"Черният петък" в САЩ тази година е засенчен от инфлацията

"Черният петък" в САЩ тази година е засенчен от инфлацията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Черният петък", или петъкът след Деня на благодарността, в Съединените щати традиционно дава началото на пазаруването за Коледните и Новогодишни празници. Тази година се очакват още по-големи намаления, но въпросът е потребителите ще бъдат достатъчно уверени в икономическите си перспективи, за да харчат, пише Франс прес.

Растящата инфлация в най-голямата световна икономика през последните месеци хвърли сянка на несигурност върху тазгодишните празници.

Преди година търговците на дребно бяха изправени пред недостиг на стоки на фона на претоварените пристанища и затварянията на заводи заради КОВИД-19. За да се избегне предотвратяване на тази ситуация, тази година те предварително натрупаха складови наличности, което пък ги изложи на риска от презапасяване в момент, когато потребителите свиват разходите си.

През последните месеци търговците постигнаха напредък в освобождаването от излишните складови количества, създавайки благоприятни условия за ловците на оферти при много категории стоки, включително електроника, стоки за дома и облекло, посочва Нийл Сандърс, управляващ директор на консултантската компания "ГлобълДейтаРитейл" (GlobalData Retail).

Нарасналите разходи за бензин и основни битови стоки като месо и зърнени храни са проблем в цялата икономика, но не натоварват всички в еднаква степен. Хората с най-ниски доходи са засегнати най-тежко от по-високата инфлация, посочва анализатор на "Мудис" (Moody's).

Стопяване на спестяванията 

Индексът на потребителските цени в САЩ е на ниво над 8 процента на годишна база, което означава, че увеличаване на празничните продажби със същия темп като стойност ще се равнява на по-малко продадени количества.

Потребителите в САЩ показаха устойчивост през многобройните етапи на пандемията от КОВИД-19, често харчейки повече от очакваното, дори когато проучванията на потребителските нагласи отчитаха, че те са песимистично настроени. Част от причините за това явление бе необичайно високото ниво на спестяванията в момент на потребление, намалено заради ковид ограниченията.

Този буфер обаче започва да се изчерпва. След като в средата на 2021 г. извънредните спестявания достигнаха 2,5 трлн. долара, през второто тримесечие на текущата година те намаляха до 1,7 трлн. долара, по оценки на "Мудис".

Потребителите с доходи под 35 000 долара са най-засегнати, като техните извънредните спестявания са се свили с 39 процента между четвъртото тримесечие на 2021 г. и средата на 2022 г., според "Мудис".

Този спад е придружен от увеличаване на задълженията по кредитни карти, както показват данни на Управлението за федерален резерв. Търговските вериги пък отчитат увеличаване на покупките, правени с купони за храна.

Същевременно днес е и "Денят без покупки" - международна инициатива срещу консуматорството, отбелязвана в Северна Америка, Великобритания, Финландия и Швеция (макар в някои страни на този повод да е посветена съботата след Деня на благодарността). В рамките на инициативата към хората се отправя призив да се въздържат да купуват каквото и да било в рамките на 24 часа. Тя е започната през септември 1992 г. във Ванкувър, Канада, от артиста Тед Дейв като призив към обществото да преосмисли проблема със свръхпотреблението.

Източник: novini.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Совата

  25 Ное 2022 14:24ч.

  Само пълното безумие на колективния Запад може да съчетае в един ден "черен петък" на намаления и "ден без покупки" срещу консуматорското мислене. Тези хора са напълно изперкали, а ние ги чакаме да спрат войната и инфлацията. Шизофренията е пълна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  25 Ное 2022 14:41ч.

  Ми бегай в С. Корея, там няма консуматорско общество и му се наслждавай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой измисли това кретенско наименование “черен петък”?

  25 Ное 2022 16:10ч.

  Защо тук всяк кретенско наименование се подхваща с пълна пара и започва папагалски да се повтаря?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой измисли това кретенско наименование “черен петък”?

  25 Ное 2022 18:44ч.

  Копейкин 25 Ное 2022 14:41ч., имаш думата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи