Френските пекарни се борят за оцеляване заради високите сметки за ток и газ

Френските пекарни се борят за оцеляване заради високите сметки за ток и газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През ноември 2022 година ЮНЕСКО обяви френската багета за част от нематериалното културно наследство на Франция. Пекарните в страната обаче са на ръба на оцеляването, пише CNN. Печалбата на повечето от тях се изяжда от високите сметки за електроенергия, газ и продукти, както и заради увеличените заплати на служителит

39-годишната Елоди Шавре има своя пекарна в малкия град Милери в Североизточна Франция. При преподписването на договора с електроснабдителното си дружество през декември разходите ѝ за ток скачат рязко от 900 евро на месец на 7500 евро. С държавната подкрепа сметката намалява до 4500 евро, но това също е прекалено много за малкия семеен бизнес на Шавре.

Тя има шестима служители и работи и като пожарникар, за да поддържа семейството си, допълва CNN.

Всичко поскъпна, коментира и Никола Амате, собственик на пекарна в Западна Франция, и допълве, че ако нещата продължават така, той ще трябва да затвори своя бизнес. Преди две години той е купувал килограм масло за 6 евро, а днес то му струва 12 евро. За година цената на брашното се е повишила три пъти. Всички останали продукти в пекарната - яйца, мляко и т.н. също са с повишени цени.

Най-големите разходи обаче са за енергия, сочат разчетите в сектора. Повечето пекари започват да ги усещат болезнено с преподписването на дългосрочните договори с доставчиците си.

Цените на електроенергията във Франция се повишиха не само заради войната в Украйна, която изпрати цената на газа до рекордни нива. Ядрените централи в страната намалиха съществено производството си през 2022 година заради непланирани ремонти и топлото време, което повиши температурата на реките, използвани за охлаждане на реакторите.

В момента цената на електроенергията отстъпи от рекордните си нива през миналото лято, но все още е близо три пъти по-висока спрямо нивата преди войната в Украйна, отбелязва още CNN. През декември, когато повечето компании във Франция преподписват енергийните си договори, цената на електроенергията достигна до 465 евро за мегаватчас.

Правителството отпусна помощ за бизнеса, включително и за пекарите, но тя се оказва крайно недостатъчна. Според разчетите пекарните с 10-250 души персонал ще получат 20% компенсация от сметките си. При някои от тях обаче цената се е повишила с 500%.

За по-малките бизнеси подкрепата е от 15 на сто. Някои от малките компании обаче имат възможност да се възползват от таван на цената на тока от 280 евро за мегаватчас.

Много от пекарите опитват да намерят изход, преговаряйки с алтернативни доставчици, но не получават много по-добри оферти. Решението вероятно ще дойде в повишаването на цената на продукцията, предупреждават от сектора.

Увеличаването на цената обаче е по-лесно да се каже, отколкото да бъде реализирано. В пекарната на Шавре преди година цената на багетата беше 1,05 евро. Сега я продава за 1,20 евро, или увеличение от 14 на сто. За да бъдат покрити увеличените разходи обаче цената трябва да бъде тройно по-висока - около 3 евро за багета. "Французите не са готови да плащат толкова", каза пекарят и добавя, че увеличената цена покрива само разходите за поскъпването на продуктите.


Източник: investor.bg

 

 

 

 

Коментари

 • mathur

  06 Апр 2023 18:19ч.

  Нищо им няма...да фалират.....Нали налагат санкции на Русия срещу евтиният газ.....да фалират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи