Huawei възобновява производството на чипове с помощта на китайски компании, които също са засегнати от санкциите на САЩ

Huawei възобновява производството на чипове с помощта на китайски компании, които също са засегнати от санкциите на САЩ

Базираната в Китай компания Huawei Technologies се опитва да възстанови производството си на чипове, което преди това беше ограничено от санкциите на САЩ. Телекомуникационният гигант се е обединил с производители на полупроводници в Китай, които също са изправени пред санкции от страна на правителството на САЩ.

Huawei, който преди това беше един от най-големите производители на смартфони, загуби достъп до ключови технологии и капацитет на САЩ от световни производители на чипове като TSMC през 2019 г., когато Вашингтон затегна контрола върху износа на компанията. Оттогава насам Huawei трябва да разчита на чипове на трети страни и натрупани запаси, за да поддържа бизнеса си с телекомуникационно оборудване.

За да възобнови производството на собствените си чипове, Huawei работи с китайски компании, които също са в т.нар. черен списък на САЩ. Според различни източници, Huawei е променила дизайна на някои от своите чипове, така че да могат да се произвеждат с по-малко усъвършенствани процесори, които са налични в Близкия изток. Отбелязва се, че Huawei не изгражда фабрики от нулата, а предоставя финансиране и помощ за закупуване и експлоатация на оборудване от няколко местни производители на полупроводници с активната подкрепа на правителството на страната. Целта на компанията е да изгради производствени линии без "намеса" от страна на САЩ.

Въпреки че Вашингтон е предоставил лицензи за износ на някои технологии на Huawei, самата компания призна въздействието на американските санкции, като заяви, че ще е необходимо "много търпение", за да се разрешат проблемите с веригата за доставка на полупроводникови продукти. Съобщава се, че Huawei работи с Fujian Jinhua Integrated Circuit Co, компания за полупроводници, подкрепяна от правителството на провинция Фуджиан и подложена на санкции от САЩ, както и с Ningbo Semiconductor International, един от чиито акционери е водещият китайски производител на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC). Huawei работи и с няколко малки фабрики за полупроводници в Шънджън и други части на страната.

Huawei се фокусира върху чиповете за телекомуникационно оборудване, тъй като те са по-малко взискателни към съвременните технологии, за разлика от потребителските устройства като смартфоните. Освен това такива чипове са необходими в много по-малки количества. Huawei произвежда около 500 000 единици телекомуникационно оборудване годишно, докато водещите марки произвеждат поне 100-200 милиона смартфона годишно.

Коментари

 • Смартфоните "телекомуникационно оборудване" ли са?

  23 Sep 2022 0:35ч.

  wtf !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи