BlackRock преговаря с правителства за инвестиции в подкрепа на изкуствения интелект

BlackRock преговаря с правителства за инвестиции в подкрепа на изкуствения интелект

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Най-големият фонд за управление на активи в света е BlackRock преговаря с различни правителства за начини за финансиране на критични инвестиции в подкрепа на изкуствения интелект, включително за увеличаване на електроенергийния капацитет. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Лари Финк, който говори дистанционно на среща в Рим на бизнес групите от държавите от Г-7, предаде Ройтерс.

Как BlackRock, а не войната в Украйна, предизвика световната енергийна криза

ИИ се разглежда като основен инструмент за стимулиране за глобалната производителност, но за целта са нужни центрове за данни и заводи за полупроводници, които изискват огромни количества електроенергия.

Конференцията предшества срещата през тази седмица в Италия на финансовите министри и централните банкери от страните от Г-7.

„Тези центрове за данни с изкуствен интелект ще изискват повече мощност от всичко, което някога сме могли да си представим. Ние от Г-7 нямаме достатъчно мощност“, каза Финк. „Мисля, че това ще създаде истинско конкурентно предизвикателство за страните“, добави той.

Историята на „Блек рок“: Как най-мощната компания в света загуби 2 трилиона долара, за да разшири глобалната си власт

Центровете за данни вероятно ще бъдат построени там, където електроенергията е по-евтина, което повишава нуждата от държавни субсидии в райони, където разходите за енергия не са конкурентни, коментира Финк.

Инвестициите за изграждане на центрове за данни и фабрики за чипове, подкрепящи ИИ технологиите, които BlackRock оценява на „трилиони долари“, изискват участието на частни инвеститори и биха могли да бъдат чудесна възможност за пенсионните фондове и застрахователите, каза Финк.

Миналата седмица Япония заяви, че предвижда необходимостта от производство на електроенергия да нарасне с 35% до 50% до 2050 г. поради нарастващото търсене от заводи за полупроводници и центрове за данни, поддържащи ИИ.

„В момента водим разговори с много правителства за това как можем да привлечем частен капитал“, коментира Финк, като добави, че държавите от Г-7 не могат да поемат разходите предвид риска от „фискална криза“.

„Дефицитите, които виждаме в Г-7, се превръщат в бреме за моите деца, вашите деца, нашите внуци“, добави той.

Източник: manager.bg

 

 

Коментари

 • Евроатлантически енергетик

  20 Май 2024 14:38ч.

  Няма проблем, ще духаме перките, ще светим на соларките и така ще станем първия световен център за изкуствен интелект, организиран при отсъствието на естествен. А реакторите за Белене ще подарим, разбира се, на братята украинци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да бе

  21 Май 2024 7:33ч.

  То затова се казва капитализъм - защото капиталът е важен, а не човекът. Всичко се оправдава с това излиза ли сметката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Морфей

  20 Май 2024 15:28ч.

  Плътно се придържаме към плана за Матрицата. Няма електроенергия за хората, но за компютрите и "интелектa" - има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Морфей

  20 Май 2024 18:15ч.

  От години питам роботите и ИИ с каква енергия ще бъдат захранвани, но всички ме игнорират. Не вярвам въпросът ми е да е толкова тъп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи