Дойче Веле: Русия има достатъчно пари да воюва - с помощта на Запада

Дойче Веле: Русия има достатъчно пари да воюва - с помощта на Запада

Парадоксално, но факт - Русия финансира войната с помощта на Запада: щом получава по един милиард евро на ден от износа на нефт и газ. Тя би изпаднала във финансови затруднения, само ако войната продължи с години.

"Най-скъпото нещо в тази война - танковете, ракетите или самолетите - е произведено през последните години и десетилетия и вече е финансирано", обяснява Янис Клуге от германската фондация "Наука и политика". Единствените текущи разходи са за заплати и за консумативи като бензин и дизел. А те според Клуге в момента не са проблем за Русия. Допълнителните разходи за войниците и транспорта възлизат на между 10 и 20 милиона евро дневно. 

Русия отдавна е направила по-скъпите инвестиции - с помощта на Запада. "Ние вече сме дали своя финансов принос за войната. Чрез нашия внос на енергия през последните години и десетилетия дадохме възможност на Русия да си позволи въоръжаването", казва икономистът.

Инвазията не пречи на Русия да печели

Само за последната година приходите на Русия от доставки на суров петрол и нефтопродукти възлизат на 180 милиарда долара. Още 64 милиарда долара са генерирани от търговията с природен газ. Информацията на Федералната статистическа служба гласи, че само през януари Германия е внесла петрол и газ за 2,6 милиарда евро. 

По данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) от началото на войната европейските страни членки плащат по 430 милиона евро на ден за газ и 230 милиона евро за нефт и нефтопродукти. Общо по време на инвазията от ЕС към Русия са изтекли над 15 милиарда евро за изкопаеми горива.

Според Клуге в момента страната получава почти един милиард евро на ден. "Ние не финансираме директно руските военни, но финансираме руския държавен бюджет заедно с други вносители", казва експертът. Предполага се, че между 20 и 25 процента от федералния бюджет на се изразходват за военните.

Хазната се пълни от търговията с горива

Руските компании като "Газпром" и "Роснефт" плащат данъци на държавата за добиваните количества нефт и газ. А ако суровините се експортират, се внасят и мита. "Тези два компонента се заплащат от износителите на руската държава в рубли и са обвързани с цената на световния пазар. Колкото по-скъпи са петролът и газът, толкова по-големи са приходите в бюджета", обяснява Клуге.

Освен това държавните корпорации разпределят дивиденти и плащат данъци върху печалбите и доходите. "Така се пълни над половината от руската държавна хазна", казва Клуге. Въпреки западните санкции, Русия може да продължи да получава тези приходи и да стабилизира валутата си.

Причината: двете основни банки за обработка на енергийни плащания - "Газпромбанк" и "Сбербанк" - не са засегнати от изключването от SWIFT . "В момента плащанията за газ и нефт се правят през тези банки. И те, разбира се, могат така да финансират вноса на промишлени стоки от цял ​​свят", допълва Клуге.

Руската оръжейна индустрия се издържа самостоятелно

Но дори да няма достъп до тези плащания, Кремъл може да продължи да финансира войната. "Руската оръжейна индустрия е до голяма степен автономна - както по отношение на суровините, така и по отношение на фабриките и инженерите", обяснява Маркус Койп, преподавател по военна икономика в швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих.

Освен това Русия напълно може да подсигури нуждите на войските от бензин, дизел и керосин самостоятелно - на ден се произвеждат около три милиона барела за собствени нужди. Така че чисто финансово преустановяването на доставките надали би имало особени последствия върху инвазията в Украйна. Парите могат да окажат по-сериозно влияние, само ако войната продължи с години. 

Ефектът от ембаргото във вътрешнополитически план

Означава ли това, че спирането на доставките на петрол и газ изобщо няма да засегне Путин? "Ще го засегне, защото санкциите имат различни механизми на въздействие", смята Клуге.

"Чрез ембаргото натискът върху руския бюджет се увеличава, респективно - животът на Путин се усложнява."

Покрай ограничаването на социалните разходи и субсидиите за предприятията може да възникне вътрешнополитически натиск, който би създал стимули за промяна на поведението. "В комбинация с руските загуби в Украйна и международната изолация, нещо подобно може да придобие тежест", подчертава икономистът Клуге.

"Ако спре износа на нефт и газ, Русия ще има огромни проблеми с държавния бюджет", смята и становището на Койп. Докато цените на петрола и газа остават толкова високи, колкото са сега, Кремъл може да ги преодолее в краткосрочен план. За да възникне истински вътрешнополитически натиск в Русия, ще трябва много страни да организират бойкот едновременно, така че обемът да спадне рязко или цените да намалеят.

Рецесията и инфлацията - основни рискове 

Койп свързва надеждите за прекратяване на войната по-скоро с банковата и финансовата система - от една страна инфлацията, от друга - бързият колапс на паричния пазар. Това може да засегне гражданското общество и да обезцени спестяванията. Под въпрос е обаче дали това недоволство би било достатъчно, за да промени нещо в политически план.

"Един от основните проблеми е блокадата на валутните резерви на централната банка", обяснява военният икономист. Руската централна банка има много малко ресурси, за да провежда активна в парична политика, а има и два проблема, които не могат да бъдат решени едновременно: рецесия и инфлация от над десет процента. "Колкото повече се бори с рецесията, толкова по-голяма става инфлацията - и обратно."

Заради високите лихви от 20 процента много частни компании и домакинства може скоро да се сблъскат с проблеми със своите депозити и достъпа до кредити. Койп прогнозира, че в такъв случай може да се наложи банките да бъдат спасявани. При това положение руската икономика може да се свие с 10 до 20 процента в рамките на една година, което ще окаже голям натиск върху хазната. Дали по този начин Русия ще остане без необходимите за войната пари?

 

Източник: Дойче Веле

 

Коментари

 • Вой на дребни тевтонски чакали

  20 Март 2022 16:51ч.

  Русите са си виновни, с меките сърца... Ако прадядовците им бяха пръснали хитлеристките манерки на техните прадядовци, сега нямаше отново да вият с муцуни на изток !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак същото

  20 Март 2022 17:10ч.

  Текстът казва едно, заглавието друго, подмазваческо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Пърмаков

  20 Март 2022 17:23ч.

  Ей, тези са свикнали да крадат и много ги боли когато трябва да плащат. Ами като плащахте на руснаците нали вземахте газ и нефт за "мощната" си икономика и печелихте от това. Напълно е прав първият коментиращ - меки сърца са руснаците. Берлин трябваше завинаги да стане Новая Москва, а Германия Германска ССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Йорданов

  21 Март 2022 10:24ч.

  И ако си направите труда да прочетете почти всекидневната кореспонденцията между Сталин, Рузвелт и Чърчил от първия до последния ден на войната, ще разберете защо не е станало това, което си мислите,че е трябвало да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Пърмаков

  21 Март 2022 11:20ч.

  Приемам забележката. Това за Новая Москва и Германска ССР не го казах сериозно. Невъзможно е и несправедливо. Всеки, който получи справедливо наказание трябва да бъде оставен на мира да следва пътя си. Обикновено докато настъпи пак мотиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  20 Март 2022 17:57ч.

  Борбата на Русия срещу сатаната, въплътен в глобализма и фашизма , които се опитват да разрушат естествения и Божия ред на света , е за всички нас , нормалните хора !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия не води война заради друго, освен поради принудата с нацистка Украйна, която й натресохте

  20 Март 2022 18:16ч.

  Получавала била милиарди... ами нали и наложихте "убийствени санкции", как така получава?! Горките западащи пидали, каква мъка струи от всяко дойче зелевско изречение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия води война

  20 Март 2022 19:11ч.

  Защото така е решило Джуджето и защото на робското племе това му се вижда велико.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  20 Март 2022 19:48ч.

  Как беше ''Войната продължение на икономиката с други средства''Лошото е че пак сме в трюма на потъваш кораб.На палубата свири музика ,лее се шампанско,гърмят фоерверки.Кораба с много капитани,завършили акушерство,вече боядисан зелен,и му опъват платна.Джеймс Уат и Дизел се обръщат в гроба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  21 Март 2022 0:00ч.

  Мокрите сънища на Сорос/ЕСССр и Бидона не се сбъднаха. Русия ще си реши украинския въпрос, най-сетне след 30 години предателства към самата себе си (дори не говорим за тези преди 1990).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  21 Март 2022 0:02ч.

  Не е нужно да пояснявам, че само колективния запад спазва санкциите - Китай, Индия и др не си купуват каквото им трябва ор Русия - нефт, оръжия... В рупии, рубли и юани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  22 Март 2022 10:41ч.

  А за нас не е ли по-важно, не да гледаме в канчето на Путин, а да разберем как ще се отразят санкциите на икономиката на ЕС и особено мечтата за бойкот на руския газ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи