Историята на „Блек рок“: Как най-мощната компания в света загуби 2 трилиона долара, за да разшири глобалната си власт

Историята на „Блек рок“: Как най-мощната компания в света загуби 2 трилиона долара, за да разшири глобалната си власт

Автор: Ернст Волф, икономически журналист

Следвайте "Гласове" в Телеграм

„Блек рок“ е най-мощната финансова компания, която е съществувала някога. Макар че през 2021 г. тя управляваше повече от 10 трилиона долара, в момента положението ѝ е значително по-лошо, отколкото преди една година: управляваните активи спаднаха до по-малко от 8 трилиона долара през третото тримесечие на 2022 г., което се равнява на загуба от над 20%.

Намира ли се „Блек рок“, както твърдят някои интернет сайтове, в екзистенциални затруднения или напът да изпадне в несъстоятелност?

Категорично не. Настоящата загуба е резултат от стратегия, в която самата „Блек рок“ участва в значителна степен и която има две цели: унищожаването на средната класа и въвеждането на нова парична система.

Ето и предпоставките за това: 

„Блек рок“ е основана в Ню Йорк през 1988 г. Облагодетелствана от дерегулацията на световната финансова система, в рамките на три десетилетия компанията се разрастна до най-големия управител на активи в света. Най-големият акционер на „Блек рок“ е „Вангард“. Двете заедно са основните акционери в шест от осемте най-големи мениджъри на активи в света и са сред първите акционери в най-големите дигитални концерни – „Епъл“, „Амазон“, „Алфабет“ и „Майкрософт“.

Освен това „Блек рок“ разполага с най-всеобхватната система за анализ на финансови данни в света – компютърната мрежа „Аладин“, на която разчитат и най-големите централни банки след световната финансова криза от 2007-2008 г., когато „Блекрок“ стана техният най-важен съветник.

Тъй като „Блек рок“ и „Вангард“ могат да влияят на почти всички пазари в света в своя полза, те имат решаващо влияние върху паричната политика на централните банки. Затова решението, което се взе преди няколко месеца, да се изостави разхлабената парична политика и да се повишат основните лихвени проценти, в никакъв случай не е решение, взето срещу „Блек рок“ и „Вангард“.

Но защо двата финансови гиганта провеждат политика, която съкращава собствените им активи? По две причини.

От една страна, най-успешният бизнес модел през последните две десетилетия е този на платформената икономика. Компании като „Амазон“, „Юбер“, airbnb, booking.com, „МайХамер“ или „Лиферандо“ обаче не само са изключително печеливши, но и процъфтяват, като унищожават малките и средните предприятия. Амазон например съсипа стотици хиляди търговци на дребно по света, а „Юбер“ доведе до фалит не по-малко таксиметрови компании.

Настоящата парична политика на централните банки – повишаването на лихвените проценти – гарантира, че средната класа ще бъде подложена на още по-голям натиск, отколкото досега, и дава възможност на големите платформени компании, които лесно могат да се справят с временни загуби, да продължат с поглъщанията на други компании и по този начин да предоставят на тях и на „Блек рок“ още по-голяма пазарна сила в бъдеще.

От друга страна, глобалната ни финансова система е разрушена и вече не може да бъде поддържана в дългосрочен план. По тази причина в момента се подготвя нова система, основана на цифрови централизирани пари. Кредитирането ще бъде отнето от търговските банки и ще бъде поверено изключително в ръцете на централните банки.

Но това означава край на всякаква финансова свобода и съответно край на демокрацията. За да можеш да наложиш тази система на хората, трябва да ги поставиш в социални, икономически и финансови затруднения. Именно това постига и настоящата парична политика. Тя стимулира инфлацията в ситуация на най-висок дълг за всички времена, затруднява обслужването на заемите и при това създава армия от безработни, които в крайна сметка ще са готови да приемат всяка парична система, независимо колко недемократична е тя, от чисто отчаяние.

Така че, ако „Блек рок“ в момента търпи загуби, това не е нищо повече от стратегическа маневра с ясната цел в края на изтощителния период да има още по-голямо богатство и власт отпреди.


Превод за "Гласове": Мартин Петрушев

 

 

 

 

 

Коментари

 • ТОЧНО казано

  28 Ное 2022 10:47ч.

  "в момента се подготвя нова система, основана на цифрови централизирани пари. Кредитирането ще бъде отнето от търговските банки и ще бъде поверено изключително в ръцете на централните банки. Но това означава край на всякаква финансова свобода и съответно край на демокрацията. За да можеш да наложиш тази система на хората, трябва да ги поставиш в социални, икономически и финансови затруднения. Именно това постига и настоящата парична политика. Тя стимулира инфлацията в ситуация на най-висок дълг за всички времена, затруднява обслужването на заемите и при това създава армия от безработни, които в крайна сметка ще са готови да приемат всяка парична система, независимо колко недемократична е тя, от чисто отчаяние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясен Р.

  28 Ное 2022 11:52ч.

  Това е дясната ръка на глобализацията, тотален контрол от елитната олигархия, начело със скритите сили и донякъде стратезите от Давос начело с Клаус Шваб. Честит ни нов свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eто и прясно документално филмче по въпроса

  28 Ное 2022 12:00ч.

  Обхваща почти всичко: https://debunkproductions.com/ там има линк към филма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още една причина

  28 Ное 2022 11:44ч.

  поради която искат да вкарат всичките европейски овци в кошарата на Еврозоната, където в пълна безизходица безропотно ще търпят да бъдат доени, стригани, клани и одирани. На българските овци е поставен ултиматичен срок - 01.01.2014 г. и всякакви критерии ще бъдят загърбени, за да бъдем набутани в кошарата на обречените на жертвоприношение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  08 Дек 2022 11:11ч.

  Хубаво "овци" сме и КАКЪВ изход предлагате г-н/г-жа НЕовца????? Или само си дращим по форувите възмутено.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Ное 2022 11:44ч.

  Това с доларите ми е малко смешно... за тоалетна хартия стават ли? Ей го на, дядя Путин им показа къде да си наврат доларчетата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " Но това означава край на всякаква финансова свобода и съответно край на демокрацията."

  28 Ное 2022 11:50ч.

  какво е демокрация, според горното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Ное 2022 11:53ч.

  Преди няколко години в Индия пробваха да дигитализират хорицата, в резултат - бързо си върнаха рупиите, сега не бързат с опитите. Китай толкова прекали с пренавиването на пружината "ковид", че скоро си дзипя може да увисне на някое въже... така и не можах да им се начудя на тия мижитурки - милиарди са!!! Тук, ако се опитат да отнемат финансовата свобода на хората чрез менте пари - скоро в Европа няма да светне електрическа крушка ? тей ставало то, бръкни и си вземи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пояснение: този "опит за дигитализиране" в Индия

  30 Ное 2022 3:11ч.

  в същност беше акция на държавата да се отърват от сивата икономика в страната, която беше достигнала застрашителни размери. След 3 месеца си върнаха нормалната употреба на рупиите. Така че не са чак тъй луди индийците. А и мислят за народа си - пресякоха пЛандемията с ивермектин и намалиха с 97% заболявавмостта за няколко месеца като раздадоха на всички безплатно за профилактика. Спестиха си разходите за маски, дезинфектанти и излишно локдаунване... След това дадоха на съд СЗО за отричането на ивермектина, лекарство-носител на нобелова награда от 1986 г...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези, пряко или косвено,

  28 Ное 2022 12:03ч.

  имат собственост във всяка компания, за която сте чували. Освен това са основен играч и на имотния пазар, и не само в САЩ, а и в Европа. Купуват имоти на завишени цени, в резултат на което опразват цели квартали и превръщат живущите от собственици в наематели. Да се чуди човек защо. Имаше и статия в Уол Стрийт Джърнъл по въпроса още миналата година. Не ми се рови да я търся, затова ето малко от Фокс с Тъкър Карлсън: https://www.foxnews.com/media/blackrock-investment-firms-killing-dream-home-ownership

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изкупиха 80% от чернозема на Украйна

  30 Ное 2022 3:15ч.

  заед но с Вангард и Монсанто, като не обещават да НЕ използват ГМО на тези земи... "Гарван гарвану око не вади". Като се замести думата гарван с ев*еин, съвсем ясно обяснява защо Еленски се навива на такава пладнешка продажба...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карл Маркс - лошият пророк. Абсолютен (Основен) закон на капитализма:

  28 Ное 2022 12:09ч.

  "Непрекъсната акумулация и концентрация на капитала във все по-малко частни ръце, на единия полюс, а на другия полюс - все по-голяма пауперизация (обедняване) на все по-големи човешки маси." Драги овци, учете я тази полит-икономия, бееее! Поне заради вашите осъдени агнета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тролове, спите ли?

  28 Ное 2022 12:32ч.

  Айде чаткайте на клавиатурите: “Той Путин е виновен!”, че хората ще си помислят, че има някой друг виновен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорът е в Свещената Книга, От Матея, Глава 4: Тогава Иисус биде отведен от Духа в пустинята, за да бъде изкушен от дявола, 2. и, като пости четирийсет дена и четирийсет нощи, най-сетне огладня.

  28 Ное 2022 12:34ч.

  Пак Го завежда дяволът на твърде висока планина и Му показва всички царства на света и тяхната слава, и Му дума: всичко това ще Ти дам, ако паднеш и ми се поклониш. Тогава Иисус му казва: махни се от Мене, сатана! защото писано е: "Господу, Богу твоему, ще се поклониш и Нему едному ще служиш". Тогава дяволът Го оставя, и ето, Ангели дойдоха и Му служеха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  28 Ное 2022 12:45ч.

  Само да добавя иначе без забележки.Ковид19 беше наложена точно от тия.Компанията им ''Илюминати''/едва ли е случайно съвпадението/ държи монопола върху вирусните биотехнологии.Там в Б>Р стърчат ушите на Рокфелерови.И точно както в 20век завладяват фармацията сега завладяват микробиологичните вирусни изследвания и технологии.Тук парите са без значение.По мощно от ядреното оръжие,невидимо,не доказуемо скоро ще е в шепа богоизбрани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Ястребовски

  28 Ное 2022 12:50ч.

  Човекът с много лица/като героя на Т.Колев/'' националиста'' руснак Медведев прокара закон в който СЗО е с наднационална власт в Русия/то и в България така/ 2+2= смятайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  28 Ное 2022 13:22ч.

  Дейността на БлекРок е илюстрация на интелектуалния тупик на т.н. „неолиберален капитализъм-монополизъм”. Ако свръх-богатите капиталисти-людоеди си бяха направили труда вместо само увеличаване на парите и властта, да развиват науката за цивилизацията, щяха да знаят, че смъртта на средната класа в днешната пост-индустриална земна цивилизация означава и физическа смърт ВЪОБЩЕ на земната цивилизация. Земната цивилизация като системно равнище в системната теория на Света има своите фундаментални изисквания/закони, без които тя просто ИЗЧЕЗВА. Заедно със свръх-богатите капиталисти-людоеди. И дори Малтусианското намаление на населението на Земята няма да реши техните проблеми. И ускоряването на пътя към този т.н. „пети уклад” само приближава по-бързо момента на САМОУБИЙСТВОТО. Все още се чудим на парадокса на Ферми за недостатъчността на космическите цивилизации и тяхната взаимна комуникация, а обяснението е очевадно – те СЪЩО както днешните богаташи-империалисти не са стигнали до познанието за Цивилизацията-система и ...са станали жертва на Ентропията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам какво очакваш от хора

  28 Ное 2022 13:29ч.

  които наричат "паразитна класа", които през живота си не са направили нищо, както се казва на български "един пирон не са забили". Разбиране на живота и сложните му взаимовръзки? Някаква душевност? При тях погледите са приковани единствено и само в цифрички на екрана, а практиките са буквално сатанински.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The same way we gonna exterminate many countries

  28 Ное 2022 14:12ч.

  We created digital countries filled by electronic governments to liquidate useless states like yours

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някъде преди 60 години имаше една фантастична повест от двама (руски и казахски) фантаста "Формула на невъзможното"

  28 Ное 2022 14:48ч.

  Там се разправяше за космонавти кацнали на чужда планета, където в една долина един компютър се грижил за една малка популация дебили (нещо като днешната тежка форма на синдром на Даун“)... Това е формулата на бъдещата земна цивилизация в която ще останат само най-богатите... Да, ще унищожат другите държави, после ще си самоунищожат собствената държава, и най-накрая ще останат животни-дебили, обгрижвани от някаква компютърна програма за зоологическа градина. Днешното човечество за това ли мечтае? да стане животно в неция зоологическа градина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  28 Ное 2022 17:46ч.

  Що да ходиш да търсиш руско-казахски автори - прочети разказа на Павел Вежинов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Гинка

  29 Ное 2022 0:08ч.

  Полинезийское государство Тувалу в Тихом океане намерено воссоздать себя в онлайн-режиме в случае затопления из-за повышения уровня моря вследствие потепления климата, цифровая страна позволит функционировать в качестве государства, заявил министр иностранных дел страны Саймон Кофе. Министр на конференции ООН по изменению климата (COP-27) в Египте заявил, что у государства нет иного выхода, кроме как создать свою виртуальную копию. По его словам, суша исчезает, и для того, чтобы уберечь страну от ущерба, сохранить землю и культуру, решено переместить его в облако.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още четиво за размисъл!

  29 Ное 2022 0:12ч.

  Также министр отметил, что создание виртуальной копии, это также вопрос суверенитета, поскольку государственность и морские границы будут навсегда сохранены, несмотря на чрезвычайную потерю суши из-за изменений климата и повышения уровня моря. Глава МИД Тувалу отметил, что цифровая страна создаст онлайн-присутствие, которое сможет заменить наше физическое существование, позволит функционировать в качестве государства. Саймон Кофе сообщил, что Тувалу работает над инициативой виртуального существования уже год, министр предупредил, что если не принять срочные меры, то весь мир присоединится к существованию онлайн вместе с островами Тувалу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някой яко ги лъже за пари

  29 Ное 2022 17:53ч.

  Някой им прави система и облак, която струва много пари ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  29 Ное 2022 0:24ч.

  това е некаква многоходовка на „Блек рок“-загубват 2 трилиона долара, за да може да разширят глобалната си власт...използват многоходовката на Жужко, който загуби Киев, Харков, Херсон, Изюм и так далее за да разшири над крепостние в РФ глобалната си власт:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • освен всичко изброено до сега

  30 Ное 2022 3:28ч.

  тези тарикатчета тихомълком изместиха the Fed (the Federal Reserv) oт столчето на оператора на печатницата на $$ и се заеха те да печатат парите на ханериканците. Това се случи почти незабелязано от всички, докато паникьосани следяхме по TV съобщенията на НОЩ (генерал Венци и д-р Кунчев), маскирани и заключени по домовете ни заради пЛандемията... Честито на печелившите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wolfengold

  30 Ное 2022 17:57ч.

  Тя и Римската империя е била мощна, и монголската империя е била супер велика, но от тях са останали само прах и пепел и малко артефакти . Мощно е Слънцето като звезда. Човешките дела са нищожни пред природните. Малко смирение не е излишно на никого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи