Гюстав Кайбот - непризнатият импресионист

Гюстав Кайбот - непризнатият импресионист
Гюстав Кайбот e роден на 19 август 1848 года в Париж, в богато семейство. Завършва юридическо образование през 1868 г., но след участието си във френско-пруската война решава да се посвети на живописта. Постъпва в училището за изящни изкуства, но се отнася несериозно към академичните занимания. По същото време се запознава с кръга на импресионистите ( Дега, Моне, Реноар, Писаро) и е запленен от начина, по който пресъздават действителността.

 

 

След смъртта на родителите си Гюстав получава сериозно наследство, което му дава свободата да рисува без грижа за продажбата на картините. Финансира изложби на импресионистите и купува картините им, спасявайки ги от мизерия. Кайбот умира от възпаление на белите дробове на 21 февруари 1894 г. Погребан е в Пер Лашез в Париж.

 

Автопортрет

 

Дълго време Кайбот е смятан повече за меценат, отколкото за художник. Едва 70 години след смъртта му експертите и ценителите преосмислят художественото му наследство.

 

 

С парите от наследството си Кайбот финансира различни свои хобита, на които се отдава с удоволствие, в това число отглеждането на орхидеи, строителство на яхти и дори текстилен дизайн.

 

 

Увлича се сериозно по колекционирането на пощенски марки до степен, че посмъртно е записан в почетния Списък на известните филателисти като един от „бащите на филателията“. Богатата му колекция днес се съхранява в Британския музей.

 

 

Кайбот завещава повечето картини от колекцията си на френското правителство. Колекцията включва 68 платна на различни художници: Писаро, Моне, Реноар, Сисле, Дега, Сезан и Мане. По онова време импресионистите все още не са получили признанието на академичните среди и той се опасява, че шедьоврите от колекцията му ще се загубят из долапите на провинциалните музеи. Затова изрично настоява в завещанието си колекцията му да бъде изложена в Люксембургския дворец, където се съхраняват поризведенията на съвременни художници, а след това – в Лувъра.

 

 

Френското правителство не приема условията, но през февруари 1896 г. все пак излага 38 от картините в колекцията на Кайбот в Люксембургския дворец. Останалите 29 платна са отказани на два пъти от френското правителство. И когато през 1928 г. то си присеща за тях, вдовицата на сина на Кайбот отказва да ги предостави. Повечето картини са закупени от Албърт Барнс и в момента са собственост на Фондация „Барнс“ във Филаделфия.

 

 

Четиресет картини на самия Кайбот се намират в музея „Орсе“ в Париж. Платното му „Мъж на балкона, булевард Осман“ е продадено през 2000 г. за над 14,3 млн. долара. Друга негова картина – „Мъж във ваната“ (1884) бе закупена през 2011 г. за над 17 млн. долара.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Клара

  16 Sep 2018 6:47ч.

  Прекрасно! Благодаря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  25 Sep 2018 14:40ч.

  Много благодаря за тази статия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи