Как да приемаме L-карнитин, за да бъде ефективен

Как да приемаме L-карнитин, за да бъде ефективен

Какъв е ефекта на L-карнитин и какво да направим, за да се възползваме максимално от него? Кога е най-добре да се взема съставката и какви резултати може да се очакват от приема ѝ? Продължете да четете, ако отговора на тези и други въпроси около действието на съставката ви интересуват.

Какво представлява L-карнитин и какво е действието му

Л-карнитин е елемент, наподобяващ аминокиселина, който се произвежда по естествен път в човешкото тяло, без да е необходимо да бъде извличан от външни на организма източници (например храна или хранителни добавки). Най-голямо количество от него в тялото може да се открие в скелетните мускули – около 95 на сто от цялото му съдържание в човешкия организъм. Може да се открие също така в кръвта и в черния дроб.

Основното действие на съставката се изразява в транспортирането на молекулите дълговерижни мазнини към митохондриите на клетките. Най-просто казано ефектът се заключава в оптимизиране използването на мазнините от организма като източник на енергия. Когато те не се използват по този начин се съхраняват като мастен запас, който хората наричаме излишни мазнини.

Съответно Л-карнитин се насочва срещу натрупването на излишък от мазнини, помагайки на тялото вместо това да ги използва като енергиен източник, в който процес те биват изгаряни като гориво. Ако търсите именно този ефект, може да си го осигурите бързо и лесно с няколко клика на Workout.bg – български онлайн магазин за спортни хранителни добавки на добра цена.

Как да използваме L-карнитин, за да е най-полезен

Начинът на действие на аминоподобната съставка ни насочва към употребата ѝ във времето преди тренировка. Това е най-познатият подход при трениращите хора. И е съвсем обяснимо да е така. Тъй като усвояването на Л-карнитин води до освобождаване на енергия, вследствие изразходването на мазнините, тази енергия трябва да бъде използвана и обикновено това се прави по време на тренировка.

Смята се, че най-доброто време, по което може да вземате добавки с Л-карнитин е около 1 час преди тренировка. Така ще може да се възползвате от генерираната от тялото енергия и ще насърчите изгарянето на мазнините след вземането на добавката.

L-карнитиновите добавки обаче показват и друг ефект. Той е свързан с възстановяването след тренировка и за дългосрочните цели на отслабването. Когато приемате съставката за тези цели, може тя да бъде употребявана и след тренировка. Ако трябва да се говори за златна среда – може да разделите приема си на две дози през деня, една преди тренировка и другата по-късно през деня, за да използвате всички полезности на съставката.

За целта трябва да изберете качествен източник на Л-карнитин. Такива може да откриете на Workout.bg.

Коментари

Напиши коментар

Откажи