Шведската централна банка, най-старата в света, опря до държавна помощ, за да не фалира

Шведската централна банка, най-старата в света, опря до държавна помощ, за да не фалира

Автор: Обективно

Най-старата централна банка в света Riksbank, централната банка на Швеция, се нуждае от държавна помощ заради капиталов недостиг. Банката има нужда от повече от 7 милиарда долара, за да покрие загубите си.

Когато лихвените проценти се повишиха през 2022 г., Riksbank реализира загуби заради  покупките на облигации, които банката преди това беше направила, за да подкрепи икономиката. В резултат на тези загуби банката в момента има твърде малко собствен капитал.

Riksbank се нуждае от капиталова инжекция от почти 80 милиарда шведски крони (7,3 милиарда долара), за да възстанови собствения си капитал до основно ниво, според предварителните резултати от анализ на финансовото й състояние, каза нейният управител Ерик Теден пред парламентарната комисия по финанси, според изявление, цитирано от Bloomberg.

Съобщението за рекапитализацията на Riksbank идва в момент, когато централните банки по света видяха, че активите, натрупани по време на период на ниска инфлация, губят стойност.

В началото на 2022 г. Riksbank държеше облигации и съкровищни ​​бонове с номинална стойност от близо 1 трилион крони (91 милиарда долара). Банката спря покупките в края на 2022 г. и започна да продава държавни облигации през април миналата година.

В еврозоната загубите от отрицателна преоценка на книжа, закупени в рамките на програмата за количествени улеснения, се усещат най-вече от германската Бундесбанк. Централната банка на Германия освободи изцяло провизиите си за риск и намали резервите си. „Очакваме тежестите отново да са значителни за настоящата година. Те вероятно ще надхвърлят останалите резерви,“ заяви президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел на пресконференцията, представяща годишните отчети на Бундесбанк за 2023 г.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • old_beggar

  16 Апр 2024 15:01ч.

  Валутите, обезпечени със злато и природни ресурси, ще заменят щатския долар. Това ще стане в съответствие с плана на Москва…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Апр 2024 12:32ч.

  Парите само на трима наши политици могат да я спасят !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  17 Апр 2024 12:14ч.

  нали искате нато хаиде сега да ви видим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи