Как BlackRock, а не войната в Украйна, предизвика световната енергийна криза

Как BlackRock, а не войната в Украйна, предизвика световната енергийна криза

Следвайте "Гласове" в Телеграм

BlackRock. Мнозина по света дори не са чували за тях. За по-малко от 30 години този американски инвестиционен фонд се превърна в най-големия и най-доверен мениджър на активи в света.

Наскоро служител на BlackRock разкри пред репортер под прикритие със скрита камера, че инвестиционният фонд управлява 20 трилиона долара по целия свят, което е повече от БВП на всички държави, с изключение на САЩ, чийто БВП е 23.3 трилиона долара към 2021 г., т.е. само с 3,3 трилиона долара повече.

BlackRock е най-голямата компания за управление на активи в света, която влезе в новините през последните месеци заради споразумението си с украинското правителство. BlackRock и JP Morgan планират да открият банка, която да управлява милиардите долари за възстановяване на Украйна. Въпреки това BlackRock, по думите на служителя, заснет със скрита камера, не искат да са в светлините на прожекторите. И има причина защо.

През последната година започна глобална енергийна криза, като цените на петрола, газа и въглищата едновременно се покачиха, което доведе до затварянето на големи промишлени предприятия, преработващи химикали, алуминий и стомана. Администрацията на Байдън и ЕС настояха, че всичко е заради военните действия на Путин и Русия в Украйна. Това не е така. Енергийната криза е отдавна планирана стратегия на западните корпоративни и политически кръгове за разрушаване на индустриалните икономики в името на т.нар. Зелен дневен ред. Това има своите корени много преди февруари 2022 г., когато Русия започна войната в Украйна, според  Ф. Уилям Енгдал, научен сътрудник в Центъра за глобални издледвания. Планът започва именно от BlackRock. Ф. Уилям Енгдал открива следните доказателства в кореспонденция на BlackRock:

През януари 2020 г. главният изпълнителен директор на най-големия инвестиционен фонд в света – Лари Финк от BlackRock, изпраща писмо до колегите и корпоративните изпълнителни директори на Уолстрийт за бъдещето на инвестиционните потоци. В документа, озаглавен „Фундаментално преструктуриране на финансите“, Финк, обявява радикално напускане на корпоративните инвестиции. Парите ще „станат зелени“. В писмото си от 2020 г. Финк заявява:

„В близко бъдеще ще има значително преразпределение на капитала… Климатичният риск е инвестиционен риск.“ „Всяко правителство, компания и акционер трябва да се изправи срещу изменението на климата.“

В отделно писмо до клиентите на BlackRock Финк представя новия дневен ред за инвестиции. Той заявява, че BlackRock ще излезе от някои високовъглеродни инвестиции като въглища, най-големият източник на електроенергия за САЩ и много други страни. Финк добавя, че BlackRock ще прегледа новите инвестиции в петрол, газ и въглища, за да определи придържането им към „устойчивостта“ на Програмата на ООН за 2030 г.

Финк дава ясно да се разбере, че най-големият фонд в света ще започне да се отказва от инвестиции в петрол, газ и въглища. „С течение на времето“, пише Финк, „компаниите и правителствата, които не реагират и не се справят с рисковете за устойчивостта, ще се сблъскат с нарастващ скептицизъм от пазарите и на свой ред с по-висока цена на капитала“. Той добавя, че „изменението на климата се превърна в определящ фактор за дългосрочните перспективи на компаниите… Ние сме на ръба на фундаментално преструктуриране на финансите“.

Писмото на Финк от януари 2020 г. е обявяване на война от големите финанси срещу конвенционалната енергийна индустрия. BlackRock е един от основателите на Работната група за оповестяване на финансова информация, свързана с климата (TCFD). Фондът е подписал т.нар. Принципи за отговорно инвестиране на ООН- мрежа от инвеститори, които настояват за инвестиране в бизнеси с нулеви въглеродни емисии.

BlackRock през 2020 г. също се присъедини към Climate Action 100, коалиция от почти 400 инвестиционни мениджъри, управляващи 40 трилиона долара.

С това съдбоносно писмо на главния изпълнителен директор от януари 2020 г. Лари Финк задвижи колосална деинвестиция в световния петролен и газов сектор за трилиони долари.

По-специално, същата година Финк е назначен в Съвета на настоятелите на Световния икономически форум на Клаус Шваб, корпоративната и политическа връзка на Програмата на ООН за нулеви въглеродни емисии 2030.

През юни 2019 г. Световният икономически форум и ООН подписаха рамка за стратегическо партньорство за ускоряване на изпълнението на Програмата до 2030 г.

В писмо до инвеститорите от 2021 г. Финк удвоява атаката срещу петрола, газа и въглищата. „Като се има предвид колко централен ще бъде енергийният преход за перспективите за растеж на всяка компания, ние искаме от компаниите да разкрият план за това как техният бизнес модел ще бъде съвместим с икономика за нулева нетна стойност (нулеви нетни емисии на парникови газове – б.а.)“, пише Финк.

Само за две години, до 2022 г., приблизително 1 трилион долара са излезли от инвестициите в проучване и разработване на нефт и газ в световен мащаб. Добивът на петрол е скъп бизнес и прекъсването на външните инвестиции от страна на BlackRock и други инвеститори на Уолстрийт предвещава бавната смърт на индустрията.

Среща между Байдън и BlackRock

В началото на кампанията си за президент Байдън имаше среща при закрити врата в края на 2019 г. с Финк, който според съобщенията е казал на кандидат-президента: „Тук съм, за да помогна“. След съдбоносната си среща с Финк кандидатът Байдън обяви: „Ще се отървем от изкопаемите горива.“ През декември 2020 г., още преди Байдън да встъпи в длъжност през януари 2021 г., той назначи глобалния ръководител на BlackRock за устойчиво инвестиране Брайън Дийз за свой помощник и директор на Националния икономически съвет. Като част от администрацията на Белия дом Дийз тихомълком планира войната на Байдън срещу енергетиката.

Това е катастрофално за нефтената и газовата промишленост. Човекът на Финк – Дийз, беше активен в даването на новия президент Байдън на списък с мерки срещу петрола, които да подпише с изпълнителна заповед от първия ден на мандата му през януари 2021 г. Това включваше затваряне на огромния петролопровод Keystone XL, който щеше да донесе 830 000 барела на ден от Канада до рафинериите в Тексас. Байдън също се присъедини отново към Парижкото споразумение за климата, което Дийз беше договорил за Обама през 2015 г., а Тръмп отмени.

Същия ден Байдън задвижи промяна на т.нар. „Социална цена на въглерода“, която налага наказателни 51 долара на тон CO2 на петролната и газовата индустрия. Този ход, предприет без съгласието на Конгреса, води до опустошителна цена за инвестициите в нефт и газ в САЩ, държавата, която е най-големия производител на петрол в света.

Убиване на капацитета на рафинериите

Агресивните екологични правила на Байдън и мандатите за инвестиране, определени от BlackRock, убиват капацитета на рафинерите в САЩ. Без рафинерии няма значение колко барела петрол се взимат от Стратегическия петролен резерв. През първите две години от президентството на Байдън САЩ затвориха около 1 милион барела на ден капацитет за рафиниране на бензин и дизел, най-бързият спад в историята на САЩ. През 2023 г. се очаква да бъдат затворени допълнителни 1,7 милиона барела на ден капацитет в резултат на деинвестирането на BlackRock и регулациите на Байдън.

Позовавайки се на отказа от инвестиции на Уолстрийт в петролната индустрия и антипетролната политика на Байдън, главният изпълнителен директор на Chevron през юни 2022 г. заяви, че не вярва, че САЩ някога ще построят друга нова рафинерия.

Зелената политика на Брюксел

Лари Финк, член на борда на Световния икономически форум на Клаус Шваб, има подкрепата на Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен напусна борда на Световния икономически форум през 2019 г., за да стане ръководител на Европейската комисия.

Първият й голям акт в Брюксел беше да прокара програмата на ЕС за нулеви въглеродни емисии. Това наложи големи въглеродни данъци и други ограничения върху петрола, газа и въглищата в ЕС доста преди войната на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Комбинираното въздействие на програмата на Финк в администрацията на Байдън и лудостта на ЕС за нулеви въглеродни емисии създава най-тежката енергийна и инфлационна криза в историята.

Източник: obektivno.bg

 

 

 

Коментари

 • Бог да прости "Запада"

  07 Юли 2023 12:04ч.

  Много полезни идиоти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това няма да завърши добре

  07 Юли 2023 12:14ч.

  Няма по-голяма лудост в цялата история на човечеството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тошко

  07 Юли 2023 15:28ч.

  Въглероден Калкулатор за физически лица (хора,бе!): https://www.ccbank.bg/bg/fizicheski-lica/bankovi-karti/mastercard-vygleroden-kalkulator

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама да, едни дебили от РЗИ-то

  07 Юли 2023 19:09ч.

  пратиха служителите си да мерят въглеродни емисии на стадион Академик по време на концерт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Войната на ФАЩ с Русия чрез

  07 Юли 2023 12:20ч.

  проксито Украйна предизвика събития с ефект на цунами, което набира скорост в момента и ще връхлети щатите с бесен пълно мащабен удар съвсем скоро време. До началото на тази война никой не беше чувал за Блек Рок и подобно на нея компании. Всички говориха и писаха за 'дълбоката държава' но никой не знаеше или не искаше да каже кой точно я представлява. Е, вече е ясно КОЙ е 'дълбоката държава'. Тази война волно или не осветли този така наречен провъзгласил се за 'световен елит' . Америка също е окупирана държава подобно на Европа. Там вървят процеси, който ще имат разрушаващ ефект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕХО

  07 Юли 2023 12:39ч.

  На този свят мекото (водата) побеждава твърдото. Има начин чрез Бог да се победи световното празло. Има и сили сред народите и отделни надарени индивиди, на които ще бъде дадено от Бога да го направят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредното уличаващо

  07 Юли 2023 12:46ч.

  доказателство, че целият този 'зелен преход' е една измама а всички зелени партии са изкуствено творение, създадени и финансирани от БлекКур и компания. А абзаца как ЕС бил 'съгласен' напушва на див смях. Лайнен, Борел и компания са част от прислужващият персонал на Блекур и компания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  07 Юли 2023 13:15ч.

  Що ми се чини, че туй поведение на нЕква ,,Черна скала" и останалата част от ,,Дълбоката държава" на САЩ и надупените и васали е агония НЕ от загриженост за природата, а просто щото по-голямата част от енергийните природни и икономически ресурси са в Русия и ВЕЧЕ правилно ориентиращи се други държави, които се ИЗЗПЛЪЗВАТ от ЕДНОПОЛЮСНИЯ РОБСКИ модел на американско-западната икономическа ЛАПАЧКА. Америка потъва ( бавно, но СИГУРНО ), но иска да повлече и останалия свят в АДА, като се надява, че както във втръсналите ни блудкави Холивудски сценарии отново след АДСКОТО ПОТЪВАНЕ, те американците ( разбирай ,,Дълбоката им държава") ще "спасяват света", но "спасението" ще е, познайте от три пъти за чия сметка ?!!! Ей таквиз мунчовски мисли ме връхлитат, като чуя ,,Черна скала", САЩ, "Зелена сделка"и "Евроатлантически ценности", разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 07 Юли 2023 10:15ч. Що ми се чини, че туй поведение на нЕква ,,Черна скала" и останалата част от ,,Дълбоката държава" на САЩ и надупените и васали е агония

  07 Юли 2023 13:29ч.

  Зелената сделка стана изведнъж популярна, след като се разбра, че прехваленият метод за добив на шистов газ и петрол в САЩ е въздух под налягане. Балон по-голям от .com балона през 80-те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  07 Юли 2023 20:06ч.

  Сега картинката става пълна, ясно е кои са кукловодите на "зелени сделки" и подобните им измами. Ще дойде ден, когато всеки един "шеф" от подобни организации ще е дивеч за "авторитарните" държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  07 Юли 2023 21:32ч.

  Съвременният свят – това е борба за ускорение. И този, който е по-бърз, получава най-ценната награда - властта. Във всичките й значения – политическа, военна, технологична, икономическа, културна. А информацията е най-ценна - и скоростта на трансфер на информация е конкретен израз на силата. Това се отнася както за функционирането на световните борси, така и при водене на военни действия. Този, който е успял да направи нещо по-бързо, получава пълна власт над този, който се е поколебал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Pied Piper

  08 Юли 2023 0:50ч.

  Бе, вие ум нямате ли? Ако климатът продължава да се променя и повишават температурите, нали ще потънат градове като напр. Ню Йорк и Лондон и държави като Белгия и Холандия? Затова трябва действие - забрана на ТЕЦ и коли с фосилно гориво (ДВГ), отопление с въглища и пр. Зелената сделка е спасителна операция, не бизнес...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питай ИИ, той знае...

  15 Юли 2023 1:07ч.

  https://prnt.sc/iuJydmF1D-mb аз пък питам ИИ, че нали знае.... Само да питам, къде изчезна статистиката за температурните рекорди по дни, месеци и години? И това не се отнася само за България?!? :) Някой да ме "изгаси" по темата https://www.meteo.bg/meteo7/bg/history

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  08 Юли 2023 1:18ч.

  целата сошуа и прочие е пъллен смех, практически са няколко световни убийци, терористи икорпократи, казват се вангард, блекрок, срейт и и продълженията им поф формата на псевдо банки, на първо място вангард, четете преплетките им с блекрок, не, че не са едни и същи масови убийци, терористи, оргабнозатори на войни, геноцидаджии и масови убийци, и т.н. Спбсбстеници на псевдо-политиците от тук до сошуа, дано Братушките им праснат ТЯудар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • FWE

  08 Юли 2023 1:29ч.

  https://geopolitica.eu/aktualno/3703-kak-blackrock-provokira-globalnata-energiyna-kriza

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  08 Юли 2023 1:39ч.

  комуто се чете, даже може да го съпостави с всяка една борсов а котировка и всички "официални" източници, включая баш-борсите, ама който му се чете, трябва да се поразврови малко, ама: http://pravosudija.net/search/node/Vanguard

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  08 Юли 2023 2:55ч.

  не, че знаят, ама все още има много завързани за тия масови убийци, иначе тов. Путин с няколко даже конвенционални удара и дълги каторги може да реши всичко, така да се каже ема не трябва да е официалното фашингтонско блато, по-скоро трябва да се цели в хедкуарътърите на ма тиябаш=шефпве на корпоративна хамерика. даже ще освободи братята хамериканци от тия световни кръвопийци и масови убийци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеволод Капустин

  08 Юли 2023 2:59ч.

  Хората обичат такива неща. Таинствени световни заговори, задкулисни играчи, шифри на Леонардо, девети порти, малтийски ордени, масони, еврейски планове за световно господство. Свят в който всичко се случва по план. По правило пъклен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  08 Юли 2023 3:08ч.

  ти драги ако имаш съответната "компетенция" отвори коя и да е борса, пиши вангард, стейт, мелън, блекрок - никъде няма да видиш, щото това е а вабгарад и блекрок тертипа на работа - под 5%, е разбира се взаимно между двете най-големи стаат към 15% поне, пък през другите уж "миноритари" си стават 32%+/контролен пакет, ама това не са никакви конспирации, това е световната война и етноцида към нас и Донбасци и ЛНР-ци, опита да избият всичките Братушки и т.н., познай кой държи контролният пакет на монсанто, майкрософт, ай би ем, академи и джи фор ес(двете най-големи частни армии в Света) и т.н. нека да са конспирации, виж и кой притежева нашите "банки", пък и кой направи нашите "олигарси", не съм аз вервай ми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеволод Капустин

  08 Юли 2023 20:22ч.

  Ти драги, дори не си ме разбрал. Митологията изгражда разбираем за широките маси образ на света и дотам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • превеждайте всичко

  09 Юли 2023 20:00ч.

  в оригинал: "Lary Fink... is joined by the EU whose President of the EU Commission, the notoriously corrupt Ursula von der Leyen left the WEF Board in 2019 to become EU Commission head." "... notoriously corrupt Ursula ..." https://www.globalresearch.ca/how-blackrock-larry-fink-created-global-energy-crisis/5799286

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • kuku66

  10 Юли 2023 14:21ч.

  Сега е момента Багън да кофискува активита поради някаква (няма значение каква)причина и ще покрие час от щатските вересии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи