Най-популярните рисунки по Пушкин и Булгаков са на художничка, която умира на 17

Най-популярните рисунки по Пушкин и Булгаков са на художничка, която умира на 17
Всеки от нас е виждал нейните рисунки, много от които са популярни илюстрации на произведения на Толстой, Пушкин, Булгаков, Екзюпери и др. автори. Странното е, че не знаем почти нищо за авторката им. Тя е обявена приживе за гений на рисунката, но умира съвсем млада - само на 17! Внезапно - от кръвоизлив в мозъка, вследствие на аневризма. Надя Рушева оставя в наследство над 12 000 рисунки. В Япония издават картички по нейни творби и я наричат "Моцарт на изобразителното изкуство". Ако беше жива, през януари тази година невероятната художничка щеше да навърши 67.

 

В Музея на Пушкин се съхраняват стотици рисунки на Надя Рушева, а вдовицата на Булгаков - Елена Булгакова веднъж казва, че нейните рисунки по "Майстора и Маргарита" са най-добрите от всички илюстрации на култовата творба.

 

Започва да рисува на 5

 

Надя Рушева е родена на 31 януари 1952 г. в Улан Батор, в семейството на художника Николай Рушев и балерината от азиатски произход Наталия Рушева.

 

Надя Рушева

 

Родителите й се запознават през 1945 г. , на следващата година се женят, но с първата си рожба се сдобиват чак след шест години.

 

Малката Надя с мама и татко

 

Малката Надя започва да рисува още от 5-годишна. Пръв забелязва таланта й нейният баща, който решава, че тя е самороден талант, който не трябва да бъде обучаван на теория. И наистина, професионални художници се удивляват на способността на малкото момиченце, с един замах на молива да рисува така, сякаш подчертава нещо. Самата Надя казва веднъж пред журналисти:

 

"Аз ги виждам /б.а. линиите/ Те са като водни знаци на листа. И на мен ми остава само да ги очертая..."

 

Пушкин е любимият й персонаж

 

Удивителното й въображение сякаш "вижда" героите от книгите, изобразени на листа, преди на него да се появи нейната рисунка.

 

Рисунка от серията "Пушкиниада"

 

Надя е само на 12, когато организират първата й изложба. Тя се провежда в Клуба на изкуствата към МГУ в Москва.

 

Рисунка на Наталия Гончарова, съпругата на Пушкин

 

На 15 девойката вече е канена за изложби в целия бивш СССР и в чужбина. Пътува до Ленинград, Варшава, Прага, Букурещ и стига чак до Япония и Индия. За нея научават много културни знаменитости по цял свят. Джани Родари й праща посланието "Браво, Надя!"

 

Балерина в почивка

 

Изкуствоведи я наричат "чиста магия" и "гений".

До тогава тя вече е автор на повече от 300 рисунки по произведения на Пушкин.

Мечтата й е, обаче, да продължи да рисува в друга насока - иска да следва Мултипликация във ВГИК, т.е. да рисува за киното.

 

По "Майстора и Маргарита" на Булгаков - Първата им среща

 

През февруари 1963 г. "Ленфилм" започва да снима биографичен филм за нея, с работно заглавие "На теб, като на първа любов".

Този 10-минутен филм остава незавършен, защото на 5 март 1969 г., внезапно, прибирайки се от училище, Надя припада и изпада в безсъзнание, за да не се събуди никога повече.

 

Една от последните й рисунки е кръстена "Автопортрет"

 

В болницата, където я закарват, лекарите установяват, че е страдала от аневризма на главния мозък.

 

Те дори се учудили, че до 17-годишната си възраст тя не е имала никакви оплаквания, които да насочат към болестта.

 

Рисунка от серията "Пушкиниада"

 

Кръвоизлив в мозъка слага край на живота на един невероятен талант, оставил на света 12 000 рисунки, нарисувани с един замах на ръката, и на един дъх от душа, която сякаш е бързала да "каже" всичко, преди да си отиде от света на живите...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: impressio.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Читател

  06 Март 2019 13:33ч.

  Красива и тъжна история за наистина уникален талант. Благодаря, че ни я разказахте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  02 Апр 2019 3:35ч.

  Какво изящество само! И каква чувствителност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи