Чайлд Хасам - изкуството да подражаваш

Чайлд Хасам - изкуството да подражаваш
Фредерик Чайлд Хасам (1859 – 1935) е изявен американски художник - импресионист. Наред с Мари Касат и Джон Туачман популяризира импресионизма отвъд океана и става любимец на американските колекционери и музеи.

 

Хасам е изключително плодовит, създава над 3 000 картини – живопис, акварел, литографии и е един от най-влиятелните американски художници в ранните години на 20 век.

 

Чайлд Хасам, 1903 г.

 

Започва кариерата си като илюстратор акварелист. През 1882 г. представя първата си самостоятелна изложба от акварели в галерията на Бостън. Година по-късно приятелят му Селия Таксер го убеждава да смени името си и по-нататък се подписва като Чайлд Хасам.

 

 

През 1886 г. заминава за Париж, където учи в престижната частна академия за изобразително изкуство  „Жюлиан“. По време на престоя си във френската столица обикаля галерии и музеи и попада под очарованието на френските импресионисти.

 

 

Член е на групата на „Десетте“ (художници), които се отделят от обществото на американските художници през 1898 година. Умира на 75 години в дома си в Източен Хемптън, Ню Йорк.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи