Джон Сингър Сарджънт - портретистът на своето поколение

Джон Сингър Сарджънт - портретистът на своето поколение
Джон Сингър Сарджънт (1856 - 1925) е американски художник, майстор на портрета, в чиито творби има елементи на импресионизма и модернизма. Роден е във Флоренция в семейство на американци. Учи живопис в Художествената академия във Флоренция и в Париж, където стажува в ателието на портретиста Е. Дюран. За пръв път стъпва в САЩ през 1876 г., но до края на живота си пребивава предимно в Париж и Лондон.

 

 

В младите му години е под силното влияние на Едуар Мане, Веласкес и фламандските майстори от XVII век. Постепенно се утвърждава като блестящ портретист, работещ с ярки и смели мазки. Ранните му портрети са в по-тъмен колорит, контрастни, но с течение на годините тоналността изсветлява и се доближава до палитрата на импресионистите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Вася Н. Илиева

  05 Юни 2018 16:07ч.

  Наистина голям майстор на портрета. Има малка, но прекрасна колекция от негови творби в 'Ренуик' Галерия, която е до Белия Дом, и в нея е прекасният портрет 'Моята дъщеря'-фин изказ на бащина любов. Галерията обаче е опазена от 'иновативно' променяне като нашата Национална Галерия, ликвидирана от Вежди Рашидов заради 'Квадрат'-а, където портретите на Български Майстори си бяха на място. Хората си имат и почит, и вкус, и всичко, но си нямат неблагодарни невежи инати като нашите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи