашавар.

  17 Sep 2021 13:47ч.

  - “Политиката на идентичността” все още не е разбрана напълно. Тя произлиза от постмодернизма и трябва да се разграничи от марксизма, чийто произход води началото си от германската мисъл на поколението преди Ницще" . Пълни глупости !..........................................................................................Напротив политиката на идентичността добива своите реални измерения след създаването на Франкфуртската школа . Философите от еврейски произход - Адорно, Маркузе, Фром и др., привърженици на левите идеи и на "реформирания добър стар марксизъм". Недоволни и критично настроени както към западния капитализъм, към фашизма, така и към успехите и реалностите на победилия в Русия болшевизъм. Целта им е била да изследват недостатъците в теорията на класическия марксизъм, да я модифицират и да отстранят нейните дефекти, довели до хуманитарната катастрофа в Съветския съюз. Крайната цел е същата – комунистическата утопия, в която всички са щастливи, равни и няма бедни, гладни и нещастни. Какви са идеите на Франкфуртската школа? Един от най-видните ѝ представители Херберт Маркузе издава есе през 1965 г., озаглавено “Репресивната Толерантност”, в което пише: “На малките и безсилни малцинства, които се борят с фалшивото съзнание, и с тези, които се облагодетелстват от него, трябва да се помогне: тяхното съществуване е по-важно от запазването на правата и свободите на тези, които злоупотребяват с тях, за да получат чрез конституцията власт в интерес на потисниците на тези малцинства.” Феминизмът, който разглежда жената като потиснато малцинство, постколониализъм, който разглежда колонизираните народи като потиснати малцинства, както и движението Black Power (Черна сила) и Black Lives Matter (Черните животи имат значение), което разглеждат чернокожите като потиснати малцинства – всички те са произлезли от Франкфуртската школа. В нейния фундамент лежи убеждението, че всеки един аспект на нашата идентичност без значение дали ще е раса, сексуалност, джендър (пол), семейство, култура, религия трябва да подложен на съмнение и критика, както и всяка поведенческа норма в нашето общество трябва да бъде оспорена, като в най-добрия случай се стигне до цялостно им изменение, което да доведе до възмездието на предполагаемите потиснати малцинства........................................................ Така че, авторът плещи палиативи, но не СМЕЕ да стигне до корена на нещата. Статията е повърхностна и повтаря заучени фрази. Ясно се вижда пълната приемственост между идеите на "културния марксизъм" на злите сили от Франкфуртската школа и техните последователи в САЩ, превзели всички хуманитарни факултети на американските университети. Докато тази съсипваща западните общества ЗАРАЗА, не бъде изоренена от дъно и разобличена публично, познатият ни свят ще ускори своята гибел. Начело на тези "промени" стоят най-високите слоеве на американския бизнес и идеолигия. Те са човекомразци със сериозни психични отклонения, които трябва да бъдат осветлени. За съжаление те държат огромната част финансите и медиите по света и веднага задушават каквато и да е форма на протест. Божиите хора са длъжни да се възправят и с Божията помощ да прекратят зловредната роля на тези богоборци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До триещите мненията

  17 Sep 2021 14:26ч.

  Вие сте европейци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванка

  17 Sep 2021 14:28ч.

  "Гласове" до тук бях с вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДИАЛОГ

  17 Sep 2021 17:52ч.

  Поздравления и от мен! ПП:ДраганкаИванка не е разбрал, вкл. граматиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уточнение

  17 Sep 2021 21:54ч.

  "Европеец" е най-скверната и гнусна обида за мен. Пак повтарям съвета си, прочетете "Наживо от Голгота" от Гор Видал. Апропо, светата троица наистина е измъдрена от Савел от Тарс, който по-късно придобива печална известност като свети Павел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи така

  18 Sep 2021 9:01ч.

  Първо публикувате на някакъв тръмпист малоумните брътвежи, после изтривате всяко мнение, което не е съгласно с него, накрая се получава резултат като в романа на Оруел 1984.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  19 Sep 2021 7:49ч.

  Опитвам се да кажа истината за света от първо лице, от извора, как и защо става промяната в света. И понеже промяната във всяка цивилизация става от църквата, и се създава ново християнство, то описвам как стана всичко. Но независимо, че казвам истината съвсем честно, то това не се харесва на много хора, и особено на теолозите и тези, които имат защитени дисертации. Но тук не трябва да гледаме интереса на свещеници и църквата, както на времето се е гледал интереса на фарисеите и книжниците, и затова са разпнали Христос на кръста. Трябва да гледаме истината, защото само така може да стане промяната - като се започне от църквата. А затова е нужна истината за църквата, къде са слабостите и, и всичко да се направи както трябва. Сега хората са тези,които творят нови идеи. Святият Дух даде базата на обществото - отношенията. А от тук нататък хората ще дават идеи, за надстройката, и ще се създадат организации, тези организации ще влязат в сгради и ще се превърнат в действащи институции в целият свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  19 Sep 2021 7:51ч.

  Западът е готов да унищожи собствената си цивилизация. Тази цивилизация на запада - протестантската и католическата цивилизация след Ковид 19 е вече унищожена. Това е цивилизация на догмата за Света Троица, създадена от Светите Отци на църквата през 4 век след Христа. Това е една лицемерна цивилизация, базирана на Светото Предание, Катехизиса и Символа на вярата. Това означава, че църквата състояща се от папа, кардинали и свещеници, се е превърнала във феодална класа. Православието по същия начин се е превърнало във феодална религия, където патриарха и свещениците са феодална класа. Протестантите казват, че църква - това са миряните, които имат Библии и са като свещеници, заедно с пастора. Това последното го казва Ленин. Има много евангелистки, протестантски църкви. Много от тях са модерни църкви където в църквата, както казват пасторите се проповядва Писанията, или Библията, но протестантите се отказват от Светото Предание и имат друг символ на вярата, както например в Англиканската църква. Аз няма да правя анализ на църквите, но ще кажа, че философията и религията стават еднакви. Във философията на хилозоизма има четвърти закон на диалектиката за диалектична философска система, която се състои от два полюса, поле между тях и нов зародиш на нова система. Всички явления в Природата са диалектични философски системи. Църквата също е такава система. Полюсите са Бог Отец и Святия Дух, поле между тях е Христос и нов зародиш е Бог Слово. Христос е поле, дух, любов. Отначало не знаехме, че в църквата на Светата Троица може да има четвърто лице на Бог. Протестантите говореха за Писания, освен Светата Троица и тогава гледайки в Библията видяхме , че в Евангелието от Йоан в началото пише, че в началото бе Словото, и Словото беше у Бога и Словото бе Бог. И тогава понеже търсехме роля на религията като основа на цивилизациите, и че зад държавата е Бог Отец, зад икономическото общество е Святия Дух , зад миряните в бита и семейството е Христос, то зад църквата, вместо Писания можехме вече да кажем, че зад нея стои Бог Слово. И тогава светът започна да се обръща. Старата цивилизация, за която пише авторът на статията в лицето на Светата Троица рухна. И след Ковид19 веднага изчезна и светът се обърна. Старата цивилизация се изпари, а нова християнска религия на Светата Четворица не е обявена, макар, че вече хората са в нея. Но на запад, понеже на мястото на цивилизацията на Светата Троица няма развита идея за нова цивилизация, както и няма свещеници, които да обявят тази Света Четворица и ново християнство, вакуума се запълва от атеисти и теория за джендъра, за много полове и хомосексуализъм. А Христос казва, че "там където в мое име са се събрали двама или трима, то аз съм с тях. Но двама и Христос - Света Троица, а трима и Христос - Света Четворица. Така, че аз не си измислям нищо. Просто минаваме в цивилизация на Света Четворица. И всички свещеници трябва да прегърнат тази идея и да я реализират. И понеже има семейство в света, то до всяко лице на Бог като мъж, имаме и лице на жена и женска Света Четворица. Така се появява семейно християнство, а не да говорим за родител 1 и родител 2 и разни хомосексуални семейство от гейове и лесбийки. Това се отнася за всички религии по света. И понеже всички хора станаха Богове, на нас не само ни трябва вяра, но и пример. Библията е за това да имаме пример от Бог Отец, - Яхве, Пророците, Христос и Апостолите, как да живеем сега, защото сега живеем както в библейските времена. И как ще се развие и устрои новата църква и да има нови Отци на църквата и какво ще се проповядва в църквата, зависи от свещениците, които също са Богове и обиталище на четириединния Бог. Но не църквата да става нова класа, а да бъде част от гражданите в храмовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Адвокат!

  19 Sep 2021 12:38ч.

  Бял нормален мъж (хетеросексуален означава че има и други мъже, а то няма, щото това другото не покрива дефиниция за мъж и нормален, затова няма да употребя това псевдопонятие) - това е господаря на планетата, откривателя и производителя на всичко, солта на земята, това е Човека Адам който общува с Б-га, между техните показалци протича Б-жията искра (по Микеланджело) и оттам се организира съзнателния живот на Земята по подобие на небесния. С тази искра той осеменява и се поражда Вселенския ред. Не само бялите жени, от които идва Човешкото население с най-висока степен на пълноценност, но и по-мургавите хора, чийто качества са правопропорционални на светлината на тена им. Другото са девиации на увредени хора, които или са много прости и невежи или са сатанисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът няма цивилизация

  20 Sep 2021 6:05ч.

  че да унищожава. Разбъркана с клечка веднъж вече ядена храна, това е така наречения Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  23 Sep 2021 11:22ч.

  Българите виждат , че западния проект потъва безславно като Титаник и продължават да се натискат в клуба на потъващите. Защо ? Поради малоумие ? Не. Българите са индивидуалисти и всеки оцелява сам за себе си. Единствено неграмотните и безпомощни българи разчитат на някакви "спасители" да ги спасяват от собствените им страхове. А тези така наречени "спасители" са точно вълци в овчи кожи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • uctqmpe

  23 Sep 2021 21:36ч.

  браво за статията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи