САЩ започват изграждането на комплекс, който ще може да отстранява 5 милиона тона въглероден диоксид от атмосферата годишно

САЩ започват изграждането на комплекс, който ще може да отстранява 5 милиона тона въглероден диоксид от атмосферата годишно

В САЩ стартира нов проект Project Bison за директно улавяне на въглероден диоксид от въздуха (DAC) за по-нататъшно погребване под земята. Базираният в Лос Анджелис стартъп CarbonCapture изгражда модулен завод в Уайоминг като част от проекта, който ще отстранява до 5 милиона тона въглероден диоксид от въздуха годишно до 2030 година.

Очаква се заводът да започне да функционира през следващата година. През първата фаза на проекта ще бъдат разположени около 25 модула, които ще могат да премахват около 12 000 тона CO2 от въздуха годишно. Броят на модулите ще бъде увеличен по-късно.

Процесът е доста скъп. Улавянето на един тон въглероден диоксид струва повече от 600 долара. Но с развитието на технологията разходите трябва да намалеят. Използваните в модулите "сорбционни касети", които действат като филтри за улавяне на въглероден диоксид, трябва да се нагряват до около 85°С за няколко минути - процес, който изисква много енергия. Авторите на проекта планират да получат достатъчно енергия от нови вятърни и слънчеви централи, но на първоначалния етап ще се използва енергия от изгаряне на газ. Когато проектът Bison достигне пълния си капацитет през 2030 г., се очаква системата да консумира около 2 GW слънчева енергия годишно. За сравнение, по данни на Министерството на енергетиката на САЩ около 3 милиона фотоволтаични панела произвеждат общо 1 GW слънчева енергия.

CarbonCapture си партнира с базирания в Далас стартъп Frontier Carbon Solutions, който има за задача да осигури съхранението на добития въглерод. Проектът Bison ще бъде първият подобен за директно улавяне на въглерод в САЩ, в който ще се използват кладенци от клас VI, предназначени специално за постоянно съхранение на CO2. Геоложката структура на земните недра в Уайоминг позволява съхраняването на CO2, генериран от процеса на улавяне, на място, в близост до модулите. Авторите на проекта обмислят съхраняването на въглеродния диоксид на дълбочина 12 000 фута (3657 м).

Друг подобен проект е стартиран в Тексас, САЩ, и в него се изгражда първият в света мащабен завод за DAC. Един от неговите разработчици е петролната компания Occidental. Очаква се в крайна сметка заводът да премахва 1 милион тона CO2 от атмосферата всяка година. Той може да започне да функционира още през 2024 г. Както и при Bison, капацитетът за улавяне на CO2 на централата ще се увеличава с нейното разширяване.

Коментари

 • изроди

  24 Sep 2022 13:15ч.

  Ще пратят храната на флората в космоса? Не трябва да позволявам на тези враждебни нечовеци да ни избият, това е истинският проблем на човечеството, усрайна, русия, войната и санкциите. Това са бушони за активно отклоняване и задържане на вниманието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Reptille

  24 Sep 2022 13:28ч.

  Тераформинг... да стане планетата за удобно заселване от рептилоидите..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно!

  24 Sep 2022 14:28ч.

  Липсата на въглероден двуокис е смърт за флората!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако се чудите що се занимават с глупости, вместо да садят фиданки

  24 Sep 2022 13:49ч.

  Eто това може да ви отговори на въпроса: https://www.youtube.com/watch?v=WaLGsZseL3w Или, ако ви мързи да гледате, може да потърсите какво се нарича "Enhanced Oil Recovery".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  24 Sep 2022 15:02ч.

  Полезна информация, не знаех, благодаря. Ей, няма да се спрат, докато не отровят питейната вода на планетата, за да могат после да ни продават я пречистена морска, я кой знае каква - може би втечнена? Има едни специалисти по водата, това чакат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  24 Sep 2022 14:03ч.

  А можеха например, да нападнат Канада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Процесът е доста скъп. Улавянето на един тон въглероден диоксид струва повече от 600 долара."

  24 Sep 2022 14:28ч.

  Хахахахахахахахахахахахаха, а можеха да си прочетат букварчетата и да сметнат колко фиданки ще засадят за 600 долара и колко тона въглероден двуокис ще неутрализират годишно, ама няма далавера. Фотосинтезата е безплатен подарък от Господ! Апропо, човешката дейност генерира не повече от 2% въглеродния двуокис в атмосферата... Та, така...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  24 Sep 2022 14:28ч.

  ФАЩ изхвърлят има няма 5 милиарда тона в атмосферата всяка година само заради потреблението на енергия, така че всеки може да си направи сметка какво са тези 12 000, 1 милион и дори 5 милиона тона годишно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  24 Sep 2022 14:33ч.

  Спрете да изсичате гори,засейте нови - стига с тия заводи за нищо,извисили се като паметници на човешката глупост

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще обърнете земята на пустиня, бе!

  24 Sep 2022 16:29ч.

  Чак пък толкова зле ли е образованието в САЩ, та ще погребват СО2?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  24 Sep 2022 19:13ч.

  Тяхното образование отдавна е и наше образование.Замисли се за последиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАРВАНЪ

  24 Sep 2022 21:11ч.

  Растенията отделят кислород, а това е много вредно. Кислородът трябва да се намали до крайност и да се продава с купони. Заедно със скакалците и хлебарките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще изгарят газ - да ловят въглероден двуокис !!!

  24 Sep 2022 22:51ч.

  Моля хванете ме ! Ще падна ! Това е идиотизъм от висш порядък ! По-добре да изградят завод за борба с гравитацията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А най-добре -

  25 Sep 2022 9:36ч.

  Да си построят голяма лудница и да се самозатворят вътре. Така ще спасят планетата и живота на нея, за които са най-сериозната заплаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  25 Sep 2022 15:00ч.

  Улавянето над 600 долара, не пише за закопаване и съхранение колко струва. 5 милиона тона ще струват само за улавяне 3 милиарда долара. Наистина колко ли дървета могат да се засадаят за тези пари, но нищо иновативо и революционно няма във фотосинтезата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи