Живодар Терзиев: Ако “Лукойл” спре да работи с руски нефт, цените на петрола ще скочат

Живодар Терзиев: Ако “Лукойл” спре да работи с руски нефт, цените на петрола ще скочат

След апокалиптичната прогноза за скок до 4 лева на цените на горивата, която бившия икономически министър на Румен Радев Никола Стоянов направи в национален ефир, днес и шефът на Българската петролна и газова асоциация посочи, че спре ли рафинерията в Бургас да работи с руски нефт, възможно е цената да тръгне нагоре. 

"Миналият септември цените на нефта и на горивата бяха на същите нива, които са през този септември. Ако погледнем какви са били тогава цените на колонка - тогава бяха над 3 лева, с цялата условност, че няма да се ангажирам дали са били 3,20 или 3,15 лева. Може да предположим, че при същите условия днес цените биха могли да бъдат същите. 

Цени са същите само заради това, че рафинерията в Бургас преработва руски нефт, който е една идея или значително по-евтин като суровина, и една идея по-евтин на българския пазар", заяви пред Нова телевизия Живодар Терзиев, председател на УС на Българска петролна и газова асоциация.

До края на годината обаче цените на бензиновите колонки ще се задържат окол 3 лева, посочи още той.

По думите му каква ще бъде цената през следващите седмици и месеци - това е игра на нерви.

"Ние не участваме в търговия. Ние участваме в политическа драма, която произвежда новини, а тези новини се копират пряко върху цените на горивата. Така че - надявам се това да са максималните цени, които виждаме в момента, но не мога да гарантирам, за разлика от летните месеци, че съм прав и това ще се сбъдне. Но цените около 3 лева ги виждаме в момента и по-скоро това ще бъде до края на годината", подчерта той.

Тежките прогнози на бившите служебни министри на Радев и председателя на БПГА идват, лед като правителството реши да прекрати дерогацията, която бе дадена от Европейската комисия в средата на миналата година, след като Брюксел взе решение да наложи ембарго за внос на петрол от Русия.

Правото на дерогация ни бе дадено след преговори по време на предишното правителство на Кирил Петков. Основният мотив - специфичното географско положение на страната ни. Докато влезе в сила обаче служебното правителство на Гълъб Донев влезе в спор с ЕК относно параметрите й.

Европейската комисия трябваше да уточни, че България не може да продава руски петрол или продукти, произведени от такъв, след като служебното правителство на Гълъб Донев (и по-специално тогавашния министър на енергетиката Росен Христов) посочи, че страната ни няма да наруши условията на дерогацията, ако изнася горива, получени при преработката на руски нефт.

Живодар Терзиев и преди е рисувал мрачни сценарии за цената на горивата в страната. В края на септември тази година например той заяви, че до края на годината ни чака по-висока цена от близо 3-те лева за бензин.

 

Коментари

 • Първо,

  24 Sep 2023 16:59ч.

  това е ясно, второ - цените и в момента са там - бензин 98/100 и скъпия дизел са около 3.30, 95 и нормалния дизел са около 2.80 и отгоре, трето (не е въпрос, а отговор) - рафинерията възможно ли е технически да обработва друг петрол?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  24 Sep 2023 17:26ч.

  Аз дори бих какзал, че ще минат границата от 4.50 лева, защото ще се повишат транспортните разходи (пропътувано разстояние от петролните танкери от 300-400 км на 5000-8000 км., освен това ще има такси за преминаване на проливите-Суецкия канал, Дарданелите, Босфора и танкерите ще трябва да са с по-малък тонаж за да минат през Босфора, а изчакването ще огромно за преминаване през проливите и това още повече ще оскъпи транспорта!) В цялата работа не включвам разходите за промяна на част от оборудването за да работи завода на друг петрол. Удивен съм как може у нас да има такива дебили, като жълтопаветните, които в омразата си към Русия и слугинажа си към Хегемона да са готови да загробят народа си! Това е още едно доказателство, че те са БЕЗРОДНИЦИ и ЕНИЧАРИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Пенчо

  24 Sep 2023 17:57ч.

  Ще преработват същия нефт, но прелян от руски танкери в турски... Парите ще са повече, и кой с кого ще делка е интересния въпрос. Тия схеми украинците 7 години ги въртяха с „виртуалния реверс“ - не купуваха руски газ, а „европейски“ - от Унгария, Словакия и Чехия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да си отмениш доброволно дерогацията за руския петрол

  24 Sep 2023 17:54ч.

  Е като доброволна евтаназия за българските транспорт и икономика. Само нация от идиоти е способна на такова нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тц, нация от "европейци", което е много по лошо от идиоти, защото е несъвместимо с живота

  24 Sep 2023 17:57ч.

  ЕС е отрова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кожа Остря

  24 Sep 2023 18:11ч.

  Продължавате надолу драги избиратели и неизбиратели. Когато стане нетърпимо.. ще има и либерална диктатурка. Remember!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако ще и.....

  24 Sep 2023 19:07ч.

  ...и 5 лева да стане, това само ще ме радва за простотията в колонията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заПек Анов

  24 Sep 2023 21:58ч.

  Русия спира доставките на бензин и петрол с изключение на 5 държави. Държавата, управлявана от молеца-академик не е дред тях. Честито!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заПек Анов

  24 Sep 2023 22:01ч.

  Извинете, 4 са държавите, които са се облажили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи