Хоакин Соройа - майсторът на светлината

Хоакин Соройа - майсторът на светлината
Хоакин Соройа и Бастида (1863-1923) е испански художник, най-яркият представител на импресионизма в Испания и един от най-плодовитите живописци на XIX век. Роден е на 27 февруари през 1863 г. във Валенсия. На две годинки остава сирак. Родителите му умират от холера. Той и по-малката му сестра Конча са отгледани от леля им и вуйчо им. Естествено, опитите да стане ковач като вуйчо си, се провалят и още на 9 години Хоакин започва да учи рисуване. На 16 години постъпва в „Сан Карлос” - школата по изящни изкуства в родния му град. Рисува прекрасните плажове на Валенсия, наслаждаващите се на природата хора - предимно жени, къпещите се в морето деца, сцени от живота на рибарите, етюди, портрети.

 

През 1906 г. предизвиква истински фурор в Париж с мащабна изложба на 500 картини  бива удостоен с Ордена на Почетния легион. Платната му пленяват ценителите на живописта във Великобритания и САЩ. През 1911 г. Соройа подписва договор с американския магнат и меценат Арчър Хънтингтън за серия от картини, представащи бита и традициите на испанските провинции. Серията е завършена през 1919 г. и е изложена пред публика през 1926 г.

 

 

През 1920 г. художникът е покосен от тежък инсулт и последните три години от живота си остава парализиран.

Хоакин Соройа притежава необичайна творческа енергия и оставя след себе си над 2000 произведения. Вдовицата на маестрото ги дарява на Испанската република. Днес те съставят основната колекция на Музея „Соройа“, открит през 1932 г. в Мадрид, в дома и ателието на художника. Негови картини могат да се видят в най-големите музеи в света – от Берлин до Буенос Айрес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Българин от Б

  16 Май 2018 2:38ч.

  много красиво изглежда белия цвят на дрехите когато слънцето ги огрява...на испански второто име е Sorolla, произнася се Сороджя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХХ век

  27 Май 2018 17:29ч.

  Каквито са хората - такава е живопистта. Деформация , болка, делириум и много боклук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сороя

  28 Май 2018 11:24ч.

  Сороя си е Сороя. Сороджя или Сорожа може да е в Аржентина или Уругвай, но не и в Испания. Благодаря на редакцията за представянето на творчеството му!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  29 Май 2018 0:58ч.

  оказва се, че както има американски английски, така има и американски испански.Колегата, който го прочете "Сороджя" е от Венецуела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи