За първи път през 2021 г. вятърната и слънчевата енергия генерират повече от 10% от електроенергията в света, но използването на въглища също се е увеличило

За първи път през 2021 г. вятърната и слънчевата енергия генерират повече от 10% от електроенергията в света, но използването на въглища също се е увеличило

Неотдавнашният доклад на Фонда за нова енергия на Блумбърг (BNEF) "Тенденции в енергийния преход през 2022 г." показва, че световното потребление на електроенергия се е увеличило рязко през 2021 г., тъй като световната икономика се е възстановила от пандемията COVID-19. Но по-важното е, че през 2021 г. вятърната и слънчевата енергия за първи път успяха да генерират повече от 10% от световната електроенергия.

Но тази добра новина се разваля от факта, че производството и емисиите от въглищните електроцентрали също са скочили до нови върхове - използването им се е увеличило с рекордните 8,5 % между 2020 и 2021 г. Това се дължи на стремежа на много държави да компенсират възможно най-бързо загубите, причинени от сушата и изключително високите цени на газа.

"Увеличаването на производството на електроенергия от въглища е тревожен знак за икономиката, здравето ни и борбата с изменението на климата. Този доклад трябва да бъде предупредителен сигнал за лидерите по целия свят, че преходът към чиста енергия изисква повече и по-решителни действия", заяви Майкъл Блумбърг, основател на Bloomberg LP, Bloomberg Philanthropies и специален пратеник на генералния секретар на ООН по въпросите на климата и решенията.

В доклада на BNEF се казва, че за първи път от 2013 г. насам "електроцентралите, работещи с въглища, имат основен принос за растежа на производството на електроенергия. Въглищата продължават да имат най-голям дял в световното производство на електроенергия - 27% - и този дял може да продължи да нараства през 2022 г. Въпреки че европейските въглищни електроцентрали допринасят за тези статистически данни, те са малко в сравнение с трите най-големи производители на електроенергия от въглища - Китай, Индия и САЩ, които произвеждат 63% от световното производство на електроенергия от въглища.

 

Китай е на първо място по производство на електроенергия от въглища, като на него се падат 52% от световното потребление на въглища. Индия използва 11 % от въглищата, а САЩ - около 9 %. Въпреки това САЩ може да изпаднат от челната тройка, тъй като според BNEF те са единствената страна сред 10-те най-големи потребители на въглища, която е намалила потреблението си от началото на десетилетието.

Останалите седем водещи държави, които изгарят въглища (Япония, Южна Корея, Индонезия, Южна Африка, Германия, Русия и Австралия), заедно с трите най-големи държави, са отговорни за 87 % от електроенергията, произведена от въглища.

Според BNEF досега природният газ е водещ в производството на електроенергия от нови изкопаеми горива, но това може да се промени драстично, тъй като доставките на природен газ са застрашени от събитията в Украйна. След инцидента с газопровода "Северен поток" тази седмица въглищата могат да станат още по-разпространени на европейския континент. Само в Германия са въведени в експлоатация 3,2 GW мощности за производство на електроенергия от въглища, а BNEF заяви, че очаква Германия да въведе в експлоатация още 5,5 GW до края на годината.

"Очаква се енергетиката в други европейски страни да следва подобен път", казва BNEF.

Коментари

 • На книга. Пари за толкова са съдрани от населението.

  03 Окт 2022 15:56ч.

  Всъщност лъжат. Слънцето грее по 30 часа в денонощие не само в Банкянски Евроатлантикостан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всичко хубаво но

  05 Окт 2022 23:33ч.

  Вятърът е вятър работа. Трябва ти ток, когато е тъмно и студено, с не когато е светло и топло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи