"Вашингтон пост": Европейските власти се отказват да конфискуват руски активи

"Вашингтон пост": Европейските власти се отказват да конфискуват руски активи

Европейските власти се отказват да конфискуват замразени руски суверенни активи, опасявайки се, че това може да наруши международното право, да обезсърчи инвеститорите да се доверят на еврото и да провокира ответни мерки от страна на Русия. Това съобщава "Вашингтон пост", позовавайки се на свои източници, предаде ТАСС.

По думите им, европейските длъжностни лица са недоволни, че Вашингтон настоява за това, което според тях е рискован ход, тъй като повечето от руските активи са в Европа. Руските ответни мерки най-вероятно ще засегнат първо Европа, Азия и Африка, се отбелязва в статията.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се срещна с европейските си колеги тази седмица в кулоарите на пролетната среща на управителните органи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, надявайки се да намери компромис по въпроса за руските активи. Както отбелязва източникът на изданието, съюзниците и партньорите на САЩ в Европа са съгласни, че Украйна се нуждае от повече помощ, но няма консенсус по конкретни въпроси. „Ние разглеждаме руските суверенни активи като устойчиво средносрочно и дългосрочно решение на проблема с финансирането (на Украйна)“, подчерта източникът на вестника в Министерството на финансите на САЩ. Освен това, продължава изданието, европейските финансови министри се опасяват също, че конфискацията на руски активи може да провокира изтичане на капитали от континента. В тази връзка "Вашингтон пост" подчертава, че „САЩ са изправени пред продължителна борба“ за предоставяне на финансиране на Украйна.

ЕС, Канада, САЩ и Япония замразиха активи на Русия в размер на около 300 милиарда долара след началото на специалната военна операция, посочва ТАСС. От тях около 5-6 милиарда долара се намират в САЩ, а по-голямата част е в Европа, включително в международната платформа Euroclear в Белгия, където се съхраняват 210 милиарда долара.

Европейската комисия по-рано одобри предложение за използване на приходите от блокирани руски средства за оказване на помощ на Киев. Както каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, тази инициатива предвижда прехвърляне на 90% от приходите на Руската федерация за закупуване на снаряди за Украйна и прехвърляне на 10% към бюджета на ЕС за последваща подкрепа на Украински военно-промишлен комплекс. Първите удръжки могат да бъдат направени още през юли. Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина заяви, че ако Западът използва замразени руски активи, Банката на Русия ще предприеме подходящи мерки за защита на своите интереси.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • nan

  21 Апр 2024 10:06ч.

  американците дават тон за песен, соросодните им слуги да конфискуват руските активи и така окончателно да поставят началото на края на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проба - грешка !

  21 Апр 2024 11:43ч.

  Европейските власти се отказват да конфискуват руски активи, защото знаят , че руснаците ще дойдат на място да си ги върнат. Кръвта им не стана по - синя , но задниците им добре насиниха през Втората световна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  21 Апр 2024 15:02ч.

  Проблемът на европейските минидили не е толкова, че руснаците реципрочно ще конфискуват европейски активи, а това, че чуждестранните активи в европейски банки масово ще бъдат изнесени от загуба на доверие. КредиСуис е пресен пример.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сава

  21 Апр 2024 21:00ч.

  В САЩ руските активи са малко, но в Европа са поне 240 млрд. Европа се ослушва как ще се отрази на курса на долара и чуждите инвеститори в САЩ. когато съберат смелост ще посегнат и тогава еврото ще се срине. Кой иска да си държи парите в банка, която може да си ги присвои под какъвто и да е претекст. Блокиране е имало и по рано, но това си е чиста кражба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паричките на Кадафи

  24 Апр 2024 0:25ч.

  Над 5 милиарда бяха в една голяма и известна банка.....да сте чули КОЙ ги изяде??? Отидоха май за финансиране на оръжията за една демократична опозиция....т.е. КОРУПЦИЯ- умишленно не споменавам банката, но е голяма, тлъста и склонна да краде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  21 Апр 2024 10:08ч.

  Да сложим на кантара: 300 млрд. замразени руски активи срещу 500 млрд. западни инвестици в Русия? Кой ще го заболи повече ако на кражбата се отвърне с конфискация на западните активи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • седрфтгъху

  21 Апр 2024 14:54ч.

  На никой не му пука дали ще са 5, 10, 50 или 500 милиарда... НЕ Е ВАЖНА ЦИФРАТА, а самото НЕЗАКОННО конфискуване което по същество си е КРАЖБА... Много от инвеститорите се уплашиха и от блокирането на руските активи, но това поне звучеше някак приемливо "Да ограничим приходите за война на Путин" и никой не е допускал да се случи нещо повече- ще свърши войната, ще се разберат някак и толкова... Но "конфискацията" БЕЗ ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ си е чиста КРАЖБА и всеки прави бързо връзката "фащ не те харесват => крадат ти парите"... Не случайно в последните години от фащ изтекоха повече от $5 ТРИЛИОНА под различна форма- краварите си мислят, че като продават нещо си за зелена тоалетна хартия печелят, а по същество ГУБЯТ реални активи които после биват изнасяни от краварската юрисдикция... Същото чака и ваштъ ивропъ ако пипне руските активи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да сложим на кантара

  21 Апр 2024 10:35ч.

  Руските пари в САЩ - 6 милиарда. Руските пари в Европа - 300 милиарда. 1/50 !!! Защо американците са ербап ? А европейците се правят на умрели лисици ? Защо ?? Защото войната все някога ще свърши - затова ! ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отворете си очите и ушите: какво каза Кристин Лагард на 18.04.24. в Finansial Times?

  21 Апр 2024 11:35ч.

  А каза, че за едни 200 милиарда не за тях, ами за укранските корумпета - на Еврото се определя съдбата на Българския лев през 1995а! Еврото ще изгуби статуса си на Световна валута, и ще се девалвира така, както Костов девалвира лева след оставката на Виденов - от 300 на 3000 лв за гущер... При това имахме шанс по-оправните да минем тогава на Марка и Долар, а днес освен да минават европейците на Юан нищо друго не свети на хоризонта. Лари Съмнърс обясни преди 5 седмици защо САЩ го чака нова Велика депресия от 1929та, при това няма от къде да национализира злато за покритие на зелените хартийки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  21 Апр 2024 10:40ч.

  Когато преди двадесетина година Европа въведе еврото първата мисъл която ми дойде е, че американците ще я съсипят. Просто такава е логиката на глутницата, не може да има двама водачи. Това което предстои е Европа да бъде принудена да конфискува руските активи. Такава е логиката на войната. Целта не е тези мижави 300 милиарда, целта е да се принудят руснаците да отговорят с конфискация на европейските активи. Стъпка по стъпка се върви към пълномащабна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ElCondor

  21 Апр 2024 10:57ч.

  Пълномащабна война, в чийто край руснаците ще мият веригите на танковете си във водите на Ламанш и Гибралтар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешка Наблюдателе Целта е да се УБИЕ ЕВРОТО И УНИЩОЖИ ЕВРОПА като икономически световен играч,

  21 Апр 2024 11:41ч.

  Така, че да остане Америка на стария принцип "едноокия-цар сред СЛЕПИТЕ!" Щото вече Америка не е Световния водач, а един едноок хрантутник чакащ някой да го изхрани... Нито ЛГБТИКю, нито БЛМ могат да построят следващата атомна ракета за Марс...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Америка се опитва да умре един ден след Европа

  21 Апр 2024 14:09ч.

  Може пък чудо да стане някакво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  21 Апр 2024 15:45ч.

  Грешка Наблюдателе Целта е да се УБИЕ ЕВРОТО И УНИЩОЖИ ЕВРОПА като икономически световен играч, 21 Апр 2024 11:41ч. Чукч не читател. чукч писател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  21 Апр 2024 13:16ч.

  Основната част от замрамените руски активи се намира в европейския депозитар EUROCLEAR. В него има депозирани активи за над 40 трилиона евро. Ако Русия се захване с тях, може да ги фалира в рамките на година-две, след което ще настъпи Второто финансово пришествие. Но цялото мекушаво поведение на Путин и путинци говори в полза на опростяването на тия над 200 млрд руски активи, блокирани в белгийския депозитар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  21 Апр 2024 14:42ч.

  В обсъждането не видях нито една свястна мисъл. В САЩ са замразени около 5-6 милиарда, а в Европа около 280 милиарда руски долара. Поради това ако САЩ конфискуват руските пари на тях ще им конфискуват много по-малка сума, но ако ЕС конфискува руските пари ударът за него ще бъде много жесток. Да не забравяме,че европейски фирми владеят много собственост в Русия, а печалбите им са преобразувани в рубли и замразени на специални сметки в Русия, поради което не са изнесени. Трябва да се знае и,че препоръката на САЩ за конфискация на руските активи е препоръчителна, а не задължителна. И как ще отиде голяма част от тези пари в Украйна- чрез междубанкови преводи, но ако националната банка на Украйна бъде разрушена това ще стане доста трудно. Няма да ги носят в пачки, въпреки,че по времето на Майдана посолството на САЩ в Киев получи доста дипломатически пратки, всяка с подозрително еднакво тегло- 10кг. Впоследствие се изясни,че точно толкова тежат 1 милион долара в банкноти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  21 Апр 2024 14:52ч.

  Ако Путин не нормализира дейността на РЦБ и дори остави Набиулина, не чакайте нищо свястно за руската икономика. Според Сергей Глазев, промяната на политиката на РЦБ към подобряване на финансирането на икономическия сектор, може да доведе до двуцифрен процент на растежа на руската икономика. Сегашната политика на РЦБ мощно души икономиката, обявявайки я за "прегряла" (а тя е недонатоварена около 30%), лишавайки я от финансиране на развитието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи