Въпреки раздорите ПП-ДБ подкрепиха брутален закон на ДПС

Въпреки раздорите ПП-ДБ подкрепиха брутален закон на ДПС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Предложенията на Пеевски бяха приети с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, които бяха единни, въпреки раздорите им за бъдещото на общото им управление.

Народното събрание одобри тази сутрин законодателни промени, с които се въвежда тежък държавен разрешителен режим за чуждите инвестиции. За целта към правителството ще работи Междуведомствен съвет за скрининг (наблюдение – бел.а.) на преките чуждестранни инвестиции, свързани със сигурността и обществения ред. Както на отделните му членове, така и на специалните служби на практика се дава възможност да блокират всеки опит на чужд бизнес да вложи пари в страната. На всичкото отгоре няма да носят отговорност за действията им по закона, освен ако не ги хванат в умишлено престъпление.

Парадоксалното е, че ограниченията и регулацията бяха вкарани в Закона за насърчаване на инвестициите. А неговото предназначение е да стимулира навлизането на капитали в страната. Сега ще се случва точно обратното - потокът им ще подлага на брутален контрол под претекста, че трябва да се възпират инвестиции от Русия.

Съветът няма да се занимава с инвестициите, направени преди влизането в сила на закона, както и на правилника, по който ще работи. Депутатите дадоха срок от 6 месеца на правителството да приеме устройствения правилник на съвета. С други думи, чуждите инвеститори получават отсрочка до края на август т.г.

Пеевски в защита на евроатлантизма

Законопроектът, който беше приет на второ четене, беше внесен от група депутати от ДПС, начело с кандидат-лидера на партията Делян Пеевски. Те обявиха, че е нужен по-строг контрол върху навлизащите в страната "зловредни, основно руски капитали".

Пеевски, който беше санкциониран по американския закон "Магнитски", от средата на миналата година се лансира като защитник на евроатлантическата ориентация на България и противник на руското влияние у нас. Неговото предложение беше окончателно прието днес на второ четене с гласовете на управляващото мнозинство – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, които гласуваха единно, въпреки раздорите им за бъдещото на общото им управление. От опозицията се противопоставиха с аргумента, че този закон ще ограничава инвестициите и ще позволи упражняването на рекет над чуждия бизнес.

В нарушение на правилника

По време на разглеждането на закона се оказа, че освен типичния доклад за второ четене по законопроекта, съществува и друг, допълнителен доклад, приет от парламентарната икономическа комисия. В него всъщност се доуточняваха разпоредби от първия, основен доклад. Така се нарушава парламентарният правилник, в който не пише нищо за допълнителни или алтернативни доклади. Да не говорим, че се създаваше пълно объркване какво всъщност се приема в пленарната зала.

Когато Петър Петров от "Възраждане" протестира, че така се нарушават принципите на парламента, водещата заседанието Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) високомерно попита: "Други народни представители с принципи има ли?". Никой не се обади. А Кирова заяви, че тази практика се използвала и в предни парламенти – като че ли това може да бъде някакво оправдание.

Свръхширок обхват на контрола - с големи изключения

По принцип разрешението на съвета трябва да получат няколко вида инвестиции – ако чрез вложението се придобива собствеността на най-малко 10 на сто от капитала на дадено предприятие; или стойността на инвестицията надхвърля 2 милиона евро; ако в капитала или в управлението на инвеститора участва компания от държава извън ЕС; ако се придобива дружество, което извършва високотехнологични дейности, независимо от размера на инвестицията; и т.н.

Изрично се посочва, че по този закон подлежат на наблюдение всички инвестиции от Русия и Беларус, както и тези в сектора на горивата. Съветът може да се самосезира – да се заеме с всяка една инвестиция, независимо от размера й, ако негов член поиска това и бъде подкрепен от службите за сигурност. ДАНС и разузнаването също може да поискат от съвета да се произнесе дали дадена инвестиция е допустима – стига да смятат, че тя може потенциално да навреди на националната сигурност.

Съветът ще може да подхване всяка една инвестиция, стига да има информация, че в капитала на инвеститора участва пряко или непряко държава извън ЕС. Тук обаче се предвижда и изключение – правителството може да приеме списък с държави извън ЕС "с нисък риск", както пише в закона. Извън този списък в закона директно се изреждат редица държави, за които ще важат правила за наблюдение, които се прилагат за членките на ЕС - с други думи, ще бъдат на олекотен режим. Това са САЩ, Обединеното кралство, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Корея, ОАЕ и Саудитска Арабия.

Въпросните текстове за правителствения списък и изредените държави извън ЕС се съдържаха в споменатия допълнителен доклад, който тайнствено се появи в пленарната зала.

Ограничения до дупка

Самите чуждестранни инвеститори биват задължавани да подадат заявление до съвета да разреши инвестициите им, ако те попадат в обхвата на този закон. Заявката трябва да се подаде на български език с превод на английски. Всъщност, по текстовете на закона съветът може да се заинтересува от даден инвеститор, дори ако последният не е подал заявление. Достатъчно е някой държавен орган да сезира съвета.

Съветът ще разполага с цели 45 дни, за да излезе с решение по дадена инвестиция. Този срок може да спре да тече, ако става въпрос за инвестиция, която засяга "проекти и програми от интерес за ЕС", както е написано в закона. При такива случаи ще се чака становище от Европейската комисия.

Интересен детайл е, че той ще може да издаде "условно разрешение" - ако инвеститорът изпълни определени ограничителни мерки, наложени му от съвета. Последният може да нареди например да се придобие само до 20 на сто от капитала на дадено дружество или до 10 на сто, ако става въпрос за високотехнологично предприятие; да се запазят специални права на държавата в управата на приватизирано дружество – т.нар. златна акция, и др. Ако съветът реши, може също да наложи промяна в контрола на дружеството, преустановяване на дейност, даже прекратяване на инвестицията и "други подходящи мерки", както неясно се посочва в закона. Тези мерки ще се прилагат след преговори между инвеститора и упълномощен представител на съвета.

Санкции за инвеститора

По закона се предвиждат и глоби. Така например, ако даден кандидат-инвеститор предостави неточна или подвеждаща информация на съвета, ще му се налага санкция в размер на 5 на сто от стойността на предлаганата инвестиция, но не по-малко от 50 000 лв. Същото се отнася и за случаи, при които вложението се направи без издадено разрешение или на по-късен етап условията на разрешението бъдат нарушени. С глобата се наказва и отказ на чуждия бизнес да се съобрази с наложени му ограничителни мерки от типа на изредените по-горе.

Под контрола на правителството и спецслужбите

Начело на съвета трябва да застане вицепремиер, определен от правителството, а заместникът му трябва да бъде министърът на иновациите и растежа, или негов зам.-министър. В състава му ще влизат представители на министерствата на отбраната, финансите, здравеопазването, МВР, икономиката, транспорта, МВнР, енергетиката, електронното управление, ДАНС, разузнаването, както и на редица регулатори – КЗК, КФН, КРС, КЕВР.

За отбелязване е, че представителите на регулаторите няма да имат право на глас в съвета, а само ще го консултират. Това означава, че решенията ще се взимат от хората на правителството и спецслужбите, които практически се контролират от политическите партии в парламента.

Без отговорност

В закона беше вкаран изричен текст, че ръководството и членовете на съвета няма да носят отговорност за причинени вреди при упражняване на възложените им от закона функции и задачи. Освен ако извършат умишлено престъпление от общ характер.

Също така, ако съветът е издал разрешение под условие или отказ, когато инвестицията не е била поставена под наблюдение, извършените до момента разходи остават за сметка на инвеститора, който няма да има правото на иск за обезщетение срещу държавата.

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • ЪПСУРТ

  22 Фев 2024 15:16ч.

  Нали им ги видехме политическите инвестиции на "управленците". ЦРУ. Ама знае ли накъде ще поеме ... Трактора. Щото ако го подкара Владимир Владимирович ... голема инвестиция ще падне по Българската Коледа - свинско и винско за целокупния български народ и ... три дена яли, пили и се веселили! Дай Бог всекиму такава инвестиция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  22 Фев 2024 15:39ч.

  Насърчителни идиотии и от двата лагера !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този закон...

  22 Фев 2024 16:02ч.

  ...ще засегне ли инвестициите на Юнайтед Груп?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фриц Клингенберг

  22 Фев 2024 15:17ч.

  Така, така. На всяко ? му идва Коледата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разбирам

  22 Фев 2024 15:58ч.

  Значи ли това, че чуждите хранителни вериги ще ги подложат .... на какво, наистина не разбирам ............................................ Не, не разбирам. ............ Нещо за чуждите НПО-та щеше да е полезно. Или сега американците като инвестират в бази, ще бъдат ли контролирани? А бе кой и за какво им дава акъл на тия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посетител

  22 Фев 2024 19:48ч.

  Ако правилно съм разбрал, на контрол ще подлежат всички инвестиции от ТОЗИ МОМЕНТ НАТАТЪК... Чуждите вериги са заварено положение. За тях контрол няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шиши, ексследовател от Столичната на Еврото

  22 Фев 2024 15:20ч.

  Зрелища без ? ... накъде ни бутат ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  22 Фев 2024 15:21ч.

  никакви инвестиции от турция 500 години стигат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колониалният режим се затяга

  22 Фев 2024 15:26ч.

  С този закон сегашните колонизатори на Р. България си осигуряват монополна среда, като изключват всякаква външна конкуренция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гичо

  22 Фев 2024 15:47ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, и още ...

  22 Фев 2024 18:23ч.

  Създават си Солунската митница, демек тия инвеститэри които са "на кантар" да накланят везната , знаем как. Политическата поръчка от Колониалните власти е ясно, но успоредно с нея изпълнителите трябва да гушат кинти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  22 Фев 2024 21:48ч.

  Де се е чуло и видяло тези от сглбката (некоалицията) да приемат закон в полза на България, а още повече пък ДПС! Всяко тяхно действие е в наша вреда! Това правителство беше сформирано да се грижи за украинските нацисти за наша сметка. Всяко тяхно дейатвие е поредния опит да се ликвидира българската държавност и да се улесни разграбването на Родината ни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На всяко прасе

  22 Фев 2024 15:27ч.

  му идва времето за мезе ! ДАЙ БОЖЕ и с този да се случи същото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега е време за събиране на камъни

  22 Фев 2024 15:31ч.

  После ще дойде време да им събираме костите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Бобев

  22 Фев 2024 15:34ч.

  По същество се създава един корупционен орган, на който инвеститорите ще трябва да плащат ако искат да получат разрешение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анджак !

  22 Фев 2024 18:25ч.

  Горе го написах, без да съм ви прочел. Създават си "Солунската митница".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  22 Фев 2024 15:35ч.

  Този закон си е предпоставка за корупция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пеевски сигурно знае най-добре

  22 Фев 2024 15:36ч.

  Лесно навлизащите в страната "зловредни, основно руски капитали" понякога излизат твърде болезнено. От частни отвърстия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде

  22 Фев 2024 15:42ч.

  Ще се види че е противоконституционен и е в нарушние на разни неща от еврокомисията и ще с еотмени. Просто дойде изведнъж и хората не могат още да осмислят какво правят фашиситите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Фев 2024 15:43ч.

  Те капиталите на Русия отдавна не са руски, всичко е мижай да те лажем... живеем във времена на анонимните капитали, затова сме на такова дередже ? та ... все тая!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  22 Фев 2024 15:48ч.

  Просто е. Едни момчета вдигнаха "мизата" за навлизане на пазара. Без тях няма договаряне. Това е положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато

  22 Фев 2024 15:57ч.

  намерите разликата от БВП и Общия национален доход (по очевидни причини последния не се спряга често в медиите), ще откриете плодовете на чуждестранните инвестиции. С 5 до 10 процента минус сме пак първенци е ес. Законът е много добър всъщност,ако се махнат облекченията за САЩ,Канада и т.н. и ако свестни хора управляват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа,

  22 Фев 2024 18:06ч.

  Националният доход включва и приходите от чужбина, а ние сме чужбината за нашите колонизатори от метрополиите (САЩ+ЕС+Израел+Турция). Е, сега Турция може да пие една студена вода с този закон в полза за другите колонизатори, а ако президентът му налижи вето, Пеевски може и да го подкрепи. Също ГЕРБ има възможност да подкрепи евентуално вето на президента и по този начин да подкрепи своето гласуване в енергийната комисия на НС, Р. Корея да строи 7-и и 8-и блокове на АЕЦ "Козлодуй". Днешното гласуване на ГЕРБ за този лобистки закон е в разрез с гласуването на ГЕРБ в енергийната комисия на НС. Или както е в стила на Борисов, не ме слушайте какво ви казах вчера, а гледайте каква я свърших днес (подмазване на посолствоТО, в полза на посолствоТО!).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Врабец

  23 Фев 2024 1:15ч.

  @Когато, напълно точно наблюдение - важно е кой и как ще прилага закона! В ръцете на държавник, тези текстове могат да бъдат страхотно оръжие за защита на националния ни интерес, при това без да може ЕС да ни каже копче (националната сигурност е едно от изключенията, което позволява ограничаване на прословутото свободно движение на стоки и капитали). >>> След тази законодателна инициатива сериозно се замислям, за кого играе ДПС - за "евроатлантизЪма" (вкл. през Босфора) или за българския национален интерес, дори да е, както в случая, силно обвързан с потенциален корупционен интерес. Не познавам новите текстове в детайли, но по начина, по който са изложени в дописката, оставам с впечатление, че благодарение на тях с лекота ще могат да бъдат блокирани стопанските попълзновения на Република Турция (не е включена в списъка на страни с облекчен режим), освен ако не минават през офшорката ОАЕ, а потенциално и на САЩ, напр. с една незабележима промяна във вече съществуващите текстове, вкарана между другото в преходните и заключителните разпоредби на друг закон (да речем на Закона за мерките срещу изпирането на пари или ежегодния Закон за държавния бюджет) или дори чрез разширително тълкуване на тези текстове от прилагащия орган. Иначе казано, с тези текстове се създава прецедент държавата под предлог защита на националната сигурност да упражнява дискреция (преценка и контрол), при това без да носи отговорност, върху навлизането в страната и поведението на нейна територия на чуждестранния капитал - нещо абсолютно немислимо доскоро. И използването на "руската заплаха" като аргумент е страхотно оправдание, защото докато припяваме в хора на САЩ, всъщност си изковаваме оръжие, с което да се избавим от тяхната финансова и стопанска опека. Дали нашата политическа върхушка (компрадорска по дефиниция) не е усетила накъде духа вятъра и е започнала да се подготвя да вземе завоя? Или е видяла историческия шанс, който се отваря пред нашата страна с оглед течащото геополитическо пренареждане? Ако видим закон за чуждестранните агенти, внесен отново под предлог "руската заплаха", с голям процент на сигурност можем да приемем, че местният политически слугинаж, ноторно известен с безпрекословната си подкрепа за всяка трансатлантическа (американска) инициатива, скрито и подмолно е започнал да се еманципира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Син жълто-паветник

  22 Фев 2024 15:58ч.

  дебелото намагнитизирани момче е наше прасе ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  22 Фев 2024 16:07ч.

  Това е наложително, защото има стълпотворение от чуждестранни фирми, които се бият помежду си да инвестират у нас! Особено напоследък! Вече сме в състояние да гоним някои от тях по лични съображения и симпатии на везира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  22 Фев 2024 16:16ч.

  ще подкрепят, иначе правителството пада, не ГЕРБ са важни, а ДПС затова христо иванов е киснел при пеевски, но санкциите не падат така че въпрос на време е правителството да падне, без пари пеевски не е необходим на ДПС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  22 Фев 2024 18:58ч.

  Управляват ни жалки и продажни марионетки ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Театро

  22 Фев 2024 19:53ч.

  Иначе се разиграва театро пред медиите, за да опитат да скрият този закон с димна завеса, че ужким се карат много. С колко звездички ще оцените актьорското майсторство?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Два района в България са подходящи за погребване на радиоактивни отпадъци - в Дунавската равнина и в Югоизточна България!

  23 Фев 2024 0:22ч.

  Ашколсун, аферим, машаллааах, евала. Енергийният министър Румен Радев в отговор на въпрос на депутата от ДПС д-р Джевдет Чакъров дали в националната енергийна стратегия на България ще залегне изграждане на хранилище за дългосрочно съхраняване на отработено ядрено гориво и ако да, правени ли са проучвания дали има подходящи за това места и кои са те. - Р.Радев - В резултат на задълбочен преглед на данните от геоложките проучвания, по предварително заключение, районите с подходящи по химичен състав скали са – гранити в Югоизточна България и мергели в Дунавската равнина. Тези са луди бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Радиоактивни отпадъци" има опит в работата с местните общности в района на Козлодуй и с. Нови хан

  23 Фев 2024 0:30ч.

  Допълва се, че Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" има опит в работата с местните общности в района на Козлодуй и с. Нови хан, където експлоатира съоръжение за управление на радиоактивни отпадъци. Там, със средства от Фонд РАО, всяка година се финансират инвестиционни и общи инициативи. Според МЕ този тип сътрудничество с местните се е доказало като много успешно и ще продължи и в бъдеще." Какво радиоактивно бъдеще..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КРОМ

  23 Фев 2024 2:22ч.

  Май прерафразирате същноста дали действа за вас ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  23 Фев 2024 3:15ч.

  "Заявката трябва да се подаде на български език с превод на английски". Yes, Sir!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  23 Фев 2024 7:01ч.

  Спектакълът, който се играе от нашите политици, е достоен за „Оскар”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хороводец

  27 Фев 2024 13:45ч.

  Феноменалният ДПС-глиган води парламентарното хоро, а мутро-тиквуня БОКо, Кики, Кокор, БойКики, пекенез Танас, ..... скокат ли скокат радостни, че са все още на хорото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи