"Дейли мейл": Санкциите срещу Русия навредиха повече на европейските икономики, отколкото на Путин

"Дейли мейл": Санкциите срещу Русия навредиха повече на европейските икономики, отколкото на Путин

Автор: Дейвид Авере, dailymail.co.uk Следвайте "Гласове" в Телеграм

Западните санкции не са направили нищо, за да възпрат Русия да продължи агресията си в Украйна, и може би дори вредят повече на Великобритания и Европа, отколкото на Москва, тъй като Владимир Путин продължава да води война срещу Киев.

Повече от две години след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "рублата ще бъде превърната в руини" от санкциите, руската икономика изглежда по-устойчива, ако не друго, то ръстът на БВП ще достигне 3,6 % през 2023 г. - повече от всяка страна от Г-7. 

Вместо това усилията на Запада да осакати военните усилия на Кремъл чрез замразяване на средства, изваждане на руските банки от международните платежни системи и прекратяване на търговията само подтикнаха Москва да изгради по-добри отношения с други международни партньори, включително Китай и Иран.

Сега експертите бият тревога и предупреждават, че ако санкциите продължат, Великобритания и европейските ѝ партньори само ще станат по-слаби в лицето на своите врагове и по-послушни на САЩ. 

Ексклузивно за MailOnline д-р Ксения Къркъм, специалист по икономически войни в Кралския колеж в Лондон, заяви, че Европа "се прострелва в крака" със стратегията си за санкции и е подтикнала Русия да "избяга от западните механизми за контрол" и да стане по-самостоятелна.

Алън У. Кафъруни, професор по международни отношения в американския колеж "Хамилтън", твърди, че решението на Европа да спре вноса на руски нефт и газ не е довело до нищо друго, освен до увреждане на собствените им икономики и до пълнене на джобовете на американските корпорации, докато Русия продължава да изнася необезпокоявано своите въглеводороди на изток. 

Западните санкции може да навредят повече на Великобритания и Европа, отколкото на Москва, твърдят експерти

Безмилостният ангажимент на Запада да накаже Русия с икономическа война продължава вече десетилетие.

Америка и ЕС наложиха санкции на руските предприятия още през 2014 г. след анексирането на Крим - тактика, която според Министерството на външните работи на Обединеното кралство имаше за цел да "възпре, наруши и демонстрира" - т.е. да възпре по-нататъшната агресия на Русия, да наруши нейните гнусни дейности и да демонстрира решимостта на Запада. 

Но тоталното нахлуване на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. изкристализира провала на санкциите като форма на възпиране, тъй като мерките очевидно не успяха да спрат Кремъл да продължи с насилствените си цели. 

Санкциите оказаха огромно влияние върху поведението на Русия, но не в посоката на заявените от изпращащите държави цели, казва д-р Къркъм. 

"Ако целта е била да се възпре Русия, то санкциите са имали обратен ефект - те просто са я направили по-агресивна към Запада, особено към САЩ. След избухването на войната западните партньори на Украйна отказаха да защитят Киев с ботуши на земята или самолети в небето. Вместо това те драстично увеличиха обхвата на и без това неуспешните си санкции, опитвайки се да отслабят военната машина на Путин и да го принудят да промени поведението си, като осакатят икономиката и наложат още по-строги санкции на ключови държавни структури и лица. "

Но д-р Къркъм смята, че тази тактика само е ускорила усилията на Русия да подкопае господството на Запада в световните политически и икономически форуми.

"Изолацията на Русия е мит", категорична е тя. 

"Москва създава силни съюзи с партньорите си от БРИКС и някои други държави от Близкия изток, Африка и Латинска Америка с цел да създаде нов глобален баланс на силите. "

"Това, на което сме свидетели сега, е развитието от страна на Русия на алтернативни търговски пътища, платежни системи и безмитни зони, които заобикалят санкциите и избягват западните механизми за контрол.

"Най-тревожният фактор за Запада е, че в дългосрочен план прекомерното му разчитане на спазването на санкциите ще подкопае самите механизми, чрез които санкциите действат ефективно - т.е. хегемонията на долара и контролът върху веригите за доставки.

Екранна снимка, заснета от видеоклип, показва как екипажи на артилерийски и ударни безпилотни самолети FPV от 13-и отряд БАРС на Южната група сили на Русия атакуват позициите на украинските въоръжени сили в посока Артемовск на 29 март 2024 г.

Поддръжниците на режима на санкции на Запада твърдят, че сегашната икономическа сила на Русия няма да продължи дълго. Според тях истинското въздействие ще се усети през следващите месеци и години, когато войната ще продължи. 

Но д-р Къркъм се съмнява в това, като твърди, че през последните месеци Русия е започнала да укрепва своите недостатъци, от които се очаква да се възползват санкциите. 

"През 2022-2024 г., с рекордно високи разходи за отбрана (7,5% от БВП), станахме свидетели на повишаване на военния капацитет на Русия - страната притежава всички необходими природни ресурси, работна сила и знания, за да отговори на нуждите на ''специална военна операция'', казва тя.

"Пропуските в някои сегменти като електрониката и машиностроенето бяха успешно покрити от партньорите на Русия, които сега не само попълват недостига на Русия в някои ключови компоненти, но и споделят своя опит и знания, за да осигурят бъдещата самодостатъчност на Русия и нейното местно производство."

"Би било погрешно да се предполага, че икономиката на "Калашников" зависи от продължаването на войната."

Кафруни отиде още по-далеч, като предположи, че въздействието на войната и произтичащите от нея санкции може дори да е с нетна полза за Москва.

"Със сигурност милитаризацията на икономиката може да доведе до затруднения по пътя, но ако не друго, цялостното въздействие на войната върху руската икономика като цяло е положително", заявява той.

По-нататък той обясни как Европа си е вкарала автогол с решението си да се откаже от вноса на руски енергийни продукти, борейки се с нарастващите цени, докато такива като Китай и Индия купуват московския суров петрол със завидна отстъпка. 

А пропускливият характер на санкциите позволява на Русия да заобикаля ограниченията, като трети страни просто могат да изкупуват продуктите на Москва и да ги продават по-нататък. 

Заводът за втечнен природен газ "Ямал" се вижда в Сабета, Сибир, Русия

"Европейските страни пострадаха значително от "бумеранга на санкциите", каза Кафруни.

През 2022-2023 г. цените на природния газ рязко се повишиха, което особено силно засегна германската икономика, основана на сравнително евтин природен газ. Американските износители на втечнен природен газ, които дълго преди войната настояваха администрациите на Тръмп и Байдън да отрежат Западна Европа от руската енергия, спечелиха масово от увеличения износ за Европа. В резултат на това връзката на европейските държави със САЩ ще се затвърди, като Великобритания и държавите от ЕС ще станат още по-зависими от Америка по отношение на военната защита, вноса на нефт и газ и достъпа до пазара.  

Тъй като краят на войната в Украйна не се вижда, а руската армия напредва бавно, но стабилно в Донбас, западните политици са изправени пред тревожен парадокс. 

Без да желаят да предоставят пряка военна подкрепа на Киев, САЩ, Обединеното кралство и Европа нямат друг избор, освен да продължат да отпускат неизброими милиарди под формата на пакети с помощи за президента Зеленски, като същевременно запълват пропуските и дефицитите в режима на санкции.

Но ако последното десетилетие е доказало нещо, то е, че настоящият подход към санкциите не работи по предназначение, а в очите на мнозина е престанал да бъде ефективен изобщо.  

Д-р Къркъм призова политиците да преразгледат подхода си към санкциите, като предупреди, че настоящата траектория няма да намали военната ефективност на Русия, но може да има непредвидени последици за страните по света. 

"Прекаленото разчитане на механизмите за възпиране като търговските войни и икономическите санкции... в крайна сметка води до по-нататъшно нарушаване на жизненоважни вериги за доставки, предизвиква неефективност на бизнеса и изчерпване на ресурсите".

Източник: dailymail.co.uk

 

 

 

Коментари

 • Red

  01 Апр 2024 15:23ч.

  Както се казва в такъв случай-ДОБРО УТРО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  01 Апр 2024 15:30ч.

  Нека квиченето на троловете да започне сега. А иначе, може би е време Русия да наложи пълни санкции на враговете си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарт Вейдър

  01 Апр 2024 15:31ч.

  Ха-ха-ха, откриха топлата вода!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  01 Апр 2024 15:40ч.

  Путин от ден Първи на СВО го каза: Ударът ще е поносим за РФ и ще преориентираме икономиката си и ще я направим самодостатъчна. В резултат на санкциите за 2 години РФ изпревари Германия и вече е пета икономика в Света. Днес новата задача на руското правителство е през 2025 Империята да стане ЧЕТВЪРТА в света и да диша във врата на Япония. Само след година ще гледаме резултата. Колкото до ЕС, когато се хващаш като шаран на гола кука, сърбаш плодовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  01 Апр 2024 15:50ч.

  Не само Путин, и Орбан им го каза. А и много хора от този форум го писаха :-) Представителите на така наречения управленски елит на Запад да вземат да си скъсат дипломите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  01 Апр 2024 15:53ч.

  Кой ми такова в гащите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руснак

  01 Апр 2024 15:58ч.

  Що ли не ми се вярва ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако тезата в заглавието беше вярна,

  01 Апр 2024 16:03ч.

  проруските пропагандатори щяха да си траят и доволно да потриват ръце, вместо през ден да ни обясняват колко лоши са санкциите за Запада и как укрепвали икономиката на Русия. Още по-необясними в светлина на тази опорка са действията на големите турски, дубайски и китайски банки, които от няколко месеца спират, бавят и оскъпяват всички плащания към банки в РФ, въпреки че правителствата на техните държави не са наложили санкции на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  01 Апр 2024 16:09ч.

  Искаш да кажеш, че "Дейли мейл" са проруски пропагандатори?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що си не ходиш в "Разградска правда" -

  01 Апр 2024 16:12ч.

  Там един други да продължите да се самоуспокоявате с горните опорки. Когнитивен дисонанс му викат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историята с провала на СССР

  01 Апр 2024 16:24ч.

  се повтаря като фарс с поредните "победи" на РФ срещу Запада. Ако настоящата авантюра не беше причинила смъртта на стотици хиляди руснаци от двете страни на границата, щеше да е наистина много смешно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Апр 2024 17:39ч.

  "са действията на големите турски, дубайски и китайски банки". Е, кви са действията на тези големи банки? Блокират сметките на някой нещастник - "олигарх". И толкоз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Апр 2024 17:41ч.

  "вместо през ден да ни обясняват колко лоши са санкциите за Запада и как укрепвали икономиката на Русия." Кой тва? Съвсем наопаки са ми впечатленията. Даже се кефят и не го крият. Виж снимката на Жужо в матряла. Нещастен ли изглежда?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Санкциите срещу Русия навредиха повече на европейските икономики, отколкото на Путин"

  01 Апр 2024 16:03ч.

  Аууу, нима? И колко години и пакети бяха необходими, за да стане ясно? Любопитното обаче е колко години ще са необходими на европейците да се усетят и да разкарат урсулите, градинарите, йоровите и вся остальная? А оттам насетне още колко, за да се признае, че съсипията на ЕС беше в плановете на USA? И на КлаусШвабите. Зелените и узрелите сделки, декарбонизациите, деиндустриализациите, съсипията на енергетика и селското стопанство, цензурата и прочее - отделно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wir schaffen das

  01 Апр 2024 16:06ч.

  Упущих по-горе, простете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  01 Апр 2024 16:41ч.

  kuz’kina mat? според мен за да отмъстят за взривените им газопроводи руснаците трябва да взривят евротунела под Ламанша, свързващ британия и франция...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писането на такъв коментар

  01 Апр 2024 17:02ч.

  се наказва не само в Русия. Ще изгориш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не аз ще го накажа

  01 Апр 2024 17:35ч.

  Шестима наши другаре вече търкат наровете в няколко английски затвора. Сгафили са за пари, а не като тоа другар - по идеологически подбуди. Отсега виждам тумбите пред съдебната палата с лозунги "Не давайте нашия другар на англосаксите! Той не е такъв човек". А отстрани кандидатът за евродепутат Волгин ще громи цензурата в ЕС пред микрофоните на "Россия 24".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ингилизи, Сър, безмозъчни идиоти!

  01 Апр 2024 17:08ч.

  Всъщност агресията е на усрайна, разбирай насърчаваната от западните гниди фашистка хунта, срещу собствения си народ, а после и срещу Русия! А санкциите, абе, запорожките казаци правилно са го написали на султана - "ти като си еди какъв си ... можеш ли с гол г.з таралеж да убиеш"? Та и тия, от "градината", дали го могат ...? Бактън от идиоти, ма ... правоверни! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам колко трябва да те е намразил

  01 Апр 2024 17:20ч.

  Господ, че да те докара до състяние да вярваш, че Украйна е проявила агресия спрямо невинната Русия. Откачалките от сектата "Клонка Давидова" бледнеят на фона на первезиите на нашите русороби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Апр 2024 17:47ч.

  Ти прочете ли кво е написал колегата? Написал е: "срещу собствения си народ, а после и срещу Русия!" Кое не е вярно? Използваха ли танкове, градове, ракети и авиация срещу Донбас в т.нар. АТО (Анти-терористичнаопрация) от 2014-та до 2022-ра? Армия срещу собствените граждани - нали Донбас беше техен уж? Използваха. Правят ли опити да нахлуват през Белгород в Русия? Правят. Та, кое не е вярно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Апр 2024 17:15ч.

  Санкциите са взаимноизключващи се и затова не работят. Замразиха им парите и не искат да им продават някои стоки. Т.е. замразените пари не им трябват. След първите санкции Путин въведе най-умните контрасанкции - забрани внос на храни от Запада. Сега руските магазини са претъпкани с храни, а на Запад лавиците в магазините са празни. Оскъпяването на транспорта от Китай за Европа доведе до фалит на много магазини, а магазините “едно левче”, “едно евро”, “един паунд” не продават НИЩО за левче и т.н. Бедните и мизерстващите на Запад се увеличават с всеки ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  01 Апр 2024 17:17ч.

  Аааа-а моля, моля! Без да съм професор още от 2014 твърдя, че санкциите ще направят едно голямо нищо. Русия има всички ресурси от А до Я, има и научния и технически капацитет да се справи сама. В началото соросятата публикуваха снимки на порутени сгради и изчисляваха колко нужници в Росия са на двора. На тази опорка Съдия Наполитано който води популярно предаване по ютуб се сащиса и коментира да дойдат да видят в градчетата по Средния Запад, да дойдат у нас и да видят че водата ми е от кладенец и нямам канализация. А в момента в магазините на големите градове са по добре заредени отколкото са в Европа. Едно клипче показващо тоалетна в Русия, за жълтопаветниците. https://www.youtube.com/shorts/QbreGjlonL0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  01 Апр 2024 17:26ч.

  Ся, за банките които се ограничават в разплащанията с Русия заради вторичните санкции. Това мили ми смехурковци е ластик за опъване до безкрай. Първо се създават малки дъщерни банки които поемат ударите, другарите американци да доказват кой кой е акционера в тях. Второ и най важното. Тези заплахи от вторични санкции ускоряват създаването на цифрова валута на БРИКС и отказ от търговията с долари. Капиш? И трето. Търговията с Китай е от изключетелна важност за Запада. Като блокират някоя банка в Китай да не се окажат магазините в САЩ с празни рафтове тъй като не могат да преведат пари в Китай за стоката? Поредната глупост и хапче за успокоение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срещу 1 долар износ за Русия

  01 Апр 2024 17:56ч.

  Китай и другите от БРИКС изнасят 30 долара за САЩ, ЕС и другите западни икономики. Не страхът от вторични санкции, а интересът кара Китай, Турция, ОАЕ и другите от Юга да ограничат разплащанията и търговията с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  01 Апр 2024 18:15ч.

  И това е вярно. Както е вярно и това, че за да произведат тези 30 долара за Запада част от гореописаните се нуждаят от суровините от Русия. Това са нефт, газ, стомана, алуминий, германий и т.н. Няма как да стане със санкции.Невъзможно е да стане след като се оказа, че горивото за базата в Норфолк идва чрез гръцки и турски фирми от руски петрол. Като им хлопнат едната врата бизнеса си отваря друга. Толкова е елементарно. Бизнеса а не малоумниците назначени за политици от една малобройна клика въртят света, След като свърши тази война и руския бизнес ще поиска нормализация от наследника на Путин. В годините на Студената война въпреки всички санкции СССР внесе програмируеми металообработващи машини от Тошиба Японските заводи за да си прави винтовете на подводниците безшумни та сега ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак сте хвърляли

  01 Апр 2024 17:53ч.

  Бастуните по слънцето. Ръста в Русийката е верен колкото са верни резултатите от изборите. Казал др. Путин 3,6 % пишат го толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Апр 2024 18:05ч.

  "Казал др. Путин 3,6 % пишат го толкова." Кой го пише? Кремльовските пропагандисти - МВФ, ЕЦБ, Световната Банка и т.н., нали? Щото така им е наредил др. Путин. кво казва тов. Байдън - "Рублата се срина, икономиката на Русия се срина, на парчета (Обама)". Хем се сринаха, нали? Мъко моя, ненагледна ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  01 Апр 2024 18:45ч.

  Спрете санкционната агресия, за да покажете колко много желаете мир. Ама не спирате, защото знаете, че и при двата случая ще станете за смях, само дето малко отлагате окончателния си резил. Произвеждате само хеликоптерни пари. нищо друго не можете да направите на съответната допустима себестойност, и най вече ви цакат с цената на работната сила - трябва да наложите диктатура и да обедните населението си принудително, за да можете да се конкурирате със Севера и Юга. Нещастен Запад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  01 Апр 2024 20:09ч.

  Когато си най-голямата държава в света, сам си произвеждаш всички ресурси, Китай ти е най-добрият приятел и някакви западни педерунгели си въобразят, че могат да ти накривят шапката....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи