Васил Велев: Икономиката ни расте и такъв огромен дефицит е недопустим

Васил Велев: Икономиката ни расте и такъв огромен дефицит е недопустим

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ако продължаваме с този бюджет, ще финишираме годината с бюджетен дефицит от 6% при условие, че се изпълнят планираните инвестиции. Това никак не е добре и ни отдалечава от постигането на националните цели, коментира Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

С удължаването на бюджета се запазва грешната траектория. Очевидно трябва да се направят необходимите  корекции в бюджета, така че да постигнем дефицит от 3%, допълни Велев.

„Икономиката, въпреки че се забавя, продължава да расте. При растяща икономика такъв огромен дефицит - при това заложен за средносрочен период, е абсолютно недопустим. Той изстрелва задлъжнялостта на страната, прави по- трудно финансирането на този дефицит и е едно харчене не според чергата...Затова може би по-добрият начин за процедиране е да няма удължаване, а да се харчи до размера на събраните приходи ”, каза още Велев.

По думите на събеседника всички тези, които искрено и убедено споделят целите за присъединяване на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие трябва да направят по-широка подкрепа, за да бъде възможно постигането на тези цели.

„За депутатите, които са в момента в парламента, са гласували само 35% от избирателите. Като се изчислява 40 процента активност, 5% са се разсеяли при тези, които не са влезли. Тоест те представляват около 1/3 от избирателите и като го разделим още на две мнозинство на ръба на 50-те процента става 1/6. Не може с подкрепата на 1/6  - а много от тях са вече и разочаровани от тази коалиция, да се предприемат непопулярни мерки”, заяви Велев.  

Според него усилия за свеждане на бюджетния дефицит в границите на 3-те процента може да ни върнат на пътя към еврозоната, което би било добре - средносрочно и дългосрочно, не само за бизнеса, а за всички в тази страна.

„Но за това са необходими усилия  - трябва да се загърби популизмът и да се предприемат мерки”, категоричен бе събеседникът.

Коментирайки необходимостта от реформи в българското законодателство, които не търпят отлагане, Велев посочи, че в България всъщност сме развалили пенсионния модел.

„На практика го счупихме и сега близо половината пенсионери получават една и съща пенсия независимо от това дали са се осигурявали на реални доход, дали са били със средна квалификация или са укривали доходи и са били без никаква квалификация. Това е мощен стимул за сивата икономика, защото хората си казват  - защо да плащам осигуровки и данъци върху реалните си доходи като накрая ще получавам същата пенсия като тези, които не ги плащат. Това непременно трябва да се излекува”.

Според Велев трябва да възстановим и реформите в образованието, които бяха започнали и целяха насочване на повече млади хора към природо-математически специалности, а сега има отстъпления от започнатите реформи в тази област.

„Облекчаването на трудовата емиграция и възприемане на най-добрите европейски практики е друга важна реформа, тъй като ние всяка година губим от порядъка на 50,000 души на пазара на труда”, посочи Велев.

По думите на събеседника - за да няма инвестиции в България, първата причина е липсата на човешки ресурси и високите цени на енергията.


Източник: bloombergtv.bg

 

 

 

Коментари

 • Много нагли станаха пак чорбаджиите изедници. Какъв цвят на нация е цъфнал само, а?

  06 Юни 2023 14:44ч.

  Багер, булдозер, негасена вар....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коми

  06 Юни 2023 16:10ч.

  Икономиката растяла? Още малко ще излезе с лозунг, че от растене ще изпълни петилетката за 3 години. Все пак е тежка комуистическа номенклатура мекерето от снимката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за да няма инвестиции в България, първата причина е

  06 Юни 2023 18:12ч.

  погрешния геьополитически и геьоикономически лагер, в които е нахендрена България, без никой да ни пита, а именно - трето тримесечие техническа рецесия, а ако изключим ефекта от колективния европейски дълг и паричните вливания на ецб, говорим за чиста проба икономическа катастрофа за цялата еврозона. Ако България иска да се развива, нашите политици трабва да почукат на вратата на БРИКС и ШОС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  06 Юни 2023 22:17ч.

  Каква икономика бре г-н Велев?! Това в България икономика ли му викаш?! Да разчиташ на финансите от ЕС и ако ги няма фалираш!! Идеята на членството ни в ЕС бе финансовите потоци от ЕС да са помощно колело за икономиката ни, а то стана жизненоважно щото ни е толкова икономическата ни мощ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи