НАП вдигна запори за близо 50 млн. лева от фирми на Божков

НАП вдигна запори за близо 50 млн. лева от фирми на Божков

Националната агенция за приходите отмени свои запори за общо 49 634 300 лв., наложени на фирми на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков. Това става ясно от постановление за отмяна на наложените обезпечителни мерки, публикувано в Търговския регистър.

Вдигнати са запорите на капитала на общо 30 дружества на Божков. Най-сериозното обезпечение е било върху фирмата "Агро Капитал 2009" ООД, която е с капитал 56 000 000 лв., като от 44 800 400 лв. от тях са били запорирани. До 2009 г. фирмата е била 80% собственост пряко на Васил Божков, като след това той запазва контрола си чрез акционерното дружество "Инфра Холдинг". Другият по-значителен запор е върху "Вабо 2017" ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лв.

Отмяната на запорите се е случила в началото на август на базата на ревизионно производство на Васил Божков, която е приключило с акт на НАП, с който не са установени задължения към хазната. Въпреки това обаче капиталът на голяма част от въпросните дружества на хазартния бизнесмен остават запорирани от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради наказателно дело срещу него.

Към момента Божков се намира под домашен арест, но и му е наложена парична гаранция в размер на 500 000 лв.

Във фейсбук профила си Божков публикува постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура, с което му се предоставя незабавна защита. Такава получават и съпругата му Елена Динева, както и синът му Антон Божков чрез Бюрото за защита на застрашени лица към Министерството на правосъдието. "Два пъти по четири часа давах показания и след това ме направиха защитен свидетел. Начело на мафията е Бойко Борисов. Животът на мен и моите близки е силно застрашен в момента", коментира още Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения по 3 дела.

От прокуратурата заявиха пък Васил Божков не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”.

Хазартният бизнесмен, санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски", даде заявка да участва в политиката със своя партия. Той е категоричен, че се е върнал доброволно, а молби за това е подавал още от първия момент на изгнанието си в Дубай.

 

Коментари

 • rusnak

  25 Sep 2023 16:05ч.

  Требе се раздават кинти на секакви отрепки, няма само Козяк да се напъва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ритона

  25 Sep 2023 16:11ч.

  и другите безценни артефакти, безценни като историческа стойност, май са му ги взели като разменна монета срещу свободата. Предположение предвид съсипания външен вид на Божков, това е друг човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поп Вечерко

  25 Sep 2023 16:39ч.

  Този човек е престъпник, ясно е. Но се писа, че нещо май с панкреаса не е добре. Ако е вярно, оттам няма връщане - до 5 години живот, при най, най - успешни намеси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако хипотезата ви е вярна,

  25 Sep 2023 22:15ч.

  ще последва вълна от интересни трупове..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изпренадеяхме се

  25 Sep 2023 17:16ч.

  А билетчетата кога ще почваме да ги търкаме! Шиши да стяга ли лафките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дано

  25 Sep 2023 17:35ч.

  успее да разклати Борисов след като отровното трио не успя...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Югоагент

  25 Sep 2023 17:58ч.

  Тоя човечец може да е череп, но го развяват като скелет, за да помага в нечии схеми. Неговите олигархични дружки от близо и далеч сигурно гледат със страх и радост, че не е техен ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредният “договорняк”,

  25 Sep 2023 18:27ч.

  виждам го вече покойник т.н.”череп”!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи