Данаил Кирилов искал подкуп от Плевнелиев, разкри Кадиев още преди осем години

Данаил Кирилов искал подкуп от Плевнелиев, разкри Кадиев още преди осем години
Новият правосъден министър Данаил Кирилов бе един от тримата общински съветници, за които през 2011 г. Георги Кадиев разкри, че са искали подкуп в размер на половин милион лева от Росен Плевнелиев. Завесата над тази афера бе повдигната от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

Препечатваме публикацията на "Дневник" от 16 септември 2011 г., в която тези събития са подробно описани:

 

"Кандидат-кметът за София, издигнат от БСП, Георги Кадиев  назова имената на тримата общинари, които искали подкуп на Росен Плевнелиев. "Цялата драма продължава заради имената на трима общински съветници от ГЕРБ, които трябва да бъдат казани, защото са оказвали натиск. Имената, които Росен Плевнелиев е казал на Курумбашев, а после той - на мен, са ясни и те не са нови - Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов", заяви Кадиев, цитиран от агенция "Фокус".

 

По-рано днес депутатът от левицата Петър Курумбашев също коментира темата пред Би Ти Ви. Той обяви, че настоящият областен управител на София-град Данаил Кирилов през октомври 2008 година е предложил да не се прави замяна на общинския терен с Бизнес парка, както е предлагала компанията, ръководена от Росен Плевнелиев, а парцелът да се обяви на търг. Тогава Кирилов е бил общински съветник от ГЕРБ в столичната община, а в предишния мандат - от БСП.

 

Така, след многобройните призиви на БСП вътрешният министър Цветан Цветанов да обяви кои са общинарите, имената бяха огласени от двама представители на левицата.

 

Това е развитието на 8-ия ден, след като Цветанов съобщи публично, че през 2007 г. трима тогавашни общински съветници в София, известни като "брокерите", са поискали от Плевнелиев 500 хил.евро, за решение, свързано с Бизнес парк - София. Информацията постави въпроса защо нито той, нито Плевнелиев са съобщили за случая на прокуратурата и МВР. Темата беше подета от опонентите им - от БСП заявиха, че в случая и развитието му са замесени и настоящи общински съветници от ГЕРБ. Преди дни кандидатът за президент Плевнелиев пък обяви, че не е имал среща "с никакви брокери- ни един, ни два, нито трима". Той декларира още: "Лично на мен подкуп не ми е искан, самите вие знаете че подкуп не се иска директно, а с много завоалирани намеци. Аз лично подкуп никога на никого не съм давал."

 

Днес Курумбашев обясни откъде и как той знае за случая така: "През март 2008 тази сделка за замяна мина през Столичния общински съвет и шест месеца по-късно бях потърсен от Плевнелиев, с който се познавам отдавна. Той ми сподели, че има определен натиск от съветници от мнозинството. Не сме влизали в детайли дали директно са влезли в контакт с него или не".

 

Депутатът отговори на въпросите защо той самият не е сигнализирал на прокуратурата или МВР за този натиск с аргумента, че е информирал шефа на групата на БСП в общината Жельо Бойчев и председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов (ГЕРБ). След това Иванов се намесил, в крайна сметка мнозинството на ГЕРБ е гласувало за замяната. Ден по-рано Иванов заяви, че чак сега научава за този случай.

 

Курумбашев на няколко пъти подчерта тезата на левицата - че лицата, оказвали натиск над Плевнелиев, са станали общински съветници от листата на ГЕРБ, след което отново са настоявали в общината да не се прави замяна, а търг за имота. "Корупционните практики, които са били през 2007 г., не са забравени от ГЕРБ през 2008 г.. Маските падат и се вижда, че ГЕРБ се бори с корупцията така както педофил охранява детска градина", заяви още Курумбашев пред Би Ти Ви.

 

Днес кандидат- кмета на София от БСП обаче отново Георги Кадиев призова вътрешният министър Цветан Цветанов "да излезе и да каже имената".

 

"Ако някой нещо е скалъпвал, това са Росен Плевнелиев и Цветанов. Те трябва да излязат и да кажат истината. На 23 октомври ще искаме доверието на хората, за да управляваме градовете и държавата. Хора, които лъжат, не могат да искат доверие", коментира Кадиев. Напомни, че за случая е разказал именно вътрешния министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветанов, затова той дължи на гражданите още информация по темата.

 

Пръв Цветанов съобщи пред медиите, че трима общински съветници в София, известни като "брокерите", са искали подкуп от 500 000 лева от Росен Плевнелиев за финализирането на Бизнес парка през 20017 г., но тъй като Плевнелиев е отказал да подаде жалба, срещу тримата не е образувано досъдебно производство

 

Кадиев коментира още, че в последните дни е станал свидетел на пълната амнезия на голяма група политици. "Не се учудвам, че премиерът Борисов има нужда от опресняване на паметта, не се учудвам, че Цветан Цветанов не си спомня, не се учудвам, че Андрей Иванов каза, че за първи път чува, като представител на институция. Не се учудвам, че Йорданка Фандъкова каза, че няма нищо общо и не знае. Тя по принцип няма нищо общо и не знае", допълни общинският съветник от БСП.

 

Пред БНТ тази сутрин столичният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Йорданка Фандъкова заяви, че недоумява "как може политически сили, които са били част от управлението и са участвали в целия този процес, сега да обвиняват човека, който е почтеният, който не се е поддал, не е влязъл в схеми". Тя беше помолена да коментира какви са впечатленията й и дали смята за почтени общинските съветници, чиито имена посочи по-рано лидерът на РЗС Яне Янев - Орлин Иванов, Радослав Тошев и Пламен Илиев: "Аз не мога да оценявам хората просто. . . Никога не сме имали проблеми, винаги сме били оперативни. С колегите работя много добре като изпълнение на задачи. Наистина компроматът означава, че ти хвърляш нещо в пространството, което след това няма как да бъде обяснено. Отговорната позиция за мен е да поставиш въпроса и да сезираш органите, които могат това нещо да го проверят. А всичко останало е несериозно".

 

Попитана ще останат ли те в листите на ГЕРБ за следващия мандат, Фандъкова отговори, че листите в момента се обсъждат. "Аз смятам, че тези хора са възрастни, те могат да дадат ясен отговор. Вчера и господин Тошев, и господин Иванов категорично дадоха и пред медиите този отговор. Ако те смятат, че това е клевета, те имат, и аз ще им препоръчам, всички основания да заведат дела за клевета".

 

Вчера, на заседанието на столичния общински съвет, Орлин Иванов за пореден път обяви, че това е "гнусна лъжа". Декларира, че винаги е подкрепял сделката за бизнес парка и ще съди и осъди Кадиев, ако назове неговото име. Радослав Тошев пък изпрати открито писмо: "По повод появилите се в някои медии публикации, които забъркват името ми с някакъв " подкуп", поискан от г-н Плевнелиев, заявявам, че това са груби спекулации и откровени лъжи".

 

Източник: 19min.bg

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Оплетени като свински черва

  07 Апр 2019 15:04ч.

  Кирилов от БСП, сега от ГЕРБ, повелителят му Бойко пък бил в БКП, противничката му Корнелия дошла от СДС, Курумбашев и той им симпатизареше навремето, но се разсимпатизира, Кадиев, бивш социалист, вече не знае от кои е, а жертвата Плевнелиев с комсомолско-партийното си минало, се борел същевременно с Тодор Живков, но след свалянето му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • г-жа "Оплетени като свински черва" е права!

  07 Апр 2019 18:05ч.

  ето каква е обективната истина за тоя министър председател: – крадец на автомобили в будапеща, заловен от унгарските власти и спасен от унгарското правосъдие с ходатайство и молби на няколко видни български комунистически фамилии, включително тодор живковата; – лъжец и подлец - напуснал системата на мвр, като написал в заявлението си за напускане, че желае да напусне мвр, защото не желае да се деполитизира, защото изповядва и са му много по-скъпи и важни за него идеите, политиката и дейността на комунизма и социализма и пролетарския интернационализъм; – основател и шеф на най-свирепата и жестока мафиотска, рекетьорска и терористична организация – СИК, който лично, многократно е рекетирал със заплахи и с бухалка, чупел е кости и е заплашвал с палежи и взривове и най-дребните и беззащитни продавачи по сергиите (в перник хората още го помнят какви гнусни и зловещи заплахи е отправял, как е въртял бухалката, какви жестоки побоища е извършвал); – началник на охраната и личен бодигард на комунистическия диктатор другаря Т.Живков и на фамилията му; – началник на охраната и личен бодигард на Симеон Две Сакскобургготски; – главен организатор на доставките на оръжия и метаамфетамини от България за ислямските терористи на ислямска държава – идил, ал кайда, ан нусра в Сирия и Ирак; – главен идеолог и командир на герберския феодализъм в България; – командир на група главорези, който през "възродителния процес", изпълнявайки спецпоръчки на ЦК на БКП и ДС, е извършвал етническо прочистване в Делиормана, чрез масов терор, побоища, заплахи и изнудвания; – използвач на държавни самолети и хеликоптери, за да си прави кефа с полети с чалгаджии и чалгаджийки, мутри и мутреси, и футболисти; – предател на националните интереси, който лично е спрял стратегически проекти, от което сега българия ежегодно губи милиарди евра; – главен разпоредител и разпределител на „порциите“ на обществените поръчки - само за фирми на ПП ГЕРБ; – главен усвоител и присвоител на еврофондовете – само за фирми на ПП ГЕРБ; – същество, което е прочело само половин книга в живота си и не знае нито един чужд език; – убиец на човек с гранатомет, заради което България беше осъдена и българския народ плати сметката – 50 000 евра; – главен рекетьор на всички български фирми и бизнеси... и това не е всичко…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде, айде!

  07 Апр 2019 18:09ч.

  Е,и? Човекът напълно отговаря на изискванията да е фигура в ГЕРБ. Нагаждач, корумпиран, безволев и изпълнителен. Идеалният фигурант. Да ни е честит новият "правосъден" министър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  07 Апр 2019 19:05ч.

  Зависим и алчен е кодът. А иначе, в качеството на правосъден министър, има правото да предложи във ВСС името на новия избран и послушен главен прокурор. Елементарно , но ще сработи пак при днешното българско стадо-народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • г-жа "Оплетени като свински черва" е права! на 07.04.2019 в 18:05

  07 Апр 2019 19:15ч.

  "Пиндил", изкривено огледало ли гледаш, при оценка на пола на субектите , които коментираш ? Или е "охлювна" историята ти ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи