Си Цзинпин призова страните от Залива за петролна търговия в юани

Си Цзинпин призова страните от Залива за петролна търговия в юани

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред арабските лидери от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), че Пекин ще работи в посока на това да започне да купува петрол и газ в юани, предаде Ройтерс. Този ход би приближил Китай към целта му да наложи валутата си в световен мащаб и да отслаби американския долар, отбелязва агенцията. 

Си оповести намерението си в Саудитска Арабия, където престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е домакин на две ключови срещи на върха между арабските страни и китайския лидер.  

Както Саудитска Арабия, която е водещ износител на петрол, така и икономическият гигант Китай изпратиха силни послания за "ненамеса" в момент, в който отношенията между Вашингтон и Рияд са подложени на изпитание заради проблеми, свързани с човешките права, енергийната политика и отношенията с Русия. 

Всяко действие на Саудитска Арабия в посока на евентуален отказ от долара при търговията ѝ с петрол би предизвикало политически сътресения. В миналото Рияд е отправял подобни заплахи, изправен пред възможността американският Конгрес да заведе антитръстови искове срещу страни от ОПЕК.

По време на визитата си в Саудитска Арабия Си участва и в среща на върха на Арабската Лига, в която влизат страни от Залива, Левант и Африка.

В началото на консултациите принц Мохамед приветства "новата историческа фаза в отношенията с Китай", което беше в остър контраст с неловките срещи между САЩ и Саудитска Арабия преди пет месеца, когато президентът Джо Байдън участва в подобен форум в Рияд.

В отговор на въпрос за отношението на страната му към Вашингтон външният министър принц Файсал бин Фархан ал Сауд заяви, че Саудитска Арабия ще продължи да работи с всичките си партньори. "Не вярваме в поляризацията или в избирането между страни“, допълни той на пресконференция след срещата. 

Саудитски източник на Ройтерс е казал преди посещението на Си, че решението да се продават малки количества петрол на Китай в юани може да има смисъл, за да се плати директно китайският внос, но "все още не е настъпил подходящият момент".

По-голямата част от активите и резервите на Саудитска Арабия са в долари, Рияд държи над 120 млрд. долара в американски държавни ценни книжа, а освен това саудитският риал, както и други валути на страните от Залива, е обвързан с долара. 

Преди визитата си в Саудитска Арабия китайският лидер заяви, че очаква да настъпи нова епоха в отношенията им и изрази надежда, че срещите на върха ще се превърнат в "знакови събития в историята на китайско-арабските отношения".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Мммм

  10 Дек 2022 10:15ч.

  Ако Китай убеди арабските държави да продават въглеводородите си в юани, ако световната търговия мине в множество от валути, а не само в долари, това означава банкрут и хиперинфлация за САЩ. Те много бързо ще престанат да са световна сила, а ще останат регионална сила в двете Америки. Може дори да се разпаднат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  10 Дек 2022 14:24ч.

  Наивник, точно търгването в множество валути ще доведе до крах и разпад на платежните системи. Ограмотете се защо има пари и какви са техните функции. Що е талон и измерител на стойност...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  10 Дек 2022 10:45ч.

  "По-голямата част от активите и резервите на Саудитска Арабия са в долари, Рияд държи над 120 млрд. долара в американски държавни ценни книжа, а освен това саудитският риал, както и други валути на страните от Залива, е обвързан с долара." Същото важи и за Китай. Поради това процесът на отдръпване от долара ще бъде дълъг и трънлив. Икономиката е силно инерциона система, а като прибавим американския натиск върху страните, това няма да стане лесно. Първоначално долара е имал златно покритие, но след, като ген. Де Гол си е поискал всички доларови активи на Франция в злато, става ясно, че $ вече няма златно покритие! Спасението идва от налагането на долара, като валута за разплащане на енергийни ресурси-петролът. Опитите до сега да се подмени доларът в търговията с енергийни ресурси не успя и всички, които се опитаха да направят това платиха с живота си и с разруха на държавите си (последни примери-Либия и Муамар Кадафи, Ирак и Садам Хюсеин). Изобщо последните 25-30 години силата на долара се крепи само на силата на американската армия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи